Skizofrénia? | Önmegvalósítás.hu

Skizofrénia?

2013. január 12. szombat, 21:09 | perfect_circle

Segítségre van szükségem, mi történik velem? Kezdődő skizofrénia?

11 éves koromig voltak különféle képzeletbeli barátaim, amikor édesanyámnak megemlítettem akkoriban csak annyival elintézte hogy nem léteznek búcsúzzak el tőlük.
Aztán rá egy évvel nem voltak többé sem kritizáló, sem pedig nyugtató kommentárok. Aztán jöttek a téli depressziók, az emberundor, rádöbbenés a világ korruptságára, a társadalom korcsosulására, nyers és durva realitásérzékelés, az emberi butaság felfedezése másban és önmagamban, szorongásos tünetek hada és ezzel párhuzamosan 14 éves korom óta spirituális érdeklődés, hihetetlen kiegyensúlyozottság érzés, boldogság, emberszeretet, és spirituális élmények (auralátás, asztrálutazás) , és olyan emberek "bevonzása" akik hasonló világnézettel rendelkeznek. Egyre durvábbak a hangulatingadozásaim.
Most 20 éves lány vagyok, épp a felnőtté válással küzdök, sok mindenben meg akarok maradni gyereknek mert nagyon jó gyermekkorom volt, kényelmes volt, és most attól félek hogy meg tudok-e állni a talpamon majd? Mert most a komfortzónában vagyok, alulmotivált vagyok, mint művész, egyszerre akarok forradalmat, világvégét illetve világbékét.
Egyszerűen megijedek magamtól, hogyha túlzottan "elszállok" azt hiszem naiv vagyok és mások is azt gondolják, álomvilágban élek, idealista vagyok, másfelől meg van egy rossz oldalam amit nem tudok elnyomni sokáig, és olyan szánalmasnak és visszataszítónak látok mindenkit. Önmagam, sőt a szeretteim, a párom, és ez a legszörnyűbb, mert nagyon szeretem őket.

Szeretnék megváltozni és nem félni a változástól.


Domoszlai Katalin képe
Igen, szükséged van segítségre
2013. január 14. hétfő, 9:21 | Domoszlai Katalin

Pár adat a skizofréniáról, mielőtt a személyes kérdéseidre válaszolnék.

Skizofrénia az elme betegsége, Magyarországon hozzávetőlegesen 100.000 ember szenved ebben a súlyos betegségben. Elme betegsége amikor a gondolkozás és az érzékelés sérült, hibás, a lélek betegsége pedig az, ahol a lelki folyamatok működésével van a probléma. Meghatározó tünet együttes alapján tudja pszichiáter szakember a skizofrénia dianózisát helyesen felállítani. A diagnózist az első pszichotikus állapot után lehet felállítani, tehát előre megjósolni, hogy valaki skizofrén lesz, nem lehet. A legelső pszichotikus állapot hallucinációval jár, én-határ zavar jelenik meg, kint és bent teljes zavara, pl. a saját gondolatait külső hangokként hallja, a reálisnak hiszi el. Téveszme is jár az állapottal, én vagyok Napóleon, Jézus Krisztus, ez a gondolkodás tartalmára vonatkozik, a gondolkodás formai zavarai is megjelennek, akadozó beszéd mint tünet. Asszociációra való képtelenség. Motoros viselkedés nagyfokú zavara, merevség vagy viharos, nyugtalan mozgások.

Pszichotikus állapot más betegségekben is előfordul, mint a border line személyiség zavar, a mániás depresszió, a paranoia, drogozás. Skizofréniában az esetek többségében a pszichotikus állapotok ismétlődnek, a két pszichózis közötti szakaszban pedig a beteg fokozatos leépülése történik, érzelmi elsivárosodás, motiválatlanság, a gondolkodási képesség fokozatos leépülése.

Amiket magadról leírtál inkább hasonlítanak a bipoláris depresszióra.

Van egy nagyon egyszerű definíció arra, mennyire súlyos valakinek az állapota. Ha még felteszed a kérdést, vajon nem fogok-e megőrülni, amíg képes vagy érzékelni vagy valami baj van veled, nem vagy őrült. Az őrület lényege pont az, hogy a realitás teljesen elveszik.

A másik problémakör az, amikor valaki a személyiségében megjelenő beteg működés alapján próbálja magát kijavítani, magyarul a beteg működés túlsúlyban van, bár érzékeli hogy szenved, de a még meglévő egészséges részt próbálja megváltoztatni hogy bepasszoljon az abnormális működésébe.

Mondok erre példát, a beteges nárcizmus, ahol az illető olyan mértékben tartja magát csodálatosnak, hogy többet tud, mint a terapeuta, ezért minden javaslatot visszautasít. A saját terapeutám leszek, hiszen olyan csodálatos és mindentudó vagyok...

A másik amivel elég gyakran találkozom, hogy valaki azért nem kér segítséget, mert neki nem jár, bebeszéli magának azt, hogy olyan szánalmas, hogy rajta úgysem lehet segíteni.

A gyerekkorban keletkezett, ma is ható lelki sérülések becslésére jól használható a Bradshaw teszt, amit a honlapomon megtalálsz, a harmadik a két vizuális-auditív-kinesztetikus teszt alatt.

http://domoszlaikatalin.freeweb.hu/category/tesztek/

Az őrülettől való félelem feloldása nagyon speciális technika, véleményem szerint mindenképpen indokolt segítséggel belevágni. Ezen kívül neked nagyon fontos lenne a földelés megtanulása, az önelfogadás, a normális működések felerősítése, a stabilitás elsajátítása.

A rossz oldal tartós elnyomását senkinek nem ajánlom, mert a tanulnivalót úgyis addig ismétli az élet, amíg képesek leszünk a valóság elfogadására. Viszont ahhoz tényleg érdemes segítséget kérni, hogy ahogy magadat megítéled, a világodat, a kapcsolódásodat, az valóban reális-e. Erre jó példa, hogy ha valaki költő lélekkel durva környezetbe kerül, mint József Attila, elszenvedi a megbélyegzést, semmire sem jó. Fordítva is legalább olyan tragikus, ha valaki nagyon jó kézügyességgel rendelkező, igazi iparos alkat, akit csak a fúrás-faragás érdekel, értéktelennek lesz nyilvánítva egy olyan értelmiségi családban ahol alapkövetelmény egy egyetemi diploma. A másik ember értékeinek a visszatükrözése abban az esetben lehet megközelítőleg objektív, ha az előítéleteket és az elvárásokat el tudjuk engedni.

Neked is és mindenki másnak, aki szeretné kipróbálni a módszereimet, rendelkezésre áll egy teljesen ingyenes lehetőség, ahol eldönthetjük, tudunk-e együtt dolgozni a személyiséged fejlesztésén.

Szerintem........
2013. január 20. vasárnap, 16:56 | Lion King

Szerintem ne félj!!!
Jó hogy le,és ki írtad magadból,így sokan olvassák és tudnak neked segíteni.
Én nem vagyok orvos.
Az lehet hogy depressziód van,mindenképp meny el egy orvoshoz!
De azt ne feled,csak a bogyóktól ne várd a segítséget,beszélgetésre van szükséged,hogy ki beszélhess magadból mindent,és elsősorban türelemre,magadhoz.
Sok erőt,és minden jót neked!
És ne félj!
Szép estét!

Feliratkozás Hírlevélre