MINI Önismereti tanfolyam | Önmegvalósítás.hu

MINI Önismereti tanfolyam

A lélek, a létezés során folyamatosan fejlődik. A teljes nemtudástól halad a mindenttudás felé.
Kezdetben nincsenek képességei, nincs tapasztalata, így nincs mihez viszonyítania sem, ezért tart az út eleje olyan iszonyúan sokáig!
Amikorra összeszedi valamennyire a tapasztalatokat és néhány képességét, az még mindig csak ahhoz elég, hogy téves következtetéseket vonjon le a tapasztaltakból.

Az életünk tudatos irányításának alapvetően két irányzata létezik.
Az egyiknél szándékosan nem tervezünk, döntünk és nem irányítjuk az élet eseményeit, hanem elfogadással fordulunk minden változás felé.

A másiknál tudatosságunkat arra használjuk, hogy megváltoztassuk, amit meg lehet, mindenre hatással legyünk a saját kényünk-kedvünk szerint. Most, ennek az utóbbinak a fogásait fogod alapszinten elsajátítani.

A kötődés lehet pozitív, örömet és biztonságérzetet adó, de lehet a legnagyobb szenvedésünk forrása is, mindez attól függ, hogy tudjuk-e birtokolni, uralni azt, amihez kötődünk, vagy már elvesztettük a biztonságot adó irányítást felette.
Amikor a kötődés szenvedést hoz a szívünkbe, akkor két út áll előttünk: Vagy küzdünk érte, hogy visszaszerezzük azt, amit éppen elveszítünk, vagy elengedjük a hozzá fűződő kötődésünket.
Az embereknek általában egyik sem sikerül, ezért szenvednek annyira a múló kapcsolatoktól, a birtokok elvesztésétől.

Lelki élményeink közül a félelmek okozzák a legtöbb szenvedést, szorongást és hibás döntést, ezért minél hamarabb érdemes felszámolni azokat! Félünk amikor megszületünk, félünk amikor felnövünk, félünk felnőtt korunkban és az elmúlás miatt is félünk.  A félelem megbénít életünkben, nem vagyunk képesek élvezni miatta a szép pillanatokat sem! De miért hagyjuk, hogy ezt tegye? Miért nem tudjuk elengedni a félelmeinket?

Vágyaink olykor élvezetessé teszik az életünket, máskor pedig szenvedést okoznak. Mutatják az utat, vagy éppen letérítenek róla. Mivel a legnagyobb örömöt és a legnagyobb bánatot is hordozhatják számunkra, ezért nagyon fontos, hogy tudjuk kezelni a vágyainkat, ismerjük és uraljuk az érzéseinket!

Az előző négy részből megismerhetted az önmegismerés, önértékelés, önelfogadás és őszinteség alapgondolatait, és ezzel fel is készültél arra, hogy megértsd mi a tudatosítás és a tudatosság!

Az önbizalom és magabiztosság személyiségünk meghatározó tulajdonságai. Hatással vannak célkitűzéseinkre, döntéseinkre és még a cselekedeteink eredményességére is!
Ha valakinek természetétől vagy neveltetésétől fogva sok van ezekből, akkor az illető erősnek, határozottnak és bátornak érzi magát, vagyis ezek elűzik a kétséget, kishitűséget és a félelmeket.
A magabiztosság biztonság önmagunkban, tehát biztonság érzetet ad. Ki ne vágyna ezekre az érzésekre?!

Az önelfogadás és a szeretet a legfontosabb lelki tetteinkhez tartoznak. Annyira fontosak, hogy a lelki fejlődés során a gyakorlatok 70-90 %-ának ezekről kell, kellene szólniuk! Akik megpróbálják kihagyni ezt az ágát a gyakorlásnak és helyette információszerző vagy manipuláló (programozás ) gyakorlatokat végeznek, azok idővel komoly elakadásba kerülnek.
Az elakadt ezoterikusok nagy részének ez a problémája, de az átlag emberek életében is jelentős az elfogadás hiányán alapuló problémák megléte.

A tiszta tudatosság felé vezető úton a második lépés az őszinteség elsajátítása.
Bár sokan azt hiszik magukról, hogy ők mindig őszinték, mégis mélyebben megvizsgálva a kérdést kiderülhet, hogy az ember csak a saját magának felállított őszinteségi szintet teljesíti, ami még igen messze lehet a tökéletes őszinteségtől!

Az önértékelés az egyik alappillére annak az önismereti útnak, amelyen elkezdtél járni. Innen indul a belső tudatosítási folyamat, de ne feledd, hogy pusztán az önértékeléstől még nem fognak megoldódni egytől-egyig a problémáid!
Sőt, kezdetben még jobban beleláthatsz önmagadba és ettől a problémák is nagyobbnak látszódnak majd, de pontosan ezért kell elsajátítani majd az őszinteséget és az önelfogadást is, hogy a feltárt tudattartalmak igazán a helyükre kerüljenek!

Tartalom átvétel