Next | Önmegvalósítás.hu

Next

next.jpg

Volt a Next című - mellesleg jócskán alulértékelt - Ph. K. Dick által írt nikolaszkédzses sci-finek egy alapgondolata, miszerint ha belenézünk a jövőbe, akkor annak van egy olyan hátulütője, hogy az meg is változik egyben.

Nem tudom mennyire van alapja ennek a science fiction-nek, de a fenti íróból ki nézem hogy lehet. Valami ilyesmi indíttatásból kezdett érdekelni a téma egy ideje. Na mindegy, szóval épp ezért nem az lett a bejegyzés ami majdnem, mert már mintha párszor megégettem volna magam az utóbbi időben. Szóval jó film, meg a Ghost Rider is az, bár igen, asszem mindkettőnél a speciális effekteken spóroltak a készítők :).

(Hmm, az a fejlécmegoldás ott kint azt hiszem egy szükséges rossz lehet: rövid bejegyzésekbe inkább bele se kezd így az ember..)

Beküldte: | 2008. dec. 18. csütörtök - 05:54

Hozzászólások

7 hozzászólás
Huszti Sándor - Önismereti tanító képe
Ha belenézünk a jövőbe, az nem változtatja azt meg...
2008. december 18. csütörtök, 9:12 | Huszti Sándor -...

Pár hete vetítették a filmet valamelyik kereskedelmi tévén, akkor láttam először. Érdekes volt.

Önmagában az, ha belenézünk a jövőbe - szerintem - nem változtatja azt meg. Viszont ha a meglátott jövő ismeretében más döntéseket hozunk, mint anélkül tettük volna, az már hat a sorsunkra, amit innentől magunk írunk.
Ilyen tudatos döntések sorozatával tudja az ember valóban a kezébe venni a jövője (igazából a jelene) irányítását, mert a pillanat döntésének a következményeit is messzemenőkig átlátja és figyelembe veszi!

Amikor még jóslással foglalkoztam, akkor figyeltem meg, hogy vannak páran, akiknek ha megmondom a látható jövőjét, képesek azt elkanyarintani és a rossz eseményeket kikerülni! Ők többnyire hozott tudatossággal rendelkeztek, vagyis még az előző életeikben szedték össze azt, így a "vérükben volt" ez a képesség.
A legtöbb ügyfelemet azonban hiába figyelmeztettem a baljós eseményekre, úgy sétáltak bele, mintha nem is hallották volna tőlem pár héttel korábban!

Volt, aki valóban nem hallotta, és már a jós-szeánszon láttam rajta, hogy nem fogja fel amit mondok! Ismételhettem többször is, mintha nem akarta volna meghallani, mert a rossznak még a lehetőségétől is annyira félt, hogy nem mert azzal szembenézni!
Néhányan még örömmel is újságolták amikor visszajöttek, hogy gratuláljanak: eltaláltam, tényleg úgy történt minden, ahogy megjósoltam.
- Milyen kár! - gondoltam, ennek nem örülni kellene, hanem szomorkodni miatta, hogy ennyi tudatossága sincs az illetőnek, hogy kikerülje azt a gödröt, amiről már tud, ami felé halad az életében!

Persze van, akiben fel sem merült, hogy lehetne másképpen is, mint ahogy a sorsában meg van írva. Pedig ez az esély csak a tudatos döntéseinktől függ!

jaguar képe
ez az
2008. december 18. csütörtök, 9:55 | jaguar   Előzmény

"Viszont ha a meglátott jövő ismeretében más döntéseket hozunk, mint anélkül tettük volna, az már hat a sorsunkra, amit innentől magunk írunk."
Na ezt kerestem én!
De a "látás" abból is állhat hogy képek formájában egyáltalán nem, viszont akár sok apró jelet, viselkedést összerakva és hozzáadva a kívánt "összetevőt", tudjuk/érezzük hogy ez automatikusan hova vezet, milyen pálya felé tart? Akárcsak ha el tudjuk képzelni? Na és itt kell lekűzdeni valahogy azt hogy előre igyunk a medve bőrére?

Kis kitérő: az a röhej egyébként hogy épp pár órája néztem meg egy Futurama (http://hu.wikipedia.org/wiki/Futurama) részt (IV/1. eredeti hang!) és abban véletlenül visszaugranak az időben 1947-be. Itt a főhősnek a lelkére kötik, hogy nehogy beleavatkozzon az éppen akkor élő nagyapja életébe mert az megváltoztatja a jövőjét, és akár el is tűnhet - ok ez a Vissza a jövőbe 1-ben is így volt már)
Persze egyszer csak úgy nézett ki hogy egy katonai dzsip elgázolja a nagyapját, úgyhogy védve egyúttal magát is, rohanva arrébb lökte az úton átsétáló fiatal nagyfatert :).

Szóval két külön úton is megkaptam a választ a kérdésemre pár óra leforgása alatt? Wow ez ám a véletlen, örülök! :)

jaguar képe
gödör
2008. december 18. csütörtök, 10:18 | jaguar   Előzmény

Ezt a gödrös verset már hallottam, de átsiklottam rajta. Szóval akkor úgy is értelmezhetjük, hogy az életben folyton gödrökhöz érkezik az ember, akár különböző életterületeken, párhuzamosan, sokhoz... Ezekbe pedig addig esik bele (ha más kárából nem tanult), amíg rá nem tudja vetíteni arra a területre a tudatosságát és meg nem tanulja kikerülni.. Áá pókerben nagyon durva ez, hasonló és iszonyú ritka szituációk, akár egy nap kétszer is. Amolyan: "Na, el tudod dobni? nem? akkor kiestél, legközelebb újra próbálkozhatsz." :) - szigorú de szép ez az egész valami ami körülvesz minket.

Kirsikka képe
félelem <-> bizalom/hit
2008. december 18. csütörtök, 22:07 | Kirsikka   Előzmény

Pont hétvégén történt valami, amin azóta rágódom, hogy közhírré tegyem-e itt... és puff, ez a téma:)

Többször, többen is szerették volna már elkérni a dátumomat, hogy megcsinálják a horoszkópomat, és mindannyiszor visszautasítottam, mondván, hogy semmi közük hozzám, nem akartam hogy kotorásszanak az életemben: sem a múltban sem a jelenben, legkevésbé a jövőben. Nem adtam meg nekik a bizalmat, mert egyiküket sem éreztem hitelesnek. Nem is bántam meg. Viszont féltem is attól hogy ha bármit megtudok, akkor az para lesz bennem és befolyásolni fog a döntéseimben, vagy elkezdek rajta görcsölni hogy jaj ne, és akkor meg persze hogy de... (holott pont ez a lényeg:)) Szóval ez VOLT.
Erre szombat éjjel, ráeszméltem hogy igen, Megtaláltam a Mesterem, -épp vele beszélgettem:) rettentő boldog voltam a tudattól, hogy elértem odáig hogy Ő van... (hiszen eddig is volt, ismertem, csak még nem fedeztem fel, nem LÁTTAM)
Na, ahogy így úszkáltam a magam kis víg-meleg pocsolyájában, úgy fejbekólintott egy kőkemény jóslattal, hogy kishíján végigbőgtem az éjszakát! Még másnap is sírtam mikor előjött a téma, és meg is mondtam neki, hogy arra gondoltam hogy sokszor azért nem kapunk választ, mert nem tudnánk elviselni, és nem és nem és nem tudom ezt elviselni... nem lett volna szabad hallanom. Aztán lenyugodtam, és egy olyasfajta bizalmat éreztem, amit eddig még soha... Bizalmat Benne, a bölcsességében, a jövőben, abban hogy úgy történik minden ahogy kell, ezt nekem most igenis hallanom kellett, fel kell dolgoznom, a jövőben is az lesz ami JÓ lesz és szükséges a fejlődéshez... az Utamhoz. Akár beteljesül ez a jóslat, akár nem. Lényegében abban, amiről írsz, hogy fejlődéssel változtathatunk...:)
Végül ez a tudat a nagy zuhanásból hirtelen felemelt és olyan boldogsággal töltött el, amiben azóta is vagyok, és egész más érzés ez, mint ha csakúgy röpködnék tudomást se véve semmiről, mert nagyon is a földön vagyok:)

...azthiszem, megtapasztaltam mi az Igazi HIT.

jaguar képe
Utolsó mondat
2008. december 19. péntek, 7:31 | jaguar   Előzmény

Az utolsó mondat elgondolkodtatott. Hol a határ, van olyan halál például, ami nem természetes, és nem lehet elkerülni így?

jaguar képe
Azt hiszem jó lesz többször is elolvasni egy-egy válaszodat.
2009. január 10. szombat, 1:08 | jaguar   Előzmény

Azt hiszem jó lesz többször is elolvasni egy-egy válaszodat. Egyre jobban kezd ez tudatosulni :).

jaguar képe
Képzelet - szimuláció - jövőbelátás?
2009. február 14. szombat, 15:36 | jaguar

"Amikor mi magunk nehéz döntés előtt állunk, és ismeretlen jövőbeni tényezőket is figyelembe kell vennünk, mi is a szimuláció egy formájához folyamodunk. Elképzeljük, hogy mi történne, ha véghezvinnénk a számunkra nyitva álló alternatívákat. Modellt állítunk fel a fejünkben, nem mindenről a világban, hanem csupán azon dolgok korlátozott halmazáról, melyeket lényegbevágónak gondolunk. Láthatjuk ezeket elevenen lelki szemünk előtt, vagy láthatjuk és manipulálhatjuk stilizált absztrakcióikat. ... ezt az agy képes a lehetséges események megjóslásához felhasználni. Azok a túlélőgépek, melyek szimulálni képesek a jövőt, nagy ugrást jelentenek azokhoz képest, melyek csupán próbálkozás alapján képesek tanulni. A próbálkozással az a baj, hogy időt és energiát emészt. Az elhibázott lépésekkel pedig az a gond, hogy gyakran végzetesek. A szimuláció biztonságosabb is, gyorsabb is." - Richard Dawkins - Önző gén