Az igazság kiderítése és a tudatosság szintjei - David R. Hawkins munkássága | Önmegvalósítás.hu

Az igazság kiderítése és a tudatosság szintjei - David R. Hawkins munkássága

Lassan három éve már, hogy először kezembe akadt Dr. David R. Hawkins első magyarra fordított könyve, az Erő kontra erő. Kezdetben csak mintegy kikapcsolódásképp, feleségem ajánlására olvasgattam, mintegy külső szemlélőként, "lebegtetett figyelemmel". Viszont valamit komolyan megmozdíthatott bennem, mert egyszer csak azt vettem észre, hogy addigi Isten- és világfelfogásomtól idegen gondolatok gyűrűznek be elmémbe, az antropomorf Istenképem egyszer csak meginog, és szép lassan, szinte észrevétlenül a végtelenbe tágul, átvéve a Mindenség helyét. Egyszercsak már nem volt elegendő Istent odakinn keresnem, figyelmem a misztikus szentek és megvilágosodott tanítók belső Istentapasztalatairól szóló leírásai felé fordult, és már kevésnek tűnt az addig gyakorolt tradicionális vallásosság, bár továbbra is nagy hálával vagyok iránta, mint gyermek aki elhagyja a családi fészket hogy maga tapasztaljon rá a világra. Azóta a Doktortól leforditottak egy második kötetet is (magyarul "a valódi Én hatalma" lett a címe), ami mélyen megalapozta a következő éveket, amikből szabad időm nagy részét mondhatni ővele töltöttem, magyarul még meg nem jelent könyveit, hang- és videófelvételeit tanulmányozva. Körülbelül egy éve arra is vettem a bátorságot, hogy gyakorolni kezdjem az általa kidolgozott tudatszint-kalibrációs módszert is, sokszor lényegtelen de annál érdekesebb dolgokon gyakorolva. A módszere rövidített leírását mellékelem ehhez az oldalhoz (lusta voltam begépelni), a tudattérképpel egyetemben, persze tudom, hogy akinek abszolut ismeretlen a könyve ez nem sokat mond, de kedvcsinálónak talán megteszi.
Nagyjából ezzel egyidőben kezdett el motoszkálni bennem, hogy vajon ki az akit szintén komolyabban foglalkoztat a Doktor munkássága idehaza, meg kellene találni hogy majd együtt "örvendezzünk", sajnos egyelőre sikertelenül. Be kellett lássam, hogy a könyve nem egy bestseller ami a hazai piacot illeti, ráadásul nagyon könnyű el- vagy félreérteni (ahogy a rá hivatkozó honlapok többségénél tapasztaltam), főleg további művei ismeretének hiányában, ahol sok azóta felmerült kérdést letisztáz és pontosít, és több ezer további kalibrációval szolgál az élet mindenféle területéről, olyan mélyre menő kiegészítő meglátásokkal, amiknek tudatában az egyén néha szinte "ráérez" a kutatása tárgyaként választott dolog kalibációs szintjére. Ezeket meg sem próbálom egy az egyben átadni, sokszorosan meghaladná a képességeimet, de erőmhöz és időmhöz mérten a jövőben szeretnék minél több érdekességet leírni, az esetleg felmerülő kérdésekre válaszolni abból merítve amit tanultam tőle, és bár (Churchill után) "So little time, so much to do", mégis igyekszem leírni mindazt ami bárkit érdekelhet ezen a területen, tudásom legjavát adva.
Ennek szentelem ezt a blogot.
Gloria in Excelsis Deo!

Beküldte: | 2011. jan. 14. péntek - 01:40

Hozzászólások

89 hozzászólás
koverellenor képe
bocsi :)
2011. január 14. péntek, 21:28 | koverellenor   Előzmény

Na jó, viccet félretéve, még sosem emlitette, ezért csak saját kalibrációra hagyatkozhatunk ez ügyben.

koverellenor képe
Mindenképp olvasd el! Ha jól emlékszem alaposan kitárgyalja ezt
2011. január 14. péntek, 13:57 | koverellenor   Előzmény

Mindenképp olvasd el! Ha jól emlékszem alaposan kitárgyalja ezt a témát az emlitett könyv, én nem is mennék elébe :) De aztán lehet hogy pont ez lesz a következő blogbejegyzésem, ha más nem jut eszembe :)

Ademon képe
Számomra a megvilágosodottak emberibbek voltak az átlagnál, de
2011. január 14. péntek, 16:58 | Ademon

Számomra a megvilágosodottak emberibbek voltak az átlagnál, de eddig még senki sem volt számomra különbözőbb vagy több, mint egy ember. Eddig talán csak Tolle volt az, akiben a szokásosnál erősebb békét véltem felfedezni, de őbenne is csak emberként.

Egyébként miért is fontos nekünk ez a megvilágosodás? Mit kapunk általa?

koverellenor képe
Szerintem teljesen lényegtelen. Illetve úgy hallottam egyetlen
2011. január 14. péntek, 19:00 | koverellenor   Előzmény

Szerintem teljesen lényegtelen. Illetve úgy hallottam egyetlen fontos pont van ahol a "guru kegyelme" lényeges hogy jelen legyen, ez pedig a megvilágosodás "kapujában" állva, ahonnan a döntő többség visszaretten ha egyáltalán oda jut, mert önnön magát kell ott letennie és otthagynia. Úgy hallottam ez a végső önátengedés/önfeladás pillanata, ami saját erőből nem megy, csak úgy, ha az egyén valaha is részese volt egy megvilágosodott "kegyelmében" aki már megtette előtte, és ennek feltétlen tudását, tapasztalatát a forma nélküli szintjén a tanítvány átvette tőle, úgymond részévé tette az aurájának.

Ademon képe
"Szerintem teljesen lényegtelen." Akkor meg minek az egész cécó?
2011. január 14. péntek, 19:23 | Ademon   Előzmény

"Szerintem teljesen lényegtelen."

Akkor meg minek az egész cécó? :) Kultúrák épülnek egy teljesen lényegtelen dologra? :D :D

koverellenor képe
Ok, ha úgy általánosságban kérded, idézek a könyvből, mert
2011. január 14. péntek, 21:25 | koverellenor   Előzmény

Ok, ha úgy általánosságban kérded, idézek a könyvből, mert azt a legkönnyebb :)

Szükségünk van gurura?
...
A buddha állítólag azt mondta: "Ritka esemény a mindenségben emberi életre születni. Ennél is nagyobb ritkaság a dharmáról hallani. Még ennél is nagyobb ritkaság a tanításokat elfogadni. Még ennél is nagyobb ritkaság a tanítások szerint cselekedni. És még ennél is nagyobb ritkaság megvalósítani a tanítások igazságát." A megvilágosodásról hallani önmagában is az egyik legkivételesebb ajándék. Aki hallott már róla, soha többé nem éri be semmi mással.
Tehát maga az információ lesz a tanító, de hatékonyságához szükség van az egyén spirituális akaratának jóváhagyására. A spirituális értelemben érett tanító emlékszik rá, hogy a tanítvány gyakran lelkes, de tapasztalatlan. A járatlan hívet könnyen megtéveszti a magát vonzó színben feltüntető hamis tanító vagy tanítás. Ezért is olyan hasznos a guru útmutatása, aki eltereli a tanítványt a spirituális ámítás és csillogás csalogató csapdáitól. A tanító szerepe az ösztönzés, az útbaigazítás, és a tanítások igazságainak bizonyítása személyes példáján keresztül, illetve az úton nehézségekkel küszködő tanítványok bátorítása.
...
A tanító számára csak annyiban fontos a teste, hogy annak segítségével kommunikál másokkal a szokványos világban. Teste tehát egy kommunikációs csatorna. A tanító minden esetben maga a láthatatlan Én. Nincs jelen valamiféle személy, az Énnek tehát nincsenek emberi sajátságai. A tanító személyének csak az emlékei maradnak fenn, vagyis a társadalomban tanultak gyűjteménye, amelyek lehetővé teszik az érintkezést és a beszélgetést a hétköznapi világgal. Nem vonzza, de nem is taszítja a világ, sem a tartalma, sem az értékei.
Az érett tanító túllépett az üdvözültség kezdeti állapotát jellemző cselekvésképtelenség szakaszán, és a határtalan békesség honában létezik. Ez érzelmektől mentes állapot, amelynek a mindentudás és a korlátlan teljesség bizonyossága a sajátossága. A tanító feladata aban áll, hogy a szavakkal ki nem fejezhetőt felfogható formában tolmácsolja, a formanélkülit a formával fejezze ki, és megpróbálja elejét venni a lehetséges félreértéseknek. Bár világi értelemben a tanító többé már nem "gondolkodik", a tudás, amellyel a végtelenül szubjektívet érthető kifejezésekké fordítja le, az ő adománya, és voltaképp a Szentlélek egyik feladata.
A bölcs szavak nélkül is szolgálja követőit, mert a megvilágosodott tudat a saját rezgésének frekvenciáját viszi át az emberi tudat mezejére. Ez az egyik hatása és következménye az efféle tudatosságnak. Tanításához egy választás vezet, és egy megegyezés eredménye.

(DRH: A valódi Én hatalma 277-279. old.)

Megint csak azt kell mondanom,hogy majdnem szóról szóra azt írja
2011. január 14. péntek, 21:42 | Éva.   Előzmény

Megint csak azt kell mondanom,hogy majdnem szóról szóra azt írja a gururól /tanítóról/,amikről azokon a felvételeken beszélnek,amiket nézek,hallgatok,amikről írtam.
Ha most leírnám onnan a beszélgetéseket,szinte betű szerint az lenne,amit Te írtál:D,illetve Hawkins.

Ademon képe
Az a gondom, hogy ezek nekem semmitmondó szavak amik arra jók, h
2011. január 14. péntek, 21:52 | Ademon   Előzmény

Az a gondom, hogy ezek nekem semmitmondó szavak amik arra jók, hogy az ember az értelmét kényeztesse velük. Megfigyeltem, hogy addig ragad meg az ember ezeken és kapaszkodik bele a kíváncsiságával, még rá nem jön, hogy ezek csak sztereotípiák és csak keveset adnak hozzá az élethez (vagy még el is vesznek belőle). Ezen kívül messzemenően szubjektív álláspontok még a tanító oldaláról is. A tanító mivel szereti ezt az állapotot és látja, hogy az emberek is vágynak a jó érzésekre, ezért terjeszti. Nekem ebből pont a teljesség az ami hiányzik. Maga a teljesség forma nélküli része gondolom megvan benne "érzés szinten", azonban a formával való része (ami maga az aktív élet lenne) nincs. Ez nekem egy olyan "nyugdíjasan" vegetatív létezésnek tűnik és nem látom, hogy valóban ez lenne az élet célja, legfeljebb a vége.

"A tanító számára csak annyiban fontos a teste, hogy annak segítségével kommunikál másokkal a szokványos világban."

"A tanító minden esetben maga a láthatatlan Én. Nincs jelen valamiféle személy, az Énnek tehát nincsenek emberi sajátságai."

"Ez érzelmektől mentes állapot, amelynek a mindentudás és a korlátlan teljesség bizonyossága a sajátossága."

A bajom a dolog koncepcionális részével van. A koncepciókban nincs meg a természet dinamikája, ami szerintem maga a valóság folyamatossága, az Élet lenne. Ezek ilyen "mellék megoldások" amikbe jó kapaszkodni, de nem az életről szólnak. Inkább dogmatikusak mint realisták.

Nekem az egész Szamszara és Nirvana dolog az Élet és Halál folyamatos váltakozó játékénak tűnik. A háttér amit kitalálnak hozzá pedig csak képzelgés. Megtapasztal az ember Isten állapotot és jobb híján köré képzel egy értelemszerűnek tűnő koncepciót. Ha meg nem tudja fenntartani az Életben, akkor jön a Halál jóval egyszerűbb Nirvánája amihez nem kell más mint ülni és jó mélyen meditálni. Csakhogy az emberek nem ezt szeretnék, és szerintem amíg az Élet "él", addig nem is ez a cél, hanem az ellenkezője.

koverellenor képe
Ez így van. Abszolút szubjektív. De mi azzal a gond? Gondolkodom
2011. január 14. péntek, 22:24 | koverellenor   Előzmény

Ez így van. Abszolút szubjektív. De mi azzal a gond? Gondolkodom itt hogy bármiről megfogalmazzak egy objektív mondatot, de nem megy. Valaki más esetleg? :)

Ademon képe
Tehát miért fontos ez az egész? :)
2011. január 14. péntek, 22:33 | Ademon   Előzmény

Tehát miért fontos ez az egész? :) Mire jó a megvilágosodás?

Hát én most kivételesen nagyon nem értek egyet
2011. január 14. péntek, 22:34 | Éva.   Előzmény

Hát én most kivételesen nagyon nem értek egyet Ademonnal.Egyszerűen ez a válasza olyan,mintha egy szót sem értett volna mag abból,amit Hawkins leírt.Pedig tökéletesen érthető:)
Nekem most ez a válsz nem érthető,illetve egész másról szól ,mint amiről Hawkins beszél.
Na mindegy,nehogy e miatt feladd,nagyon jó ez a blog.
Bontakozz ki Ramanovics:DDD

Ademon képe
Valaki tudni az itteniek közül végre válaszolni, hogy "Mire jó a
2011. január 14. péntek, 22:38 | Ademon   Előzmény

Valaki tudni az itteniek közül végre válaszolni, hogy "Mire jó a megvilágosodás??". Nem érdekel, hogy milyen mester mit mondott :) Egyéni önálló gondolatokat szeretnék hallani, hétköznapi nyelvezetben... Tőletek!

(most kicsit ideges) :)

Ademon képe
Elmondom, hogy szerintem mi a megvilágosodás lényege: Váljunk
2011. január 14. péntek, 22:58 | Ademon   Előzmény

Elmondom, hogy szerintem mi a megvilágosodás lényege:

Váljunk teljesen összeszedett, magabiztos, kiegyensúlyozott, értelmesen bölcs emberekké. Ennek a legteljesebb foka a megvilágosultság. Mikor az ember lélekjelenléte ott van a helyzet magaslatán, legyen bármilyen vészes vagy nem vészes is a helyzet.

Kb. ennyi. és igazából pofon egyszerű a képlet és a megoldás, feltéve ha tudjuk, hogy mit akarunk.

Ami szerintem fölösleges az a körülötte lévő misztikus New Age túlbonyolítás :)

koverellenor képe
Ó, hát csak el akartad mondani a saját véleményedet? Miért nem
2011. január 14. péntek, 23:16 | koverellenor   Előzmény

Ó, hát csak el akartad mondani a saját véleményedet? Miért nem ezzel kezdted? Nyugodtan, bármikor, itt értő fülekre találsz :) Szerintem nagyon jó a hozzászólásod, lényegre törő, következetes, kedvem lenne lapátot és csákányt ragadni és nekiállni egy új és boldog világ felépitésének, dagadó izmok, csupa energia és élet!

Kár hogy olyan fáradt vagyok épp :(

Te meg valami egészen másról beszélsz folyamatosan.Az
2011. január 14. péntek, 23:28 | Éva.   Előzmény

Te meg valami egészen másról beszélsz folyamatosan.Az életről,és mindenféle megnyilvánulásairól.
Akik meg kitalálták a megvilágosodást Indiában ,azok meg pont az ellenkezőjéről beszélnek,a NEMLÉTRŐL.

Ez most marha jó,majd mindenki megmondja a saját szája íze szerint ,hogy ő hogyan szeretné,ha lenne a megvilágosodás,azt meg teljesen figyelmen kívül hagyja,hogy tulajdonképpen eredetileg ez mit jelent és hogyan valósítható meg.
Pont az a lényege ,hogy megszabadulj,hogy ne kerülj vissza örökké a megnyilvánulásba,a mókuskerékbe.
Egyáltalán nem az emberré válásról van szó,hanem pont az ellenkezőjéről az ,,Istenné válásról''
Ha neked van egy elképzelésed,ami szögesen ellentétes ezzel,azt nevezd el valami másnak:D,mert
amiről te beszélsz ,az az ember kiteljesedése,de az emberi létállapoton belül,és nem egy azt meghaladó isteni állapot realizálása.

Ademon képe
Hát ez az :) Szerintem a nemlét elmélete egy félreértés.
2011. január 14. péntek, 23:57 | Ademon   Előzmény

Hát ez az :) Szerintem a nemlét elmélete egy félreértés. Valójában a Halálról beszélnek; amikor a szenvedésből a nem-létbe menekülnek, de itt annak a tanításnak félreértelmezése van. Megideologizálni a nemlétet tipikus hiba (meg butaság is).

Nem beszélve arról, hogy senki sem tudja mi vár ott, hiszen senki sem tud onnan visszajönni. Erre alapozni egy életet... hát nem is tudom, inkább hasonlít egy öngyilkosságra, amit pusztán egy idealista "isteni gondolat" táplál.

koverellenor képe
Ademon: "...senki sem tudja mi vár ott, hiszen senki sem tud onn
2011. január 15. szombat, 0:55 | koverellenor   Előzmény

Ademon: "...senki sem tudja mi vár ott, hiszen senki sem tud onnan visszajönni"

Krisztus: "...az én bizonyságtételem igaz; mert tudom honnan jöttem és hová megyek"

Ez a kérdés, válasszatok :)

Ademon képe
Én csak realista vagyok :) és nem tanításnak szántam amit
2011. január 15. szombat, 1:14 | Ademon   Előzmény

Én csak realista vagyok :) és nem tanításnak szántam amit írtam. Jézus meg mondhatta ezt bármire, egy bizonyos ponton már nem adok mások szavára legyen az illető akármilyen szent (főleg ha irracionális dolgokról beszél).

Domoszlai Katalin képe
A realizmussal az a probléma
2011. január 15. szombat, 9:16 | Domoszlai Katalin   Előzmény

hogy nem létezik az emberi elme szintjén :-)

Ha a valóságot száz százalékosan fel tudod fogni és értelmezni, az realizmus. Az emberi agy, pláne ezen a kihasználtsági szinten ahogy mi használjuk a valóságból csak pár ezreléket képes felfogni. A többit kipótolja a múltbeli tapasztalatokkal, a hiedelem rendszerével stb így kap egy egészen használható képet, keretet ahol működni tud. De ez nem a valóság.

Tehát az általad reálisnak tartott valóság az csak valaminek a szelete, amire te megnyíltál, amire befogadó vagy.
Amikor az ember elfogadja, hogy egy magasabb szintű tudatosság működik a háttérben, törvény és rend, és ehhez képest én kicsi vagyok akkor tudsz befogadó lenni.

Ezt csak megtapasztalni lehet :-)
Ha az ember rá tud csatlakozni a Minden Tudásra, kérdést tesz fel és kap olyan választ, ami a saját elmés működésével nem állhatott volna össze, olyan mintha belecsöppennénk a Meghökkentő Mesék világába, és kiderülne, az a valóság. Az egó nem találja a helyét ebben az új világban, kételkedik és fél, kapaszkodókat keres.
A megvilágosodás lényege, hogy lassan de biztosan elengedem minden téves azonosulásomat, korlátomat, szerepemet és félelmemet, megtapasztalom, hogy egy vagyok a mindenséggel. Van akinél ez hirtelen és visszafordíthatatlanul történik meg, a többség kap egy "fröccsöt" majd visszasüllyed az egós azonosulás fájdalmas világába. Több út is vezet a megvilágosodáshoz, ez amin én járok jó lassú és szenvedés teli, ez a karma útja. A fejlődés a karmikus tanítások feldolgozásával következik be. Hawkins szerint ezért a karma, mint tanítás 1000-en kalibrál :-) Az ez után következő teljes üresség még számomra is irracionális, de hol vagyok még attól, hogy ezzel foglalkozzak.

Ezért jött létre pont most az integrál szemlélet, mert ha minden ember lát a valóságból egy részt akkor jó nagy számú tapasztalatot összerakva közelítjük meg miről van szó valójában. Ezt tanuljuk most és csak akkor működik ha fel tudjuk adni az egós ragaszkodásunkat ahhoz, hogy el tudjuk egyedül dönteni miben van igazunk :-)

Ademon képe
Ok ez nekem tiszta, de én arról beszélek, hogy el kell tudni
2011. január 15. szombat, 12:28 | Ademon   Előzmény

Ok ez nekem tiszta, de én arról beszélek, hogy el kell tudni választani a "teljes üresség"-et az "élet-teljességtől". A teljes üresség a végtelen csend és nyugalom, az élet teljessége meg olyan, mint egy gyönyörű szimfónia ami tart ameddig csak tarthat. A csend energiája a békében van míg az életé a dinamikusságban. Mindkettő magának Istennek létezése csak két különböző állapotban, és egyik sem magasabb rendűbb mint a másik.

Ilyen értelemben viszont kétféle megvilágosodás lehet, nevezzük mondjuk statikus és dinamikus megvilágosodásnak.

Számomra a megvilágosodás lényege nem a módszerben van, mert az rengetegféle lehet, hanem a lényegében, hangulatában, abban ami felé tartasz és végül azzal azonosulva mész tovább.

koverellenor képe
Úgy hallottam, az Üresség mint végső Valóság a 850-es szinten
2011. január 15. szombat, 13:09 | koverellenor   Előzmény

Úgy hallottam, az Üresség mint végső Valóság a 850-es szinten kalibrál, egy igen-igen előrehaladott tudatszint, nincs idő, nincs tér... Sok (főként zen) tanítás tűzi ki ezt célul, ennek megtapasztalását, ide az összes vonzódásról, kötődésről és ellenállásról való lemondás gyakorlatai szándékoznak eljuttatni. Viszont, hiányzik belőle Isten Szeretete mint a Mindenség, mint Minden Ami Van. Ennek meghaladása (850 felett) szintén a Kegyelem dolga, ahonnan észlelhető ennek hiányosságai is, és felválthatja a Mindenség tudatosodása.

Vagy valami ilyesmi, majd utánanézek pontosan ha érdekel valakit :)

Nem hiszem ,hogy hiányozna belőle a valódi Isten szeretet. Az a
2011. január 15. szombat, 13:26 | Éva.   Előzmény

Nem hiszem ,hogy hiányozna belőle a valódi Isten szeretet.
Az a különbség,hogy ez belül keresi az Istent,és az Önvaló/Isten felé /fordul,és nem kívül egy külső Isten felé,mint a Bhakti utak többsége.
Ezek az utak nagyon komoly lemondásokkal ,feladásokkal,végül az én feladásával is jár.És mind ez miért?
Istenért-Önmagamért.
Ez mi ,ha nem Isten szeretete?
Ráadásul sokkal nehezebb,mint egy külső Istenért rajongani,átadni magunkat neki.
Az a könnyebbik út,mert individuális,az énedet nem fogod teljesen feladni.Személyes üdvözülésnek hívják.
Ez a Mennyország,ha úgy tetszik.
A másik út a nehezebb,mert ott eltűnik teljesen az én.Ezt megcsinálni,és kibírni azt a pillanatot,nem megrettenni,elfutni...szóval...
Ez a személytelen ,,üdvözülés'',.vagy Nirvána.
Nem tudom ő milyen kritériumok szerint kalibrál.Megvalósítás szempontjából, /ugyan nem szerencsés ezt kimondani/ de az utóbbi a magasabb rendübb megvalósítás,mert nem csak egy Isten közelében lévő állapotot realizál,hanem magát az Isteni Állapotot.
Tehát ha ő az előzőt magasabbra kalibrálta,akkor kéne tudni milyen kritériumok szerint teszi ezt.
Ráadásul úgy láttam,hogy akit ő legmagasabbra tett,az pont egy ilyen zen ,,tanító'' volt:D

Ademon képe
Szerintem ha az ember a Szívében éli az Istent és az Értelmében
2011. január 15. szombat, 13:54 | Ademon   Előzmény

Szerintem ha az ember a Szívében éli az Istent és az Értelmében az Embert akkor mindkettőt megvalósítja.

Szerintem meg ,ha az értelmedben,tudatodban nem éled át
2011. január 15. szombat, 14:16 | Éva.   Előzmény

Szerintem meg ,ha az értelmedben,tudatodban nem éled át Istent,akkor az kevés,hogy a szívedben megéled.
Ha elfogadjuk azt ,hogy Isten a végtelen tudat, akkor arra a szintre is rá kell ,,kapcsolódnunk''.
A tudat ,ami örök és halhatatlan,a szívről azért ez nem biztos ,hogy elmondható.
És az az ,,isteni is csak addig van ott'' éppen amíg élsz,azután hol a szíved ,meg az Önvaló?
Csak is mint tudat egzisztálhat tovább.Ha csak nem realizálod a dolgot,még életedben. ,,Itt és Most'':)
Szerintem ez az emberi élet célja és egyedüli értelme.Először az a fajta kiteljesedés az emberi,amiről Te beszélsz,de végső soron az ,hogy felébredjünk az igazi valóságunkra.Én így gondolnám,mert ez csak és kizárólag az emberi mivoltunkból,létezésünkből vagyunk képesek megtenni:)

Ademon képe
Ember és Isten ugyanaz :) Csak az egyik formával való a másik me
2011. január 15. szombat, 14:45 | Ademon   Előzmény

Ember és Isten ugyanaz :) Csak az egyik formával való a másik meg nem.

koverellenor képe
Egész jó :)
2011. január 18. kedd, 0:20 | koverellenor   Előzmény

Nem rossz, nem rossz :)
Nekem ez jutott hirtelen eszembe, biztos lehetne tovább pontosítani:
Isten minden ami ember, de az ember nem minden ami Isten.

Ademon képe
Igen, talán így van. Bár, ha az emberi viselkedés bizonyos eleme
2011. január 18. kedd, 0:21 | Ademon   Előzmény

Igen, talán így van. Bár, ha az emberi viselkedés bizonyos elemei nem lennének valamilyen szinten isteniek akkor létezhetnének? Mondjuk az ember nem más mint Isten véges tudású megnyilvánulása, vagy mondjuk még éretlen formája?

Isten
2011. január 18. kedd, 14:31 | szeti87. (útkereső)   Előzmény

Isten forrása is, alkotóeleme is minden létezőnek. Az emberben él Isten, az ember által alkot és tapasztal maga a teremtő is. De nekem úgy tűnik, mintha sok filozófia az egót nem tekintené isteninek, mintha a tulajdonságok, gondolatok csak egy adott minőség felett lennének "isteniek", az alatt csak emberiek, vagy éppen ördögiek. Én nem értek egyet velük, de módszereikből sokat tanultam. A megvilágosodottság szerintem arra az állapotra utal, amikor az ember úgy érzi, elönti valami hihetetlen csodás Fény, az univerzum bölcsessége, szeretete, alkotóereje. Ezt meditációban mindenki átélheti, de nem mindenki képes megmaradni ebben az állapotban. Szerintem azokat nevezik megvilágosodottnak, akik folyamatosan ezzel a belső Fénnyel tartják a kapcsolatot.

Mire jó?
2011. január 17. hétfő, 22:33 | Névtelen (útkereső)   Előzmény

Tapasztalatom szerint a nem megvilágosodott életben az igazán jó dolgok önmagukért vannak ( ajándékok ) . Talán az iszonyú rosszak is . Innen nézve a megvilágosodás is ilyen lehet .
Amit hozzáfűzünk , mint én is ; az csak magyarázkodás . Üdvözlettel : felacsó

Ademon képe
"nem megvilágosodott életben" Ez mit takar? Szerintem a
2011. január 17. hétfő, 23:01 | Ademon   Előzmény

"nem megvilágosodott életben"

Ez mit takar? Szerintem a megvilágosodott élet és a nem megvilágosodott élet nem sokban különbözik.

Ti hogyan képzelitek el a megvilágosodott életet?