Az ellazulás tudománya | Önmegvalósítás.hu

Az ellazulás tudománya

Az ember alapból az ellazulást nem tartja fontosnak, arra meg végképp nem gondol, hogy ez egy tudomány lenne. Aztán az élet váratlanul hoz egy olyan helyzetet amiben égetően fontos lenne ellazulni, de sehogy sem megy. Ekkor döbben rá az ember, hogy ez egy mennyire fontos dolog és bizony ezt tudatosan kéne gyakorolni.

Sajnos az ellazulás épp azokban a helyzetekben nem szokott menni, mikor a leginkább szükség lenne rá. Nagy fájdalom és veszteség idején - és ez lehet testi és lelki is - bizony nehéz ellazulni. Ösztönszerűen könnyebben megy a pánik, a félelem és a nyugtalanság mint bármi más. Ezek a tudatállapotok viszont tovább fokozzák a fájdalmat, tehát ez egy öngerjesztő folyamat ami csak akkor áll le ha az ember a végkimerülésig jut.
Ahhoz hogy ne ez a pusztító forgatókönyv valósuljon meg, bizony tudatosan kell közbelépni.

Kelettel ellentétben, az európai kultúrában semmilyen hagyománya nincs az ellazulásnak. Míg keleten az élet szerves részét képezi és számtalan formában lehet gyakorolni, nyugaton még szinte szó sem esik róla. Ez egy olyan rossz kulturális hagyomány amit ideje lenne most már levetkőznünk.

Az európai és az euróamerikai kultúrkörben egy nagyon káros módja terjedt el a lazításnak: alkohol és más drogok által elérhető bódulat. Ezek a szerek viszont pontosan olyanok mint foltnak az "ecetes olló". Többet ártanak mint használnak.

Ahhoz hogy valódi eredményt érjünk el, a tudatos, belső figyelem irányába kell elindulni. De nem mindegy hogy hogyan. Mert ebben a világban mindenre ezer út áll rendelkezésre, viszont nem mind hatékony. Ezért vannak mesterei az ellazulásnak, akik meg tudják nekünk mutatni a leghatékonyabb utat.

Az amit most részletesen ismertetek egy nagyon egyszerű és egyben nagyon hatékony technika.

1. Érezd, hogy tudatosan akarsz tenni azért hogy megnyugodj és ezen keresztül megoldódjon a probléma.
Azért kell ezzel kezdeni, mert a vágy mindennek a mozgató rugója, ez összpontosítja az energiákat az adott dologra.

2. Keress egy olyan helyet ahol senki és semmi nem zavar órákon keresztül. Lehetőleg menj ki a természetbe, minél távolabb az emberi dolgoktól. Az érintetlen természetben lévő harmónia ugyanis téged is spontán módon harmonikusabbá tesz.

3. Helyezkedj el egy szimmetrikus és egyben kényelmes testhelyzetben.
Van egy olyan irányzat keleten ami az egyenes, merev gerincű lótuszülést erőlteti. Tapasztalataim szerint ez a merev testtartás sokakban még nagyobb feszültséget és merevséget generál, és ez a legnagyobb gátja az ellazulásnak. Azzal érvelnek, hogy más testhelyzet álmosító és tudatlanságot okoz. Én viszont azt mondom, hogy ha valaki álmos, az aludjon! Nyilván nem ok nélkül álmos, ezért addig aludjon amíg elege nem lesz az alvásból. Ha már kialudta teljesen magát, semmi ingerenciája nem lesz arra hogy elaludjon, így tudatos tud végig maradni.

4. Tehát figyeld meg hogy azon a napon mi számodra a leglazítóbb és leginspirálóbb testhelyzet. Ez lehet a háton fekvés, lehet egy nyugágyban ülés, lehet egy fának nekidőlve török ülésben. A lényeg hogy szimmetrikus, tehát harmonikus legyen. Tehát ha például a jobb lábad nyújtva van, akkor legyen a bal is nyújtva.

5. Kezd el figyelni a légzésed. Nem erőltetve, csak lágyan.

6. Érezd és kövesd ahogy a levegő beáramlik az orrlyukadon, végighalad a légcsöveden és lejut egészen a hasad legaljáig.

7. Érezd ahogy a hasad kellemesen hullámzik a légzéstől.

8. Érezd ahogy egyre lassabban és nyugodtabban lélegzel.
Úgy tartják, akkor jó a légzés, ha egy tollpihét az orrod elé tartva, az meg sem mozdulna.

9. Később, ezt a pontot elhagyhatod, de amíg nem vagy profi addig minden belégzésnél ismételd el magadban és érezd is, hogy: "Békét lélegzek be." Minden kilégzésnél pedig azt, hogy: "Nyugtalanságot lélegzek ki."

10. Válassz egy színt a békére és egyet a nyugtalanságra.
Figyelj befelé magadba és nézd meg hogy melyik passzol ezekhez a minőségekhez.

11. Figyeld meg hogy ezek a színek hol, milyen arányban vannak jelen a testedben és a testedet körülvevő aurában.

12. Most fel fogod tölteni magad békével egészen a lábujjadtól a fejed búbjáig.
Minden belégzéssel, ahogy mondod magadban hogy "Békét lélegzek be.", lásd és érezd, hogy a BÉKE feltölti a lábujjaid.
Kilégzéskor, mikor mondod magadban hogy "Nyugtalanságot lélegzek ki." lásd lelki szemeiddel és érezd is, ahogy a lábujjaidban lévő béke kiszorít egy kis nyugtalanságot belőled.

13. A következő lélegzettel töltsd fel békével az egész lábfejed, és ez a béke még kiszorít megint egy kis nyugtalanságot. Ezután jöhet a bokád, a lábszárad, a térded, és így tovább.

14. Az arcodon időzz egy kicsit tovább.
Külön töltsd fel az állad, az ajkad, az orrod a szemeid, stb... Az arc ugyanis energiapályákon keresztül a test minden pontjával összeköttetésben van, így az arc teljese ellazulása még jobban ellazítja a testet.

15. Miután teljesen feltöltötted magad egészen a fejed búbjáig, lásd lelki szemeiddel, ahogy a tested és a körülötte lévő aurád egy fénylő lényként tündököl! Érezd ahogy a béke és az öröm mélyen átitat mindenhol.

16. Maradj, szemlélődj ebben a békés, nyugodt állapotban amíg jól esik.

17. Szemlélődj, anélkül hogy ítélkeznél, anélkül hogy gondolkodnál.

18. Ha mégis felmerül egy gondolat vagy gondolatok, figyeld meg a külső szemlélődő nézőpontjából.
Mintha egy madarat vagy madárrajt látnál az égen berepülni a nézőpontodba, majd továbbszállni és eltűnni a távolban.

19. Minden nap gyakorolj annyit amennyire szükség van, de legalább napi kétszer. Ideális időpont a reggel, közvetlenül ébredés után és az este, elalvás előtt.

20. Ahogy egyre profibb leszel az ellazulásban, úgy fog egyre jobb lenni az életed.
Békésebb, kiegyensúlyozottabb, magabiztosabb és nem utolsó sorban testileg is egészségesebb leszel. Egyre tisztábban fogod érezni azt hogy mi a jó neked, mi számodra a helyes út, és ami legalább ennyire fontos: egyre több erőd is lesz ezen járni. Mindegy hogy honnan indultál, hogy mennyire szerencsétlen, önbizalomhiányos, összezavarodott, energiaszegény voltál. Az ellazuláson keresztül el tudod ezeket engedni, ugyanúgy mint egy nehéz súlyt amit görcsösen tartasz.
Valójában az emberek közti különbségek az ellazultság mértéke miatt vannak. Valakin több lelki és testi teher van, máson pedig kevesebb. A lehetőség viszont mindenkinek adott hogy letegye a terheit!

-2014.10.10-

Beküldte: | 2014. okt. 12. vasárnap - 09:14

Hozzászólások

0 hozzászólás