A tudatosítás módszere | Önmegvalósítás.hu

A tudatosítás módszere

Az előző négy részből megismerhetted az önmegismerés, önértékelés, önelfogadás és őszinteség alapgondolatait, és ezzel fel is készültél arra, hogy megértsd mi a tudatosítás és a tudatosság!

A tudatosítás, tudatosság szavakat és a mögöttük húzódó jelentést sokan arra használják, amikor azt szeretnék kifejezni, hogy egy dologra jobban odafigyelnek, megfigyelik annak működését és megértik azt. Néha már akkor is tudatosnak vallják magukat az emberek, ha átgondolnak egy folyamatot, mielőtt cselekednének.
Azt gondolom, ez a minimum egy gondolkodó, felelősséggel cselekvő ember számára, ezért sokkal szigorúbb feltételt szabok a saját szóhasználatomban ezen fogalmaknak. A jelenlét, a figyelem, az átgondolás még csak az alapfeltételeit adja meg egy olyan intenzívebb lelki működésnek, amire azt mondhatjuk, hogy tudatosság, tudatosítás!

Mi a tudatosítás?

A tudatosítás nem csupán megismerés, átgondolás vagy elmélkedés. A tudatosítás a megismerésen túl megvizsgálja a dolgokhoz fűződő viszonyunkat is, és a tévedések felszámolása után eljuttat a végső igazságba, ami nem más, mint hogy mindennel egyek, azonosak vagyunk!
Tehát a tudatosítás egy eszköz ahhoz, hogy újra eggyé váljunk a világgal és önmagunkkal, ily módon ez már egy spirituális eszköz a tudatosabb megismeréshez.

A tudatosítás három alapgyakorlatból rakható össze:

  1. megismerés
  2. őszinteség
  3. elfogadás

Amikor egy dolgot mélyebben, hatékony megismerő technikákkal megismerünk, akkor megkeressük benne, hogy mi közünk van hozzá, milyen a kapcsolatunk vele?! Ezt a kapcsolatot feltárva felismerjük, hogy elkülönülünk attól a dologtól és pontosan ez az elkülönülésünk akadályoz meg abban, hogy teljes valójában megismerjük!
Ugye nem tudunk egy adag fagyit megismerni, ha csak nézzük és szagoljuk? Valami módon fel kell oldanunk a különbséget, ezért megnyaljuk, megízleljük és lenyeljük. Ugyan ezt tesszük a mélyebb megismerés során is, csak itt tudattartalmakat, a világ dolgait "ízlelgetjük" és igyekszünk eggyé válni velük!

Ezért az elfogadás gyakorlatát is addig végezzük, amíg nem csupán elfogadtuk azt a dolgot, hanem teljesen eggyé váltunk vele! Ugyanis amikor egyek vagyunk, akkor értjük meg igazán, akkor érezzük át teljesen a valódi természetét annak a dolognak, legyen az élő vagy élettelen.

Tehát a hagyományos megismeréshez képest a tudatosítás jóval tovább megy és úgy ismeri meg a világ részeit, hogy eggyé válik vele.

Mi a tudatosság?

A tudatosság nem más, mint az a fajta hozzáállás, amikor kilépve a felszínes bambulás állapotából, nem elégszünk meg a hagyományos megismerés, figyelem és jelenlét adta eredményekkel, hanem törekszünk a teljes és tökéletes megismerésre. Ha meg van ez a hozzáállásunk és alkalmazzuk: a megismerés, őszinteség, és befogadás - hármasát, akkor elmondhatjuk magunkról, hogy tudatosak vagyunk, képesek vagyunk mindent tudatosítani, ami az utunkba kerül!

Ezzel a tudatos magatartással, hozzáállással bármilyen problémánk is adódik az életben, képesek leszünk feltárni azt, megismerni a dolog lényegét és okát, és így megtaláljuk a megoldást is, ami leggyakrabban nem más, mint egy lelki tanítás.
Aki használja a tudatosság eszközeit, annak meg van mindene ahhoz, hogy sikerrel végigvezesse az életét az akadályokon és kihívásokon keresztül.

"A tudatosítás, az önfejlesztés legfontosabb gyakorlata!"

Nézzünk egy példát:

Egy veszekedés vagy bármilyen nézeteltérés után az átlagember azon rágódik: Miért bántanak engem? Mit kellett volna mondjak? Hogyan vághatnék vissza? 

Aki egy kicsi tudatossággal is rendelkezik, az azon gondolkodik, hogy: Miért történt ez meg Velem? Mit kell ebből tanuljak?

Egy haladó önmegvalósító viszont arra gondol, hogy:

  1. A gondolatok szintjén biztosan sok mindenre rájöhetek, de a teljes feltáráshoz csak akkor jutok el, ha  a legmélyebben vizsgálom meg az eseményt!
  2. Ezért meditációba merülök és megkeresem mélyen magamban ennek a konfliktusnak a gyökerét, és ott rákérdezek: Mire akar mindez tanítani? - így sokkal mélyebb és tisztább válaszokat kapok, mint ha csak gondolkodtam volna ezen a kérdésen!
  3. A kapott tanítást befogadom magamba a tudatos befogadás gyakorlatával és máris engedem, hogy hasson rám! Így valódi változást tudok elérni egy puszta felismerés helyett.
  4. Mély tudatos állapotomban mindent elengedek, ami el akar hagyni, és mindent befogadok, ami belém akar költözni. Ez a tudatos változás technikája.
  5. Az egész gyakorlat alatt odafigyelek az őszinteségem mértékére, növelem, amennyire szükséges és minden hazugságot, csúsztatást nyakon csípek!


Láthatod, hogy ez a fajta tudatosítási folyamat sokkal mélyebben zajlik le a gyakorlóban, mint ha csak átgondolná a dolgokat. A felismeréseit sem hagyja meg az jópofa "aha" élmény szintjén, hanem valódi mély változást generál magában, hiszen csak ezzel éri el a változást az életében is!

Sokan, amikor rájönnek, hogy hogyan kellene másképpen élni az életüket, akkor örülnek, hogy végre megtudták a titkot, de mégsem változtatnak semmin sem! Ennek nem a lustaság az oka, hanem az, hogy a cselekedeteinket irányító motivációk sokkal mélyebb tudatszinten vannak bennünk, mint ahol gondolkodunk és elérnek minket a felismerések. Ha nem megyünk le arra a tudatmélységre, ahonnan ezek a motivációk irányítanak, akkor itt a felszínen hiába tudjuk mit kellene tenni, mégsem tudjuk helyesen élni az életünket!

Ezért tehát a valódi változás eléréséhez ki kell fejlesztened a tudatosítás alap eszközeit (megismerés, őszinteség, elfogadás) és ezek együttes alkalmazásával feloldani a belső akadályokat.

Abszolút tudatosság

Amikor valaki eléri a tudatos hozzáállás kiteljesedését, vagyis képessé válik a teljes megismerésre, a teljes feltárásra és a teljes eggyé válásra, akkor Ő abszolút tudatossággal bír, abszolút tudatossá válik.

Aki abszolút tudatos, az mindent tud, mindent képes befogadni, mindennek pontosan tudja a helyét, és az igazságát. Nincs benne nem tudás, bizonytalanság, tévedés vagy hazugság, mert mindent tud.

Olyan ez, mint amikor fokozatai vannak egy tudomány ismeretének: tanuljuk a matematikát oviban, alsóban, felsőben, gimiben és egyetemen. A többségünk valahol a felső és gimi szintjén tudja ma a matematikát (bár tanultunk többet is, de elfelejtettük!), de vannak, akik sokkal jobban ismerik, átlátják és tudják a matek rejtelmeit.
Most képzeljünk el valakit, aki nem csak nagyon-nagyon tudja a matekot, hanem mindent tud, amit a matematika világáról tudni lehet! Erre azt mondanánk, hogy ilyen ember nincs is, mert ez annyira emberfeletti teljesítmény, amit egy életében senki nem tud elérni!

De van egy titka az ilyen emberfeletti teljesítményeknek! Nem attól lesz abszolút, hogy akkorára növelte a mennyiséget ( ebben az esetben a matekról felhalmozott tudását), hanem mert levetkőzte az ellenállását a mindenség felé! Valójában bármivel eggyé tudnánk válni, és abszolút megismerésre jutnánk, ha nem kívülről akarnánk megismerni, hanem mernénk azonosulni vele!

De azonosulni csak akkor tudunk, ha feladjuk az addigi nézeteinket, elképzelésünket arról, hogy kinek is tartjuk magunkat és minek tartjuk azt a dolgot.Ha elengedjük az elképzeléseket, hitet, reményt, feltételezést és kiüresedett elmével hagyjuk, hogy a világ megmutassa magát, akkor feltárul előttünk a valóság, megmutatkozik minden úgy, ahogy van!

 

Fejleszd ki magadban Te is a tudatosítás eszközeit, legyél tudatos!

Beküldte: | 2008. jan. 11. péntek - 09:10