Döntés és célkitűzés | Önmegvalósítás.hu

Döntés és célkitűzés

Az életünk tudatos irányításának alapvetően két irányzata létezik.
Az egyiknél szándékosan nem tervezünk, döntünk és nem irányítjuk az élet eseményeit, hanem elfogadással fordulunk minden változás felé.

A másiknál tudatosságunkat arra használjuk, hogy megváltoztassuk, amit meg lehet, mindenre hatással legyünk a saját kényünk-kedvünk szerint. Most, ennek az utóbbinak a fogásait fogod alapszinten elsajátítani.

A döntés

Tetteink hirtelen indulatból, ösztönből, megszokásból, valamint döntésből fakadhatnak. Ezek közül a döntésből fakadó tetteink azok, amelyeket valamennyire tudatosnak nevezhetünk, hiszen ezeknek vagyunk leginkább a tudatában!

Döntéseinkkel képesek vagyunk irányítani önmagunkat és részben másokat, valamint az élethelyzeteket.
Minden döntés egy-egy elágazás életünkben, ahol kifejezzük azt, hogy mi merre szeretnénk menni. Ilyen elágazásból naponta többet is megélünk, ezért igen kis döntésekkel is teljesen más kanyart vehet az életünk!

Érdemes tehát odafigyelnünk minden apró döntésünkre, mert életünk jobb vagy rosszabb sora múlhat rajta!

1. gyakorlat

Gondolkodj el azon, hogy vajon merre folyhatott volna az életed, ha minden döntésed az lett volna, amit ma jónak gondolsz?

Majd merülj meditációba és járj végig két elképzelt életutat. Mind a kettőben hagyd, hogy az intuíciód vezessen!
Az egyik úton, egészen kiskorodtól kezdve minden döntésed a rosszabbik legyen! Nézd meg, hova jutsz el így életed során?!
A másik úton haladva minden döntésed a legjobb legyen! - ebből mi lesz?

Belső döntés

Döntéskor a változás ugyan nem feltétlenül következik be, mégis fontos, hogy a saját szándékunkat kifejezzük. Ezzel tudatjuk ugyanis a Világegyetemmel, hogy mi merre szeretnénk menni és ez önmagunk felé is döntő érvényű lehet. Mintha ezzel tennénk le a voksot egy-egy út vagy választás mellett, mintegy kifejezve, hogy azt is, hogy nem a másikat akarjuk!

Ez a kifejezés néha fontosabb önmagunknak, mint a világnak! Ha például valaki dönt mellettünk egy minket is érintő kérdésben, akkor nem elég beletörődnünk abba, hogy kimaradtunk a döntésből, hanem meg kell hozni azt a döntést, még ha nem is múlik rajta már semmi sem!
Ha elmulasztjuk ezt a látszólag felesleges döntést, akkor belül is kimarad a választás és amikor lehetőséget adna az élet a változásra, akkor nem lesz meg a felkészültségünk, hogy éljünk vele!

Olyan ez, mint a pilóta, aki a szimulátorban ülve nem veszi elég komolyan a gyakorlást, hiszen úgysem zuhannak le! Ezzel viszont elveszíti a gyakorlásból fakadó lehetőséget is! Egy gyermeknek, a kis, gyermeteg döntésein keresztül vezet az útja, ahol gyakorolhatja a döntéshozatalt, hogy felnőttként ezt valóban létkérdésekben is meg tudja felelősséggel tenni.
Ha ezt nem engedik meg a gyereknek a szülei, akkor bár kiszolgálják, de kiszolgáltatottá is teszik!

Felnőttként is járhatunk így, mint például a rendszerváltás után új volt számunkra, hogy bizonyos dolgokba lehet beleszólásunk. Nem gyakorolta a magyar ember a döntést az Őt illető kérdésekben a szocializmus idején, ezért új volt számára a felelősség érzése is!

Természetesen annak se sok értelme van, ha mindig csak olyan ügyekben dönthet az ember, amelyeknek igazán nincs jelentősége! Ezzel ugyanis kimerül a hatásköre és nem veszi észre az Őt igazán érintő döntési helyzeteket.

Döntési helyzet és a döntés joga

Észre kell vennünk, hogy mikor vagyunk döntési helyzetben és mikor nem! Kinek van döntési jogosultsága és kinek nincs?!

Ha olyankor akarunk döntést hozni, amikor nincs annak helye, akkor csak erőlködés és kudarc lesz belőle! Minden döntésnek meg van a maga helye, ideje és határideje. A határidőig még retorzió nélkül meghozhatjuk azt, ezért nem érdemes elhalogatni!

Arra is figyelnünk kell, hogy kinek kell azt a döntést meghoznia!
Például, nem helyes, ha más helyett döntünk, még akkor sem, ha Ő nem képes meghozni azt!
Ilyenkor ugyanis, elvesszük tőle a döntéshozás gyakorlásának lehetőségét, vagy azt, hogy megtapasztalja, hogyan nem tud dönteni!

Másrészt, mi magunk se hagyjuk, hogy más döntsön helyettünk, vegyük észre amikor rajtunk a sor és hozzuk meg azt a döntést, még ha fájdalmas vagy nehéz is! Sok ember lustaságból, burkolt félelemből nem hoz döntést és hagyja azt másokra, utána pedig azokat vádolja, hogy irányítják Őt, beleszólnak az életébe!

Az életben sokszor nem a célba érés, hanem a döntéshozatal gyakorlása a valódi cél!

2. gyakorlat

Gondold át, hogy mely esetekben nem vetted észre, hogy döntened kell?
Mikor próbáltál fölöslegesen vagy rossz időben dönteni?
Ki az, aki rendszeresen megpróbál dönteni helyetted?
És mikor döntöttél Te mások helyett?

Nézd meg meditációban, hogyan ment volna az életed ezen félrecsúszások nélkül, ha mindig időben és saját jogodon döntesz?!

Döntés előkészítés

A döntés lehet elhamarkodott, céltudatos, de intuitív is!
Egy jól előkészített döntésnél ismerjük a szándékainkat és azok forrását is.

A szándék vágyakból, félelmekből, tervekből, ígéretből vagy megfelelésből táplálkozhat.
Ezek sokszor egymással ellentétes irányba hatnak és ezzel döntésképtelenné tesznek!
Ha például a vágyaid szerint kell neked egy párkapcsolat, de közben félsz megnyílni, vagy elvárják tőled, hogy kedves legyél, de benned ellenérzés van, akkor ezek az ellentétes erők képesek egymást kioltani és akkor nem haladsz ötről a hatra.

Ráadásul, amikor nem ismered önmagadban az összes ilyen szándékot keltő tudattartalmat, hanem csak eggyel azonosítod magad, akkor azt hiheted, hogy kudarcaid oka nem is benned van!

Ezért, érdemes megismerni teljes mélységig a döntéseid mögött húzódó szándékokat és az azokat kiváltó érzéseket, tudattartalmakat, hogy feloldva ezek ellentétét, eljuss az egyöntetűségbe!

Ha belül egyöntetű vagy, akkor a döntés egy pillanat alatt megszületik és már meg is valósul, mindenféle külső ellenállás nélkül!!!
Minden külső akadály az életedben abból fakad, hogy benned léteznek akadályok, amelyekről nem veszel tudomást vagy nem tudtad feloldani azokat.

3. gyakorlat

Vizsgáld meg egy találomra kiválasztott döntésedet meditációban!
Milyen szándékok, vágyak, félelmek, tervek, stb. Húzódnak meg mögötte?
Tegyél rendet közöttük és érj el az egyöntetűség áradó állapotába!

Célkitűzés

A cél kitűzésekor a lehető legtudatosabban próbáljuk meg irányítani az életünket, hiszen nem csak a jelen pillanatra vagy a közeljövő-beli hatásokra figyelünk, hanem ezekhez képest egy hosszabb távú célunk is van.
Vagyis, a jelenkori tetteinket és döntéseinket alárendeljük egy később elérendő célnak. Így, előfordulhat az is, hogy a jelenben hajlandóak vagyunk belemenni egy veszteségbe csak azért, hogy a jövőben nyereségünk legyen!

Nem kis kockázatot rejt ez. Elveszítve a mostban élés jelenlétét és rövidtávú haszonszerzését, vállaljuk a hosszútávú bizonytalanságot, valami nagyobb nyereség reményében. Persze ezt csak akkor érezzük, ha így tudatosan átgondolva észrevesszük, hogy nyereségekkel és veszteségekkel kufárkodunk és ezért akarjuk irányítani a világot!
Eszembe jut Kolombusz, aki hasonló reményektől övezve vágott neki a hosszabb céljának, amikor elindult India felé.

A cél tehát legyen olyan, amiért érdemes kockáztatni és gondold át, hogy odaérve tényleg jó lesz-e az Neked?! Mert bizony sokszor jár úgy az ember, hogy mire odaér a céljához, addigra ki is ábrándul belőle, vagy feleslegessé válik számára az a nyereség, amiért az egésznek neki kezdett.
Ezért, érdemes út közben is többször átgondolni a célt és ha szükséges, akkor felülbírálni azt!

4. gyakorlat

Meditációban gondold át, hogy mely célok felé haladsz életed során és azok helyén valóak-e, megfelelnek-e még vajon most is?
Ha nem, akkor írd át őket olyanra, ami felé szívesen igyekeznél a jövőben!

Szeretnéd végre Te irányítani az életedet?

Mint a fentebbiekből látod, fejleszthető a döntési képességed, képessé válhatsz a tudatos és önálló életirányításra. De ehhez tovább kell fejlesztened magad! Itt találod a megoldást! 

Beküldte: | 2008. jan. 15. kedd - 09:10