Önbizalom és magabiztosság | Önmegvalósítás.hu

Önbizalom és magabiztosság

Az önbizalom és magabiztosság személyiségünk meghatározó tulajdonságai. Hatással vannak célkitűzéseinkre, döntéseinkre és még a cselekedeteink eredményességére is!
Ha valakinek természetétől vagy neveltetésétől fogva sok van ezekből, akkor az illető erősnek, határozottnak és bátornak érzi magát, vagyis ezek elűzik a kétséget, kishitűséget és a félelmeket.
A magabiztosság biztonság önmagunkban, tehát biztonság érzetet ad. Ki ne vágyna ezekre az érzésekre?!

De meg van a magabiztosság és önbizalom árnyoldala is, ha túlzott mértékben van jelen, mint szükséges lenne!
Ilyenkor a hordozója elbízhatja magát, ettől pökhendivé, uralkodóvá válhat, mert azt tapasztalja, hogy Ő több, többet ér a körülötte levőktől. Döntései, célkitűzései túlzókká válhatnak és az így elmért célt nem fogja tudni teljesíteni.
Ezek után vagy belátja tévedését ( ez ritka ), vagy hazugságokba, mások hibáztatásába menekül a felelősség felvállalása elől.

A másik túlzás az önbizalom és magabiztosság alacsony szinten tartása.
Ez nem csak olyankor esik meg, ha valakinek nem fejlődik ki, hanem egyesek azért nem merik vállalni valódi értékeiket, helyüket, nehogy többnek tűnjenek a környezetüktől. Aki több, arra ugyan felnéznek a tömegek, de ki is közösítik, hiszen nem hasonlít rájuk! A kiközösítés a szeretet elvesztésével jár.
Vannak Nagyok, akiket irígylünk nagyságukért és haragszunk rájuk és vannak, akiket imádunk és szeretünk ugyan ezért.
Nem mindegy tehát, hogy melyikről van az embernek tapasztalata, mert így akár félhet is a jogos naggyá válástól, de használhatja a szeretet megszerzésének kóros eszközéül is!

Mások, a kicsinységüket arra használják, hogy ezzel vívják ki a környezetük sajnálatát vagy hogy saját magukat sajnálhassák 'jogosan'! Az ilyen embernek nem is éri meg felnőnie, mert elveszíti ezzel az egyetlen szeretet forrását.
Ellensúlyozásként: Meg kellene tanulnia önmagát elfogadni és szeretni, megbecsülni és elismerni, sőt elmehet a rajongásig is, így megadva önmagának mindazt, amire eddig a környezetét használta.

És vannak, akik azért tartják magukat kicsinek, mert ez a divat, álszerénységükkel próbálnak naggyá válni. Ez talán a legkórosabb, hiszen itt már sokszor félig tudatosan hazudik a személyiség önmagának és másoknak.

Mi hát a megoldás?

1. gyakorlat

Gondold át, hogy a fentebbiek közül Te melyeket szoktad játszani?
Helyén van az önbizalmad vagy időnként billeg?
Életed mely helyzeteiben, és mely szereplőkkel kapcsolatban szokott meginogni? Vajon miért?
Írj listát ezekről!

Önbizalom

Nem jó tehát a túl sok önbizalom és a túl kevés sem! Mi és mennyi az ideális és mihez képest?
Az nyilvánvaló, hogy nem a környezetünkhöz kell ezt igazítanunk, hiszen akkor egy gyenge képességű emberek csoportjában kevesebbnek éreznénk magunkat, az erősek között meg erősnek.

Az önbizalomnak a saját képességeinket, tudásunkat és tehetségünket kell összességében megjelenítenie!
Az önbizalom mutassa meg, hogy mennyire bízunk önmagunkban, a saját tudásunkban, ötletességünkben és problémamegoldó képességeinkben.

Ez persze helyzet függő! Hiszen egy számunkra új helyzetben nem vagyunk még biztosak a dolgunkban, itt nem lehetünk biztosak magunkban sem.
Ne is legyünk! Ne akarjuk eljátszani a mindig magabiztosat, ha egyszer ez nem így van! Nyugodtan fejezzük ki, hogy bizonytalanok vagyunk, nem ismerjük a képességeinket, nem tudjuk még hogy hgyan teljesítünk majd!
Ha nem ezt tesszük, akkor hazudunk!

Amikor pedig tudjuk, érezzük, hogy menni fog, hogy értünk hozzá, akkor lehetünk magabiztosak. Ezzel fogjuk őszintén kifejezni a belső érzéseinket.
Aki becsap másokat a kifelé mutatott önbizalmával, az saját magát is be fogja csapni és abból rossz döntések, túlzások vagy alul-működések születnek.
Tehát a legjobb, ha mindig azt mutatjuk, ahogy érezzük magunkat! Így viszont elengedhetjük a mutatást, mert akkor úgyis látszik rajtunk, hogy mit érzünk! : )

A helyes önbizalom csak a helyes önértékeléssel fejlődhet ki! Ha bármi másra alapozzuk ezt, abból nagy hazugság és sok kuszaság keletkezik!

2. gyakorlat

Milyen az önbizalmad? Készíts táblázatot, amiben felsorolod azokat a képességeidet, azt a tudásodat, amiben bízol annyira, hogy belevágj valamibe, hogy teljesíts egy feladatot!
Nem baj ha még nem vagy teljesen biztos benne, elég, ha már neki mersz kezdeni!
Hol bízol meg ennyire önmagadban?

Magabiztosság

A magabiztosság egy kicsit több, mint az önbizalom. Itt már nem csak bízunk, hanem biztosak is vagyunk benne, hogy menni fog az, aminek nekikezdtünk!
A biztonság érzetünket az eddigi tapasztalatok adhatják, tehát a sikeres tapasztalatokat gyűjtve és felhasználva növelhető a magabiztosságunk is!

De itt fontos, hogy ne csak gyűjtsük a tapasztalatokat, hanem időnként vonjuk is le a következtetést, összegezzük az elért és bizonyított eredményeket, különben nem alakul ki a magabiztosságunk! vannak, akik ezt elmulasztják és már mindenki biztos bennük, csak Ők magukban nem! : 9

3. gyakorlat

Mi az amiben magabiztos vagy? Mi az a terület, tevékenység, ahol tudod, hogy hogyan kell tenni a dolgodat?
Mely területeken állsz közel ehhez? Mi hiányzik még hozzá?

Önfejlesztés

Önbizalom és magabiztosság fejlesztésének tehát nem az a módja, hogy bizonygatjuk magunknak, hogy klasszak vagyunk, miközben az ellenkezőjét tapasztaljuk!
Valóban fel kell nőnöd egy feladatra, ki kell fejlesztened azokat a képességeket, amelyek az eredményességhez kellenek! ha már van elég tudásod és erőd, akkor az önbizalom erejével neki mersz kezdeni és lehet hogy sikerül, lehet hogy nem. Ebből tanulsz.

Legközelebb annyit fogsz vállalni, hogy azt tudd teljesíteni, így az önbizalmad egyre pontosabb lesz, fogod tudni a saját határaidat és azt ki is használod a kellő mértékben!

Amiben pedig többszörösen is bizonyítottál, ott tudod, hogy ehhez már értesz, így kialakul a magabiztosságod is. Mindez valós tapasztalatokra, biztos alapon épül, ez a tudatos önbizalom és magabiztosság fejlesztés!

 

Önértékelés, önbizalom és magabiztosság fejlesztéséhez bátran ajánlom az Önértékelés - Sirály önismereti csomag -ot, mert én is ennek a gyakorlatain "nőttem fel"!

Tudatos fejlődést kívánok Neked!

Beküldte: | 2008. jan. 10. csütörtök - 09:10

Feliratkozás Hírlevélre