Paradicsom csatni | Önmegvalósítás.hu

Paradicsom csatni

paradicsom_csatni.jpg

Sajnálom Gabi, hogy csak most írom le a paradicsom csatni receptjét, pedig Te még a paradicsomszezon közepén kérted! Tegnap néhány túlérett paradicsomból és fél liter paradicsomszószból készítettem ezt a csodálatos étket, remélem Nektek is ízleni fog!
Ha van friss paradicsomod, és egy óra türelmed, hogy pürévé főzzed és állandóan kavargasd nehogy leégjen, akkor bátran kezdj neki így!

Nekem általában nincs ehhez sem türelmem, így megveszem a boltban a literes vagy fél literes kiszerelésű paradicsom sűrítményt és abból főzöm meg. Ne paradicsomléből főzd, mert az túl híg hozzá!
A fűszerezéshez érdemes venni pár keleti specialitást: fekete mustármag, garam masala, római kömény, gyömbér.
Ezeket keleti boltokban vagy bioboltokban esetleg, de a nagyobb Tesco áruházak nemzetközi polcain biztosan megtalálod!

Kevés olajban pirítsd a fekete mustármagot, ami a hőtől elkezd pattogni. Ha nem feded le, akkor az egész konyhád tele lesz félig megégett, olajos fekete magokkal!
Nekem ez a művelet rendszerint rosszul sűl el, ezért egyszerűen ki szoktam hagyni a mustármagot, pedig az eredeti ízhez elengedhetetlen!

Ha kipattogzott, akkor egy kicsit pirítsd még a többi fűszerrel együtt: chili, gyömbér, római kömény, garam masala. Ne égesd meg, mert akkor keserű lesz az íze!
Öntsd fel a paradicsom pürével / szósszal, és főzd össze fahéjjal, babérral, szegfűszeggel. A végén egy picike sót, és valamennyi cukrot is tegyél bele.

A paradicsom csatni íze pikáns, inkább édeskés, hasonló a ketchuphoz, de közben eszméletlenül csíp, így csak rizzsel fogyasztva elviselhető! 

Hogy megértsd a csatni készítés filozófiáját:

"A jó csatni olyan csípős, hogy nem lehet megenni, de olyan édes, hogy nem lehet otthagyni."

Nos, ez inkább a gyümölcs csatnikra igaz, mint a sárgabarack vagy az alma chutney, de a paradicsom csatnit nem kell annyira édesíteni.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Beküldte: | 2008. aug. 27. szerda - 15:25

Hozzászólások

0 hozzászólás