Hellinger féle családfelállítás | Önmegvalósítás.hu

Hellinger féle családfelállítás

2011. jan. 16. 10:00
2011. jan. 16. 18:00
Kép(37)120x90.jpg

Úgy érzed, megakadtál?

Akarsz akarni, de nem tudsz?

Sorozatban ugyanazokkal a problémákkal szembesülsz?

Emberi (családi) kapcsolataid sikertelenek?

Nem érted bizonyos események okát?

Úgy érzed, nem a saját életedet éled?

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresi a válasz a családfelállítás módszere, amely többek között alkalmas arra, hogy kiderítse bizonyos megmagyarázhatatlan érzések, viselkedések (pl. félelmek, magány, életbeli elakadások, sorozatos balesetek, stb.) okát.

Rendezze a családtagok közötti rossz kapcsolatot, felderítse a sorozatos kudarcok gyökerét.
Segítse a veszteségek (gyász, válás, stb.) feldolgozását, megtalálja az elrontott emberi kapcsolatok magyarázatát.

Jelentkezés kizárólag e-mail-ben: diko01@vivamail.hu vagy telefonon:0620 2613 869
Kérlek, mindenképpen jelezd, hogy témát állítanál, vagy segítőnek jössz!

A módszer Bert Hellinger nevéhez fűződik. Hellinger teológiát, filozófiát tanult, majd 16 évig a zuluk között élt hittérítőként. Ott figyelte meg, hogy a törzs, a csoport erejét használta gyógyításra. Amikor elkezdett pszichoterapeutaként dolgozni, arra lett figyelmes, hogy a kliensek egy részének a tüneteit nem magyarázták életük eseményei. Viszont szinte mindenkinél talált, korán meghalt,vagy nehéz sorsú őst, akinek volt oka rá, hogy a tünetet produkálja. Ezért felmerült benne, hogy elképzelhető, hogy a testi-lelki problémák hátterében nem csak az ember saját életében lezajlott események játszanak szerepet.

Munkája során arra a következtetésre jutott, hogy a klánunk, vagyis a tágabb értelemben vett családunk tagjaink sorsa meghatározza az életünket Klánunk életeseményei bekerülnek egy közös (tudattalan) energiamezőbe (morfogenetikus mező) és ezek hatással lehetnek a család bármelyik tagjára. A gyakorlatban kiderült, hogy ennek a mezőnek szigorú törvényei vannak, és ha ezek sérülnek, boldogtalanságot, tragédiákat, betegségeket okoznak.

A törvények a következők:

1, Odatartozás törvénye: minden közeli és távoli családtagnak egyenlő joga van ahhoz, hogy a többiek elismerjék odatartozását. Ez a jog akkor sérül, ha valakit elfelejtenek, kitagadnak. A klánhoz nem csak a vér szerinti rokonok tartoznak, hanem mindenki aki élet-halál kérdésében megváltoztatta valamelyik családtag életét (pl. életet mentett, vagy életet oltott ki, elhalt magzatok, a szülők, nagyszülők előző fontos kapcsolatai, stb)

2, A hely törvénye: mindenki csak a saját helyén élheti az életét.
Létezik egy generációs létra, ahol a szülők a nagy, a gyerek a kicsi. Valamint van egy sorrend, ami leszögezi, hogy aki előbb érkezett a rendszerbe, annak elsőbbsége van. Zavar keletkezik a rendszerben ha a gyerek anyáskodik a szülő felett, vagy elfoglalja az előtte született testvér helyét.

3, Adok-kapok egyensúlya.
Egyenrangú - baráti, vagy pár- kapcsolatok akkor működnek jól, ha az adok kapok egyensúlyban van. Folyamatosan biztosítani kell az energiaáramlást, tudni kell adni és elfogadni.
Szülő - gyermek kapcsolatban mindig a szülő ad, és a gyerek elfogad.

A családfelállítások felfedezése az úgynevezett csoport lelkiismeret, amelyik akkor jelentkezik ha az előbbi törvények valamelyike sérül. Ilyenkor a lélek kiegyenlítő mozgásba kezd, vagyis ha valaki nem kapta meg az őt megillető helyet a családban, akkor a következő generációban valaki tudattalanul megismétli a sorsát.

A családfelállítás legtöbbször csoportban történik, de esetenként vannak úgynevezett egyéni állítások is.

A csoportban történő a következőképpen zajlik: összegyűlik 10 -15 ismeretlen ember. Néhányan azért jönnek, mert szeretnék ezzel a módszerrel megoldani a gondjukat, mások, segítőként vannak jelen. Körben ülünk a teremben. Akinek problémája van, néhány mondatban elmondja az állításvezetőnek. Pl. „Képtelen vagyok szót érteni a lányommal, állandóan veszekszünk."

Ekkor a vezető kérdez néhány dolgot a családról. Ilyenkor csak a tények számítanak. Majd megkéri azt aki a problémát hozta, hogy válassza ki a körben ülők közül néhány családtagjának képviselőjét.
Ezek a képviselők felállnak, akinek a gondján dolgozunk, visszaül és mintegy kívülről figyeli a körben történteket. A képviselők kis idő múlva különböző érzésekről, érzetekről számolnak be a vezetőnek, ami nem az övék.

A körben történtektől függően a vezető újabb képviselőket állíthat be, egészen addig, amíg megmutatkozik a rejtett dinamika, az hogy hol borult fel a rend. Ha ez megvan, következik az oldás, különböző mondatok és rituálék által, amikor a kliens képviselője meghajol a nehéz sorsú családtag előtt, visszaadja átvett sorsát, elfogadja helyét, sorsát. Ebben az utolsó részben a kliens maga is beállhat a beállhat a képbe.

A csoportos állításnak egy különleges módja a „fedett állítás", amikor a vezetőn és a kliensen kívül senki sem tudja, kinek a képviseletében áll. Olyankor használjuk ezt a módot, ha kényes problémáról van szó, és a kliens nem szeretné, ha más is tudomást szerezne róla.

Az egyéni állítás abban különbözik a csoportostól, hogy csak a vezető és a problémát hozó van jelen, és a családtagokat tárgyak, papír lapok, emberfigurák helyettesítik.

Ajánlott ára: állítónak 10000.- ft, segítőnek 2000.- ft.
Jelentkezés kizárólag e-mail-ben: diko01@vivamail.hu vagy telefonon:0620 2613 869
Kérlek, mindenképpen jelezd, hogy témát állítanál, vagy segítőnek jössz!

Elérhetőség
Előadó: 
Száraz Ildikó
Telefon: 
+36202613869
Beküldte: | 2011. jan. 04. kedd - 11:08

Hozzászólások

4 hozzászólás
Kedves Roxy! Hát bizony, ha az anya nem tisztelte a férfiakat,
2011. január 13. csütörtök, 16:36 | szildiko1   Előzmény

Kedves Roxy!

Hát bizony, ha az anya nem tisztelte a férfiakat, akkor a tiszteletet biztos nem tudja a gyerek megtanulni. Ugyanakkor mindenképpen figyelembe kell venni, hogy az anya sem jószántából viselkedett úgy, ahogy, sőt, talán a nagymama sem. A tiszteletlen, esetleg lenéző hozzáállás a férfiakhoz (nőkhöz) gyakran generációkon átível, (a mi családunkban az a szokás, hogy...) vagy az is előfordulhat, hogy az egyik női (férfi) családtag, a szülője, (nagyszülője) helyett "veri le a port" az ellenkező nemű partnerén. (megcsaltak, bántottak, stb. téged, - te nem mertél haragudni, - majd én bosszút állok helyetted)

A gyerek ilyenkor annyit tehet, hogy visszaadja az érzést (bosszúállás, harag, lenézés, stb) annak, akié valójában, és ő már tiszta lappal, kezd. Azt nem tudom, hogy mennyire fogja tisztelni a másik nemet, de már nem terheli a kapcsolatot olyan neheztelés, vagy hozzáállás, aminek adott esetben semmi alapja.

Kedves Roxy! Lehet, hogy kiderül, hogy kié az érzés, lehet, hogy
2011. január 14. péntek, 11:54 | szildiko1   Előzmény

Kedves Roxy!

Lehet, hogy kiderül, hogy kié az érzés, lehet, hogy nem. A változáshoz nincs szükség arra, hogy konkrétan megnevezzük a kiindulási pontot. Ha nagyon messzire nyúlik a történet, akkor egyszerűen beállítjuk annak a képviselőjét, akié az érzés.

Általában hetedíziglen – hét generáción keresztül - hatnak az életbevágó események a családtagokra, de anzoknak nagyon – nagyon megrázónak, vagy igazságtalannak kell lennie.
Ha tudjuk, hogy a déditől jött az érzés, akkor neki adjuk vissza. A cél mindig az, hogy a „kliens” problémájával foglakozunk, ő felszabaduljon. Vagyis a megoldáshoz nem mindig kell az, hogy egyenes ágon mindenki (anya, nagymama) is visszaadja.
Persze sok függ a témától, meg attól, hogy ott akkor mit kíván az állítás

Feliratkozás Hírlevélre