A boldogságot tapasztalatok okozzák, nem dolgok | Önmegvalósítás.hu
 
Note: Event Views detected that you were very likely running the old version of event_views and has updated your DB tables with new fields required to use the new event_views module.

A boldogságot tapasztalatok okozzák, nem dolgok

2018. február 01. csütörtök, 23:27 | ijakabi

Ha örömöt próbálnál vásárolni, akkor jobban járnál, ha pénzedet egy trópusi szigetre szóló nyaralásra költenéd, mintha pl. egy új számítógépre költenéd - állapította meg egy tanulmány.

Az eredmények azt mutatják, hogy az emberek elégedettsége az élettapasztalataikat növelő vásárlások tekintetében - legyen szó mozifilm megtekintésétől egy kirándulásig - magasan kezdődik és ez idővel még emelkedik is. Ugyanakkor, szintén örül az ember egy új kütyünek vagy egy éppen divatos új ruhadarabnak, azonban az ezekkel kapcsolatos elégedettség idővel igencsak megfakul.

A megfigyelések azt mutatják, hogy az élményekkel kapcsolatos vásárlások több örömet okoznak. A tanulmány bepillantást enged ennek okaiba:
- az emberek egy eszköz vásárlást követően nagy valószínűséggel rágódnak azon, hogy valóban jól választottak-e,
- egy élményre inkább saját keretei között tekintünk, mintsem mással összemérhetőnek,
- könnyebben hozunk meg egy élménnyel kapcsolatos döntést, mint javakat illetőt,
- hajlamosabbak vagyunk mérgelődni egy eszköz vásárlást illetően, ha utólag kiderül, volt jobb ajánlat.

Ha belegondolok, ez mind igaz. Szívesebben emlékszek vissza egy nyaralásra annak esetleges kellemetlen tapasztalataival együtt, mint arra, mikor vettem utoljára pl. mobiltelefont vagy egy táskát... Élénken él bennem az élmény, milyen volt a tengerben búvárkodni évekkel ezelőtt :)) Ellenben már fogalmam sincs, HD kijelzős e a telefonom vagy tud-e 4G-t... de nem is érdekel ;)

Ti hogy gondoljátok?