A tökéletes egyház | Önmegvalósítás.hu

A tökéletes egyház

2010. április 12. hétfő, 16:31 | Huszti Sándor -...

A Másság és egyház topikban elég sok kritika érte a katolikus egyházat, de azt hiszem a többi egyház táján sincs mindig minden rendjén. A hívők védik a saját egyházukat, a külsősök meg kritizálnak, és ennek talán sohasem lesz vége. De vajon milyen lenne egy olyan egyház, ahol minden a helyén van, mind világi, mind spirituális értelemben? A papok hitelesek, a pénzügy tiszta, a tanítás igaz, a gyakorlatok eredményesek. Egyáltalán létezhet-e és hogyan működne egy ilyen tökéletes egyház?
Te milyennek képzelnéd el azt az intézményt, amelyik a spirituális törekvésednek hiteles keretet biztosítana?

Huszti Sándor - Önismereti tanító képe
Vallás és egyház
2010. április 14. szerda, 10:16 | Huszti Sándor -...   Előzmény

Szerintem létezik tökéletesség, de ezt vitassuk meg máshol, itt nem ebbe az irányba szeretnék folyni.

Értem amit írsz, de azt hiszem néhol kevered e két fogalmat: egyház, vallás (hit). Ha ezeket külön választanánk, akkor tudnánk arról beszélgetni, ami a topik kérdése.

Én itt nem a tökéletes vallást, hitrendszert keresem, hanem azt a szervezetet, amelyik akár képes a különböző hitben, tudatossági szinten levő, de mind a tökéletesség vagy Isten felé törekvő embereket kiszolgálni, nekik intézményesített kereteket biztosítani a gyakorlásukhoz, közösségükhöz.

Ugye ez az egész kérdés a Katolikus Egyház-as vita folytán merült fel, tehát onnan is gondolkodhatunk tovább, vagy megnézhetjük jó példaként a hinduizmust, ami ugyan nem egyház, mégis jól egybe foglalja a különböző szinteken levő hívőket és gyakorlókat.

Vagy ennyire nem szabad szétválasztani egyházat és vallást, mert akkor intézménynek akár egy Művelődési ház is megteszi?

Nem tudom összekapcsolni
2010. április 14. szerda, 11:50 | csaesz   Előzmény

az intézmény és a tökéletes szót sehogy sem. Egy intézmény minél nagyobb, annál több szabály (tagok jogai és kötelezettségei) kell ahhoz, hogy fenn tudjon maradni. A szabályokat pedig jobbára egy tökéletlen ember alkotja, tehát azok sem tudnak tökéletesek lenni. Itt most a tökéletlent nem pejoratív értelemben mondom, hanem azért, mert akiben minden tökéletesen a helyén van, az már nem sűrűn szokott emberként leszületni.

De legyen egy utópikus gondolat: néha azért leszületnek tökéletes lelkecskék is, és mondjuk, az egyik pont abban fog nagy elhivatottságot érezni magában, hogy megalkosson egy tökéletes intézményt (tökmindegy, hogy egyház vagy műv.ház). Intézmény azért jön létre, hogy összefogjon egy embercsoportot. Megalkotja a tökéletes szabályokat, és várja a lelkecskéket, akik csatlakozni szeretnének az ő intézményéhez. Csak az a baj, hogy ezek a lelkecskék csöppet sem tökéletesek, nem nagyon tudják betartani a tökéletes szabályokat. Innen kezdve jön a lejtő: minél több ember csatlakozik az intézményhez, annál kevesebb köze lesz annak a tökéletességhez. Vagy rosszul gondolom, hogy az intézmény tökéletessége nemcsak a megalapítójától és a szabályaitól függ, hanem a csatlakozott tagok hozzáállásától is?

én szívesen építek szarból várat, csak valaki adjon hozzá
2010. április 15. csütörtök, 14:24 | csaesz   Előzmény

én szívesen építek szarból várat, csak valaki adjon hozzá gumikesztyűt meg egy orrcsíptetőt..:)

Kirsikka képe
csaesz, ez jó!
2010. április 15. csütörtök, 17:48 | Kirsikka   Előzmény

úgy fogsz kinézni, mint aki nem tudta eldönteni, hogy farsangon szinkronúszónak vagy takarítónéninek öltözzön :D

Huszti Sándor - Önismereti tanító képe
Én vagyok túl optimista?
2010. április 17. szombat, 1:21 | Huszti Sándor -...   Előzmény

Azért, mert Te is csak kizsákmányoló, hatalmaskodó intézményekkel találkoztál, még ne húzd rá, hogy az csak arra való! Az intézményeket emberek vezetik, tőlük függ, hogy mire használják a lehetőségeiket.

Vagy nem ismersz egyetlen egy jó embert sem?

Elképzelhetetlennek tartod, hogy igaz emberek, a köz javát nézve, segítséget nyújtanak, lehetőséget teremtenek és egy hasznos, igazságos intézményt működtessenek?
Tényleg ennyire pesszimisták vagytok?

Vagy én vagyok túl optimista?

Huszti Sándor - Önismereti tanító képe
Szerintem meg létezik tökéletes ember
2010. április 17. szombat, 22:23 | Huszti Sándor -...   Előzmény

Szerintem meg létezik tökéletes ember, legfeljebb nem sok, ezért nincs róla közvetlen tapasztalatunk!

De ahogyan a Biblia Jézust is tökéletesnek állította be, úgy a többi vallásban is vannak olyan tökéletesek, akik nem eleve azok (mint az Istenek), hanem a földi létük alatt érték ezt el.

Huszti Sándor - Önismereti tanító képe
Nem is gondoltam, hogy ilyen nehéz fába vágom a fejszémet!
2010. április 15. csütörtök, 13:25 | Huszti Sándor -...

Húha! Nem is gondoltam, hogy ilyen nehéz fába vágom a fejszémet!
Képzeljük el, hogy van egy tökéletes egyház, és írjuk ide, milyen is lenne az? - ennyi lett volna a kérdésem, de Ti már azon fennakadtok, hogy egyáltalán létezik-e tökéletes, milyenné tennék a tökéletlen tagok a tökéletlen vallásukkal ezt az egyházat, meg hogy nekem mi a célom mindezzel?

Csupán csak játszani szeretnék a fantáziátokkal, megláttatni a képzelőerőtökben, hogy ha Ti teremthetnétek egy egyházat és igyekeznétek azt tökéletesre alkotni, akkor milyenre alkotnátok azt? Játssz, fantáziálj, képzelj, gondolkozz!

Milyen lenne ennek az egyháznak a célja, hierarchiája, megjelenése, működése... Ilyen válaszokra gondolok.

de most mit csináljak,
2010. április 15. csütörtök, 14:21 | csaesz   Előzmény

ha egyszer olyan tökéletlen vagyok, hogy nem tudok egy számomra tökéletes egyházat elképzelni?? Fontos a szabadságom. Akármilyen egyházat is képzelek el, csak úgy tudom elképzelni, hogy tagjaként keretek közé szorulna a szabadságom.

Ó, legyen: elképzeltem egy egyházat, aminek Isten az alapítója, Univerzális törvények uralkodnak benne, és a Föld nevű bolygó a temploma, a földlakók pedig mind az egyház tagjai. Ezek így már elég tág keretek számomra... Így megfelel, vagy még élesíteni szeretnéd a fejszédet? :)

 

Huszti Sándor - Önismereti tanító képe
A saját korlátozottságod miatt nem látod a korlátlanságot!
2010. április 16. péntek, 10:08 | Huszti Sándor -...   Előzmény

Annyira negatív példáid vannak az egyházakról, hogy ha csak rájuk gondolsz, máris a beszűkülés, a korlátozás, a szabadságod elvesztése jut eszedbe?

Pedig egy jól szervezett intézmény nem csak ilyen csonkító hatással lehet tagjaira nézve, hanem az ellenkezőjét is nyújthatja: kitárulkozást, út-mutatást, célra tartást, tanítást, eszközöket, lehetőségeket, stb. Gondolkozz pozitívan és vedd észre, mi az amire a tömegeknek szükségük lehet a lelki fejlődésük megtámogatásához?

"Megtámogatásához", hiszen az egyház nem fog fejlődni helyettük, de azon kívül még számos dolog van, amivel a fejlődést lehet segíteni, gyorsítani, az utat egyengetni. Ha mindezt szervezett formában teszik és jó szándékkal, akkor máris van rálátásunk egy ilyen egyház működésére.

Olyanokra gondolok, mint hogy:

1. Jót tesz a fejlődésnek, ha van külső tanítás, ahhoz tanító, a tanításhoz pedig helyiség és rendszeresség.

2. A tanítás mellett a gyakorlás is rendkívül fontos, annak szintén kell egy segítő, helyiség és rendszeresség.

3. Sokat épülhetünk, ha van egy közösség, ahol megoszthatjuk a tapasztalatainkat és nem csak a tanító tanít minket, hanem a többiektől is magunkba szívunk információt.
A közösség más dolgokban is a segítségünkre lehet, védelmet, bátorítást,erőt adhat kölcsön az út elején, de egyszer ezeket majd Önmagunknak kell megvalósítanunk!

4. Máskor viszont pont az a jó, ha nincs közösség, csak magány és befelé fordulás. Ehhez jó ha van egy hely, ahova elvonulhatunk, és közben a közösség gondoskodik az ott maradt életed fenntartásáról, például vigyáz a gyermekeidre, megöntözi a virágaidat, megnyugtatja a férjedet.

Én ezekben nem korlátozást látok, hanem támogató lehetőségeket, amelyek sokkal jobban szervezhetők egy intézmény keretein belül, mint ha neked egyedül kellene mindezt biztosítanod önmagad számára!

Egyetértesz? Akkor folytasd a sort, mire lenne még szükség, mit biztosíthatna egy egyház a tagjainak úgy, hogy közben nem korlátoz?

Értelek
2010. április 16. péntek, 15:38 | csaesz   Előzmény

és így egyet is értek, bár egy férjet sokféleképpen lehet megnyugtatni, bármelyik verzióba azért még nem mennék bele...:)

Továbbra is fenntartanám a korlátozott hitrendszeremet arra vonatkozóan, hogy egy nagy, országokat átívelő egyház sok taggal már nem lehet számomra túl tiszta intézmény, inkább beszéljünk csak egy kis gyülekezetről.

A legfontosabb számomra a pap tisztasága lenne (a külső sem megvetendő, de én most inkább lelki tisztaságra gondolok), és az, hogy ne csak saját vagy másoktól megtanult véleményt magyarázzon, hanem legyen egy élő kapcsolata Istennel. Számomra az a hiteles tanító, aki tud csatornaként működni Isten és a többi embertársa között.

Ezenkívül talán még az fontos, hogy a csoporton belül is teljesen meglegyen az egyén szabadsága, azaz magas szinten járjon elfogadásban. Tehát a pap bácsi egója legyen kellőképpen kiterjesztve, meggyógyítva.  Talán ezzel függ össze az is, hogy a csoport feje is maradjon nyitott más véleményekre és a változásra, ne kifejezetten  egyirányú tanítás legyen a gyülekezeten belül, hanem helyet kapjon eszmecserés beszélgetés is, ahol képes egyenrangú félként szerepelni maga a pap is. 

Mivel kisebb közösségekben úgyis mindig a fejtől bűzlik a hal, ezért csak a pappal kapcsolatban vannak elvárásaim, minden más dolog ebből adódik, és ha a fej megfelel az elvárásaimnak, a többi rész is jó lesz.

Huszti Sándor - Önismereti tanító képe
Van a tisztaságnak valamiféle korlátja?
2010. április 17. szombat, 1:28 | Huszti Sándor -...   Előzmény

Teljesen egyetértek Veled! A vezetőtől indul ki minden, így rajta múlik, milyen szervezet jön létre a keze alatt!

Ha Ő OTT VAN, akkor csak jó dolgok épülnek rá, csak tiszta tanítások és megvalósulások veszik majd körbe.

Azonban ha van egy ilyen hiteles, "megvilágosult" vezető, akkor azt miért tartod elképzelhetetlennek, hogy a hatása akár országokat átívelő mértékű legyen?
Van a tisztaságnak valamiféle korlátja, hogy mondjuk 100 km-nél messzebbre már nem hat?

Hiszen egy ilyen tiszta vezető feltehetőleg megválogatja, hogy kiket kér fel a rendszer működtetésére "alvezéreknek" és ha ebben is a tisztaság, helyén levőség az alapelv, akkor akár egy mamut rendszer is egyensúlyban tartható. Vagy nem?

Gondold végig...
2010. április 17. szombat, 12:34 | csaesz   Előzmény

Te hány hiteles "megvilágosult" vezetőt ismersz? Tudnál minden faluba, minden templom élére ilyen embert állítani? És a világ minden templomába lenne elég tiszta lelkű ember?

Persze, hogy megválogatja az alvezéreit is egy ilyen vezető, de ezek már akkora követelmények a részemről, hogy nem fog sok ilyen emberkét találni a földön. Így- ha már mindenáron egyházat szeretne a tanai köré szervezni- kénytelen lesz a választékkal megelégedni, és abból kiválasztani a lehető legjobbat. Valamelyik faluba sikerül némileg hasonlót választania, valamelyikbe meg nem annyira... és így világi szinten itt is van a tisztaság vége.

Egy ember tisztaságának szerintem ott a vége, ameddig a látóhatára terjed. Azokon a helyeken, ahol ő nincs jelen, nincs jelen a tisztasága sem.

Huszti Sándor - Önismereti tanító képe
Igazad van, nem sokat ismerek én sem!
2010. április 17. szombat, 22:16 | Huszti Sándor -...   Előzmény

Igazad van, nem sokat ismerek én sem és valószínűleg nem sokat találna ez az egyház alapító sem! De mindenesetre megfogalmazódott az igény, hogy mit szeretnénk egy tökéletes egyházba, és ha már van róla elképzelésünk, akkor talán meg is valósul egyszer!

Kirsikka képe
szerintem az Univerzum elég tökéletes EGY HÁZ :)
2010. április 15. csütörtök, 17:45 | Kirsikka   Előzmény

szerintem az Univerzum elég tökéletes EGY HÁZ :)

más más dolgok jelentik a tökéleteset.
2010. április 15. csütörtök, 20:07 | Kassay Noémi   Előzmény

Az a baj Sándor, hogy számodra is számomra is más más dolgok jelentik a tökéleteset.
Én szeretek az erdőben a természetben napokat eltölteni, egy ilyen nyaralás számomra a tökéletes kikapcsolódást jelenti, de sokan vannak akik számára az hogy patak vizében mosakszik, hogy nincs rendes illemhely, hogy sok a bogár, meg a szúnyog, kész kínszenvedés.
Szerintem az egyházakkal is így van. Én ha egy közösségben (legyen az akár egy egyház is)olyan dolgokat hallok vagy tapasztalok, ami számomra építő jellegű, akkor már jól érzem magam, de nem hinném hogy ez mindenkinek elég lenne.
Számomra viszont, a nagy vallásokból hiányzik az a bensőséges kapcsolat, amit egy kisebb közösségben megtalálok, tehát én egy olyan egyházat szeretnék ahol az előadó vagy a pap leül hozzánk beszélgetni, és én kérdéseket tehetek fel neki.
Tudom ma már egyre több helyen van erre is lehetőség, de eddig nem nagyon tapasztaltam, és az emberekbe már berögzült, hogy a pap elmondja a magáét, mi meg meghallgatjuk, és mehetünk haza.
Noa

Huszti Sándor - Önismereti tanító képe
Ez nagyon jó felvetés: személyes kapcsolat a tanítóval.
2010. április 16. péntek, 10:12 | Huszti Sándor -...   Előzmény

Ez nagyon jó felvetés: személyes kapcsolat a tanítóval. Mert ugye a pap az egyfajta tanító.

pinkbutterfly képe
Jó hely
2010. április 16. péntek, 11:49 | pinkbutterfly   Előzmény

Akkor azt hiszem én elég jó helyen vagyok:) Keresztény gyülekezetbe járok és nálunk az a rendszer működik, hogy vannak a bibliaórák, amit vagy a lelkipásztor vagy egy másik tanító tart és vannak házicsoportok, ificsoportok, ahol lehet beszélgetni, kiscsoportban beszélgetés, ahol mindenki kérdezhet és véleményt nyilváníthat, a tanítók és a házicsoportok vezetői kapcsolatban vannak egymással, sok tanító vezet házicsoportot. Persze sok nehézség meg bonyodalom is adódik, de azt hiszem ez elég jó.

Kirsikka képe
látod, Lepke, én ugyanígy érzek itt :) kiscsoport-nagycsoport,
2010. április 16. péntek, 13:41 | Kirsikka   Előzmény

látod, Lepke, én ugyanígy érzek itt :) kiscsoport-nagycsoport, kettecskén, sokan... nagyon jó... csak épp nem egyháznak hívják :) de nem zavar

Kirsikka képe
kulcsmondat
2010. április 17. szombat, 11:28 | Kirsikka   Előzmény

akik ide tartoznak azok jelezzék elkülönültségüket a többiektől?

Ez itten a lényeg kedves egybegyűltek...(hívek:)) amint valami összetartozás van, az egyből elkülönülést is jelent? Az egyházakról az a véleményem, hogy megpróbálják kisajátítani az Istenhez való tartozást (eljutást) ami önmagában nevetséges...

A másik bökkenő a hatalom. és ez kapcsolódik csaesz hozzászólásához is, hogy mennyire van helyretéve azoknak az egója, akik vezetővé válnak... mert a hatalom megrészegít. Gondoljunk csak a portás-titkárnő effektusra, mikor egyesek ezeken a posztokon is képesek azt hinni, hogy nélkülük összedől a rendszer, stb. ismerős... Ez ugyanúgy megjelenik nagyban is, akkor is, ha egy egyházról van szó. Kezdetben a kereszténység is -mikor még nem is így hívták, kis közösség volt, akik Jézus tanítása szerint éltek. Aztán ahogy nőtt a sereg -meg belepakolták a muszájt is (térítés, hódítás etc.)- úgy színesedett. Egyre több(féle) ember, egyre több vezetőt igényelt, kialakult a hierarchia, meg az egyre több vezető is egyre sokfélébb volt...

Szerintem ha valaki valóban megvilágosodott, vagy szent, nevezze ki minek akarja, akkor esze ágában nincs rendszert gyártani. Hisz minden rendben van... eltűnik minden nyomtalan, mindenből amennyi jó, mindig megmarad ...:) ez már egy idézet volt kowalskytól.

ez meg egy puszi:*

Huszti Sándor - Önismereti tanító képe
Előítéletekből beszélsz
2010. április 17. szombat, 22:53 | Huszti Sándor -...   Előzmény

Kedves Hédi!

A csöbörbe nem én estem bele, hanem azok, akik az előítéleteik alapján gondolkodnak a vallási intézményekről, az egyházakról:

- "Egyébként nem hiszem, hogy ahhoz, hogy az ember nap mint nap javítson az Univerzumon, ahhoz bármibe is tömörülni kell."
Nem mondtam, hogy az Univerzum javítása lenne a célja ennek az egyháznak, ezt Te gondoltad hozzá. Fentebb ugyan volt arról szó, hogy egy ilyen intézmény célja lehetne az, hogy a tagjait segíti a saját önmegvalósításukban, de akár más megfogalmazású spirituális célja is lehet egy egyháznak.

-  "Nem értem a fontosságát a valahova tartozásnak."
Erről sem volt szó, hogy egy ilyen tökéletes egyház a valahova tartozásban segítené a tagjait. Habár a mai egyházaknál a közösségbe tartozás nagy vonzerő, de át kellene gondolni, hogy ez mennyire szolgálja a tagok spirituális fejlődését?!

-  "...sok tanító azt tanítja, amiben saját maga javulni akar."
Erre lenne megoldás, ha az egyház feje, vezetői már olyan magas szinten állnának, hogy nem lenne szükségük a tanulásra, mert mindenben a helyükön lennének. De erre már kilyukadtunk korábban, a csaesszel folytatott beszélgetésben, hogy tökéletes egyházat csak tökéletes vezetők tudnának megteremteni!

- "Hogy akik ide tartoznak azok jelezzék elkülönültségüket a többiektől?"
Elkülönülésről sem volt szó, ezt is Te vetíted bele az egyház fogalmába.

- "...ennek érdekében miért elköteleznem magam?"
Elköteleződésre sem gondoltam, ez megint a Te előítéleted!

 

Egyébként jó, hogy felsoroltad mindazt a negatív előítéletet, amit a történelmi egyházak alakítottak ki az emberekben! Legalább tudjuk, hogy ezeket még véletlen sem szabadna elkövetnie egy tökéletes egyháznak!

Huszti Sándor - Önismereti tanító képe
Szerintem létezik egy valódi tökéletesség, ami nem függ attól,
2010. április 19. hétfő, 11:22 | Huszti Sándor -...   Előzmény

Szerintem létezik egy valódi tökéletesség, ami nem függ attól, hogy mi emberek mit gondolunk, képzelünk, fikcionálunk tökéletesnek.
Én eme tökéletességre utalva tettem fel a kérdésemet, nem is gondoltam, hogy másokban nem így él a tökéletesség fogalma, esetleg kizártnak is tartják azt.

Nyilván velük így nem tudok a tökéletes egyház részleteiről diskurálni, hiszen már az alapelvét is kétségbe vonják.

Egyház alatt egy olyan intézményt értek, amelyiknek az a dolga, hogy a hozzá csatlakozó embereket segítse a lelki fejlődésükben, ehhez teret, programot, lehetőségeket biztosítson.

Természetesen értem, hogy ha valamihez tartozik az ember, akkor ezzel más dolgoktól elkülönül, de én úgy vettem ki a soraidból, hogy nem csak egy halmazelméleti elkülönülésre gondolsz, hanem az elkülönülés erősebb kifejeződésére, mint amikor ezt eszközként használják egymás ellen az emberek.

Én elképzelhetőnek tartok egy olyan állapotot, amikor úgy tartozunk egy közösséghez, hogy ezzel nem bántunk másokat, nem kérkedünk vele, nem használjuk fel az odatartozásunkat semminek sem a bizonyítására.
Egyszerűen csak élünk azokkal a lehetőségekkel, amelyek adva vannak és semmi több!

Mint ahogyan ovisként még felvágtunk azzal, ha villamossal utaztunk: "Bi-bííí, én ma villamossal jöttem az
óvodába, Ti meg neeeeem!!!", de felnőttként már csak használjuk a villamost, és ennek nincs semmiféle elkülönítő szerepe az életünkben, ettől még ugyan olyanok vagyunk, mint akik gyalog járnak vagy autóval.

Feliratkozás Hírlevélre