Üresség meditáció | Önmegvalósítás.hu

Üresség meditáció

A meditációk alapja és királya, az üresség meditáció. Ebben a lelki gyakorlatban az ürességgel, a semmivel próbálunk meg eggyé válni.
A gyakorlat két részre osztható:

  1. A törekvés szakasza - amikor megpróbálunk mindent elengedni a figyelmünkkel, hogy teljesen kiüresíthessük az elménket.
  2. A meditáció megvalósulása - ekkor már nem történik bennünk semmilyen változás. Az elme leállt, nem mozog, nem figyel, nem akar és nem érzékel.

A meditáció tehát az az állapot, amikor nem történik bennünk semmi sem!
Ilyenkor a szellem visszatér eredendő otthonába, az ürességbe. Az üresség feltölti és amikor újra beindul az elmeműködés, akkor energiával és információkkal telve érkezünk meg az éber tudatállapotba.

Mivel az ürességből fakad a mindenség, így abban megmártózva bármit magunkkal hozhatunk! Fel lehet használni ezt a törvényszerűséget úgy, hogy az életünkre és problémáink megoldására vonatkozó kérdésekkel indulunk el a meditáció felé. Jó esélyünk van arra, hogy visszatérve számtalan választ és megoldást hozunk magunkkal a mélységből!

1. gyakorlat

A befelé figyelés után kezdj el mindent elengedni, amit csak megragad a figyelmed!
Elképzelhetsz egy nyílást vagy ablakot is, amin mindent kidobálsz, amit érzékelsz. Törekedj arra, hogy ne gondolj semmire, ne érezz semmit, és ne csinálj semmit se! De ezt ne úgy érd el, hogy elnyomod ezeket a működéseket, hanem inkább dobd el magadtól azokat!

Mintha meg akarnád állítani az időt és vele együtt a változást is.

Ez nem könnyű feladat, kiváltképp, ha az elméd robog ezerrel! Lassítsd le, próbáld igába hajtani, hogy azt csinálja, amit Te akarsz!
Állítsd le az időt, állítsd le magad, majd merülj bele ebbe a mozdulatlanságba!

Akár hetek, hónapok gyakorlásába is belekerülhet, hogy sikerül megcsinálnod, de ne add fel!
Végülis, ha el akarsz érni valami fontosat, akkor azért ennyi gyakorlás igazán nem nagy ár!

Meg fogod tapasztalni, hogy az életed is sokkal kiegyensúlyozottabb lesz egy-egy gyakorlás után. Idővel ez az egyensúly állandósul és akkor már sokkal stabilabbnak fogod megélni a létedet!

Jó gyakorlást és elmélkedést kívánok Neked!

Beküldte: | 2008. jan. 18. péntek - 10:00

Feliratkozás Hírlevélre