Mit esznek a kínaiak? És mit eszünk mi magyarok? | Önmegvalósítás.hu

Mit esznek a kínaiak? És mit eszünk mi magyarok?

Hozzászólások

6 hozzászólás
Étel és életmód
2008. augusztus 23. szombat, 14:34 | Hangacs Peter (útkereső)

Nagyon jó, hogy ráakadtam erre a cikkre és egyben erre az oldalra. 
Meg is mondom miért :
1. Egy éve kint élek Angliában és szerencsére egy változatos kultúrájú helyen, nevezetesen Wokingban élek, ami túlzás, mert bejárok dolgozni többnyire, meg edzőterem, kevés szex :), mondhatnánk egészségesen élek, bár Magyarországon jobban éreztem magam fizikálisan, ami szerintem a jó adag töltött káposztáknak volt köszönhető.
A magyar konyha igenis egészséges és 25 éves fejjel nem lehet áttérni más étkezési szokásokra.
Ezzel csak azt akarom mondani, hogy itt rengeteg külföldi él és mindenki a saját konyháját főzi, süti otthon, de érdekes összehasonlítani egymás étkezési szokásait, kultúráját mindezek tükrében.

angolok :Reggelire vagy kontinentális breakfast ( ami olyan mint a magyar - hurka ( vegetáriánus is van!!!, bacon szalonna sütve, tojás....)vagy könnyedebb porridge oats ( ez zab tejjel felmelegítve és hogy íze is legyen mazsola, vagy egyéb gyümölcs. Shepherds pie, Cottage pie, Pork (disznó)pie :) Az első kettővel nincs baj, de a pork pie szerintem csak lustaság kérdése, mert igazából az angolokban nincs meg az a kényszer h főzzenek valamit is, ezt a Barbeque partik mennyiségéből szűröm le, meg a többi napon csak úgy összekutyulnak mindent egybe és akkor hűde kreatívak, vicces :).

Sok itt az indiai menekült , akik mindent fűszeresen esznek, meg talán a fagyit is.
Ez náluk hagyomány h már öt éves koruk óta állandóan csipőset esznek és kevesebb köztük a rákos beteg is, valamint a természetük is olyan csípős,ami átsegíti őket minden bajon. Tudnak valamit.
Remelem nem untatok senkit,csak arra akarok kilyukadni h amit eszunk azok vagyunk.

Peldaul aki csak gyorsetterembe jar junk foodot enni azok abszolut nem torodnek magukkal, vagy ugy gondoljak az is etel. Managerek, fiatalok.

Aki otthon foz az viszont mar jelent valamit hiszen figyel hogy mit eszik estleg meg arra is ugyel hogy milyen rendszeresseggel eszik halat,voros hust, mennyi zoldseget, gyumolcsot.
Legvegul pedig ide jutunk a magyar gyorsetteremhez ami meresz de szerintem igen jo elkepzeles, hiszen a magyar konyha izletes es egezseges is lehet es ez a jo tulajdonsag nem veszhet el meg a gyorsetteremjellege alatt sem, csak jo marketing kell kore ,hogy a vasarlo a magyar termekeket preferalja a koztudottan egezsegre karos szemet amerikai hulladekkal szemben ,ahol az etkezest viccre veszik es kisgyerekes anyukakat es gyerekeiket etetnek be a vidam bohoccal meg az aktualis amerikai cool filmek kore epitett Sotet lovag sotet szendvics szlogennel.

Lehet hogy kellene egy blogot csinalnom. :)
Minden jot ... Egy burger king es volt Mcdonalds alkalmazott.

Zsuzsoka képe
Nálunk is van kínai büfé. sőt étterem is
2009. február 08. vasárnap, 20:17 | Zsuzsoka

Van egy reprint kiadású szakácskönyvem, az 1600-as évakből. Sokat szidják a magyar konyhát, mert zsíros és túl fűszeres, és lehetne még sorolni az érveket.
Azonban ezt a könyvet olvasgatva azt tapasztaltam, hogy a magyarok is szívesen ették a zöldségeket, szerették a friss zöld fűszereket, a változatos ételeket. Még napjainkban is könnyen elkészíthetők ezek az ételek. Érdekes ízeket varázsol a tányérra, kellemes illatok, színek jellemzik ezeket az ételeket. Csupán csak meg kell érteni, hogy mikor miről ír a könyv, mert a korabeli szavakat használja. Mivel én is szeretem a kínai ételeket, és készítettem ebből a könyvből ételeket, valahol hasonlóságot érzek a korabeli étkezésünk és a kínai izvilág közt.
A könyv címe:
Bornemissza Anna szakácskönyve 1680-ból

Szeretettel Zsuzsa

Jint és jangot
2009. február 09. hétfő, 16:07 | Névtelen (útkereső)

Közhelynek hat, de igaz. Energetikailag ami hiányzik, azt kell(ene) pótolni.
A keleti konyha titka az összetevők egyensúlyának arányában rejlik. Ha felbomlik a csi áramlásának egyensúlya, jin vagy jang tipusú étellel, gyógyhatású fúszerekkel helyrehozható.

A kínai azért is népszerű, mert megfelel a mai modern táplálkozás elvárásainak.Az apróra darabolt zöldségek, húsok gyorsan megpárolódnak, pirulnak, a tápanyagok, rostok bennük maradnak. Olcsó. A hozzávalók frissek, némelyik túlságosan is, nem sütik agyon, hogy élő maradjon benne az energia.

A mai rohanó világban már nem érünk rá egész nap a konyhában állni, mint nagyanyáink, vagy vadászni a legfrissebb árura, inkább megvesszük félkészen, vagy nagy tételben, és lefagyasztjuk.

A mi magyar konyhánkkal sincs semmi gond. Hiszen máshol meg ezt emlegetik. Csak épp átalakulóban van ez is, mint minden más. Átveszünk szokásokat, ízeket, elkészítési módokat olyanoktól, akiknél ez már bevált. Attól, hogy szeretjük a pizzát és a rakott bolognai tésztát, a japán és a görög vagy mexikói ételeket is, azért zömében a magyaros ételeket főzzük ünnepeinken.

Éhenhalás ellen pedig mindegyik tökéletesen megfelel.
zsuzsa

Benedek képe
Én nem tudományos szemszögből táplálkozom. Befelé figyelek,
2009. november 27. péntek, 12:57 | Benedek

Én nem tudományos szemszögből táplálkozom. Befelé figyelek, és érzem, hogy szükségem van e arra az ételre, mi az amit tartalmaz összetételben és energetikában. Vagy ha nem az előttem sorakozó életek közül kell választani akkor pedig mi az amit szívesen ennék. Úgyis feldobja a belsőm, hogy mire van szükségem.
És érdekes, ha megnézem akkor viszont az úgynevezett egészséges ételekhez nyúlok hozzá. De ha megkívánom a Kólát, édességet akkor azt sem tagadom meg magamtól.

A magyar konyháért soha nem voltam oda de imádom az indiai és kínai ételt. De sajnos a budapesti kínai gyors éttermek nagyon silány, csak kínai kaja utánzatot csinálnak és ez tényleg a 'kaja' kategória. A héten Egerben voltunk párommal és rátaláltunk egy kínai étteremre ahol nagyon jól főznek! Budapesten már be sem megyünk egy kínai gyors étterembe de itt annyira finom volt, hogy elvitelre is kértünk pár adaggal!

A belvárosban sok magyaros gyors étterem található. Rántott hús, mákos guba, főzelékek stb. Ezeket igaz nem látogatom. A kínai gyors éttermekben pedig nem a gyors étkezés lehetősége vonz hanem az ízvilága és az ára. Bizony, olcsóbban meg lehet ebédelni, vacsorázni ezeken a helyeken de ha ez az étel minőségének rovására megy akkor inkább nem ezt választom!

Én nagyon szerettem a kínai kaját, amíg meg nem tapasztaltam,
2010. június 01. kedd, 4:46 | inf3rno (útkereső)

Én nagyon szerettem a kínai kaját, amíg meg nem tapasztaltam, hogy a glutamát kinyírja a vastagbelet. Azóta kicsit óvatosabb vagyok, és inkább magam főzök európai jellegű kajákat.