Mivel tölti az idejét egy megvilágosodott? | Önmegvalósítás.hu

Mivel tölti az idejét egy megvilágosodott?

Hozzászólások

185 hozzászólás
Ayasofia képe
Megmondom én...
2009. március 26. csütörtök, 15:34 | Ayasofia

Ha majd egyszer megvilágosodott leszek,ígérem megmonom én...addig törekszem rá,hogy egyszer ezt z ígéretet betarthassam.

agocs képe
Több szint lehet
2009. március 29. vasárnap, 12:49 | agocs

Szerintem a megvilágosodásnak is akár végtelen sok szintje lehet. Nem gondolnám, hogy olyan "egyszerű" lenne a dolgunk, hogy innen lépünk és minden tuti lesz. Szerintem ha egy szinttel feljebb léptünk, ott majd megint azt hisszük (egy darabig), hogy na, minden szuper, minden világos, aztán szépen lassan rájövünk, hogy hoppá nem is. És kezdődik minden először :)

alomkereso képe
Hogy mivel tölti az idejét egy megvilágosodott?
2009. március 29. vasárnap, 16:20 | alomkereso

Szerintem pontosan azzal, amivel az idézett párbeszéd is zárult:

"Teszi a dolgát!"

És hogy mi a dolga? Nos, azt hiszem, erre most sokan elkezdenék sorolni, hogy "másokat tanítani és felemelni, segíteni embertársainak, hogy ők is megvilágosodjanak, stb."

Biztosan ilyesmiket is tesz egy megvikágosodott, de nem hinném, hogy pusztán ezzel tölti az idejét. Én úgy vélem, egy igazi megvilágosodott lélek, minden pillanatban éppen azt teszi, amit jónak lát, és amiben éppen örömét leli.
Nem tanít csak azért, mert egy megvilágosodottnak "tanítani illik", és meditáni sem meditál csak azért, mert egy megvilágosodottnak "dolga" a meditálás.

A megvilágosodott amikor helyénvalónak érzi és úgy tartja kedve, akkor tanít és meditál. És ugyanígy nevet, dolgozik, eszik, iszik, alszik, vagy fára mászik. De senki és semmi nem befolyásolja azt, hogy mit tesz éppenn, csakis a saját tiszta és megfontolt döntése. :)

Természetesen ez csak az én véleményem, és gyorsan hozzá is teszem, hogy még soha nem találkoztam személyesen "megvilágosodott" emberrel.
Olyannal talán igen, akinek voltak, és vannak "megvilágosodott" pillanatai, de ez más kérdés! :)

Szeretettel,
Álomkereső

Teszi a dolgát...
2009. április 07. kedd, 16:41 | Mira-cle (útkereső)   Előzmény

én is valahogy hasonlóan "képzelem el", persze amíg csak elképzelünk dolgokat, addig nem lépünk a valóság valóban megélt szintjére...
Szerintem a megvilágosodott onnan ismerhető fel, h "teszi a dolgát", vagyis nem arra hajazik, h a figyelem középpontjába kerüljön, de persze úgy is dönthet, h oda kerül, döntését nem az Egó vezérli,hanem mivel azonosulni tud az Univerzummal, így tudja, érzi azt, h adott pillanatban merre menjen, mit csináljon. Akarata hajlékony, nincsenek sziklaszilárd meggyőződései, nem nyilvánít véleményt se emberekről, se olyan szituációkról, amiben nincs jelen.Nem hagyja, h az Egója belerántsa az emberi játszmákba, ugyanakkor tudatosan dönthet úgy, h részt vesz egy ilyenben, h a másik megláthassa benne önmaga tiszta tükörképét. Szerintem a Megvilágosodás annyit tesz, mint Szabadság, Mátrixon kívüli élet a Földön. Alapja a test, a gondolat és az érzelemtudatosság.

nincs két egyforma
2009. március 29. vasárnap, 17:06 | SPIRIT Zsolt (útkereső)

Szerintem a megvilágosodottak abszolúth nem kiszámíthatóak. Arra, hogy kitaláljuk mit is csinálnak az a legjobb módszer, hogy a világ összes cselekedetét felrakjuk egy sokoldalú dobókockára és dobunk vele egyet. Aztán a következő pillanatban még egyet. Hogy a pillanaton egy egy emberéletet, vagy egy lélegzetvételnyi időt értek e azt szabadom megválasztható.

Az biztos, hogy egy megvilágosodott épp olvassa a hozzászólásom :)

Megvilágosodás
2009. március 31. kedd, 1:44 | Lady Justice (útkereső)

Teszi a dolgát :) Igen, azt hiszem valójában ennyire egyszerű a történet.... bár szerintem mosolyogva /legtöbbször/.

Az én megvilágosodásom egyetlen gyönyörű szép idézettel jellemezhető:

"Jól csak a szívével lát az ember, ami igazán lényeges, a szemnek láthatatlan."

Én e szerint élem az életem, és nagyon működik .... :)

Szép napot kívánok Mindenkinek!

Szerintem mindannyian egy megvilágosodott ember fejében élünk.
2009. március 31. kedd, 11:51 | Balage (útkereső)

Szerintem mindannyian egy megvilágosodott ember fejében élünk.

kardoklovagja2 képe
Olyan,hogy megvilagosodott.nincs.
2009. március 31. kedd, 13:44 | kardoklovagja2

mivel a letezes egy folyamat,a megvilagosodas is csak folyamatos lehet.mindenkiben zajlik a megvilagosodas.a letezesben vagyunk.ez az eletunk.szakaszos ez a karma.de folyamatos. kisdolgokbol lesznek a nagy dolgok.isten folyamatosan tagul ,gyarapszik,az emberi tapasztalatok alltal.jezust is tevesen nevezik megvilagosodottnak.emberi gondolkodas.de nem igy van.jezus az elet a szeretet,stb.isten.tehat folyamat ban zajlik minden. olyan szo mint a megvilagosodott csak egy megrogzott emberi gondolat.a szeretet nem allt azert meg egyhelyben ,jezusban.azota is mukodesben van fejlodesben.az elet ,isten mar csak ilyen.

...nem is tud arról, hogy megvilágosodott?
2009. március 31. kedd, 16:36 | Névtelen (útkereső)

Egy kérdés fogalmazódott meg bennem:
Ha a megvilágosodott teszi a dolgát akkor sok ember, aki teszi a dolgát, nem is tud arról, hogy megvilágosodott...?

Az Út
2009. március 31. kedd, 17:33 | Lady Justice (útkereső)   Előzmény

Ha véletlenszerűen épp azt a dolgát teszi, amit kell, és nem azt amit elvárnak tőle, akkor bizony valószínűleg így van :D

Azért a csak úgy csinálgatunk valamit, dumcsizgatunk valamiről, számolgatunk az elég messze van a megvilágosodástól.... ABBAN MUNKA FEKSZIK KÉREM :)

Tessék szépen keresni egy utat, amit sajátjának érez, legyen jó nehéz, és tessék rálépni.... és utána lehet tenni a dolgát.

Az előtte szólónak... ne negatívkodjon, én meg vagyok világosodva és letezem, bizonyítsa be az ellenkezőjét.

kardoklovagja2 képe
mivel tolti az idejet egy megvilagosodott
2009. március 31. kedd, 22:36 | kardoklovagja2   Előzmény

egy megjegyzes az tenymegallapitas ami a sajatom.az se nem pozitiv ,se nem negativ.semmifele bizonyitasra nincs szuksegem.en elhiszem ,hogy megvilagosodott vagy.hidd el te is.

jaguar képe
kérdés Lady Justice-hoz
2009. április 04. szombat, 1:51 | jaguar   Előzmény

egy kérdésem lenne hozzád. a megvilágosodásodat kiváltó körülmények között volt jelen valamiféle önzetlen szeretet benned?

De tud!
2009. június 08. hétfő, 18:13 | Oiolosselote   Előzmény

De tud, különben nem tudna azonosulni azzal, amit tesz, a dolgával. Ha nem tudna róla, akkor továbbra is a dolga gyümölcséért tene-venne. És ez - mint tudjuk - nem megvilágosodás, csak haladás valamerre. Lefelé tudatlanul is lehet zuhanni - így tesznek a kövek is. De fölfelé erőfeszítést kell tennií, azt pedig csak tudatosan, célirányos tudattal, és jól ismert képességgel lehet.

Gajzago Gergo képe
Megvilágosodott
2009. április 01. szerda, 10:03 | Gajzago Gergo

Üdv!

Sok okos dolgot írtak itt, meg sok kevésbé okosat.

Egyetértek azzal, hogy a megvilágosodásnak végtelen sok szintje van, hiszen ez egy folyamat. Ezért kár megpróbálni úgy minősíteni valakit, hogy megvilágosodott, vagy sem. Néhányan kiemelkednek a környezetükből, és ebből a néhányból nagyon kevesen tanítanak is.

Elsőre semmitmondónak tűnik a válasz: "Teszi a dolgát." Pedig pont ez a lényeg. Józsi bácsi kapál a kertben. Teszi a dolgát. Boldog. Mondhatnátok, hogy megvilágosodott. Nem fog kézrátétellel gyógyítani, milliós példányszámú könyveket írni. Néha elmondja a bölcsességeit a fiának, hogy hogyan kéne élnie, hogyan lehetne boldog ő is.

És sok-sok ilyen Józsi bácsi van a Földön. Jóval több, mint a címkézett híres tanítók.

A tudatosság mérése pedig... vicces. Remélem, nemsokára a tudatosság-mérő (tudat-o-meter) is elkészül. Vagy inkább hagyjuk, hiszen csak az elme akar mindent mérni!

www.hhie.hu

Huszti Sándor - Önismereti tanító képe
Az igazságot itt mindenki keresi...
2009. április 02. csütörtök, 21:57 | Huszti Sándor -...   Előzmény

"Sok okos dolgot írtak itt, meg sok kevésbé okosat."

Gergő! Úgy leteremtettél itt minket, hogy azóta teljesen befagyott ez a beszélgetés! Senki sem mer hozzászólni, nehogy oktalannak tűnjön!

Szerintem nem érdemes egyértelműen kimondani, hogy valaki okosat mondott, a másik ember pedig nem. Hiszen az igazságot itt mindenki keresi és hogy mi is az valójában, azt szerintem még Te sem tudod!

 

Azt írod, hogy: "Józsi bácsi kapál a kertben. Teszi a dolgát. Boldog. Mondhatnátok, hogy megvilágosodott."
Ha ezt úgy értetted, hogy sok Józsi bácsi van, aki valamilyen szinten megvilágosodott, hiszen képes a "teszi a dolgát" szintre, akkor ezzel vitatkoznék!

Sokan teszik a dolgukat, de nem azért, mert olyan hűdenagy szellemi szinten vannak, hanem pontosan azért, mert annyira alacsonyan vannak! Egyszerűen nem ébredt még fel bennük az ego nagyravágyása, küzdése és nem térítette le Őket az útjukról!

Nehogy azt higgyük már, hogy a gyerekek vagy az állatok magasabb szellemi szinten állnak az önmagát kereső felnőttől, mert nem gondolkodnak, nincsenek bennük kérdések, nem vívódnak a saját gyarlóságaikkal!
Ők még előtte állnak az egoval vívott küzdelmüknek, ezért nincs ilyen jellegű problémájuk. A megvilágosodott pedig már helyretette ezeket a kérdéseket is, azért nincs problémája! - szerintem.

 

"a megvilágosodásnak végtelen sok szintje van, hiszen ez egy folyamat." - ezzel sem értek egyet.
Véleményem és tapasztalatom alapján a megvilágosodás egy szint, amit ha elér és meghalad valaki, akkor onnantól Őt hívhatjuk megvilágosodottnak. Persze még utána is fejlődhet, tudatosodhat tovább, de azokat a szinteket már másképpen nevezik.

kit hívunk megvilágosodottnak...
2009. április 11. szombat, 15:47 | zoeya   Előzmény

Sziasztok!

A megvilágosodásnak szellemi szempontból több kritériuma van. Ebből csak az egyiket emelném ki:
Fogadd magadba Istent. Azaz a tudatod olvadjon bele Isten tudatába. Mindenki döntse el maga, hogy
eljutott e idáig vagy ismer -e olyat aki eljutott idáig???!!!!..... - erre ha valaki tud technikát, azt szívesen venném.

Szeretettel

Ki mondja meg?
2009. április 11. szombat, 17:16 | Névtelen (útkereső)   Előzmény

Sziasztok!

Az, hogy a megvilágosodás ismérveit, kritériumait nem megvilágosodottak határozzák meg, nem hasonlít egy kicsit a szentek "kijelölésére", mikor a nem szentek megszavazzák, ki legyen a szent?

Ki mondja meg...
2009. április 12. vasárnap, 10:02 | zoeya   Előzmény

Szia!

Nem emberek határozzák meg a kritériumokat. Mint írtam , szellemi szempontból!
Élj úgy, hogy méltó légy arra,hogy Isten magához emeljen. Emberként ennyit tudsz megtenni,
ehhez nem kell semmilyen technika, a többit pedig bízzuk rá. :-)

szeretettel

Szia! Szavaid csodálatosak. No hoppá! Máris felcímkéztem Őket.
2009. június 08. hétfő, 16:49 | Névtelen (útkereső)   Előzmény

Szia!

Szavaid csodálatosak. No hoppá! Máris felcímkéztem Őket. De ez nem baj. Én is úgy érzem, a kritériumokat nem mi szabjuk meg. Tiszta gondolatokat osztottál meg Velünk. De a technikák létező dolgok és közelebb vihetnek az egy Igaz Élőhöz, ami mindenben lakozik. Ahogy érzem a rezgéseidet, jószívvel ajánlom Neked a Koronacsakra-meditációt. Persze lehet, hogy már átélted. Ha mégsem: Boldog utazást. Sok nemes és remek technika létezik, ezek segíthetnek. Elhinned nem kell, de a tudatosság szintjén sok csodálatos élménnyel gazdagodhatsz Általuk. Így persze Mi is. Szeretettel: "Józsi bácsi"

Világosodj meg. Vagy méginkább: ÉBREDJ FEL. Eztán kérdéseid
2009. június 08. hétfő, 17:24 | Névtelen (útkereső)   Előzmény

Világosodj meg. Vagy méginkább: ÉBREDJ FEL. Eztán kérdéseid elillannak. Néhányszor átéltem ezt az érzést. Emberi szavakkal le nem írható. Nem világosodtam meg. Mit számít ez??? Boldog vagyok, hogy átélhető az isteni szeretet bármikor. Alfában, bétában, etc. SZERETET, az egyetlen igazán fontos dolog! A többi ebből fakad. Még valami. Ne hagyd Magad összekuszálni! Érezd a dolgokat és ÉLD MEG! Szeretettel: "Józsi bácsi"

jaguar képe
technika, jó kérdés
2009. április 12. vasárnap, 0:12 | jaguar   Előzmény

segédeszközöket ismerek hozzá, technikát nem. épp ezért próbálom kutatni ilyet elért emberekben a kiváltó körülmények közötti hasonlóságot.
egyébként túl sok a felesleges beszéd róla. "Isten szava a csend, minden más csak félremagyarázás". Aki ismeri ismeri, aki nem az meg agyal rajta, de teljesen felesleges ezt megmondhatom én is.

Szia! Milyen segédeszközökre gondolsz? Írtad, hogy kutatod az
2009. április 12. vasárnap, 10:08 | zoeya   Előzmény

Szia!

Milyen segédeszközökre gondolsz? Írtad, hogy kutatod az "ilyet elért emberek" közötti hasonlóságot.
De mi alapján határozod meg,hogy kik érték el? Szerintem ,akik elérik már nem beszélnek róla.
Akik meg beszélnek róla, azok pedig igen messze vannak tőle...

jaguar képe
Hát, milyenre? Mondjuk szerintem a böjt pontosan erre szolgál.
2009. április 13. hétfő, 16:10 | jaguar   Előzmény

Hát, milyenre? Mondjuk szerintem a böjt pontosan erre szolgál. Vagy elvonulni egy barlangba hónapokra (vagy aluljáróba tetszés szerint).
De segédeszközöket az emberek évezredek óta fedeztek fel maguknak a világ különböző tájain. Legutóbb talán épp svájcban.

"Szerintem ,akik elérik már nem beszélnek róla." - miért nem? túl személyes lenne? :) én még azért várok itt válaszokat.

Viszont Szepes Máriától találtam még régebben egy ilyet, ezt magyarázza meg racionálisan aki tudja:

"Sohase felejtsd el: a megvilágosodás mindig akkor érkezik el valakihez, mikor léte legmélyebb sötétségében hiszi magát, s a fény reményéről is lemondott! Állapotát azonban élesen megkülönbözteti a valódi morális összeomlástól alázatos, kitartó szolgálata, amelyet a világosságból való látszólagos kirekesztettsége ellenére is tovább folytat, sokszor hosszú, vigasztalan éveken át."

"Akik meg beszélnek róla, azok pedig igen messze vannak tőle..." - "amikor a legsötétebb az éjszaka, akkor van legközelebb a hajnal".

magyar hagyományok
2009. április 14. kedd, 4:05 | A. Edina (útkereső)   Előzmény

Kedves Zoeya!

Például a magyar kultúra, a hagyományaink.
Idézet Csöpel Láma-Kovács Imre Barna, Titkos tanítások a magyar mesékben című könyvéből:
" Őseinknek köszönhetjük nyelvünk minden egyes szavát, az ő tudásuk, munkájuk és vérük van minden egyes szóban, mondásban, mesében. Ez vonatkozik nem csak a beszélt nyelv szavaira, hanem a műveltség minden részére, amit már az anyatejjel magunkba szívunk. A megvilágosodáshoz vezető út mindezek tiszteletén keresztül vezet. Őseink, nyelvünk és hagyományaink tiszteletét ezért nem lehet elhagyni vagy megkerülni."

Szeretettel

Sok pozitív rezgés jön át Tőled. Ez jó most és most is... És
2009. június 08. hétfő, 16:31 | Névtelen (útkereső)   Előzmény

Sok pozitív rezgés jön át Tőled. Ez jó most és most is... És nincsenek lelki békénkre utaló közhelyek. Bár lennének! Akkor már az Új Világban élnénk. SZERETET = EGYETLEN ÚT.
"Ha én szél lehetnék". Lehetek, lehetsz, lehetünk.. vagyunk. Üdv! "Józsi bácsi"

Megvilágosodás
2009. április 03. péntek, 9:05 | Balage (útkereső)

Kedves Mindenki!
Ez itt a legolvasottabb blog. Sanyinak különleges érzéke van hozzá, hogy rátapintson arra, hogy mivel lehet mozgásba hozni az emberek fantáziáját. Rengeteg véleménnyel szembesülhettem, miközben olvasgattam az írásaitokat. Álmatlanul forgolódtam éjszakánként, a megválaszolatlan kérdések és az ellentmondó vélemények elpusztították az évek alatt felépített békémet és nyugalmamat.
Elhatároztam, hogy megkérem Buddhát, hogy tegyen rendet a fejemben, és mondja el nekem, hogy mivel tölti az idejét egy megvilágosodott.
Két hétig meditáltam szünet nélkül egy aluljáróban. Rengeteg megpróbáltatáson mentem keresztül. Az élet mindent megtett, hogy kizökkentsen az egyensúlyomból. Jött egy kutya, amelyik levizelt, emberek, akik pénzt dobáltak nekem, vagy megpróbáltak szóra bírni. Gyötört az éhség és a szomjúság, de nem adtam fel. A mérhetetlen súlyú fizikai, érzelmi és mentális megpróbáltatás után a csend következett, majd a fehér fény.
Ekkor megjelent nekem Gautama Buddha, és békésen szemléltük egymást.
Feltettem neki a nagy kérdést:
"Ó Mindenek Felett Álló, Minden Nemtudástól Megtisztult, Leghatalmasabb Bölcsesség!
Azért merészeltem bemocskolni jelenlétemmel Szent Földedet, azért zavartam meg legmagasabb szintű létezésedet, mert egy ostoba, alávaló, emberi tudatlanságból fakadó kérdés teszi pokollá az életem.
Kérlek Téged, áruld el nekem, mivel tölti az idejét egy megvilágosodott!"
Kedvesen, szeretetteljesen rám nézett, majd a fülemhez hajolt és lágyan belesúgta:
"Ö... Retekegér"
Ekkor megvilágosodtam.

"Ö... Retekegér"
2009. április 03. péntek, 19:54 | hajni19840203 (útkereső)   Előzmény

"Ö... Retekegér" -hát ez nagyon jó! igazán jót nevettem rajta :))) Mindezek mellett őszintén szívből örülök a megvilágosodásodnak, remélem hamarosan mind eljutunk erre a szintre! (de azért remélem még találkozunk veled ezen az oldalon :)

u.i. ...és amúgy mivel töltöd azóta az idődet? :))))))

kardoklovagja2 képe
budha
2009. április 03. péntek, 20:25 | kardoklovagja2   Előzmény

uddv mindenkinek.budhanak van egy nagyon jo tanitasa.ha valaki azt mondja neked o egy budha hat old meg.budha a budhasagat megvilagosodott nak erti.szerintetek miert mondja ezt?

Buddha
2009. április 12. vasárnap, 20:18 | Kissárkány (útkereső)   Előzmény

Buddha mondja. Ha Meditáció közben találkozol velem az úton..azonnal ölj meg.

Miért mondja? Mmert ha bele ragadsz ebbe a csodás képbe illúzióba..akkor bizony nem jutsz ezen a csodás élményen túl. Nos. A cél nem az lenne, hogy leragadj egy képnél, Vagy egy színnél, vagy magánál Jézusnál.

:))

kardoklovagja2 képe
PONTOSAN.
2009. április 13. hétfő, 19:18 | kardoklovagja2   Előzmény

Tehat folyamat.Hogy az a kovetkezo dimenziokban is folytatodik.mert a megvilagosodott 2 tt vel a vegen,hat nekem nagyon determinalt szo.Megalapodott.Es nincs megallas ,foleg a megvilagosodas folyamataban.M eg semmiben.Csupan az ido miatt,legalabb is ahol van ido az ott oszt,szoroz halaistennek.Toretlen a haladas.