MINI Meditációs tanfolyam | Önmegvalósítás.hu

MINI Meditációs tanfolyam

A meditációk alapja és királya, az üresség meditáció. Ebben a lelki gyakorlatban az ürességgel, a semmivel próbálunk meg eggyé válni.
A gyakorlat két részre osztható:

  1. A törekvés szakasza - amikor megpróbálunk mindent elengedni a figyelmünkkel, hogy teljesen kiüresíthessük az elménket.
  2. A meditáció megvalósulása - ekkor már nem történik bennünk semmilyen változás. Az elme leállt, nem mozog, nem figyel, nem akar és nem érzékel.

A meditáció tehát az az állapot, amikor nem történik bennünk semmi sem!

A kontempláció az egyik leghatékonyabb megismerési technika, amelyet alkalmazhatunk élőlények, tárgyak, fogalmak, vagy akár Önmagunk megismerésére. A meditációtól vagy a belső kommunikációtól abban különbözik, hogy azokban a megismerés során a vizsgált dolgon kívül maradunk, így csak kívülről tudjuk megismerni azt, míg a kontemplációban eggyé válunk vele, így a működését és a legbelsőbb lényegét is megismerhetjük általa.

Az önismereti meditációk abban térnek el az imaginációs gyakorlatoktól, hogy sokkal mélyebb beleélést kívánnak a gyakorlótól és konkrétan a személyiségben fellelhető tudattartalmakkal foglalkoznak.

Amíg, az imaginációs gyakorlatok az elképzelt történeteken és szituációkon keresztül áttételesen közelítik meg a személyiségedet, annak problémáit és az életedet, addig az önismereti gyakorlatoknál a figyelmünkkel közvetlenül ragadjuk meg az érzelmeinket és a gondolatainkat, és így hajtunk végre lelki tetteket.

Ezek a lelki tettek irányulhatnak valamelyik tudattartalom:

Az imaginációs gyakorlatokból tovább lépve, most eljutottál azokhoz a gyakorlatokhoz, amelyek már kifejezetten önismereti eredményeket hordoznak magukban.
Az önismereti imaginációs gyakorlatok tartalma, története és szimbolikája mind arra irányul, hogy valamilyen belső kérdésedre, útkeresésedre választ adjon vagy egy problémád megoldási lehetőségeit megmutassa.

Az imaginációs gyakorlatokat arra használjuk, hogy átélve fiktív történeteket vagy saját emlékeket és az azokba foglalt érzéseket, újabb lelki tapasztalatokra tehetünk szert és elmélyítve azt, a belső énünk felismerésekhez jut, ami változást generál bennünk!

Máshogy megfogalmazva, itt egy olyan lelki gyakorlatról van szó, amivel megélheted azokat a dolgokat a lelkivilágodban, amiket az életben nem mertél, nem tudtál vagy nem akartál megélni! Amit nem éltél meg teljes mélységében, abból nem is tudtál tanulni, így az a lelki-tanulmány még mindig arra vár, hogy befogadd!

A vizualizáció során egy elképzelt vagy valós képet kivetítünk a "belső képernyőnk-re".
A vizualizációs gyakorlatok fejlesztik a belső látásunkat, képi megjelenítésünket, a figyelem összegyűjtését és irányítását, valamint rendszeres gyakorlásával az elmélyülés képessége is fejlődik.

1. gyakorlat

Az elmélyüléssel tudjuk magunkat a leghatékonyabban módosult tudatállapotba juttatni és a szükséges erőteret fenntartani a lelki gyakorlatokhoz.

A korábban elsajátított relaxálás, testellazítás, légzés irányítás és figyelem összpontosítás az elmélyülés gyakorlatában fogja kifejteni együttes erejét. Azok gyakorlásával ezt készítettük elő, így minden készen áll, hogy megtanuld a hatékony elmélyülés pofonegyszerű technikáját!

A koncentrálás, a figyelmünk összegyűjtésének és irányításának képességét jelenti.
Az emberek fejlettsége különböző lehet ezen a területen, de a meditációk gyakorlásához mindenkinek szüksége lesz a továbbfejlesztésére!

Képzeld el a koncentráló képességedet úgy, mintha a figyelmed nagyon sok szálból, - több ezer figyelem csápból állna. Ezek egy része itt tanyázik a jelenben és összefonódott kötegüket hatékonyan tudod irányítani, viszont a nagyobbik része össze-vissza ténfereg az időben és a térben!

A gyakorláshoz szükséges meditatív állapotba kerülés első leckéje, hogy megtanulj liftezni a tudatállapotok között, vagyis akkor és olyan mélységbe / magasságba tudj kerülni a tudatodban, amire szükséged van az eredményes gyakorláshoz!

A tudatállapot módosítások közül a gyakorlók többségénél a mélyülés a megfelelő módszer, ami azt jelenti, hogy a figyelmével önmagában lefelé, illetve befelé halad.

Évezredek alatt, a lelki fejlődés útján járók rájöttek arra, hogy bár a belső folyamataink mennek maguktól is, de képesek vagyunk azok menetébe beleszólni, tudatosan irányítani őket!
A lelki gyakorlatok, koncentrációs és imaginációs gyakorlatok sokasága, valamint a meditáció is ezen az úton fejlődött ki.

Sok-sok gyakorlás, kísérletezés és tapasztalás áll egy-egy ma használatos lelki gyakorlat mögött, így joggal bízhatunk benne, hogy ezek eredményes gyakorlatokká válhatnak számunkra is, ha eltaláljuk a gyakorlás megfelelő módját!

Tartalom átvétel