A tudatos álmodás módszere | Önmegvalósítás.hu

A tudatos álmodás módszere

Hozzászólások

40 hozzászólás
jaguar képe
Waking Life
2008. szeptember 13. szombat, 2:57 | jaguar

Engem kb. másfél éve foglalkoztat a téma, és eddig nagyon kevés infót találtam hozzá, nem is haladtam semmit. Nagyon ritkán, akkor is csak felébredés után szoktam emlékezni némi álomfoszlányra sajnos. (bár most jut eszembe, mintha néhány éve elértem volna egy olyan szintre valahogy magamtól hogy a nagyon rémálmokban feltettem magamnak a kérdést hogy ez biztos csak egy álom és fel tudtam ébredni.. de ettől függetlenül nagyon ritkán emlékszem bármire azóta is)

Szóval Oshotól amit olvastam a tudatos álmodás eléréséről az csak az első pontra terjedt ki, nálam nem vált be.
Castanedát úgy kezdte erre tanítani Don Juan hogy koncentráljon a saját tenyerére, majd álmában is nézzen rá ismét. Hát eddig még nemigen alakult úgy a szitu..

És most jön az ami a lényeg: egyik kedvenc filmem a Waking Life (Az élet nyomában) - nagyon ajánlom a téma iránt érdeklődőknek - ott az egyik álomszereplője a főhősnek azt ajánlotta arra a kérdésre hogy honnan tudja hogy ez egy álom-e vagy sem, hogy kezdje el kapcsolgatni a villanyt fel-le, nem fog történni semmi. Vagy pedig nézzen rá a karórájára és ha elmosódnak a számok, akkor szintén álmodik.
Na mondjuk emiatt nem kezdek el karórát hordani mert, úgy néz ki ez a cetlis megoldás hatásosabb lesz, és teljesen logikus is, holnaptól elkezdem, végre! :)
Rákeresve a filmre, találtam egy blogbejegyzést róla, ahonnan meg el lehet jutni egy egész részletes útmutató cikksorozathoz, belinkelem ha nem baj: http://jocohp.hu/?o=user_post&id=12&l=2

Huszti Sándor - Önismereti tanító képe
Tudatos álmodás gyakorlata - még
2008. szeptember 13. szombat, 9:32 | Huszti Sándor -...   Előzmény

A filmet nem láttam, de a tudatosan álmodó srácokkal leveleztem egy időben. Nagyon jó kis összeállítást készítettek a módszerről, örülök, hogy belinkelted!

Az egyik  írásomat ki is tették a tudatos álmodásról a Tapasztalataik rovatba.

Aki neki szeretne fogni a tudatos álmodás gyakorlásának, de a cikkben említett módszereket túl intenzívnek tartja, próbálja ki az alábbi hét napra bontott módszert:

"Indulásként olyan napi rutint kell kialakítanod, amely segít az álmodásban. A legfontosabb tényező most az álmodás iránti vágyad, valamint a bizalmad, hogy - mint bárki más - képes vagy az álmodásra és a visszaemlékezésre.

Kezdetben az első szintre összpontosítunk: az elalvás előtti időszakra. Itt létrehozunk egy egyszerű sablont (a napi rutin alapját), amelyet „pszichológiai eszköz"-nek hívok. Ez a sablon egyfajta „megismerési technika". A sablon úgy kezdődik, hogy az ágyad előtt állsz." >> Olvasd tovább!

hasonló eset
2008. november 26. szerda, 19:07 | Keress

Én se nagyon sokat álmodom,de nekem is egyszer volt egy forcsa eset egy sakktáblán,és ilyen furcsa lények üldöztek, és versenyeztünk a lényekkel.Amikor felébredtem csupa verejték voltam,és ilyedt.
Ezt mégegyszer nem élném át az biztos.
Igaz hogy csak az 1. napja próbálom,de már álmodtam is. (nem ezt!)

Zero képe
Tudatos álmodás? Jól hangzik...
2009. március 26. csütörtök, 22:01 | Zero

Ez az egész tudatos álmodás nagyon érdekel... Először úgy találtam rá, hogy arra kerestem egy módszert, hogy hogyan tudnék jobban emlékezni az álmaimra. Kicsit később rákerestem wikipedian és rájöttem, hogy megér egy próbát... ezután látva a http://dreammoods.com fórumán a hozzászólásukat arra jutottam, hogy muszáj kipróbálni... minden jó angoltudású embernek ajánlom a fórumot! nagyon érdekes témák vannak a tudatos álmodásról... Ma próbálkozok először... de a próbálkozást akkor sem adom fel ha több próbálkozásra sem sikerül... erről jut eszembe... régebben voltak olyan álmaim amiben tudtam irányítani a cselekedeteimet és egy két más dolgot, de csak minimálisan... például átéltem egy nagyon életszerű repülési élményt is... másnap egy kis történetet írtam az álom miatt... elképesztő ereje van az álmainknak... ha vki elsajátítja a tudatos álmodást akkor sztem sohasem tud beleunni... legalábbis ha mindent irányíthat az álmában...

kardoklovagja2 képe
Tudatos alom.
2009. április 04. szombat, 11:20 | kardoklovagja2   Előzmény

Most kepzeld el.Ha bizzol magadban rendesen,meg masban isHegyeket mozgatnal.Szerinted szukseg van itt meg tudomanyos magyarazatra?

jaguar képe
Ghost Hound
2009. július 22. szerda, 22:52 | jaguar

- az imént bukkantam erre a 2007-es anime-sorozatra. Álmok, testelhagyás, súlyosság. Innen letölthető amúgy magyar felirattal:
http://animeaddicts.hu/download.php?filelist.1.3040

Huszti Sándor - Önismereti tanító képe
Tudatos álom elérésének módszerei
2010. április 24. szombat, 0:06 | Huszti Sándor -...   Előzmény

A blogban nagyon jó a bevált módszerek listája. Ismét kedvet kaptam hozzá, köszönöm Zápor!

a tudatos álmodás képessége sok mindenre jó,de eredetileg azért
2010. október 26. kedd, 22:44 | Éva.   Előzmény

A tudatos álmodás képessége sok mindenre jó,de eredetileg azért használták,mert az álom és a halál utáni állapot eléggé analóg egymással.
Ha az ember az álmában meg tudja őrizni a tudatát,sőt irányítani tudja,vagyis álom állapotban éber a tudata,és ezt begyakorolja,akkor a halála pillanatában is tudatos tud maradni,és a halál utáni történéseket is irányítani tudja a tudat.
Szóval eredetileg ez egy sámán- technika és erre találták ki.
De nem csak ez az egyetlen ,ami onnan ered,mert példának okáért a Transzlégzés is az.

Miértvanez? ez most mi?
2011. július 02. szombat, 5:38 | miertvanez   Előzmény

Sziasztok
Tegnap lefeküdtem pihenni, és elaludtam,
Pár perc sem telhetett el, mikor úgy éreztem ébren vagyok, de nem, ALUDTAM!
És láttam mindent bármerre néztem minden ugyan olyan volt, mintha ébren lennék, aztán kegyetlenül elkezdett sípolni,zúgni a fülem majd magamtól felébredtem, mert éreztem hogy ez rossz,(már régebben is voltak ilyenek, és akkor ébredtem fel amikor csak szerettem volna, sosem gyakoroltam ezt a technikát, de én az mostanitól nagyon megijedtem.)
Nos,felébredtem, de pár másodpercre rá vissza is aludtam.
Utána ugyan ez, sípolt,zúgott a fülem elviselhetetlen volt, és mielőtt már ténylegesen ébren voltam, az álmomban már nem láttam semmit, sötétség volt, egy hatalmas sikojt hallotam, majd meg remegtem kb. 3szor(nem magamtól, nemtudom mitől, ezért írok ide, mert ettől ilyettem meg nagyon) és felébredtem.(Tudtam, hogy álmodok)
17 éves vagyok.
Ja, és álmomban mikor pl. belémszúrnak valamit, érzem, és nagyon fáj!
Akkor most ez jó, vagy rossz? Mi történik?

agyhullámok
2011. január 22. szombat, 16:00 | szeti87

Az éber, köznapi tudat, ugyebár a béta-szintű agyhullámok állapota. A szendergés, a meditáció az alfa-állapot, a "normál alvás" theta és delta állapot. Tudatos álmodásnál ezek szerint agyunk úgy kerül theta és delta állapotba, hogy a tudatosságunkat is sikerül megőrizni közben? Ez félig költői kérdés, mert gyanítom,hogy így van, de nem vagyok benne biztos. Én mindig használom elalvás előtt ezt az önszuggesztiót: "Álmaim kreatívak, pihentetőek, teljesen helyre állítják vitalitásomat" (Forrás: Jane Roberts Seth megszólal)

Aditi képe
A tudatos álmodás jellemzőit külön külön már sokszor
2011. március 10. csütörtök, 21:34 | Aditi

A tudatos álmodás jellemzőit külön külön már sokszor megtapasztaltam, de így együtt, talán csak egyszer- kétszer.

Nem olyan régen az váltotta ki, hogy összekapcsolódott az elmémben az álom és a valóság tere, hogy reggel visszaaludtam, és adtam magamnak másfél órát, de úgy, h valami miatt tudtam, h nem biztos h fog jelezni a telefonom adott időben. (Már nem tudom, h lusta voltam beállítani, vagy elromlott...) Ennek következtében az éber elmém 10 percenként felébresztett, amikor is felriadván gyorsan az órámra néztem és konstatáltam: még ennyi és ennyi időm van, ó az még rengeteg, álmodhatok tovább.... az is inspirált, de nagyon h egy olyan álomban voltam, amit valami miatt mindenképpen folytatni akartam - és minden egyes ébredés után pontosan ugyanott landoltam az álmomban, ahol abbahagytam! (Az milyen?.. : ).

Valahogy akadályozva éreztem magam az álmomban, és ezeket az akadályokat, vagy érzéseket e akartam győzni. Ezeket mind nem fogalmaztam meg akkor így, csak átéltem. Emlékszem, hogy Pécsen és környékén a legkülönbözőbb módokon és helyeken utaztam, valami felé, amit végül elvétettem, elvesztem, és az lett az új cél, h hazajussak. Ez összekapcsolódott az éber tudatomban a ténnyel, hogy 9.45 kor legkésőbb el kell indulnom itthonról, így az egyik visszaalváskor azt a parancsot adtam magamnak, hogy 9.30 ra haza kell találnom, valahogy!!

És sikerült!! Hihetetlen, de mire 9.30 kor újból felriasztott az éber tudatom, az álomban is hazaértem!!

Hihetetlen érdekes álom volt, de a legérdekesebb élmény az irányítás volt benne, hihetetlen akaratai erőt kellett folyamatosan fenntartanom, hogy ne adjam fel az elveszettségem és végül hazataláljak. (Időben!) Nagyon jó volt ébredni, mert sikerélményem volt, és ez szerintem összekapcsolódik a tudatomban a nehéz helyzetemből való útra találással, vagy talán az önmagamhoz való visszatalálással.

Remélem, ennek az álomnak a tudatalatti módosító ereje segít, hogy a való életben is teljesen visszataláljak végre magamhoz, és kiverekedjem magam az elveszettség és a körülmények zavaró befolyása alól. Azt hiszem ez volt a legfontosabb üzenet.

Imádom az álmaim, amióta elkezdtem fejtegetni és kaptam segítséget is hozzá, hogy jól menjen, nagyon sok mindenben segít. Azonban, bár tényleg gyakori tapasztalatom egy egy kardinális álom, vagy a tudatos álmodás egy egy megnyilvánulása, nem könnyű pusztán az akarattal elérni mondjuk egy olyan állapotot, amilyen ez az álmodás volt. Pedig ez az, ami igazán gyógyít. A többi, csak érdekes élmény marad.

Ha sikerülne olyan módon uralni az elmém, hogy minden este, vagy minden alkalommal tudatosan álmodjak és ezzel gyógyítsam magam, tisztítsam a tudatalattim, akkor nagyon hamar talpra állnék.

A módszerek, amiket felsorol Sanyi, valóban van, h bejönnek (egyszer kétszer elég volt egy témára koncentrálnom, és azzal álmodtam), de nekem túl kevesek ahhoz, hogy rendszeresíteni tudjam ezt a módszert. Pedig nagyon jó lenne!!

Namaszte

Feliratkozás Hírlevélre