Relaxáció és teljes testellazítás | Önmegvalósítás.hu

Relaxáció és teljes testellazítás

A gyakorláshoz szükséges meditatív állapotba kerülés első leckéje, hogy megtanulj liftezni a tudatállapotok között, vagyis akkor és olyan mélységbe / magasságba tudj kerülni a tudatodban, amire szükséged van az eredményes gyakorláshoz!

A tudatállapot módosítások közül a gyakorlók többségénél a mélyülés a megfelelő módszer, ami azt jelenti, hogy a figyelmével önmagában lefelé, illetve befelé halad.
Keveseknek viszont az esik jól, ha felfelé haladnak, ettől tudnak könnyebben ellazulni, tudatállapotot módosítani. Ezen különbség okát egyenlőre nem tudom, érdemes mindkettővel kísérletezned!

Az alábbiakban kipróbálhatsz néhány olyan módszert melyek önmagukban is elegendőek szoktak lenni, hogy tudatállapot módosulás álljon be, de ha Neked nehezebben megy, akkor alkalmazd őket együttesen, úgy már biztos lesz a siker!

Teljes testellazítás

Testünk és tudatunk nagyon szorosan össze van fonódva. Amikor a tudatban valami felpezsdül, beindul, akkor erre a test is reagál és szintén működésbe lendül. Ha a gondolatainkban önmarcangolás, az érzelmeinkben félelem jelenik meg, akkor erre a test gyakran görcsöléssel reagál.
Ez a kapcsolat azonban visszafelé is működik!

A teljes testellazítás gyakorlatnál ellazítjuk az izmainkat, megpróbáljuk elengedni belőlük a feszültséget és ennek az lesz a hatása, hogy az elme is megnyugszik, tudatállapot módosulásra "kényszerül".

A test állandó megfigyeléséhez, irányításához el se tudjuk képzelni, hogy mennyi figyelem szükséges! Megszoktuk ezt a folyamatos testellenőrzést, az izmok készenlétben tartását, így amikor sikerül ellazítani az izmokat, akkor a figyelmet is megpróbáljuk visszavonni tőlük.
Ezzel, igen jelentős figyelem tömeg fog felszabadulni és a kontrollból fakadó feszültségtől is megszabadulsz egyben! A felszabaduló figyelmet önmagadra tudod fordítani és már ezzel javul a belső gyakorlatokban használható koncentráció mennyisége.

A gyakorlat során a test izmain, izomcsoportjain egyesével haladj végig, mindegyik izmot külön kérj meg arra, hogy lazuljon el, pihenjen meg!
A kérés jóval hatékonyabb, mint ha parancsba adnád, hogy pihenjenek. Gondolj arra, mennyire tudnak a kiskatonák ellazulni, amikor a mogorva parancsnokuk rájuk ordít: PIHENJ!
Tehát lazán irányítva, szépen kérve tudod elérni a legjobb izomlazítást!

Az izmokat célszerű lentről felfelé és jobbról bal felé haladva sorra venni, mert így fokozatosan közelítünk a szívhez, ami így könnyebben fel tudja venni a változás hullámzását.

1. gyakorlat

Feküdj le az ágyra vagy ülj bele egy kényelmes székbe, fotelbe! Helyezkedj el kényelmesen, ne keresztezd a végtagjaidat.
Csukd be a szemedet és figyelj befele! Kezdetben, irányítsd a figyelmedet egy belső pontra, ahova összegyűjtöd a koncentrációdat! Lehet ez a homlokod vagy a mellkasod közepe, esetleg a köldököd.

Legyen egyenletes a légzésed! Néhány légzésnyi megnyugvás és befelé fordultság után megszokod majd, hogy a figyelmed nem kifelé irányul. Amikor zaklatottabb vagy, olyankor több idő kell az elmélyedéshez, de akkor se legyél türelmetlen magaddal szemben, mert az biztosan nem fog segíteni a megnyugvásban!

Először, irányítsd a figyelmedet a jobb talpadra, lábfejedre! Érzékeld az izmok tónusát, a lábad létét, a gravitáció hatását!
Kérd meg a lábfejedet, talpadat, hogy nyugodjon meg, engedje el magát! Az izmok pihenjenek meg, a feszültség szálljon ki belőlük! - ha kéred, akkor sokkal biztosabban érsz el eredményt, mint ha ráparancsolnál!
Képzeld el, milyen nehéz egy gyereknek is elaludnia, ha a felnőtt rákiabál, hogy ALUDJÁL MÁR!!

Ahogy érzed, hogy a kérésednek eleget téve kezdenek az izmaid elernyedni, úgy menj tovább a következő területre és kérd meg a bokádat is, hogy lazuljon el!
Így, szépen sorban ellazítod a jobb lábadon az alsó lábszáradat, térdet, combot, majd a bal lábaddal folytatod. Ahogy azon is végig mentél, úgy a medencéd, gerinced, hátad, alhasad, hasad, gyomorszájad és mellkasod következik.

Amikor egy nagyobb területet ellazítottál, akkor próbáld kihúzni belőle a figyelmedet! Képzeld el, mintha a figyelmed úgy beleszövődne a testedbe, mint az idegsejtek az izmokba!. Ezeket a figyelem szálakat kezd kihúzni, és ezzel elengeded, figyelmen kívül hagyod azt az izomcsoportot.

Ezután térj át a jobb karodra: ujjak, tenyér, kézfej, csukló, alkar, könyök, felkar és jobb váll.
Ugyanígy a bal kéz, kar és bal váll.

Végül ellazítod a nyakizmokat és a fej izmait: áll, száj, orca, orr, szem és környéke, homlok, halánték és a hajas fejbőr elülső, oldalsó és hátsó része. Zárás képen a fejtetődet lazítod el.

Amikor a végére értél, akkor még figyelj az egész testedre úgy, hogy közben a homlokodat lazítod. Meglátod, ez ki fog hatni az egész testedre is!

Pihenj ebben a kikapcsolt állapotban, akár órákat is, meglátod milyen gyógyítólag hat az elmédre!

Ugye mennyire jól ellazult a tested?!
Ha megfelelően visszavonod a figyelmedet egy-egy izomcsoportról, akkor könnyen előfordulhat, hogy nem érzékeled azt a testrészedet, úgy érzed, mintha nem lenne! Ez először esetleg ijesztő lehet, de ha megbarátkozol az érzéssel, akkor egy nagyon kellemes, tökéletes kikapcsolódást gyakorolhatsz általa!

Képzeld el, mennyire nagyot tud így a tested pihenni! Még az alvás állapotában is van egyfajta izomfeszülésünk. Itt viszont teljesen kikapcsolod az izmok működését és nem is figyelsz rájuk. Az összes összegyűlt figyelmedet egy belső gyakorlatra tudod felhasználni!

Légzés irányítás

A légzésünk szintén szoros összeköttetésben áll az elmeműködéssel, sőt még erősebben lehet általa hatni az elmére!
A légzés nyugodt kiegyensúlyozott, amikor mi magunk is azok vagyunk. Ha pedig valamin felizgatjuk magunkat vagy vészhelyzet áll be, akkor a légzésszám is abban a pillanatban megemelkedik!

Visszafelé is működik ez a kapcsolat. Ha úgy lassítod a légzésedet, hogy még ne alakuljon ki légszomj, akkor az elme úgy veszi, hogy minden rendben és elkezd lecsendesülni. Ezt a hatást használjuk fel a légzés általi tudatállapot mélyítésnél is.

2. gyakorlat

Ülj le vagy feküdj hanyatt és kezd el megfigyelni a légzésedet!
Figyeld, hogyan lélegzel be és hogyan fújod ki a levegőt! ... Figyeld meg a be- és kilégzés közötti szüneteket is! Tartasz-e benttartást vagy kinttartást?

Érzékeld a levegő áramlását, figyeld meg, milyen testérzeted van ettől az orrjárataidban, légcsövedben és a tüdődben?

Amikor a légzésedet már figyeled pár perce, akkor kezdd el megkérni arra, hogy lassuljon! Kérd meg rá, hogy fokozatosan lassuljon le és jusson el egy mélyebb, kiegyensúlyozottabb állapotba!
Ha most sem annyira zaklatott a légzésed, attól még tud lassabb és mélyebb lenni! Várd el ezt tőle!

Megfigyeled közben, hogyan lassul le és egyre nyugodtabbá válik. Közben még néha előjöhet valami érzés, gondolat, ami felkavar, de 5-10 percnyi légzés lassítás után már egészen jól el fogsz mélyülni.

Kezdetben, gyakorold ezt naponta legalább egyszer és meglátod, hogy éber állapotban is sokkal nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb leszel!

Feszítés - lazítás

Ez a módszer szintén az izmok segítségével visz lazább állapotba, de itt nem mindenáron a lazítás a cél.
Megfigyelhető, hogy az izmok egy rövid intenzív használat - feszítés után, természetes módon elernyednek, hogy kipihenhessék magukat. Ezt az izomműködést használjuk fel a gyakorlatban, mégpedig úgy, hogy az izmokat egyszerre megfeszítjük, majd amikor már nem bírjuk tartani a feszítést, akkor tudatosan elengedjük őket.

Ezt megismételve párszor, oly mértékben elernyednek, mintha nem is akarnának megfeszülni többé! Az ellazult izmok, ellazult test pedig szinte magával hozza majd az elme lenyugvását és így a tudatállapot mélyülését is.

3. gyakorlat

Ezt a gyakorlatot érdemes fekvő helyzetből indítani, hogy utána könnyebb legyen elterülni!

Figyeld meg az izmaid létét, próbáld mindegyiket az irányításod alá vonni! ...
Szedd össze magad és hirtelen, egyszerre feszítsd meg őket! Feszítsd őket teljes erődből, mindent beleadva, még akkor is amikor jelzik, hogy kezdenek elfáradni!
Közben, a figyelmeddel kutass még olyan izmok után, amelyeket nem feszítettél még meg és feszítsd meg ezeket is!

Amikor már kivagy a feszítéstől, akkor még számolj magadban 3-ig és akkor egyszerre enged el őket! Figyelj rá tudatosan, hogy minden izmod elernyedjen!
A hosszú feszítés közben sokszor megszokják az izmok a feszült helyzetüket és utána is bennük maradna ez, ha nem ernyesztenéd el őket szándékosan!

Pihenj így 1 percet, majd ismételd meg a feszítést! Meglátod, hogy a második-harmadik feszítéskor már több izmodat tudod majd kontrollálni és egyre erősebben tudsz majd feszíteni.

Legalább 3-szor ismételd meg egymás után ezt a feszítés-lazítást, majd ernyedj el teljesen, végleg!
Csak figyeld, hogyan bizsereg a test, hogyan pihennek meg az izmok!

Ez a gyakorlat a nagyon feszült életet élő emberek oázisa lehet, illetve ahol cikáznak a gondolatok, ott is csendet teremthet!

Relaxáció

A relaxáció az a gyakorlat, ahol az előzőek jótékony hatását mintegy kiélvezhetjük.
Tudatos pihenésnek is hívhatnánk, hiszen a relaxációban csak arra törekszünk, hogy minél jobban élvezzük a semmittevést!

A test és elme lelassulását, megpihenését több módszerrel is segítheted:

  • Kényelmesen leülsz vagy lefekszel és megpróbálsz semmire se gondolni.
  • Ellazítod az izmaidat, visszavonod a testedtől a figyelmed.
  • Közben kellemes, lágy hangzású (meditatív ) zenét hallgatsz.
  • Bizonyos illatok szintén segítik az ellazulást ( illóolajok, füstölők ).
  • Figyeld meg a légzésed és fokozatosan lassítsd és mélyítsd azt!
  • Koncentrálj egy pontra, egy dologra, majd engedd el azt is!
  • Pihenj szándékosan, ne akarj semmit se csinálni!

Ha mindezeket együtt alkalmazod, akkor a tested hihetetlen módon kipiheni majd magát és közben a tudatállapotod is elkezd mélyülni.

A mélyebb tudatállapotokban egy darabig még érzékeled a külső világ zajait vagy még rohangálhatnak a gondolataid. De minél mélyebbre merülsz, úgy szép lassan csend és nyugalom fog megszállni Téged!

Öregapáink ebéd utáni sziesztája hasonlít talán a leginkább erre a relaxált állapotra, de a mai munkabeosztás ezt nem feltétlenül teszi lehetővé. Ezért, érdemes beiktatnod, különösen a feszült napjaidba egy minimum félórás Relaxációt!

Használj ehhez kezdetben kellemes, lágy zenét, gyújts finom illatú füstölőt és próbáld lecsendesíteni a gondolataidat!

A gondolatok megfogására az egyik legjobb módszer, ha mindig csak lassítani próbálod őket, nem pedig elüldözni. Ha harcba kezdesz belül a saját gondolataiddal, akkor előbb-utóbb belekeveredsz ebbe és még zaklatottabb leszel, mint előtte!
Próbáld csak lassítani a gondolatokat és figyeld meg, hagyd, hogy szép lassan elússzanak előled. Ez be fog válni!

A gyakorlást mindig biztonságos helyen végezd, ahol nem nyitják rád az ajtót, nem zavarnak. kapcsold ki a telefonokat, gyerekeket, nyugtalan házastársakat! Legyen körülötted legalább egy fél óra csend és nyugalom!

Sikeres gyakorlást kívánok Neked!

Beküldte: | 2008. jan. 18. péntek - 02:00