Hellinger féle családfelállítás | Önmegvalósítás.hu

Hellinger féle családfelállítás

2011. jan. 16. 10:00
2011. jan. 16. 18:00
Kezdődik: 2011. jan. 16. vasárnap 10:00
, workshop, Száraz Ildikó
Kép(37)120x90.jpg

Úgy érzed, megakadtál?

Akarsz akarni, de nem tudsz?

Sorozatban ugyanazokkal a problémákkal szembesülsz?

Emberi (családi) kapcsolataid sikertelenek?

Nem érted bizonyos események okát?

Úgy érzed, nem a saját életedet éled?

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresi a válasz a családfelállítás módszere, amely többek között alkalmas arra, hogy kiderítse bizonyos megmagyarázhatatlan érzések, viselkedések (pl. félelmek, magány, életbeli elakadások, sorozatos balesetek, stb.) okát.

Rendezze a családtagok közötti rossz kapcsolatot, felderítse a sorozatos kudarcok gyökerét.
Segítse a veszteségek (gyász, válás, stb.) feldolgozását, megtalálja az elrontott emberi kapcsolatok magyarázatát.

Jelentkezés kizárólag e-mail-ben: diko01@vivamail.hu vagy telefonon:0620 2613 869
Kérlek, mindenképpen jelezd, hogy témát állítanál, vagy segítőnek jössz!

A módszer Bert Hellinger nevéhez fűződik. Hellinger teológiát, filozófiát tanult, majd 16 évig a zuluk között élt hittérítőként. Ott figyelte meg, hogy a törzs, a csoport erejét használta gyógyításra. Amikor elkezdett pszichoterapeutaként dolgozni, arra lett figyelmes, hogy a kliensek egy részének a tüneteit nem magyarázták életük eseményei. Viszont szinte mindenkinél talált, korán meghalt,vagy nehéz sorsú őst, akinek volt oka rá, hogy a tünetet produkálja. Ezért felmerült benne, hogy elképzelhető, hogy a testi-lelki problémák hátterében nem csak az ember saját életében lezajlott események játszanak szerepet.

Munkája során arra a következtetésre jutott, hogy a klánunk, vagyis a tágabb értelemben vett családunk tagjaink sorsa meghatározza az életünket Klánunk életeseményei bekerülnek egy közös (tudattalan) energiamezőbe (morfogenetikus mező) és ezek hatással lehetnek a család bármelyik tagjára. A gyakorlatban kiderült, hogy ennek a mezőnek szigorú törvényei vannak, és ha ezek sérülnek, boldogtalanságot, tragédiákat, betegségeket okoznak.

A törvények a következők:

1, Odatartozás törvénye: minden közeli és távoli családtagnak egyenlő joga van ahhoz, hogy a többiek elismerjék odatartozását. Ez a jog akkor sérül, ha valakit elfelejtenek, kitagadnak. A klánhoz nem csak a vér szerinti rokonok tartoznak, hanem mindenki aki élet-halál kérdésében megváltoztatta valamelyik családtag életét (pl. életet mentett, vagy életet oltott ki, elhalt magzatok, a szülők, nagyszülők előző fontos kapcsolatai, stb)

2, A hely törvénye: mindenki csak a saját helyén élheti az életét.
Létezik egy generációs létra, ahol a szülők a nagy, a gyerek a kicsi. Valamint van egy sorrend, ami leszögezi, hogy aki előbb érkezett a rendszerbe, annak elsőbbsége van. Zavar keletkezik a rendszerben ha a gyerek anyáskodik a szülő felett, vagy elfoglalja az előtte született testvér helyét.

3, Adok-kapok egyensúlya.
Egyenrangú - baráti, vagy pár- kapcsolatok akkor működnek jól, ha az adok kapok egyensúlyban van. Folyamatosan biztosítani kell az energiaáramlást, tudni kell adni és elfogadni.
Szülő - gyermek kapcsolatban mindig a szülő ad, és a gyerek elfogad.

A családfelállítások felfedezése az úgynevezett csoport lelkiismeret, amelyik akkor jelentkezik ha az előbbi törvények valamelyike sérül. Ilyenkor a lélek kiegyenlítő mozgásba kezd, vagyis ha valaki nem kapta meg az őt megillető helyet a családban, akkor a következő generációban valaki tudattalanul megismétli a sorsát.

A családfelállítás legtöbbször csoportban történik, de esetenként vannak úgynevezett egyéni állítások is.

A csoportban történő a következőképpen zajlik: összegyűlik 10 -15 ismeretlen ember. Néhányan azért jönnek, mert szeretnék ezzel a módszerrel megoldani a gondjukat, mások, segítőként vannak jelen. Körben ülünk a teremben. Akinek problémája van, néhány mondatban elmondja az állításvezetőnek. Pl. „Képtelen vagyok szót érteni a lányommal, állandóan veszekszünk."

Ekkor a vezető kérdez néhány dolgot a családról. Ilyenkor csak a tények számítanak. Majd megkéri azt aki a problémát hozta, hogy válassza ki a körben ülők közül néhány családtagjának képviselőjét.
Ezek a képviselők felállnak, akinek a gondján dolgozunk, visszaül és mintegy kívülről figyeli a körben történteket. A képviselők kis idő múlva különböző érzésekről, érzetekről számolnak be a vezetőnek, ami nem az övék.

A körben történtektől függően a vezető újabb képviselőket állíthat be, egészen addig, amíg megmutatkozik a rejtett dinamika, az hogy hol borult fel a rend. Ha ez megvan, következik az oldás, különböző mondatok és rituálék által, amikor a kliens képviselője meghajol a nehéz sorsú családtag előtt, visszaadja átvett sorsát, elfogadja helyét, sorsát. Ebben az utolsó részben a kliens maga is beállhat a beállhat a képbe.

A csoportos állításnak egy különleges módja a „fedett állítás", amikor a vezetőn és a kliensen kívül senki sem tudja, kinek a képviseletében áll. Olyankor használjuk ezt a módot, ha kényes problémáról van szó, és a kliens nem szeretné, ha más is tudomást szerezne róla.

Az egyéni állítás abban különbözik a csoportostól, hogy csak a vezető és a problémát hozó van jelen, és a családtagokat tárgyak, papír lapok, emberfigurák helyettesítik.

Ajánlott ára: állítónak 10000.- ft, segítőnek 2000.- ft.
Jelentkezés kizárólag e-mail-ben: diko01@vivamail.hu vagy telefonon:0620 2613 869
Kérlek, mindenképpen jelezd, hogy témát állítanál, vagy segítőnek jössz!

Előadó: Száraz Ildikó


Kezdődik:
2011. jan. 16. vasárnap 10:00

Vége:
2011. jan. 16. vasárnap 18:00
Elérhetőség
Előadó: 
Száraz Ildikó
Telefon: 
+36202613869
Beküldte: | 2011. jan. 04. kedd - 11:08

Hozzászólások

4 hozzászólás
Tisztelet
2011. január 12. szerda, 20:12 | rocky (útkereső)

Kedves Ildikó!

Olvastam Hellinger könyvét, amelyben leírja, hogy szüleinket tisztelnünk, és amit tőlük kaptunk, megköszönnünk kell ill. különösen fontos az anyával való kapcsolat, az anya elfogadása. Nők esetében azért is, mert tőle tanuljuk el a férfiak iránti tiszteletet. Mi a helyzet olyankor, ha az anya nem tisztelte a férfit? Akkor mit tud eltanulni a gyerek, azaz mit tud ezzel kezdeni? Hogyan tanulhatja meg a tiszteletet?
Válaszodat megköszönöm.

Kedves Roxy! Hát bizony, ha az anya nem tisztelte a férfiakat,
2011. január 13. csütörtök, 16:36 | szildiko1   Előzmény

Kedves Roxy!

Hát bizony, ha az anya nem tisztelte a férfiakat, akkor a tiszteletet biztos nem tudja a gyerek megtanulni. Ugyanakkor mindenképpen figyelembe kell venni, hogy az anya sem jószántából viselkedett úgy, ahogy, sőt, talán a nagymama sem. A tiszteletlen, esetleg lenéző hozzáállás a férfiakhoz (nőkhöz) gyakran generációkon átível, (a mi családunkban az a szokás, hogy...) vagy az is előfordulhat, hogy az egyik női (férfi) családtag, a szülője, (nagyszülője) helyett "veri le a port" az ellenkező nemű partnerén. (megcsaltak, bántottak, stb. téged, - te nem mertél haragudni, - majd én bosszút állok helyetted)

A gyerek ilyenkor annyit tehet, hogy visszaadja az érzést (bosszúállás, harag, lenézés, stb) annak, akié valójában, és ő már tiszta lappal, kezd. Azt nem tudom, hogy mennyire fogja tisztelni a másik nemet, de már nem terheli a kapcsolatot olyan neheztelés, vagy hozzáállás, aminek adott esetben semmi alapja.

És hogy kié valójában ez az érzés, az az állításon
2011. január 13. csütörtök, 20:41 | rocky (útkereső)   Előzmény

És hogy kié valójában ez az érzés, az az állításon mindenképp kiderül illetve ki kell derülnie? Gondolnám, hogy persze, mert tudni kellene, hogy kinek kell visszaadni. Ám ha generációkon átívelő történet, akkor lehet, hogy az ük-ük-üknagymama fog végül előkerülni és neki kell visszaadni, vagy az érintett gyerek mindig csak előző (közvetlen) ági rokonnak (anyjának) adja vissza? Azaz ha többen elkövették ugyanazt az átvételt, akkor kinek kell visszaadni azt az érzést/sorsot?
Van ilyen tapasztalat, amikor annyira régi dolog húzódik generációkon keresztül? Tehát akár a 10. felmenőnek is lehet hatása a ma élő gyerekre? Ha a családi lélek rendszerét akarjuk számba venni, meddig kell visszanyúlnunk, hogy kik tartoznak bele?
Ha arra gondolok, hogy meg kell találni a forrást és ez akár az elérhetetlen távoli múltban keresendő, az kissé elbizonytalanít.

Lehet, hogy értetlennek tűnök, de kíváncsi vagyok. Előre is köszönöm az újabb válaszokat!

Kedves Roxy! Lehet, hogy kiderül, hogy kié az érzés, lehet, hogy
2011. január 14. péntek, 11:54 | szildiko1   Előzmény

Kedves Roxy!

Lehet, hogy kiderül, hogy kié az érzés, lehet, hogy nem. A változáshoz nincs szükség arra, hogy konkrétan megnevezzük a kiindulási pontot. Ha nagyon messzire nyúlik a történet, akkor egyszerűen beállítjuk annak a képviselőjét, akié az érzés.

Általában hetedíziglen – hét generáción keresztül - hatnak az életbevágó események a családtagokra, de anzoknak nagyon – nagyon megrázónak, vagy igazságtalannak kell lennie.
Ha tudjuk, hogy a déditől jött az érzés, akkor neki adjuk vissza. A cél mindig az, hogy a „kliens” problémájával foglakozunk, ő felszabaduljon. Vagyis a megoldáshoz nem mindig kell az, hogy egyenes ágon mindenki (anya, nagymama) is visszaadja.
Persze sok függ a témától, meg attól, hogy ott akkor mit kíván az állítás