Önértékelés és alázat | Önmegvalósítás.hu

Önértékelés és alázat

Az önértékelés az egyik alappillére annak az önismereti útnak, amelyen elkezdtél járni. Innen indul a belső tudatosítási folyamat, de ne feledd, hogy pusztán az önértékeléstől még nem fognak megoldódni egytől-egyig a problémáid!
Sőt, kezdetben még jobban beleláthatsz önmagadba és ettől a problémák is nagyobbnak látszódnak majd, de pontosan ezért kell elsajátítani majd az őszinteséget és az önelfogadást is, hogy a feltárt tudattartalmak igazán a helyükre kerüljenek!

Az önértékelés lehet az alapja a ma még billegő, de később kifejlődő önbizalomnak és magabiztosságnak is, hiszen csak abban tudsz bízni Önmagadban, amit ismersz. Önbizalom, azt jelenti, hogy bízol magadban, a képességeidben, a tulajdonságaidban, a habitusodban, sőt az egész rendszerben, hogy sikeres vagy általa!
Mindezt csak a megismert személyiségelemekre tudod építeni, olyanra nem, amit nem ismersz, vagy rosszul ismersz, esetleg hazugság!

Ezért működésképtelen hosszú távon az önszuggesztió, hiszen az nem a megismert személyiségedet adja alapul az önbizalomnak, hanem odahazudik egy nem létező dolgot és erre próbál építkezni!
Az első adandó alkalommal, amikor kiderül, hogy nem is vagy Te olyan bátor, mint amit otthon a tükörben bizonygattál magadnak heteken keresztül, összeomlik a felturbózott énkép és megint ott vagy, ahonnan elindultál!
Ezért azt javaslom, hogy semmilyen ehhez hasonló módszert ne alkalmazz, hanem mindig ragaszkodj az igazsághoz!

Igaz meglátásokra alapozva önértékelésedet és így az önbizalmadat is, nem fog semmi sem összedőlni, mert a valóságon alapul az értékelés.

Az önértékelés gyakorlatát valamilyen szinten talán minden emberi lény gyakorolja és vallja is magáról, hogy - "Én ismerem magam!"
Ha csak filozofikusan belegondolunk, hogy mikor ismerünk meg egy dolgot, akkor a válasz az, hogy akkor, amikor teljesen megismertük!
Ismered magad teljesen? - Ugye nem?!

Értékelés

Nos, ezért érdemes folytatni az önmegismerést, aminek több módja is létezik, ebből csak az egyik az önértékelés!
Vizsgáljuk meg előbb a többi módszert:

Az egyik út az, amikor mások mondják el a véleményüket Rólad és Te elhiszed azt. Ennek a módszernek az a hátránya, hogy a kimondott ítélet / megítélés, nem feltétlenül igaz. Az igazság tartalma függ az ítélkező tisztánlátásától, jó vagy rossz szándékától és a kommunikáció nehézségeitől is!
- Ha az ítélkező tisztánlátása gyenge, akkor nem a valóságot fogja látni, hanem azt, amit Ő látni akar! Esetleg a meglátott dolgokból rosszul rakja össze a képet és egy téves következtetést von le belőle. Ebben nem bízhatunk!

- Ha a szándéka rossz, akkor szándékosan akar majd elnyomni az ítéletével, rossz irányba akar befolyásolni. Ha a szándéka pozitív, akkor meg lehet, hogy nem mondja meg a fájó igazságot, mert félt a fájdalomtól, a keserű szembesüléstől.

- A kommunikációnál is elcsúszhat a külső értékelés, hiszen amikor kifejezia véleményét, akkor az általa megfogalmazott szavak elég ha számodra egy árnyalattal más jelentéssel bírnak, és Te már félreérted az ítélkező meglátását!

Tehát, ha külső értékelésből szeretnénk felépíteni az önmegismerésünket, akkor olyan tisztánlátó és objektív értékelő személyt kellene találnunk, aki szavak nélkül is át tudja adni a belső felismeréseit. Ez elég nehéz út!

A másik út, ha Te magad sajátítod el ezeket a tulajdonságokat:
- vagyis a lehető legtisztábban meglátod Önmagad,
- nem hazudsz, felvállalod, amit látsz!
- meg tudod magadnak úgy fogalmazni, hogy a szavak ne vegyék el a tartalmát. - Ez szinte lehetetlen, ezért nem is szükséges mindent megfogalmazni! Önértékelés
Az önértékelés során tulajdonképpen Te magadnak fogod megmondani, hogy ki és milyen vagy. Teszed ezt a lehető legtisztább látásmóddal és a legőszintébb módon!
Kezdetben még így is lesznek benne tévedések, önámítások, de az őszinte, tiszta értékelésre törekvés hamarosan meghozza majd az eredményt!

Mit értékelj?

A belső út során, előbb vagy utóbb, minden dolgot értékelned kell, ami Rólad szól, hozzád kapcsolódik!
Értékeld a:
- énképeidet, szerepeidet
- tulajdonságaidat
- képességeidet
- tudásodat
- az egész belsődet, kisugárzásodat
- cselekedeteidet, viselkedésedet
- külső megjelenésedet
- kapcsolataidat másokkal, a világgal
- utadat, terveidet, vágyaidat és félelmeidet is!

Ezek mind, együttesen alkotják az Önmagadról kialakult képet, így értékelned kell őket, illetve rendszeresen újraértékelned!

1. gyakorlat

Készíts egy lapon hat oszlopot.

- Az elsőbe írd fel azokat a tulajdonságokat, képességeket, stb, amelyek érdekelnek - tetszenek Neked másokban, a világban!
- A másodikba írd le azokat, amelyek zavarnak, amit kritizálni szoktál, amit nem tudsz elfogadni.
- A harmadikba azt írd le, mit szeretnek mások benned, mit értékelnek?!
- A negyedikbe azokat írd le, amit nem szeretnek mások benned, amiben próbálnak változásra bírni.
- Ötödikbe az kerüljön, amit Te szeretsz magadban, amiben szerinted jó vagy, ami tetszik magadban!
- És végül a hatodikba kerüljön mindaz, amit Te sem fogadsz el magadban annak, ami! Kerüljön ide az is, amiben csak egy kicsit is úgy érzed, hogy változtatnod kellene!

Mikor gyakorold az önértékelést?

Ahogy fejlődsz, egyre jobban látsz majd, egyre őszintébb leszel és elfogadóbb, így időközönként meg kell ismételned az értékelést, hogy mindig közel legyél az igazsághoz!
A legjobb az lenne, ha minden pillanatban frissen értékelnénk a világot és önmagunkat, de a lusta elménk kitalálta az emlékezetet, így abból táplálkozva ritkán szokta frissíteni a megalkotott képet/véleményt.

Sokszor tapasztalhatjuk, hogy egy értékelés az ismerősünkről vagy egy helyzetről elavul a hónapok változása során és még ilyenkor sem könnyű átértékelni a bennünk levő képet, holott nyílvánvaló az igazság, ott vanak előttünk a tények!
Mennyivel nehezebb akkor egy gyors változást felfogni és olyan értékelésbe belekezdeni, amitől megváltozik az életünk! Bizony az ilyen gyökeres változással fenyegető helyzeteket nem szívesen vesszük észre, és megpróbáljuk eltusolni az átértékelést! Ezzel persze tovább ronthatunk a helyzetünkön, hiszen egy téves belső képből fakadó döntés eleve hibás lesz!

Ezért, érdemes minél gyakrabban újra értékelnünk a dolgokat kívül és belül, kiváltképp akkor, amikor nagy változásoknak lehetünk tanúi!

2. gyakorlat

Gondold át, mi a fontosabb: Hogy jól érezd magad vagy hogy tudd az igazságot?
Az igazság sokszor fáj és ez megkeserítheti az életedet, de ha tovább ringatod magad a hamis képeidben, akkor azzal még rosszabb helyzetbe fogsz kerülni!

Gondolkodj el ezen addig, amíg úgy döntesz, hogy fontosabb számodra az igazság, mint, hogy jól érezd magad! Hogyan értékelj?
Az értékelés ugye relatív, mert mindig csak valamihez tudunk viszonyítani. Önmagához viszonyítva a dolgokat nem kapunk értékelést csak a dolgot, önmagát. Ezért szoktuk másokhoz vagy az elvárásainkhoz, elképzeléseinkhez viszonyítani magunkat és a világot.

Vajon elég jók-e ezek a viszonyítási pontok? Érdemes-e a szomszéd kisgyerekhez viszonyítanunk a saját gyermekünket vagy Bill Gates vagyonához a sajátunkat?
Igazából, mindegyik viszonyítási pont megfelelő, hiszen elhelyez minket azokhoz képest valahol.

Ha olyanokhoz viszonyítjuk a képességeinket, akiké jobb a mienkétől, akkor ebből jogosan lesz kisebbségi érzésünk, hiszen hozzájuk képest tényleg kisebbek vagyunk, kevesebbet érünk.
A tőlünk kevesebbektől meg soknak láthatjuk magunkat. Mi hát a helyes viszonyítás?

3. gyakorlat

Gondolj arra, hogy utad, lelki fejlődésed nem más, mint a képességeid, tulajdonságaid és tudásod fejlesztésének útja, ahol a semmitől haladsz a minden felé!
Kezdetben vala nagy sötétség, mert mindenben nullát értél, semmit se tudtál. Most haladsz, dereng már valami, majd el fogsz jutni a mindent tudásba, a minden képesség tökéletes használatához és ez lesz a teljes világosság.

Képzeletben járd végig ezt az utat és határozd meg a megérzésed alapján, hogy kb. hol tarthatsz ezen az irdatlanul hosszú úton?!

Legyen a viszonyításod a 0 és 100 % közti út, amelyen haladva mindenki tart valahol. Ez a Te saját utad, így önmagadhoz / önmagad fejlődéséhez tudod viszonyítani a mostani állapotodat.

A helyes önértékelés gyakorlata

4. gyakorlat

Merülj mélyen önmagadba, hogy minél kevésbé hasson Rád az egód felszíni megítélése, önbecsapása!
Válassz ki egy tulajdonságot, képességet, kapcsolatot vagy bármit, amit most értékelni szeretnél magadban.

Gondolj arra, hogy ahol most tartasz ebben, az a Te saját utad része, ehhez képest kell meglátnod, hogy mennyit érsz benne!
Lásd az utat elejétől a végéig és tedd fel önmagadnak a kérdést: Mennyit érek ebben? Hol tartok ezen az úton? mennyit teljesítettem eddig?

Engedd, hogy a belső megérzésed megadja a választ! érezni fogod vagy hallani, esetleg látni a választ.
Bármi is a válasz, azt fogadd el annak, ami! Ne vitatkozz önmagaddal, hiszen ha nem fogadod el, akkor megkérdezned is fölösleges!

Így értékelj mindent Önmagadban!

Alázat

Az alázatról sokan, sok félét mondanak, tartanak. Nekem nem volt jó sokáig semmilyen hiteles képem róla, hiszen nem tapasztaltam meg!
Az az ideológia, amely szerint az alázat önmagunk alárendelése másoknak, mások értékeinek, teljességgel tévedésen alapul. Valószínűleg a magyar elnevezéséből fakadhat ez a félreértés, hiszen az "alá"-ról rögtön azt gondoljuk, hogy valaminek alá kellene menni általa. Lehetne jobb szavunk is erre az élményre, mint ahogy a többi lelki tartalmú elnevezés igencsak pontos és sokszor kellően képletes!

A másik igencsak elfogadott nézet szerint az alázat valamiféle szerénységhez, visszahúzódáshoz hasonló viselkedés, ahol az ember azért alázatos, hogy ne éreztesse másokkal a maga nagyságát, ne kerekedjen mások fölé.
Néha, arra használják ezt a szót, hogy visszaszorítsák a büszkeségével és önhittségével nagyra törő embert.

Az alázat pontos jelentését csak az értheti meg, aki már tapasztalta ezt a tökéletes állapotot.
Az alázat állapotában a lény pontosan annak és annyinak látja magát, mint amennyi. Nem gondol - tud - hisz magáról sem többet, sem kevesebbet, mint amennyit valójában ér!
Az alázat gyakorlatilag egy egyenlőségjel önmagunk és a magunkról kialakult énkép között.

Így az alázat a helyes önértékelés útjának végső célja, vagyis amikor elérjük a tökéletesen helyes és pontos önértékelést önmagunkról.

Sikeres gyakorlást, fejlődést kívánok Neked!

 

Az Önértékelés teljes anyagát, sok előadással és hatékony meditációkkal itt találod.

Beküldte: | 2008. jan. 05. szombat - 09:10