Elfogadás | Önmegvalósítás.hu

Elfogadás

Hozzászólások

6 hozzászólás
Domoszlai Katalin képe
A buddhizmus
2012. március 03. szombat, 8:37 | Domoszlai Katalin

tanítása szerint a problémáink, a szenvedésünk három forrásból fakadnak. Az első az akarás ami az egóból származik, a másik az elutasítás, a harmadik pedig a nem-tudás.

Egy élethelyzetben mind a három fontos szerepet játszhat. El kellene fogadni, el kellene engedni...Szép és jó és bölcs tanács, de nem tudod. Itt a nem tudás a kulcs, meg kell találni mit kell ahhoz megismerni, felfogni, hogy tudd...És vajon miért születtél ide, mit kell itt megtapasztalni, amit pontosan itt lehet?

Elsősorban saját magadat, ezen belül a kondícionálást, ahogy most nevezzük a belénk írt programokat. Ezek a programok pontosan azért erősebbek mint a személyiséged akarata, vágyai, elutasítása, hogy végig menj az úton, amit a leszületésed előtt gondosan kiválasztottál. Mielőtt misztifikálnánk túlságosan a Keletet nézzünk mi van még ott.

Nagyon erős idegzetűeknek ajánlom, hogy nézzék meg az alábbi videót, mert bizony ez is a Kelet...
Meghalt egy fiú, számítógépes játék közben szívrohamban... 23 órát játszott és kilenc órája halott volt, mire észrevették...A siker utáni vágy, az, hogy elismerjék a jogom a létezéshez, ide is elvezethet, létrejött az ember, aki percenként négyszázat tud az egérrel kattintani, irányítottan, ez is Ázsia.

http://www.youtube.com/watch?v=pUP4LHFMEEo

,,Egyáltalán, mi a jó abban, hogy érzelemmentesek vagyunk? Az
2012. március 04. vasárnap, 15:00 | Éva.

,,Egyáltalán, mi a jó abban, hogy érzelemmentesek vagyunk? Az tény, hogy nyugis, de milyen sivár és unalmas! "

Szerintem nem teljes érzelem mentességről van szó a keleti tanokban,hanem arról ,hogy ne az érzéseink,érzelmeink,ösztöneink irányítsanak. Hogy tudjuk kezelni azokat. Ez nem azt jelenti,hogy az ember érzéketlen,hiszen a buddhistáknál is ott van a szeretet,könyörületesség,minden és mindenki iránt. Itt inkább ezeknek a dolgoknak a minőségi megnyilvánulásairól van szó,tehát magasabb rendűbb szinten működnek ezek az ,,érzések",,,érzelmek",úgy mint szeretet ,megbocsátás,könyörületesség ,stb...tehát az ember nem az alacsonyabb rendűbb ösztönből fakadó érzéseinek,érzelmeinek engedjen,és ne azok vezessék őt. Ezeket persze nem elnyomják,hanem megvan a praxis rá,hogyan kezelik,pl. az ellentétes érzelmek felkeltésével.

Vagyis ,hogy szó sincs itt sivárságról ,unalomról:))) Ellenkezőleg. A cél éppen a boldogság,a teljesség elérése.
Meg kell kérdezni egy gyakorló buddhistát,hogy mennyire egészen másról van szó.
Egyébként pedig ott volt előtted a példa az az úr,akiről beszéltél. Úgy éreztem ,hogy elismerően csodálattal írtál róla:) Hogyan érhette el akkor ezt a tiszteletedre méltó állapotot?:)

Kedves Katalin! Mindig nagyon örülök,amikor a NET-ről egy fontos
2012. március 05. hétfő, 11:20 | tothfarkas

Kedves Katalin!

Mindig nagyon örülök,amikor a NET-ről egy fontos információhoz jutok! Én csak ezért használom az internetet,hogy megtaláljam ezeket, ahogy téged is. Igen így igaz ez is Ázsia! De lehet a jó utat választani,akinek fontos önmaga a jót keresi. Én 6 éve keresem -kutatom. REngeteget olvastam tanulmányoztam, és még mindig tart az út oda.
Köszönöm,Éva

Jánoska képe
Tanítás az elfogadásról
2012. március 06. kedd, 12:26 | Jánoska

Nekem erről a témáról mindíg Tolle jut eszembe :)

Rengeteget néztem (és fogom is még) a videóit és a kulcs a nyugodtabb élethez az ha elfogadjuk azt amit a jelen pillanat "formája" épp felvesz :) vagyis ha elfogadjuk ami éppen történik hisz az ellen már semmit sem tehetünk :) Ha elfogadjuk a jelen pillanat "ilyenségét" sokkal kiegyensúlyozottabbak leszünk mintha panaszkodnánk a miértekre és az okokra !!!! :)

Ajánlom Mindenkinek!

http://www.youtube.com/watch?v=ChxPVw6Xymc

Eckhartnak hálásabb vagyok a tanításaiért mint az összes tanáromnak együttvéve ! :)

Sziasztok!

Jánoska

Nem erő, hanem nyitottság
2012. május 31. csütörtök, 13:26 | csaesz

""Ami jön, fogadjátok, ami megy, engedjétek!” E bölcs gondolatot akkor lehet megvalósítani, ha az emberre nem hatnak erőteljesen az érzelmek."

Én is így gondolom. A nyugati emberre nem azért hatnak jobban az érzelmek, mert hiányzik belőle a keleti erő, hanem mert a nyugati felgyorsult életvitelünkből adódóan annyi sokkhatás, érzelmi trauma ér minket, hogy védekezésül jobban bezárultunk, mint keleti embertársaink. Ha egy érzés irányába teljesen nyitott vagyok, akkor az pár másodpercen belül áthalad rajtam. Ez nem jelent érzelem mentességet, csak olyan gyorsan megélem az érzelmet, hogy kívülről talán nem is lehet észrevenni. Fogadom és már el is engedem. Teljes nyitottsággal egy érzelemmel való eggyé váláshoz nem kell, csupán pár másodperc. Amikor az adott érzelemnek nincs tiszta útja a szívem irányába, mert blokkokon, régi érzelmi traumákon keresztül kell átverekednie magát, akkor jön az a szitu, hogy órákig, napokig, hetekig..stb szenvedek, vagy örülök a hatására, úgymond "nyugati módra."

"A belső békének a titka valahol ebben keresendő. Tudni befogadni, és tudni elengedni. De legyen annyi haszna a nyugatiságunknak, hogy mindezt nem érzelemmentesen tesszük! Ha megéljük az örömmel és veszteséggel járó érzelmeket, és bele merünk merülni az életbe, akkor válhatunk végül elég bölccsé ahhoz, hogy már szabadon fogadjuk, ami jön, és elengedjük, ami megy."

Nem tudom, ez haszna-e a nyugatiságunknak, de ha engedjük magunkat belemerülni az érzelmekbe, azzal a már bennünk lévő elzáródásokat oldjuk fel, és ha elmentünk a végéig, azaz teljesen átitatódtunk az érzelemmel, eggyé váltunk vele, akkor legközelebb már jó eséllyel tudunk "keleti módra" ripsz-ropsz befogadni és elengedni egy ugyanolyan érzelmet.

Domoszlai Katalin képe
Erőre szükségünk van
2012. június 02. szombat, 7:24 | Domoszlai Katalin   Előzmény

ahhoz, hogy azokat a traumákat feldolgozzuk, amik miatt a szívünk bezárt.

A legnehezebb gyakorlatok bevállalásához erő szükséges, mint például a félelem megélése, a hazugságainkkal való szembenézés és a gyász.

Az elfogadás a legnagyszerűbb gyakorlat, abban az esetben kerülnek a dolgok a helyükre, ha a kísérő érzést teljesen tisztán, teljes mélységében meg tudjuk élni.

Ha bekapcsolnak az automatikus énvédő mechanizmusok akkor azok úgy hogy észre sem vesszük leválasztják az érzéseket a történtekről.

Ezek az énvédő mechanizmusok a normális életvitelhez szükségesek, a megnyílást viszont gátolják. Jellemző hárítások
-humorizálás
-bagatellizálás
-racionalizálás
hogy néhány példát említsek. A legújabb elemzések alapján ötvennél is több elhárítási módot használunk teljesen automatikusan.

Ezért a szívnyitás, elfogadás technikáját tanulnunk és tudatosan használnunk kell, mert a megszokás az elhárításokat indítja be. Itt lép be az erő, ami a figyelem erejét fordítja, aztán átengedi teljesen a munkát a szívnek, mert az elfogadás, a szeretet erőből nem megy.