Mit jelent számodra a halál? | Önmegvalósítás.hu

Mit jelent számodra a halál?

2009. május 04. hétfő, 0:10 | Huszti Sándor -...

Mit jelent számodra a halál? Elmúlást, veszteséget, félelmet, átlépést, ismeretlent, változást, megújulást?
Mennyire ismered a halált? Mit érzel felé?
Félsz tőle? Vágysz rá?
Beszélgessünk a halálról! Haláli jó lesz!

megeles
2009. május 04. hétfő, 12:16 | annuska1   Előzmény

enem szoktam szenvedni , ez szemelyenkent egyeni , szerintem nincsen jo se rossz ezt mindenki maga donti el . a letnek oromnek kell lenni es ugyis kell megelni. a halal az egy uj elet kezdete . a halalal minden veget er es egy masik uj elet kezdodik el.

haláli
2009. május 04. hétfő, 12:49 | csaesz   Előzmény

szeretteim elvesztése: nagy lelki fájdalom, hirtelen kell őt elengednem, félelem az élet bizonytalanságától, tehetetlenség-érzés, félelem szeretteim haldoklásának látványától, szenvedésüktől, kiszolgáltatottságuktól

saját halálomtól nem félek, inkább csak a haldoklás testi fájdalmaitól. Jó volna ágyban, párnák közt, álmomban...

szia Mackó!
2009. május 08. péntek, 10:23 | Bochecha   Előzmény

És mi van, ha minden illúzió, ami most körülvesz?! :)

szeretettel:Bochecha

GLinDorph képe
a kivégzésem
2009. május 04. hétfő, 21:28 | GLinDorph   Előzmény

Egyszer azt álmodtam, hogy kivégeznek. Nemigen szoktam álmodni, vagy nem nagyon emlékezem rájuk. Ez mégis megmaradt élesen.

Valami rosszal vádoltak meg. Álmomban sem tudtam mi az, de tudtam nem igaz, de azt is nem tudok ellene tenni. Elítéltek. Megfojtás általi halálra. Azaz egy kötéllel, amit a nyakam köré tekernek egyszer, a hóhér azzal fojt, fojtogat meg.

Vittek a kivégző szobába. Két érzés volt bennem. Az egyik egy kis félelem a szenvedéstől. Hogy milyen érzés lesz fuldokolni. De úgy voltam vele, majd csak túl leszek rajta. A másik érzés a kíváncsiság volt. Vajon mi történik utána ? Mi a halál ? És milyen megélni azt ?

Érdekes álom volt. Minden esetre, azt nem tudom, hogy viselném, ha hosszabb fájdalmas betegségen keresztül kellene átmennem a túl oldalra. Ezzel kapcsolatban bennem is van félelem. Nem szeretném. Pedig tudom, ezzel szemben is elfogadással kellene lennem. De hát .... :-(

GLinDorph
http://ecsk.hu

halál előtti szenvedés, fájdalom
2009. május 04. hétfő, 22:03 | csaesz   Előzmény

Úgy tudom, hogy a fenti dolgot kiválthatjuk azzal, ha megtervezett életutunkat sikerrel bejárjuk. A hosszú fájós betegségekkel a lélek csak önmagát váltja meg, mint utolsó kényszerítő erőt veti be arra, hogy hátha a szenvedés meghozza az egó térdreborulását.

GLinDorph képe
Lehet ... de elég sok spirituális mester élt meg szenvedéseket
2009. május 04. hétfő, 22:10 | GLinDorph   Előzmény

Lehet ... de elég sok spirituális mester élt meg szenvedéseket halála elöt ... had utaljak csak Jézusra ...

GLinDorph
http://ecsk.hu

Megváltás
2009. május 04. hétfő, 22:16 | csaesz   Előzmény

Igaz... Ő meg véletlenül nem magát váltotta meg a szenvedésével, hanem minket. Állítólag.
De amúgy totál igazad van: magam sem vagyok biztos abban, hogy a fenti állítás minden esetben helytálló-e. Amit biztosan tudok, hogy a nagymamámnál az volt...

GLinDorph képe
Azért a buddhista tanítás ennél sokkal finomabb mondandót fejez
2009. július 27. hétfő, 23:38 | GLinDorph   Előzmény

Azért a buddhista tanítás ennél sokkal finomabb mondandót fejez ki. Amit említettél azt talán csak a templomokban emlegetik a híveknek és ez már csak egy vallás ebben az esetben. Sajnos a buddhizmust is felhasználták, használják a népek sötétben tartására és a hatalmuk megerősítésére a vezetők.

Amit a 4. mondatod után kifejtesz, az sokkal közelebb áll a valódi buddhista tanokhoz. Sőt, a tibeti buddhizmus ezt jóval tovább viszi a halál utáni állapotokra is.

Úgyhogy én egyet értek azzal amit mondtál, csupán hozzáteszem, hogy a buddhista tanokkal is teljesen össze egyeztethető ez.

GLinDorph - http://ecsk.hu

Hatar Beatrix képe
létforma váltás
2009. május 04. hétfő, 18:48 | Hatar Beatrix

Régebben feltettem valahol a neten egy kérdést a halállal kapcsolatban,ahol szintén spirituális emberek voltak jelen.
Azt vettem észre,hogy rengeteg nagy hangzású általánosságok jöttek.Amik persze a maguk mi voltában igazak is lehetnek.
Meg nagy hárítások is egyben.
Azt vettem észre kerülik a valódi emberi érzelmi megnyílvánulást ezzel a témával kapcsolatban.Bár én korán el veszítettem a szüleimet és rengetegszer találkoztam a halállal így az egyik legnagyobb tanítómnak tekintem.
Most mondhatom,hogy félek vagy nem félek mert könnyű lenne valami olyanról nyilatkozni ami most nincs jelen az életemben.Az igazi tapasztalás az amikor mi magunk állunk ott a kapuban.Mit fogok akkor érezni?gondolni? Foooooooooogalmam sincsen.Az akkor és ott kiderül.

Általánosságban:A halált létforma váltásnak tekintem.

Kirsikka képe
messziről
2009. május 04. hétfő, 20:34 | Kirsikka

Néha elgondolkozom ezen, mennyire elkényeztet az élet: mindenkim él! Csak távoli rokont, ismerőst vesztettem el, és egy viszonylag közeli barátnőt. (de ő sokat "próbálkozott", úgyhogy nagyjából számítani lehetett rá, hogy egyszer "sikerrel jár") Néha félelmeim lesznek, hogy a sok "öreg" a családban majd kb egyidőben megy el, és mennyire fájni fog, aztán elhessegetem.

Fogalmam sincs a halálról. Ez az igazság. Elmélkedem rajta, de csak a felszínen. Nem aktuális téma... talán ezért. Nem tartom negatívnak, félelmetesnek, persze könnyű nekem. Egy ajtónak, határvonalnak tartom, amikor véget ér valami és kezdődik valami más. Egyszer fogtam egy haldokló néni kezét. Mondták hogy készüljek fel, mert csúnya, meg ilyenek, én szépnek láttam. Nagyon idős volt, csont és bőr, mégis kisimultak a ráncai, a bőre puha volt, és bár nem ismert meg, sírva kért hogy segítsek már neki átmenni innen, nem volt negatív élmény, de ez az összes tapasztalatom.

Pár éve, pl lépcsőzéskor többször elfogott egy érzés, hogy mivan ha leesem, nem tettem le eleget az asztalra, aztán mióta "meggyőződtem" a reinkarnációban (katolikusnak neveltek), azóta elmúlt ez az érzés, hiszen majd legközelebb folytatom:)

GLinDorph képe
A halál, emlékeztető. A halál, segítő kéz. A halál,
2009. május 04. hétfő, 21:29 | GLinDorph

A halál, emlékeztető.
A halál, segítő kéz.

A halál, lehetőség.
A halál, kegyelem.

A halál, hazatérés.
A halál, születés.

A halál a nagy ismeretlen.
A halál egy új kaland.

A halál ......
...... egy halálijó buli :-) .....

GLinDorph
http://ecsk.hu

valore képe
Elkerülném az elkerülhetetlent....
2009. május 04. hétfő, 21:40 | valore   Előzmény

Valaminek a vége, és valaminek a kezdete.
Ki tudja....lehet, hogy aki eltávozik annak jó, de aki itt marad, annak fájdalom. Miért kell az elszakadás? Miért kell a fájdalom? Állati rossz dolog elveszteni akit szeretünk....és az ember nem is magát félti a haláltól, hanem azt aki elmegy....utána pedig magát sajnálja, mert egyedül maradt....Ki érti ezt? valore

GLinDorph képe
A fájdalom útmutató. Ha teljesen "helyes" a szemlélet, nincs
2009. május 04. hétfő, 21:57 | GLinDorph   Előzmény

A fájdalom útmutató. Ha teljesen "helyes" a szemlélet, nincs fájdalom. Ha teljesen és tökéletesen tisztába lennénk a halállal és önmagunkal, örvendve fogadnánk szeretteink halálát. A fájdalom a műszer, ami kijelzi, mennyire vagyunk a tudatlanság és az ego fogságában.

GLinDorph
http://ecsk.hu

valore képe
Majd egyszer talán megértem...
2009. május 04. hétfő, 22:48 | valore   Előzmény

De most GYŰLÖLÖM! Soha egyetlen egy dolog nem sodor(t) úgy az érthetetlenségbe, ellenkezésbe, mint a halál. Betegek, hozzátartozók mentek el, akiket szenvedni láttam. A Halált egy könyörtelen Ítélet végrehajtónak képzelem el, akivel nem lehet egyezkedni! Még annyit sem, hogy csak egy szempillantásnyit tartson. Mennyivel másabb lenne, ha szenvedés mentesen lehetne átmenni...Nevetségesnek hangozhat, amit írok - sajnálom.... :(
Soha nem beszéltem a halállal kapcsolatos érzéseimről, mindig csak a tehetetlenséget, kétségbeesést és fájdalmat éltem át. Azt is észrevettem az emberek szemében, amikor már készültek rá. Már nem volt rá mód, amivel meg lehetett volna őket menteni.....pedig "gyakorlatilag" még lehetett volna rajtuk segíteni.....
Látszólag minden különösebb ok nélkül egy energiakezelés után Anyukámhoz kimentem és közöltem, hogy Apukám meg fog halni, mert nem fogadja be az energiámat....Jéghideg áradt aznap a homlok csakrájából...(pedig apát jó ideje energetizáltam és sokat javult) szabályosan eltolt magától. A mai napig sem értem, hogyan tudtam ezt Anyának megmondani, Apa pedig nemsokára már nem élt velünk.
Szóval..... egy csomó mindent kikerülnék, ha tehetném...és nem vagyok a halállal kibékülve...:))) Még egyáltalán nem, de...legalább már csöppnyi hajlandóság mutatkozik bennem, végre beszéltem róla.
Köszönöm Nektek..! valore

GLinDorph képe
majd egyszer ...
2009. május 05. kedd, 0:14 | GLinDorph   Előzmény

Megértelek !

Édesanyám a kezeim közt ment el. Három hónap alatt végzett vele a rák. Életerős asszony volt, masszőrként dolgozott. A végén egy csont-bőr testileg, szellemileg, lelkileg elgyengült ember lett. Ő is sok fájdalmon ment keresztül. Nem volt egyszerű és nem volt rövid idő feldolgozni.

Örülök, hogy sikerült beszélned róla. ez fontos és segít. Tedd meg ezt minél többször. Lassan majd veszít közben a fájdalom érzés az erejéből.

Had ajánljak egy filmrészletet neked. A részlet a faun labirintusa c. filmből való. A végén meghal a főszereplő ártatlan kislány, egy aljas náci tiszt lövi le. Bemutatja mi történik ideát ,,, és bemutatja mi történik odaát vele. Bár nem a tényleges halálélményt, mert ez egy mese, de ugyanez a valódi halál jelentése.

http://bacsspirit.extra.hu/e107_plugins/content/content.php?content.495

GLinDorph
http://ecsk.hu

halal
2009. május 04. hétfő, 21:28 | v1m2g3

Szia S !!!!!Hat a halal en sokat dolgozom ojan hejen ahol majdnem minde harmadik napon meghalnak .En kicsit felek a halaltol habar mar at eltem mert autobalesetem volt 1998-ban es 3-4 orat voltam komaban, azalat en csak arra emlekszem hogy egy nagy hosszu alaguton mentem aminek nincs vege es egy erøs sarga fenyt lattam de ez az erzes nagyon jol volt nemfajt semmim es nyugotvoltam es mint ha lebegtem volna søt lattam azt is hogy sokan felemhajoltak az utcan es a nevemen szolitottak es neztek engemm Majd mikor felebredtem akkor reggel volt es egy apolonø ult melettem es elmondta hogy ejjel kb o.30-kor hoztak be es ez reggel kb5-ora fele lehetem ebren de vissza is zuhantam az alomba de akkor mar mast ereztem.A Halal erzese aki atelte az jo nem faj csak eløtte ha beteg vagy es szenvedsz de ha komaban vagy vagy itt van az idø biztos jo erzes,Mindenesetre en apolonø vagyok de felek a halaltol es sok esetben kapok panikot. I V

Aisling képe
A Halál. Én nem attól félek, hogy elmegyek innen, hanem hogy
2009. május 22. péntek, 17:55 | Aisling

A Halál. Én nem attól félek, hogy elmegyek innen, hanem hogy előtte szenvedni kell. Láttam, ezt előttem már páran kifejtették, még dolgozom az egómon :)
De talán az emberek többsége két ok miatt tarthat a haláltól.

Az ismeretlen.
Hallunk, olvasunk, tapasztalunk halállal kapcsolatos dolgokat, de amíg át nem éljük, nem tudjuk (most kicsit vegyük ki a képletből az előző életeket azon egyszerű okból, hogy többnyire nem emlékszünk rá). De ugyan úgy hallunk, olvasunk tapasztalunk mások útján a felnőtté válásról. Őszintén, mindenkinek olyan lett, amilyen gyermek fejjel elképzelt, hogy ezt majd akkor így élem meg?

Hogy mi van, vagy nincs utánna.
Már elnézést, de nem tökmindegy? Éljünk a Most-ban. Hozzuk ki a legtöbbet abból, ami épp most számunkra adatott. Egy helyzetre csak és kizárólag akkor tudunk reagálni, mikor benne vagyunk. Ha előtte azzal foglaljuk le magunkat, hogy "na én itt ezt tenném, ott azt" akkor csupán illúziót kergetünk. Nyilván mindenki tud erre példát a saját életéből.

üdv, Ais

ArkAngyal képe
Félelem...
2009. május 25. hétfő, 13:04 | ArkAngyal   Előzmény

Jól írtad Ais!

Nem a haláltól kell(ene) tartani, hanem az oda vezető úttól... Aki meghal, annak már "nem fáj"...de előtte?;-)

ArkAngyal

..itt van a kutya elesve...
2009. május 26. kedd, 10:39 | felady   Előzmény

...látod, a második gondolatoddal mondtad ki az igazságot...
Az emberek azért félnek a haláltól, mert folyamatosan kergetik a "boldogságot", pedighát mindig "csak" a pillanatot kéne megélniük... és ott van mindenben benne a csoda, a boldogság, szépség... csak nem veszik észre...
persze hogy vannak álmok, célok - de ha megfogalmazódott bennem és teszek érte, akkor az megvalósul, ha akarom, ha nem... mert a gondolatom teremt - akár félelmet a haláltól, akár nekem kellemes jólétet...

...és itt adok igazat ArkAngyalnak is ...az út a fontos, nem a megérkezés...
élvezni az útonlevés pillanatait -és akkor nem keletkezik benem hiányérzet...

kellemes úton-létet mindenkinek
szeretettel

felady

ArkAngyal képe
Kérdés ;-)
2009. május 25. hétfő, 12:59 | ArkAngyal

Elolvastam a halálról írt véleményeket, vél-éseket. Egy kérdés fogalmazódott meg bennem.

1. Van élet a halál előtt? - mert sokszor ezzel kellőképpen nem is foglalkozunk, de annál inkább a halállal.
Egyszer hallottam egy nagyon találó megfogalmazást, és szerintem ebben minden benne van:

..."A Halált ki kell érdemelni"...

Ezért sem értem, ahol van törvénybe iktatva halálbüntetés (és élnek is vele - ez kicsit ironikusnak hat), miért is büntetésnek vélik?...

ArkAngyal

Büntetés?
2009. június 05. péntek, 17:22 | Oiolosselote   Előzmény

Azért, mert az erőszakos halál meggátolja a továbbjutást. A megoldásra váró feladat ott maradt. Újra végig kell csinálni azt a sok félelmetes dolgot, amit már végigélt. Ez egy csapda. Azért jut oda valaki, hogy erőszakos halált haljon, mert nem volt hajlandó szembenézni az élettel. Ezért neki ez a fajta halál pokoli lesz, hisz újra kell élnie, újra kell szenvednie miatta - ugyanazt.

halál
2009. május 25. hétfő, 20:00 | Noitsa

Elolvastam a véleményeket, és sokatok véleménye tetszett.
Én azon szerencsések közé tartozom, akinek még nem halt meg nagyon közeli vagy életében nagyon meghatározó hozzátartozója.
Igaz a nagymamám meghalt, és nagyon szerettem őt, de valahogy mégis könnyen el tudtam fogadni a halálát (bár nem értettem, mert nem volt beteg, és nagyon hirtelen történt.) Meg is ijedtem, hogy ennyire érzéketlen vagyok???
Vagy csak el tudom fogadni a halált, mert tudom hogy jó helyre került? Nem tudom.

Valahogy azt vettem észre, hogy az életemben előforduló veszteségeket viszonylag könnyen fel tudom dolgozni, és tovább lépek, mégha a hajamnál fogva kell is kirángatnom magamat a sz*rból.
(Pedig messze nem vagyok egy érzéketlen ember,sőt.)

Akinek a halálát a legnehezebben fogom feldolgozni, az biztos hogy édesanyám lesz, hiszen nagyon meghatározó személyisége az életemnek (mégha sokat veszekszünk is.:)) Ettől nagyon félek is.
Amit pedig biztos hogy rettenetesen nehezen dolgoznék fel, az a szerelmem/férjem halála lenne - de szerintem ezzel nem vagyok egyedül. (de egyelőre ettől sem kell tartanom,mert nincs párom.:))

A saját halálomtól nem félek - a fájdalomtól persze igen - de kíváncsi vagyok rá milyen lesz. Nem szeretnék én sem hosszú betegeskedés után meghalni, szörnyű lehet ha az ember tudja hogy kb. mennyi ideje van hátra - nekem legalábbis az lenne - de nekem 2 asztrológus is azt mondta hogy hosszú életem és hirtelen halálom lesz. Ezzel teljesen elégedett vagyok.:D

Huszti Sándor - Önismereti tanító képe
Talán a lelkiismeret furdalás lenne a még éltünkben megjelenő
2009. július 19. vasárnap, 21:43 | Huszti Sándor -...   Előzmény

Talán a lelkiismeret furdalás lenne a még éltünkben megjelenő bíránk?

És milyen emléked volt a köztesről? Mivel töltötted ott az "időt"?

Edgar Cayce
2009. július 08. szerda, 18:34 | zsotesz

Egy kis segitség aki még nem olvasta volna, Edgar Cayce a reinkarnációról.
http://mek.oszk.hu/00100/00107/html/index.htm

szaturnusz képe
Halál? A halandóságért cserébe megkapjuk a halhatatlanságot.
2009. július 19. vasárnap, 9:11 | szaturnusz

Halál?

A halandóságért cserébe megkapjuk a halhatatlanságot.

Test=báb,
a báb halála a pillangó születése.

Tegnap volt eszembe ez a téma és gondolalatban meghaltam és a
2009. július 19. vasárnap, 12:33 | Szabó_Péter

Tegnap volt eszembe ez a téma és gondolalatban meghaltam és a végére odajutottam ki, h mi lesz a Földi körülmények között az "emberből"? Egy sírkő! Ez elég bizarr, de elméletileg egy sírkőkocka leszel, amire virágot viszinek majd az ismerősök, rokonok és néznek rá és emlékeznek... Elég bizarr, h egy sírkővé válasz és ez alapján (is) emlékeznek majd rád...

AZ most máskérdés, h a lélek hallhatatlan... ebbe a részbe direkt nem mentem bele... :) Engem az előbbi bosszant.. vagyis az egómat! Pedig nem kellene! :)

Huszti Sándor - Önismereti tanító képe
Én azt kértem a hozzátartozóimtól, hogy hamvasszanak el és
2009. július 19. vasárnap, 21:40 | Huszti Sándor -...   Előzmény

Én azt kértem a hozzátartozóimtól, hogy hamvasszanak el és szórjanak bele valamelyik folyóba. Nem szeretném, ha egy sírhoz vagy urnához járkálnának éveken keresztül, mikor én már nem is ott vagyok! Inkább otthon, a tévé előtt ülve jussak az eszükbe néha-néha, de ha nem jutok, engem már az sem fog zavarni! : )

Amúgy igen... sokkal tisztább sor, amikor ahogy írtad otthon a t
2009. július 19. vasárnap, 21:57 | Szabó_Péter   Előzmény

Amúgy igen... sokkal tisztább sor, amikor ahogy írtad otthon a tv előtt ülve eszébe jutok valakinek vagy nekem egy halott hozzátartozóm, minthogy a nyitott koporsóra és a fehér élettelen testére emlékezzek vissza... 2005-2006-2007 időszakban nagyszüleim(évente 1) mentek el és nem tom, h máshol hogy van, de nálunk kis falun a ravatlon körbe állják a családtagok a nyitott koporsót és ott vannak vele... én egyik nagyszülömhöz se mentem be és igyekeztem nem rápillanatani.. érdekes érzés odabent, amikor rápillantasz egy halott testre!

Elnézést, h ilyen gyászosra vettem a figurát! :)

Huszti Sándor - Önismereti tanító képe
Élőben találkozni egy halottal.
2009. július 19. vasárnap, 22:28 | Huszti Sándor -...   Előzmény

Nekem meg annyira kimaradtak ezek a halottbúcsúztatások, hogy már szinte hiányzik, és kíváncsi vagyok, hogy milyen érzés is lehet egy halott testtel találkozni!

Próbálom elképzelni, vagy a krimikből átélni, de az ugye nem olyan, mint élőben találkozni egy halottal!  : ))

GLinDorph képe
Én a feleségem
2009. július 28. kedd, 11:10 | GLinDorph   Előzmény

Én a feleségem halottbúcsúztatóján voltam ott ,,,, 39 éves volt.

Természetesen érzelmileg eléggé szét voltam csúszva és tudatilag is egy teljesen más állapotban voltam. Végig fogtam a kezét. Olyan jellegzetes egyedi formája volt a kezének, bármikor érintésből felismerném. .... hideg volt ,,, merev ,,, nehéz ,,,, az arca nyugalmat sugárzott ....

Amikor a legjobban belementem az érzésbe, hogy akkor már sosem találkozunk ,,,,, kinevetett ,,,, egyszer csak ott volt .... és kacagott ,,, olyan kedvesen, szeretettel, többet-tudóan .... mintegy jókedvű legyintéssel üzent erre a badarságomra. .....

.... ilyen is volt .... :-)

GLinDorph
http://ecsk.hu

Feliratkozás Hírlevélre