Táplálkozás- az Élet egyik alapja | Önmegvalósítás.hu

Táplálkozás- az Élet egyik alapja

2009. október 13. kedd, 9:52 | Bochecha

Sziasztok!

Azt gondolom, hogy fontos az, hogy 'belül' rend legyen bennünk, meglegyen a harmóniánk, de emellett szerintem érdemes odafigyelni arra is, hogy mit eszünk. Nem vagyok híve annak, hogy kőkemény szabályok szerint lessük, hogy mikor mit 'lehet' enni, mert az ember szervezete úgyis 'szól', hogy mire van szüksége, de van egy 'feketelistám' néhány élelmiszerről. ezeket szeretném megosztani Veletek, és ha Valakinek van valami hasonló a tarsolyában, ne habozzon! :)

szeretettel: Bochecha

Margarin & transz-zsírok
2009. október 13. kedd, 9:58 | Bochecha

Krémes finomság vagy rémes valóság?

A hagyományos margarin előállításánál a telítetlen zsírsavakat hidrogén és katalizátoranyag segítségével telítetté alakítják át. E művelet során a növényi olajokból szilárd zsír keletkezik, amely a margarin tartását adja. Ez a keményítési eljárás szintetikus tulajdonságokkal ruházza fel az egyébként élettanilag hasznos kiindulási anyagokat, mint például repce-, napraforgó- vagy más olajok. Az emberi szervezetben a telítetlen zsírsavak jól hasznosíthatóak. Az idegsejt anyagcseréjében is rendkívül fontos szerepet játszanak. Sok idegrendszeri sorvadásos betegségnek is gyógyítói a megfelelően összeállított zsírsavkészítmények.

A hagyományos margarinokban található zsírsavakat viszont a hidrogénezés teljesen tönkreteszi, az utólag belerakott szintetikus A- és E-vitaminoknak pedig nincs mit védeniük az oxidációból. A telítetlen zsírsavtartalmat reklámozó termékeknél nem árt utánanézni, hogy milyen arányokban vannak bennük a különféle zsírsavak.

A hagyományos margarin egészségre káros hatását növeli, hogy fő alkotóeleme a napraforgó ipari, nagy tömegű termesztése miatt, az egyik leginkább vegyszerezett mezőgazdasági növény. Mindenki látott már az út mellett olyan napraforgótáblát, amelyen mintha tűzvész söpört volna végig. Ez az érésgyorsító vegyszernek köszönhető, ami a magok beérését gyorsítja, a lágy növényi részeket pedig teljesen kiégeti.

A "szívbarát" margarin?

Mindenek előtt is a koleszterin nem egy ártalmas anyag, hanem az anyagcserének egyik pillére, amely nélkül emberi élet nem létezhet. Másodszor, az ételben előforduló koleszterin nem tud a vérkeringésbe belekerülni, mert azt kizárólag a máj szabályozza. A máj a vérkoleszterint ártalmas anyagok leküzdésére emeli fel, ha azok a szervezetbe kerülnek.

Az irónia ott van, hogy jóllehet a margarin nem tartalmaz koleszterint, de ha ez a szervezetbe kerül, a máj védekezésképpen fel fogja emelni a vér koleszterin tartalmát, tekintve, hogy a margarin egy ártalmas vegyi anyag. Ahhoz, hogy a margarin mibenlétével tisztába kerüljünk, szükséges annak az előállításával megismerkedni.

A margarint a legolcsóbb olajból állítják elő, tekintve, hogy abból a szappanfőzéshez hasonlóan mindent kilúgozunk. Hátra marad egy természetellenes anyag mely, elveszítette az elektromos töltését, és Transfatty Acid néven ismeretes. Hogy megsűrűsödjön, és ne tudjon megromlani, félig hidrogénezik, majd különböző vegyi ízesítők és színesítők hozzáadásával a vajhoz hasonlóvá teszik. Így készül a margarin, ami végül is egy élelmiszernek álcázott vegyi termék.

A margarin négyféle képen árt a szervezetnek:

1.

Ahol az elektromos töltés nélküli margarin a szervezetbe kerül, ott leállítja az anyagcserét, és pangást okoz, így a legkülönbözőbb szervi problémák állhatnak elő. Ekkor a máj védekezésképpen felemeli a vér koleszterin tartalmát, hogy azzal a margarin káros hatását csökkentse.

2.

Mivel a margarinnak nincsen elektromos töltése, ha az a koszorúérbe kerül, azt az érfal visszalöki, mivel nem tudja felismerni és a margarin ott helyben le fog rakodni.
3.

A margarin felborítja a superhormonok egyensúlyát, ennek következtében a Prostaglandin 2 és a Thromboxan 2 kerülnek túlsúlyba. Az előbbi érszűkületet, a másik pedig vércsomósodást fog előidézni, ami előrehaladott érelmeszesedés esetén szívinfarktust okozhat. A margarin tehát nem annyira szívbarát, mint ahogy azt hirdetik.

4.

Végül még a margarin kémiai rákokozó is lehet, ha az immunrendszer le van gyengülve 70% alá. Ezt Joanna Budwig Nobel díjas német biokémikus fedezte fel a múlt század végén.

Meglehetősen ironikus, hogy a margarint azzal hirdetik, hogy nem tartalmaz koleszterint, aminek még akkor sem lenne jelentősége, ha azzal a margarin telítve lenne. A máj viszont védekezés képen fel fogja emelni a vér koleszterin tartalmát, hogy a margarin káros hatásai ellen védekezzen. Ha valaki a konyhában letenne a földre egy kis margarint, ahol egerek vannak, csodálkozva fogja tapasztalni, hogy azok nem nyúlnak hozzá, mert érzékelik, hogy az nem étel. Felejtsük hát el a margarint, még ha az olcsóbb is mint a vaj, és fogyasszunk vajat. Ezzel tartozunk az egészségüknek.

forrás, további infók:

http://antalvali.com/masutt_olvastuk/transz-zsirok_gyujtemeny

szeretettel:Bochecha

Margarin
2009. október 13. kedd, 22:06 | Kassay Noémi   Előzmény

Sajnos én még úgy nőttem fel, hogy a margarint a szüleim is, de még én is a leggyakrabban fogyasztott élelmiszereink közé soroltuk.
Meg is lett az eredménye!!
Tavaly nyáron egy vérképet csináltatott nálam a háziorvosunk, és azt mondta a koleszterin szintem olyan mint egy 20 évesé.
Megnyugodva haza mentem, majd másfél hónap sem telt el és én szívinfarktussal a kórházba kerültem.
Mint kiderült a koszorúér elmeszesedése okozta.
Szóval amit itt leírtál ,,Mivel a margarinnak nincsen elektromos töltése, ha az a koszorúérbe kerül, azt az érfal visszalöki, mivel nem tudja felismerni és a margarin ott helyben le fog rakodni."
az sajnos nálam szó szerint bejött.

Noa

Margarin élmény :)
2009. október 13. kedd, 22:14 | Szabó_Péter   Előzmény

Nálam a margarin téma annyiban merült ki, hogy egyik napról a másikra kilökte magából a szervezetem... ha ettem margarint, akkor másnak eléggé rosszul lettem... szóval azóta NAGYÍVBEN kerülöm.... (és azokat is, amiben meglátom, hogy guar.. vagy xantán... )

Kedves Zsani köszi, hogy megosztottad ezeket velünk! Remélem Aki idetéved, szintén elmondja a saját élményét a különféle adalékolt élelmiszerekkel...

Peti!
2009. október 13. kedd, 22:52 | Bochecha   Előzmény

szerencsés vagy, hogy jelzett a szervezeted! :)

de nem mindenkinél így működik a dolog, ezért tartottam fontosnak ezeket kirakni, hogy amennyire lehet, szűrjük ki ezeket a dolgokat. én csak elkezdtem, kiraktam a 3 'kedvencemet', de remélem, Ti, többiek folytatjátok a saját gondolataitokkal...

egyéb 'feketelistás' dolog?

szeretettel: Bochecha / Zsani

Margarin ismét - Noának
2009. október 13. kedd, 22:52 | Bochecha   Előzmény

Uhhh, ez 'kemény'... nem tudom jobban megfogalmazni....

A 'hogyan gyártsunk szemétből emberi fogyasztásra alkalmasnak tűnő terméket' egyik gyöngyszeme...

Ez a téma eléggé kihoz a sodromból... hogy szó szerint mennyi szemetet adnak el szépen becsomagolva étkezési célra... ÉS még mennyi mindenről nem tudunk...

Bochecha

Huszti Sándor - Önismereti tanító képe
Van egy képességem arra, hogy felismerjem a rossz élelmiszereket
2009. október 14. szerda, 1:19 | Huszti Sándor -...   Előzmény

Ahogy olvaslak Titeket, azt veszem észre, hogy volt-van egy képességem arra, hogy felismerjem a rossz élelmiszereket.

Amikor betört a szója-láz a vegetáriánusok közé, én már akkor ódzkodtam és mindenkit le akartam beszélni róla, mert olyan "UFÓ növénynek" éreztem.
Nem tudtam máshogy körbeírni azt az érzést, hogy ennek a rezgése olyan más, nem ide való, nem szabadna ennünk belőle!

Csodálkoztam is, hogy a kínaiak miért eszik ezt évezredek óta?!

Aztán a margarint sokan csak vajnak mondják és úgy is fogyasztják mintha azt helyettesítenék vele. Hát nem érzik, hogy mennyire mű-anyag? Olyan csinált dolog, látom, érzem rajta, hogy nem való a szervezetünkbe!

Sokáig azt hittem, hogy ezeket mások is érzik, felismerik, hogy melyik ételt nem szabad enni.
Ha már itt tartok, akkor meg is írom:

Ne egyetek semmilyen gyümölcsös yoghurtot, gyümölcsös édességet, lekvár-szerű készítményt, konzervet, bolti édességet, nasit, kukit, ..., mert az nem jó a szervezeteteknek!

Vannak köztük nagyon ártalmasak, és vannak olyanok, amelyek kevésbé ártalmasak is, de gondolj arra, hogy ami élelmiszerre igazán szükséged van, az feldolgozás nélkül is teljes értékű!

Ne vegyél meg olyat, amit sokat reklámoznak.Azért reklámozzák, mert egyébkén ép eszű ember soha nem venné meg.

Ha mindenki természetes kajákat enne, akkor miből élne meg az élelmiszer ipar? Talán csak a pékek maradnának meg.

képesség
2009. október 14. szerda, 9:45 | Bochecha   Előzmény

Köszönöm a hozzászólásodat, Sanyi! :)

Egy ideje nekem is jelez a szervezetem, és én is azt hittem, hogy ez Másnál is így működik... :)

Gyümölcsjoghurtról annyit, hogy abszolút természetellenes már a színük is... Műanyag...

Ketchup : hihetetlen mennyiségű CUKOR van benne... meg mindenféle 'E-vitamin'..

Azért kíváncsi lennék, hogy egy átlag abc-ben az árukészlet hány %-t minősítenénk emberi fogyasztásra alkalmasnak...

szeretettel:Bochecha

magas koleszterinszint-válasz a stresszre
2011. január 20. csütörtök, 13:00 | szeti87   Előzmény

Szerintem a táplálékkal bevitt koleszterinnek nem akkora hatása van a vér koleszterinszintjére, mint sokan vélik. Sokkal inkább arról van szó, hogy a koleszterin bizonyos hormonok (pl. adrenalin ) alapanyaga. Ha az ember stresszes állapotban van, nem tudja teljesen lebontani a stresszhormonokat, és annak anyagai,mint a koleszterin, maradnak bent a vérében, rakódnak rá az érfalakra. Személy szerint a "fekete listás" élelmiszerekről az a véleményem, hogy valamelyek általános érvénnyel negatív hatásúak (pl. a túl sok finomított cukor), és vannak, amelyek az emberek egyes csoportjára azok. Ilyenek pl. a tejtermékek. Ahhoz, hogy az ember megfelelően le tudja őket bontani, feldolgozni, egészséges bélflóra, jó baktériumok is kellenek. Van, akinek jó a tej, tejtermék (a vércsoport diéta szerint a B-s vércsoportúaknak jó), és valakinek nem (laktózérzékenyek, 0-ás vércsoportúak, stb). Persze sokat emlegetik a tejbe bekerülő, az állatokkal etetett hormonokat is. De miben nincs ma már hormon,vegyszermaradvány, mesterséges színezék, vagy ízfokozó? Aki teljesen meg akarja védeni magát, annak csak szigorúan ellenőrzött bio gyümölcsökön, gabonákon és zöldségeken kellene élnie. Egyetértek azzal,hogy mi magunk is meg tudjuk figyelni, melyek a számunkra hasznos és "káros"élelmiszerek, abból, hogy fogyasztásuk után hogy érezzük magunkat. Kis gyakorlással előre is érezzük az élelmiszerek számunkra képviselt minőségét.

Szója & isoflavonok
2009. október 13. kedd, 10:22 | Bochecha

A reklámkampány
A nagyüzemi hústermelés és a tehéntej iránti egyre nagyobb méretû aggodalom a legtöbb embert a szójatermékek felé fordította. A reklámja szerint a szója egészséges húshelyettesítõ a nagy fehérje-, és kis kalóriatartalma miatt, nincs benne káros zsiradék és könnyen emészthetõ. Egyes állítások szerint rák-, szívbetegség megelõzõ és segít a csontritkulás ellen. E cikk szerzõje, tudományos forrásokra utalva, megkérdõjelezi a szója több ilyen, egészségesnek hitt tulajdonságait.

Nehéz lenne még egy olyan gyorsan elterjesztett kultúrnövényt találni, mint a szója. 1999-es adatok szerint csupán az USA-ban 72 millió hektáron termesztették, és a gazdák a nettó piaci ár 1 - 1,5 %-át kötelezõen be kell fizetniük amit más forrásokkal is kiegészítve reklámkampányra fordítanak. Becslések szerint így kb 100 millió US$-t költenek évente a szója reklámozására...

Toxinok
Szinte elképesztõen hangzik ma, de alig néhány évtizede a szóját nem tartották emberi fogyasztásra alkalmasnak a nagy toxintartalma miatt. Ilyenek például a benne levõ természetes enzimgátlók, amik közül a legismertebb a fehérje emésztést gátló anyagok (pl. a tripszin enzimet gátló toxin), vagy a haemaglutinin nevű toxin, ami a vörös vérsejteket összetapasztja és ezzel vérrög-keltő hatású. Ezek a fent említett toxinok egyúttal növekedést gátlóak is, amit állatkísérletekkel is igazoltak. Az enzimgátló anyagok valójában nagyméretű és egymásba forduló fehérjék, amiket a közönséges főzés nem tud teljesen hatástalanítani, és komoly emésztési zavarokat keltenek, megnehezítik más fehérjék emésztését és krónikus aminosav hiányt váltanak ki, és nagyobb mennyiségű zsírsavakat halmoznak fel a májban.

A szója tartalmaz még goitrogeneket, ami gátolja a pajzsmirigyet. Továbbá a szója tartalmazza a legnagyobb mennyiségû phytic-savat az étkezésre használt növények közül. A phytic-sav jelentõsen meggátolja az alapvetõ ásványi anyagok felvételét, ilyen például a kalcium, magnézium, mangán, réz, vas és legfõképpen a cink.
Az az állítás hogy a szója jó a csontritkulás ellen teljesen érthetetlen, hiszen meggátolja a kalcium felvételét és D vitamin hiányt kelt.

A kínaiak csak úgy tudták a szóját bevonni a táplálkozásukba, hogy erjesztették. Ezzel lecsökkentették a toxinok jelenlétét, de teljesen nem tudták kiküszöbölni. A szóját éppen ezért csak kiegészítő ételként használták és így terjedt el Koreába, Japánba, Indonéziába. Egy 1998-as japán felmérés szerint, (C. Nagata), egy átlagjapán napi 7 - 8 gr szóját fogyasztott (kevesebb mint 2 teáskanálnyit). Tehát csak mint kiegészítő különlegességként és nem mint húspótló főételként fogyasztották, mint ahogy Nyugaton sulykolják.

Érvek és ellenérvek
Egyes érvek szerint Japánban a kevés mellrák, méhrák, prosztatarák a szójafogyasztásnak köszönhető. Ez a kijelentés így meglehetősen félrevezető, hiszen egyrészt nem tesz említést a lényeges nyugati - japán étkezési különbségek között, másrészt nem veszi figyelembe a fenti adatokat. Ugyanakkor miért van az hogy Japánban (és Ázsiában is általában) sokkal gyakoribb a nyelőcsőrák, gyomorrák, hasnyálmirigy-rák, májrák, pajzsmirigyrák? (Forrás: A. Harras, illetve C. Searle) Pont ezek azok a szervek, amiket a szója a legjobban leterhel az állatkísérletek szerint.

Isoflavonok, egészségesek-e vagy károsak?
Az isoflavonok egy ösztrogén-szerû anyagi szerkezetek, amik nagy mennyiségben vannak jelen a szójában. Ilyenek például a genistein, diadzen. Számos kutatás foglalkozik velük. A legmegdöbbentõbb az, hogy az eredmények meglehetõsen különböznek aszerint hogy ki finanszírozta a kutatást.

N.L. Petrakis tanulmánya szerint SPI-t a mellrák elkerülése miatt fogyasztó nõknél, nagyobb mértékû volt az epithelial hyperplasia jelentkezése, ami a rosszindulatú daganat elõjele. Majd C. Dees és mások kimutatták, hogy az étkezési genistein serkentõleg hat a mellsejtek ciklusaira és éppen ezért nem tanácsos szóját fogyasztani mellrák megelõzése érdekében.

A svájci egészségügy becslése szerint 100 gramm szója protein ösztrogén szempontból egyenértékû egy antibébi tablettával. Dr. Fitzpatrick kimutatása szerint egy kizárólag szójával táplált csecsemõ testsúlyára számítva kb 5 antibébi tablettával egyenértékû ösztrogén mennyiséget kap naponta!

BJU International 2000 januárjában beszámolt arról hogy terhes anyák szóját fogyasztva, fiúgyermeket szülve, ötször nagyobb eséllyel jelentkezett hypospadias, egy nemi születési rendellenesség. Lányoknál a problémák késõbb várhatóak, terméketlenség, hormonális zavarok, netalán rák formájában ugyanezen tanulmány szerint.

Savas kémhatás
A szója és termékei rendkívül savas kémhatásúak az emésztés során. Dr. Norman W. Walker szerint csupán ez elegendõ indok arra, hogy kerüljük a fogyasztását. A szójatej teljesen más összetételû mint az anyatej. Sokkal kisebb az organikus víztartalma, 22-szer több fehérjét tartalmaz, ráadásul alig emészthetõ formában, 5,5-ször több szénhidrátot tartalmaz, 1.75-ször több foszfort és 4-szer több kénszármazékokat tartalmaz, ami egyértelmûen savasító. Ugyanakkor 35-ször kevesebb klorin van benne, emiatt az anyatej tisztító hatását nélkülözi.

Monsanto. Ha mindez még nem lenne elég rossz, akkor Monsanto génmanipulációi még inkább veszélyesebbé és kiszámíthatatlanabbá teszik a szóját és minden más génmódosított növényt.

forrás: http://autizmus.gportal.hu/gindex.php?pg=22836153

szeretettel: Bochecha

Édesítőszerek & aszpartam
2009. október 13. kedd, 10:29 | Bochecha

Az aszpartam mérgező hatása

A 90-es években kezdődött, hogy emberek megmagyarázhatatlan betegségekkel, tünetekkel fordultak orvoshoz, a tudomány pedig széttárta karját: nem tudtak rájönni, mi okozza a bajt. Az aszpartam mellékhatásai lehetnek fokozatosak vagy azonnali reakciók is. Dr. Lendon Smith amerikai orvos szerint rendkívül sok ember szenved az aspartam káros mellékhatásaitól, de fogalmuk sincs, hogy a gyógyszerek, a különböző kezelések és gyógynövények miért nem enyhítik a tüneteiket.

Több mint 90 mellékhatást tulajdonítanak az aszpartam fogyasztásának. Hihetetlennek tűnik, nem? Pedig nagyon is igaz! Mégis, hogy képes egyetlen vegyi anyag ekkora kárt okozni?

Az aszpartam a vérbe kerülve lebomlik, és így képes keresztülutazni az egész testen, és bármilyen szövetbe lerakódni. A ciklamáttal vagy a szacharinnal ellentétben, szervezetünk az aszpartamot megemészti. Elfogyasztása után a benne lévő metanol (faszesz) formaldehiddé, majd hangyasavvá változik. A formaldehid belégzése pedig halálos és rákkeltő.

Az FDA-hoz mindössze néhány év alatt több mint tízezer NutraSweettel kapcsolatos panaszbejelentés érkezett, amely az összes beérkező panasz 80 százalékát tette ki! Ennek ellenére az Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatal semmit sem tett annak érdekében, hogy tájékoztassa a közönséget, akik egyértelműnek gondolják, hogy ha egy termék agyon van reklámozva, az csakis egészséges lehet.

Az aszpartam-ellenesek elnöke szerint: "Az aszpartam az egyetlen olyan génmanipulált termék, amelyről tényleges bizonyítékaink, világos nyilvántartásaink és esettörténeteink vannak, melyek azt bizonyítják, hogy tömegbetegségeket és halált okozhat."

Az aszpartam néhány mellékhatása:
látászavarok, szemfájdalom, fülcsengés, hallásgyengülés, epilepsziás görcsök, migrénes fejfájás, egyensúlyzavarok, memóriavesztés, állandó álmosság, végtagzsibbadás, részleges bénulás, remegés, depresszió, ingerlékenység, agresszió, álmatlanság, fóbiák, szapora szívverés, légzési nehézségek, hányinger, hasmenés, véres széklet, hasfájás, nyelési fájdalom, bőrviszketés, kiütések, asztma, herpesz, tályog, menstruációs zavarok, a haj elvékonyodása, hajhullás, hirtelen súlyvesztés, fokozatos súlygyarapodás, fájdalmas vizelés, túlzott szomjúság, bedagadt lábak, visszafordíthatatlan agykárosodás, születési rendellenességek, gyomorfekély, izületi fájdalmak.

És ez nem vicc. Ha ezen mellékhatásokból többet is észleltél már magadon, esetleg fizikailag megmagyarázhatatlanul gyengülsz, azonnal tedd le a diétás kólát! És ha még semmilyen reakciót nem észleltél, azon szerencsések közé tartozol, akik visszafordíthatatlan károsodások nélkül úszhatják meg az eddigi aszpartam fogyasztást, már amennyiben mától kezdve egy életre elfelejted az ezzel édesített élelmiszereket!

Mi felé tartunk? - Az aszpartam jövője

Valószínűleg az sem véletlen, hogy a gyógynövényből nyert és teljesen ártalmatlan steviát, mint elterjedt versenytársat jó időre betiltották az Egyesült Államokban, épp pár hónappal az előtt, hogy a NutraSweet, mint asztali édesítő forgalomba került volna.

És talán az sem véletlen, hogy az aszpartam Új-Zélandon ma már tiltott adalékanyagnak számít. Hogy miért nem mindenhol? Nos a NutraSweet szenzációs PR-gépezetet vezet. Nagyon meggyőzőek, és ahol az aszpartam ellen szólók felütik a fejüket, ők megjelennek, és elhiteltelenítik a forrást. Mindezt a több milliárd dollár éves bevételért...

Szerencsére mára az Egyesült Királyság és az Európai Unió is elfogadta azt a javaslatot, hogy végezzenek független kutatásokat az aszpartam biztonságos mivoltával kapcsolatban.

Ha mindez hihetetlennek is hangzik számodra, biztos, ami biztos alapon azért olvasd el a címkét és légy résen mindennel, ami "light" vagy "cukormentes", mert aki cukormentesen szeretne táplálkozni, lépten-nyomon csak aszpartamba botlik!

forrás: http://www.fogyas.info/aszpartam-aspartam-a_mergezo_edesito.php
szeretettel: Bochecha

hajni840203 képe
mit együnk?
2009. október 13. kedd, 23:19 | hajni840203

Hát ez durva! Nem tudtam, hogy a margarin meg a többiek akikről írsz ilyen hatással lehetnek ránk! De ma már szinte minden egészségtelen amit a boltokban árulnak, ami pedig "egészségesnek" van titulálva, az méreg drága. (pl. egy kiló tönkölybúzaliszt 900 Ft/kg körül mozog...)
Akkor mégis mit együnk? A gyümölcsök legtöbbje vegyszerrel kezelt, a zöldségek műtrágyától szennyezettek, a fehér liszt alapból egészségtelen, a húsok és minden abból készült dolog úgyszintén, ...a kefir és a barna rizs még egészséges ugye :)
Szóval miket együnk, amikben megvan minden ami kell, egészségesek, és a pénztárcánkat is kíméli, na és persze jól lehet lakni tőle :)?
...ja, a búzacsírát már próbáltam otthon bevetni, a párom furán nézett rám, majd így szólt: "inkább sodord cigibe és elszívom" :D

Ide teszek egy linket, ezen az oldalon az élelmiszerekben található E-számokat ellenőrizhetjük. Jó kis oldal!
http://www.e-szamok.hu/

Huszti Sándor - Önismereti tanító képe
Zöldség, gyümölcs, olajos mag...
2009. október 14. szerda, 1:01 | Huszti Sándor -...   Előzmény

Például ehetsz még zöldséget, gyümölcsöt - mindig frisset vagy fagyasztottat. Bár a fagyasztás kiveszi az energiájának nagy részét, de a vitaminokat jobban megőrzi, mint a 3 naposan leszedett növény.
Az ásványianyag meg nem vész el a tárolással.

Aztán ott vannak az olajos magvak, amelyek elég jól elállnak magukban, így nem adnak nekik tartósítószert, viszont rengeteg hasznos anyag van bennük.

Húst és tojást csak frisset, a felvágottakban viszont már nem bíznék meg.

Kenyeret, lisztet is lehet fogyasztani, csak módjával, ahogy korosodsz, annál kevesebbet!

Csírák
2009. október 14. szerda, 14:12 | Névtelen (útkereső)   Előzmény

Roppant ásványi és vitamin tárházak és megvehető áron vannak. Ha rendszeresen eszed és van hozzá érkezésed akkor otthon fillérekből lehet csiráztatni, csak nézd meg milyen magból.
A felvágottakról csak annyit, hogy az mind húspréselmény. Azaz a "maradékot" ízesítik, és a csontból kifőtt lével, azaz aszpikkal szilárdítják azaz állagjavítják. Még a legdrágább felvágottban is van un. beinjekciózott csontlé, térfogatnövelőnek.
Szójával kapcsolatos leírtakkal nem tudok teljesen egyetérteni. Szerintem van akinek jó, van akinek nem. Én pl. jól kijövök vele, igaz csak géntiszta bio szójaterméket eszem, ill. saját magam által készített szójatejet használok. Valahányszor biorezonanciával bemértem magamnak, sosem találtam problémásnak.
Szerintem ez nagyon sok táplálékkal van így, mindenki kitapasztalhatja saját maga.
A gabonák nagyon jók - persze akinek jót tesz - de tudni kell, hogy normális kereskedelmi forgalomban nincs adalék anyag nélküli termék. A sajtos kifli pl. műsajttal készül. Erről a műsajtról tudni kell, hogy kb. olyan kémiai folyamatmelléktermék mint a margarin. Németországban ebból állati nagy botrányok vannak, mert megpróbálják sajtként eladni termékeken, pl. pizzán, sőt reszeltsajtimitációként a tejespulton is megtalálod.
Hogy hol a kiút? Jó kérdés! Valószínű ott, hogy vissza a természetbe. Addig is tudom ajánlani Rosta Gábor Városi tanya című könyvét.
Üdv!
Hédi

LEONA képe
Miről szól?
2009. október 15. csütörtök, 18:41 | LEONA   Előzmény

Szia Hédi!

Ez a Városi tanya című könyv táplálkozási tanácsokat tartalmaz?
Kérlek küldd át azt a pár infot amit korábban a PH csoda topikban ajánlottál nekem.

Köszi
Judit

mit együnk?
2009. október 14. szerda, 9:53 | Bochecha   Előzmény

szia Hajni!

Ezt én sem értem, hogy miért ilyen aránytalanul drágák az egészségesebb alapanyagok Mo-n...
Most külföldön élek, ahol alapvetően jóval drágább az élelmiszer, de ahhoz képest kb. 10%-kal kerül többe az eco/bio...

liszt: pedig a kenyér sem semmi ám! génmanipulált liszt, tele cukorral, 'felfújva' , ami nagyon megterheli a gyomrot, és még sorolhatnám áldásos hatásait...
én magamnak sütök kenyeret, az a legtutibb. és még csak kenyérsütő gép sem kell hozzá... :)

A vegyszeres gyümölcsökre-zöldségekre annyit tudok mondani, hogy van az egyik táplálék-kiegészítő gyártó cégnek egy gyümölcsmosó koncentrátuma, amit otthon is lehet kapni, nekem az bevált. Ijesztő, hogy mennyi mindent leszed... hozzátenném, hogy utána sokkal tovább eláll,amit megmostál vele, és még a színe is más lesz- sokkal természetesebb...

köszi a linket!:)

szeretettel: Bochecha

Fokhagyma
2009. október 15. csütörtök, 13:29 | skorpio (útkereső)   Előzmény

Ez főleg számomra érdekes,nekem többek közt véralvadási problémáim vannak.
Ha a fokhagymát nyomóban széjjelnyomod vagy késsel szét vágod apró darabokra.........teljesen más hatás érhető el,ha egyben széjjelrágod.Az utóbbinak a legszembetünőbb hatása,hogy ritkítja a vért.
Pucolás után 15percel elveszti minden gyógyító hatását.

Zsani...írtam neked egy E-mailt....légyszi válaszoljrá,vagy így vagy úgy.

hajni840203 képe
Veszéjes a narancshéj!
2009. december 01. kedd, 22:21 | hajni840203

Ez nagyon durva, ma találtam:

"Nemcsak gombákat és élősködőket, hanem a Magyarországon betiltott DDT-t és rákkeltő vegyszereket is tartalmazhat a Magyarországra importált citrusfélék héja, ezért az Egészségtudományi Főiskola tanszékvezető tanára még a színes héj alatti fehér részt sem ajánlja fogyasztásra.

Hollóss Sándor emlékeztetett arra, hogy egyes nagyáruházakban a vásárlókat külön figyelmeztetik, hogy a citrusfélék héjai egészségre ártalmas, rákkeltő anyagokat tartalmazhatnak. Az Egészségtudományi Főiskola tanára közölte: trópusi országokban gomba- és baktérium ellenes gyógyszerekkel kezelik ezeket a gyümölcsöket, például DDT-vel - ezt a vegyszert Magyarországon már több évtizede betiltották. Hollóss Sándor hangsúlyozta: a vegyszerek felhalmozódnak a citrusfélék héjazatában, ezért a narancsnak és a mandarinnak sem a sárga, sem az alatta található fehér héját nem tanácsos fogyasztani."

bővebben itt: http://www.agrarhirek.hu/elelmiszer-biztonsag/1206.html

HajduM képe
Mi az oka a húsevés kerülése mizériának? Miért kellene
2010. május 08. szombat, 8:22 | HajduM

Mi az oka a húsevés kerülése mizériának? Miért kellene tartózkodni a hústól?
Mi a hús nem evés, elméleti és ideológiai háttere?

A tejtermékkel mi a baj? Az nem az állat megölése árán keletkezik. Szerintem ez túl van egy kicsit hisztériázva már. Azért ne essünk túlzásokba. Ilyen alapon a végén csak fényevő lehetnék, mert a növényt se öljük már meg amikor megesszük.

És továbbá egyébként meg van egy csomóféle anyag, amihez csak húsból jut hozzá az ember. És lássuk be, hogy a testnek testi dolgok kellenek, ne csináljunk már lelket abból is. Nem fog menni ugyan is. A test az test, a fenntartásához vannak szükségletei, pl különböző anyagokra van szüksége, amelyeket húsból tud nyerni.

Én hallottam egy olyan mondást, hogy az életében jól tartott állatnak jó húsa van. Tehát a baromállat módján tartott, életén át stresszel állatoknak van energetikai szempontból káros hatásuk, azáltal ugye, hogy az elmélet szerint a félelmeiket is beépítjük a szervezetünkbe, illetve az energetikai rendszeredbe, nem csak a húsból nyerhető egyébként kívánatos, sőt a szervezet számára szükséges anyagokat.

Tehát azért körbejárom én ezt a témát, mielőtt beleszektásodok egy elképzelésbe.

Nem sértő akarok lenni, csak azért ne essünk már át a ló túloldalára se.

Egy szokás megváltoztatása, mehet azonnal, de egy egész rendszert lecserélni hosszadalmas folyamat.
Én is leszoktam a dohányzásról 5 éve.

Csakhogy mondjuk az esetemben életmódváltásról van szó, nempusztán egy szokás megszüntetéséről.

Egy komplex rendszert kell leváltani és kihelyettesíteni egy másikkal. Ez pedig barátaim egy szokás tekintetében mehet azonnal, de az egész rendszert csakis fokozatos átmenettel lehet lecserélni.

Ezért nem történhet valódi rendszerváltás a politikában sem, csak esetleg valódi véres halálhörgő forradalom árán.

Tehát mindent csak ésszel.

Én nem tudok, és nem is akarok forradalmat csinálni magammal szemben, csak fokozatosan tudom átalakítani magamat.

_________________
Semmi nem hozható helyre azzal a szemlélettel, amivel elrontottuk azt
http://sgforum.hu/forum.php3?azonosito=onallosag

Semmi nem hozható helyre azzal a szemlélettel, amivel elrontották azt.

Amikor 16 éves voltam, egyszer csak azt vettem észre, hogy nem
2010. május 08. szombat, 9:58 | bodza (útkereső)   Előzmény

Amikor 16 éves voltam, egyszer csak azt vettem észre, hogy nem kívánom a húsféléket. A szervezetem elutasított mindent, ami húsos, még a leveseket is. Két évig tartott, akkor jelzett a szervezet, hogy jöhet a hús. Mondanom sem kell, anyám nagyon megkönyebbült...:)

Az a véleményem, hogy az ember mindenevőnek született, a fogsorunk is erre rendezkedett be. Ezért én sosem leszek vegetáriánus. Imádom a gyümölcsöket és zöldségeket, de a húsra is szükségünk van. Én mindent olajjal készítek, ám időnként belülről "dübögnek", hogy "zsírt"!!! Olyankor veszek egy doboz libazsírt, és eszem a zsíros kenyeret zöldségekkel. Van olyan év, amikor a paprikát vagy a paradicsomot utasítja el a szervezetem, vagy a banánt és meggyet, aztán egy idő után már jöhetnek. Amit sehogyan sem vesz be a szervezetem: a tej, tojás, gomba és lencse, pedig mindet nagyon szerettem. Ez már évtizedek óta tart.

Véleményem szerint a szervezetünk mindig jelzi, hogy mire van éppen szükségünk és mire nincs.

Nekem azért van nagy kertem, gyümölcsössel, mert mindent ott termelek meg a családnak. Teljesen bio, soha nem permetezünk semmit, még a fóliában sem! Így tudom, hogy nem mérgezzük magunkat. Fűszerekből saját termesztésűt használok, vagy boltit, de semmi olyat, ami tartósítókat tartalmaz.

Az aprójószágot is magunknak etetem, vágom, minden évben ölünk disznót, és házi vágásból veszek növendék marhahúst, ha azt kívánjuk. A halat tiszai halászoktól szerzem be frissen. Nagyvárosból kerültem ide, nagymamám és öreganyám tanított meg mindenre. Öreganyám 95 éves, azon kívül, hogy néha fáj a dereka, semmi baja nincs. A szomszédom nagyanyja 102 éves korában még elkaparászott a kertjében és mindig azt mondta: "csak boltit ne, fiam"! Tudom, hogy a mai világban ezt nagyon nehéz megvalósítani, de akinek van rá lehetősége, éljen vele!

Itt az ideje a gyógynövények begyűjtésének is, tiszta környezetből már érdemes elkezdeni! Egyébként egy erkélyből nagyon hasznos kis kert válhat, amikor Debrecenben éltem, az erkélyen voltak a gyógy- és fűszernövényeim, sőt zsákban paprika és paradicsom, sőt, uborka is! Saláta és friss retek is volt mindig. Annyival kevesebb méreg...Amióta láttam, mitől csípős a paprika, azóta inkább szerzek magokat és magamnak nevelem - ez szenvedély, biztosan tudjátok. Kezdődik az enyhén csípőssel, aztán még, még, még erősebb legyen! Akár egy konyhaablakban is nevelhető. Kis kreativitással ezen a területen is sokat tehetünk magunkért és családunkért.

Mielőtt gyilkosnak kiáltana ki valaki, jelzem, hogy a boltban kapható csirkét is levágják! :) Ezt már megkaptam egyszer egy állatvédelmis fórumon, és olyan embertől, aki szintén ette a húst. :)

És igazad van: a növények is élnek ám! :)

Amit nagy ívben kikerülök a boltban: a tejespultok. A kicsi fiam az annyira egészségesnek hirdetett pudingtól elfogyasztása után 2 órával úgy néz ki, mintha bárányhimlős lenne. És a dobozos tejtől is. Talán tudjátok sokan, hogy a házi tej tejszínéből pillanatok alatt akár egy petpalack segítségével is nagyon finom házi vaj készíthető. Ugyanígy lehet készíteni belőle joghurtot, gyümölcsöset is akár. Erről a neten nagyon sok jó ötletet találhattok.

A nagylányom eszméletlen mennyiségű bolti szemetet fogyaszt, s mint ahogy azt fentebb is megírta szépen valaki, a mellékhatások közül nagyon sok meg is van nála. Délutáni programja lesz, hogy végigolvassa ezt a topikot! :)

HajduM képe
Egy másik fórumon, egy ilyen magyarázatot kaptam. Mi erről a
2010. május 08. szombat, 10:15 | HajduM   Előzmény

Egy másik fórumon, egy ilyen magyarázatot kaptam. Mi erről a meglátásod?

Szia Miki!

A táplálkozásos témát sokszor kiveséztük már, csak röviden:

Semmivel nincs baj. Azt kell tudni, hogy minden amit megeszel fajtaspecifikus rezgéssel rendelkezik, és ezt a rezgést - az elfogyasztás révén - a szervezeted asszimilálja. Ennek eredménye hosszútávon, hogy az eredő rezgési képed - amibe testi tudati állapotod is beletartozik - abba az irányba mozdul. Az állati létforma rezgési szintje eggyel alatta van az emberi létformának, ezért ha állati dolgokat eszel a rezgési képed szépen lassan ebbe az irányba tolja el. Fokozatok vannak. Az állati húsban a gyilkosság és az ehhez kapcsolódó minden asztrális érzelmi minta rögzül az állat elpusztításával, mivel az állatoknak van asztráltestük és érzelmeik. A tehenek pontosan tudják mi történik velük a vágóhídon.

A tej-tejtermék fogyasztásához nem kapcsolódik ez a fajta asztrális töltet, viszont a tejnek a funkciója révén a fiatal állati szervezet táplálása és fejlesztése a célja.

A tojással a legnagyobb baj, hogy a komplett DNS készletét tartalmazza egy madárnak, vagy hüllőnek. Talán ezt a legnehezebb elhagyni, mert tapasztalatunk szerint rengeteg bolti élelmiszerbe belekeverik, amibe amúgy nem szoktunk tojást rakni. Pl.: nápolyi, tészta, pogácsa stb...

A növények elfogyasztásában is fokozatok vannak. Azoknak a növényeknek, amiknek a gyökérét esszük, úgymond rezgésileg ők kötnek a földhöz (fizikai sík) legerősebben, hiszen azok a földből vannak. Krumpli, sárga-fehérrépa, zeller, stb... A föld feletti növények rezgése egy fokkal magasabb (karfiol, brokkoli, karalábé, káposzták, kelbimbó, tökfélék, uborka, saláták stb). De itt is megesszük a növényt.

A gyümölcsök, termények és magvak fogyasztásával a növény egy olyan részét fogyasztjuk, amivel egyrészt nem pusztítjuk el, másrészt ezt a növény fajszelleme ajándékozza a többi létezőnek, hogy ezzel táplálja őket. Ez egyfajta anyai érzés, a növényvilág szellemi szintjén. Itt a földön fizikálisan ez a legtisztább táplálékunk.

A táplálkozás és tudatváltás kapcsolata tehát abszolút nem a fizikai egészségről vagy étkezési rendszerekről szól, hanem az élő dolgok belső rezgési egymásra hatásáról. Amikor megválasztod a táplálkozásod elsősorban ezt tartsd szem előtt. Ugyanakkor okosan kell, nem lehet a húsfogyasztásról egyből pránatáplálkozásra átállni.

Semmi nem hozható helyre azzal a szemlélettel, amivel elrontották azt.

Nos, ezzel most megfogtál...:) Ennek utána kell "tanulmányoznom"
2010. május 08. szombat, 10:42 | bodza (útkereső)   Előzmény

Nos, ezzel most megfogtál...:) Ennek utána kell "tanulmányoznom". Tudom hogy elcsépelt és már-már közhelyes, de nézzük meg az öregeket. Semmiféle könyvet nem olvastak, ették, amit megtermeltek, dolgoztak, és szép kort megéltek. Generációk éltek együtt, egymásnak adták át a tudást, mindenkinek meg volt a maga helye és feladata a családban, megették a majorságot és a barmot egyaránt, pipáztak, megitták a borocskájukat és a páleszt is, aztán 80-90 évesen elindultak egy új dimenzióba. Ez az egyik, ami eszembe jutott.

A másik pedig, ami beugrott, hogy néhány hete kaptam egy ismerősömtől telefonhívást. Lánya is, ő is, vegetáriánusok lettek, és most a lánya nagyon beteg. Rengeteg olyan dolog hiányzik a szervezetéből, aminek nem szabadna. Most különböző csírákkal próbálkozik, de nincs jobban. Hiánybetegségek alakultak ki nála. Ezért írtam azt, hogy a szervezet mindig idejében jelez, mi az ami kell és mi az, ami nem! Továbbra is tartom és vallom azt a nézetemet, miszerint mindenevőnek születtünk, és ez nem a véletlen műve. Persze ki lehet egészíteni a táplálékunkat csírákkal, bármivel, sőt sok mindent lecserélhetünk /pl. margarin helyett vaj, felvágott helyett házi készítésű kolbász, bolti tej helyett házi, bolti nasik helyett gyümölcssaláta, házi sütemény és még sorolhatnám.../ hogy egészségesek maradjunk.

A rezgésszintek szerinti felsorolásban szereplő élelmiszereket mivel pótolnád, hogy a szervezeted mégis mindent megkapjon, ami az életben maradásodhoz szükséges?

Csak egy kérdés, ami most, főzőcskézés közben jutott eszembe:
2010. május 08. szombat, 13:46 | bodza (útkereső)   Előzmény

Csak egy kérdés, ami most, főzőcskézés közben jutott eszembe: mi van azokkal a gyógynövényekkel, melyek bizonyítottan jó orvosságok, és a föld alatti részét fogyasztjuk??? Lásd például: fokhagyma, de a felsorolás igen hosszú lenne.

Nekem ez a rezgésszint szerinti felosztás nem jön be, sem az állati, sem a növényi. Valahol hiba van, nem járták körbe kellő alapossággal még szerintem ezt a témát.

fehercsongor képe
Hiánybetegségek
2011. január 20. csütörtök, 22:07 | fehercsongor   Előzmény

A vega táplálkozás valószínűleg kevésbé terheli a szervezetet , bár lehet igaza az orvostudomány azon jeles képviselőinek is ,akik a hiánybetegség önbeteljesítő jóslatával átkozták meg a renitens táplálkozókat . Ha a vega táplálkozás kevésbé terheli meg a szervezetet , akkor elképzelhető az is , hogy az addig lekötött kapacitású öntisztító erők / mehanizmusok hozzáláthatnak az addigi túlterheltségük miatt csak gyorsan befalazott , a szervezetben itt lerakott méregraktárak felszámolásához ( ahol a kiválasztóképességük fölötti mennyiségben bekerült , és a szervezet működése közben képződött anyagcseretermékeket SOS lerakták ) Ilyenkor előfordul egy - két Devecserszerű jelenség : a kiválasztás helyére szállítás közben a méreganyagok böjtreakciószerűen enyhén megmérgezik a szervezetet addig , amíg véglegesen ki nem választódnak belőle . Tehát elképzelhtő a hiánybetegségen kívül más magyarázat is . Üdvözlettel : felacsó

HajduM képe
Az itt és sok máshol olvasottak alapján a következőre jutottam a
2010. május 09. vasárnap, 17:49 | HajduM   Előzmény

Az itt és sok máshol olvasottak alapján a következőre jutottam a vegetarianizmussal kapcsolatban.

Az a véleményem, hogy gyerekektől semmiféle táplálékot nem szabad megtagadni, valamilyen misztikus idea okán, amihez a gyermeki lét egyáltalán nem képes alkalmazkodni.

Az vegetarianizmus idea mögött a világban hátsószándékot vélek felfedezni, mely szándék inkább üzleti, mintsem lelki célokat tart szem előtt.

A hátsószándék felfedezése pedig igen szükséges, tudniillik azt veszed észre egy idő után, hogy nincs egyenes szándék, hanem minden emberi szándék valamely önös érdeket szolgál, bármennyire is szépbeszédű és szenteskedő is legyen annak az embernek a viselkedése.

Minden olyan dolog, ami nem a másik akarata, de csinálnia kell, erőszaktétel a másikon. Legyen az bármennyire kis dolog.

Vagyis nem hogy nem kell, a rossz szándékot meglátni és keresni, hanem tudatában kell lenni annak, hogy amennyiben szándékról beszélünk, az valakinek a szándéka, a szándék pedig valamilyen cél elérése okából jelenik meg, amely cél elérése érdekében cselekszik mindenki.

Vagyis minden cselekvő ember, kivétel nélkül, hátsószándékok mentén képes elérni a céljait.

Ez a tisztánlátás teszi lehetővé, hogy belássuk azt, hogy ebben az érában, ahol a test dolgainak elérése, megcselekvése a fő mozgató erő, nem is tudnak az emberek mást tenni, minthogy szándékokat fogalmaznak meg és cselekedjenek azokért. Tehát minden szándék hátsószándék, mert mások akaratát kell befolyásolnom ahhoz, hogy saját szándékaim érvényre jussanak.

Ezt jó esetben együttműködésnek lehet nevezni, amennyiben kölcsönös és arányos az egymással szembeni akaratérvényesítés, és a másik akaratának való alárendelődés.

Így jutunk el az Isteni szférába a nem cselekvésen keresztül, ahol minden szándékunkról lemondva, levetjük magunkról a test kívánságait, nem fogalmazunk meg szándékokat és azokért nem cselekszünk.

A léleknek ugyan is testi szinten semmit nem tudunk használni.
A szándék pedig mindig a test dolgait célozza meg.
Semmiféle haszon a léleknek abból nem származik, ha a testtől megtagadjuk a szükségleteit.
Itt kaphat szerepet a prána amelyet egyedül igénybe veszünk testi létünk fenntartásához, és a föld rendszereit nem használjuk többé, mert nem a testnek akarunk már kedvezni, hanem a léleknek, ami így egy hosszú, és végleges meditációban, kilép a testből azt teljesen hátrahagyva.

Ennek a felfogásnak és önismeretnek és egy testiből szellemivé válásnak a folyamatában jelenhet meg a vegetáriánus táplálkozás, amelynek így már alig van köze rezgésekhez főleg nem divatirányzatokhoz, hanem sokkal inkább a testtől való eltávolodást jelzi a maga szintjén.

Így semmiképpen nem egy gyerek szellemi szintjén.
De még egy testi dolgokhoz ragaszkodó felnőttén sem.
A vegetáriánus táplálkozást szellemi fejlődés kell, hogy megelőzze.
A táplálkozási divatirányzatra való rákapcsolódás, nem szellemi fejlődés.

Pillanatnyilag erre jutottam a témában.

Ezt a hozzászólást egy másik fórumon szerkesztettem, itt csak kicsit átfogalmaztam, talán azért nyersebb a fogalmazás, mint az itt szokásos. Remélem senkit nem sértek ezzel. Nem szándékom legalább is.

Semmi nem hozható helyre azzal a szemlélettel, amivel elrontották azt.

Vegetarianizmus
2010. május 09. vasárnap, 19:34 | Éva.   Előzmény

Azért a vega táplálkozás nem mindig szellemi indíttatású,előfordul,hogy nagyon is praktikus,mondjuk egészségügyi okai vannak.

Én az életem egy szakaszában ,kényszereűségből lettem vega.
Úgy jöttem haza egy külföldi turnéról,hogy totál ki voltam,minden kijött belőlem alul,fölül.
A kórházban adtak egy marék gyógyszert,amit szintén azonnal kihánytam.
Akkor el kellett döntenem,hogy vagy én meggyógyítom magamat,vagy nagy valószínűséggel feldobom a tappancsot.

Először csak növényi pépek maradtak meg bennem,aztán fokozatosan egy év alatt már megéltem a normál vegetáriánus kaján.
Még egy évig voltam vega,és közben azt vettem észre ,hogy teljesen megszabadultam a hátfájásomtól,
ami egész fiatal korom óta kínzott.
Hát persze a lúgos kajától szépen kioldódtak a lerakódott húgysavkristályok a csigolyák,izületek közül.

Ezt csak azért írtam le,hogy szolgáljak egy másik indítékkal is,
Igenis ,hogy ennek a fajta táplálkozásnak vannak egészségügyi vonzatai is.
Persze nem az össze -vissza vegaságnak,hanem igenis szakértő módon tudni kell,hogy mire van szüksége a szervezetnek,és így kell összeállítani az a vegetáriánus étrendet.

Azt mondanom sem kell,hogy pár év húsevés után újra visszajöttek az egészségügyi problémáim,és manapság már megint tarthatatlan ez az állapot.
Már évek óta visszhangzik a fejemben,hogy: nem kéne húst enned !
Tudom nagyon jól,csak olyanok az életkörülményeim,hogy nem tudok főzőcskézni magamnak,és ezt helyettem senki nem teszi meg.

Hát ennyi,még ahhoz amit Te leírtál az indokokról.
És van még egy szemszög: az emberi szervezet.
Különböző emberekenek különböző a metabolizmusa,vagyis,van akiknek szüksége van a húsra,nélküle
megbetegednének.
Van akik egyáltalán nem bírják,és a hústól lesznek betegek.
Végül vannak mindenevők,akik a két csoport között vannak hús és növény ügyben kiegyensúlyozottan.
Nekem ez a meglátásom.

HajduM képe
Nyilván egészségügyi okok lehetnek, de én inkább arra az
2010. május 09. vasárnap, 21:22 | HajduM   Előzmény

Nyilván egészségügyi okok lehetnek, de én inkább arra az extrém elgondolásokra gondolok, amikor semmi egyébként nem indokolja, csak egy divatáramlat, sokat látja valaki a tv-ben, de egyébként a leghalványabb fogalma sincs a miértekről és a hogyanokról.

Amit te leírsz az egy betegség. Én egészséges emberek beteg gondolkodására gondolok, amikor nem ad enni a gyerekének, mert "ráeszmél", hogy a hús az nem jó. Olvasta a blikkbe.

Aztán látni ezt a sok vérlázító műsort a tv-ben, amiben semmiféle spirituális tartalommal nem rendelkezik az étrendváltás, és egyáltalán nem is lehet ellenőrizni, hogy aki erről beszél, az milyen ismeretekkel a háta mögött teszi azt.

Én magam egyébként el sem tudnám képzelni hús nélkül az étrendemet, de kifejezetten szeretek mindenféle zöldségeket. A legtöbbet nyersen, mindenféle saláta formájában, csak legyen mellette két szelet rántotthús :)))

Még is úgy gondolom, hogy az étrendváltozást egy szellemiség beli változás kell, hogy megelőzze, és mint mindent, ezt is fokozatosan lehet megcsinálni, annak az ideának a mentén, amit le is írtam. Ezt úgy képzelem el, hogy az ember szépen fogyaszt mindent, és 40-50 éves korában (ki hogy érzi) elkezd áttérni a vega módira, míg aztán szépen áttér a fizikai életmódról a szellemire, végleg befejezve a táplálkozást :)) és a fizikai lét egyéb vonatkozásait!

Semmi nem hozható helyre azzal a szemlélettel, amivel elrontották azt.

Rendben..
2010. május 09. vasárnap, 21:36 | Éva.   Előzmény

Rendben van amit írtál
Én csak kiegészítettem,hogy van ilyen szempont is,nem csak azok a lehetőségek ,amikről írtál.

LÉGY VEGA HOGY MEGMENTSD A BOLYGÓT
2011. január 19. szerda, 12:08 | Vámos Balázs (útkereső)   Előzmény

Szia!
Amit mi vegánok illetve vegetáriánusok "követünk" ha úgy tetszik, nem divatáramlat hanem az igazság útja
Miért? Mert összefüggnek a dolgok. Rengeteg dolgot írhatnék csak nem szeretnék fanatikusnak tűnni meg untatni téged hosszasan ezért csak néhány dolgot említenék meg nyilván a saját értékrendemből merítek:
-azt a húsevők is elismerik, hogy az élelmiszer egyenlőtlenül van elosztva és nem tudnak annyi húst előállítani hogy az mindenkinek elegendő legyen, a növényi étrendből mindenkinek jutna senki nem éhezne
-félelmetes az a mennyiségű legelőterület, ami a "vágóállatok" etetésére szolgál, ha azon csak növényt termesztenénk amit az emberekkel etetnénk egy Canada illetve egy Oroszország nagyságnyi földterület szabadulna fel ezen elegendő élelmiszert tudnánk termeszteni
-a növényi étrend egészséges, a hús a benne lévő rengeteg mérgező anyag következtében viszont első a rákos halálozási arányokban illetve nem kevés megterhelést jelent a társadalmaknak anyagiakban, ez dollár billiókba kerül csak az USA-ban
-a víz pazarlása a húsnak amíg eléd kerül kvázi fogyasztható állapotban olyan magas, hogy szakemberek hangsúlyozom nem mi vegák hanem szakemberek szerint annyival kerül többe, hogy ha nem eszel meg 4 hamburgert több vizet takarítasz meg, mintha fél évig nem zuhanyoznál
-az erkölcsi részről pedig annyit csak, hogy az ember kreálmánya a vágóhíd, alapjában véve szükségtelen az erőszak minden formája ezen a bolygón inkább káros mint hasznos
-végezetül néhány link hogy igazoljam nem a fejemből pattant ki mindez és nem is csak spirituális mivoltom miatt, hanem ezek számokkal alátámasztott tények úgyhogy nincs miért húst enned...

-http://videa.hu/video_kereses/korunk+rabszolgas%E1ga
-www.suprememastertv.com/hu
-www.globalisfelmelegedes.info
-www.vegetarianus.info

húsevés-az állat félelmét is megeszed
2011. január 19. szerda, 13:07 | szeti87   Előzmény

És akkor még nem szóltál arról, hogy az állatokat milyen borzalmas körülmények között tartják. Az állatokban ezáltal rengeteg félelem, stressz, így méreganyagok is termelődnek.És, ha ez nem lenne elég, hormonokkal és ipari maszadékkal tömik az állatokat. Ezek a méreganyagok a húsevés által az emberi szervezetbe bekerülnek. Azt is olvastam, hogy nagyüzemekben szokás pld. antibiotikumokkal etetni a csirkéket, mert attól megnő a mellehúsuk. Hogy mi a magyarázata, nem tudom, de egyértelmű, hogy egy kóros jelenséget használnak ki.

ENSZ JELENTÉS A HÚS ÉS A GLOBÁLIS FELMELEGEDÉS KAPCSOLATÁRÓL
2011. január 20. csütörtök, 12:22 | Vámos Balázs (útkereső)   Előzmény

....a globális felmelegedéshez több mint 53%-kal járul hozzá az állattenyésztés
Idézet: Dr. T. Colin Campbell világhírű táplálkozáskutató, Cornell University, USA: Épp mostanában jutottam olyan információhoz, hogy a legújabb adatok szerint a most fent lévő üvegházgázok legalább fele – nem az a 15 vagy 20%-a, hanem legalább fele, sőt talán lényegesen több – az állattartás kibocsátása miatt van.

Idézet linkje: http://globalisfelmelegedes.info/index.php?option=com_content&view=artic...