Vágyak kezelése | Önmegvalósítás.hu

Vágyak kezelése

Vágyaink olykor élvezetessé teszik az életünket, máskor pedig szenvedést okoznak. Mutatják az utat, vagy éppen letérítenek róla. Mivel a legnagyobb örömöt és a legnagyobb bánatot is hordozhatják számunkra, ezért nagyon fontos, hogy tudjuk kezelni a vágyainkat, ismerjük és uraljuk az érzéseinket!

A bennünk élő vágyakat érdemes két csoportra osztani és eszerint kezelni őket:
Egyrészt vannak azok a vágyak, amelyeket a szívünkben hordozunk, és amelyek eredendően bennünk vannak. Ezeket meg kell tartani, fel kell vállalni és mindig van rá lehetőségünk, hogy megvalósítsuk őket!l

Másrészt vannak azok a vágyak, amelyeket a környezetünktől lestünk el, tanultunk meg, vettünk át, de eredendően nem a saját vágyunk! Ezeket a tanult vágyakat el kell engedni, mert nem tartoznak az utunkhoz, élettervünkhöz, ezért a megvalósításuk is igen nagy erőfeszítésbe telik és utána is csak káoszt és szenvedést okoznak!

Fontos, hogy egyik csoportba se soroljuk bele azokat a szükségleteket, amelyek a létünk fenntartásához kellenek, hiszen ezek valójában nem vágyak, néha mégis összekeverjük velük! Például szükséglet az, ha valaki éhes és enni szeretne, de az már vágy, hogy egy mindenféle jóval megrakott asztalnál ehessen!

Szívbéli vágyak

Szívbéli vágyaink azok, amelyek bele vannak szőve az életünkbe, nagyon vágyunk rájuk és van is rá lehetőségünk, hogy megvalósítsuk azokat! Ezek a vágyak képesek mutatni az utat, ráadásul szívesen követjük őket, hiszen örömünket fogjuk lelni a megvalósulásukban!
A szívbáli vágyakat valóban a szívünkben hordozzuk, ezért akkor tudnak könnyebben megvalósulni, amikor jobban nyitva van a szívünk.
Ehhez érdemes a szív nyitását gyakorolni, főleg meditációban, hiszen így sokkal mélyebbre és koncentráltabban tudunk magunkba figyelni!

Bár a szívünk folyamatosan nyitva van, mégis van egy olyan szintű nyitottsága, amikor az "addig fogságban levő" vágyak kiszabadulnak és szinte maguktól beteljesednek. Azért szinte, mert néha egy minimális közreműködés kell hozzájuk, de ezt a vágyat beteljesítő személy nem érzi megterhelőnek, sőt magától, sokszor öntudatlanul hajtja végre! Ilyenkor megállapíthatjuk, hogy nem Ő teljesítette a vágyat, csupán közreműködője volt a vágy beteljesülésének.

A szívbéli vágy teljesülését nem csak a szív zártsága okozhatja, hanem egyes félelmek, belső ellenállások is gátolhatják. Például ha van a vágyott dologgal szemben egy korábbi negatív tapasztalatunk, akkor arra az emlékre alapozva félhetünk, taszíthatjuk a vágy teljesülését, holott ez már egy teljesen új helyzet lenne.
Ilyenkor érdemes tudatosan feloldani ezeket a bennünk élő gátlásokat, félelmeket, hogy a vágyak szabadon beteljesedjenek!

Klasszikus példa erre, amikor egy múltbéli rossz párkapcsolati emlék miatt nem képes az ember megnyílni élete nagy szerelmének, amikor ott lenne a vágyva várt pillanat. Később aztán bánja ezerrel, de hát "A gátlásai ellen nem tud harcolni az ember!" - Viszont nem is harcolni kell, hanem megismerni azokat, keletkezésüket, működésüket és tudatos módszerrel feloldani mindet.

Tanult vágyak

A szívbéli vágyakkal szemben, a tanult vágyakat nem érdemes követnünk, mert semmi jóra nem vezetnek! Ezek olyan vágyak, amelyeket:

  1. gyerekkorunkban szedtünk össze a környezetünktől, amikor még nem tudtuk, hogy mi a dolgunk a világban.
  2. ifjú vagy felnőtt korunkban szedtük fel magunkra, mert jópofának vagy divatosnak tűntek.
  3. olyan embertől vettük át, akire felnéztünk, követni akartunk, ezáltal is hasonlítani szerettünk volna rá.
  4. belénk nevelte a társadalom, és megmagyarázta, hogy csak így leszel teljes értékű tagja!
  5. megfelelési kényszerünkben tanultuk el a környezetünktől, hogy jobban beilleszkedhessünk. 

Összességében olyan vágyak, amelyekhez valójában semmi közünk nincs, nem volt és nem is lesz soha!
A puszta létük és az állandó kényszerítő hatásuk a beteljesítésre, káros az énünkre, a közérzetünkre és az idegrendszerünkre, mert nem hagynak nyugodni, nem hagyják, hogy megpihenj és Önmagad légy.

Ezért ezeket a hamis vágyakat gyökerestől fel kell számolni, hogy belső tisztaságban és rendezettségben tudjál élni magaddal!

Ráadásul nem csak kellemetlen a puszta létük, de ha megpróbálod beteljesíteni, megvalósítani valamelyiket, akkor állandóan falakba, ellenállásba fogsz ütközni, hiszen nem a saját utadat járod, hanem valaki más útjához tartozó vágyat próbálod megvalósítani. Ezt az élet nem fogja hagyni, minden eszközzel megpróbál majd a jó útra téríteni Téged.

Nem igaz az, hogy "A kihívásnak meg kell felelni!", meg hogy "A vágyaink eléréséért küzdeni kell az életben!". Ezek a tudatosság nélküli, önmagát nem ismerő ember, küzdelmes életének önigazoló frázisai.

Az élet és a vágyak ettől sokkal egyszerűbbek: Ami a tiéd, az a tiéd. Ami nem a tiéd, azért meg hiába küzdesz!

Ha a sok befektetett küzdelem és erőlködés végén mégiscsak sikerül elérni a hamis vágy beteljesülését, akkor abban rendszerint nincs köszönet!
Vagy nagyon rövid ideig tart és a fenntartása újabb szenvedések sorát ígéri, vagy nem is örül neki igazán az ember, mert nem érzi sajátjának.
Esetleg okozhat ilyenkor valamiféle torz örömet, hogy ezzel megfeleltünk másoknak, vagy mennyien fognak most irigykedni ránk, de ez messze lesz attól az örömtől, amit egy szívbéli vágy beteljesítése adhat!

Ezért azt javaslom, hogy a hamis vágyaid beteljesítésére pazarolandó energiádnak csak egy kis részét fordítsd most arra, hogy szétválogatod a vágyaidat a szívbéliekre és a tanult vágyakra!
Különböztesd meg, hogy egy-egy vágyad honnan fakad,van-e értelme a küzdelemnek, vagy megtisztítva megvalósul "magától" is!

A vonzás törvénye

A fentebbiek alapján érthető, hogy a vonzás törvénye miért működik egyes vágyakra, másokra pedig egyáltalán nem.
Ha egy vágy nem a sajátod, akkor vizualizálhatod naphosszat, nem fog megvalósulni!
Ha pedig egy vágy valóban ott van a szívedben, akkor elég lesz felfedezned azt, megnyitnod a szívedet, eltávolítani a gátlásokat és félelmeket és az a vágy már ki is röppen, megvalósul a lehető legrövidebb idő alatt.

A furfangos olvasók most talán azon agyalnak, hogyan lehetne bármelyik vágyat a szívünkbe tenni, hogy az ilyen könnyedén megvalósuljon? - Sehogy, és nem is érdemes ilyennel vesződni!
Ne az elképzeléseidhez igazítsd az életedet, hanem az életedhez nem passzoló elképzeléseket és vágyakat vizsgáld meg, hogy helyén valóak-e, rólad szólnak-e?! Ha nem, akkor szabadulj meg tőlük minél előbb!

 

A fentebbiek megvalósításához, a következő Sirály önismereti csomagok lesznek a segítségedre: 

  • A szívnyitás technikáját és a szívbéli vágyak kiszabadítását az Elfogadás és szeretet Sirály csomagból tudod elsajátítani.
  • A vágyaid megismerésére és szétválogatására a Vágyak és félelmek csomagban találsz előadásokat és meditációkat. 
Beküldte: | 2008. jan. 12. szombat - 09:10