Puri – indiai kenyér

Az egyik kedvencünk a csatni volt rizzsel és purival. A puri az egy indiai kenyérféle, nagyon egyszerű elkészíteni. Lisztet vízzel és sóval formálható sűrűségű tésztává gyúrunk és maroknyi darabokat szakítunk ki belőle. Ezeket 2-3 mm vastagságú kerek lapokra formázzuk és forró olajban kisütjük.
Ha ügyesek vagyunk, akkor sütés közben ketté válik a tésztalap a benne keletkeződő gőztől és ufó formájúra feszül! Mindkét oldalát enyhén barnára sütjük, majd mindet elfogyasztjuk!

Nem érdemes nagy adagot előre lesütni, mert fél nap után összeesik és az íze sem lesz olyan, mint frissen.
Indiában állítólag tisztított vajban sütik a purit, amit nehéz elhinnem, mert annyira biztosan nem gazdagok! Tisztított vajban sütve, az egyszerűsége ellenére is ez az egyik legfinomabb étel, amit valaha ettem!

11 thoughts on “Puri – indiai kenyér”

  1. Imádnivaló étel!
    Éltem kint Londonban egy indiai családnál és rendszeresen csináltunk purit, bár többnyire úgy, hogy főzőlapra tettük a kerekre lapított masszát, és azon pirítottuk meg mindkét oldalát. Az olajban sütéssel ugyanis borzasztó büdös tud lenni az egész lakásban mire 6 emberre való adagot megcsinálunk. Viszont kétségtelenül ez a legfinomabb.
    Ők ezt az elmaradhatatlan rizzsel eszik, kézzel úgy, hogy lecsípnek belőle egy darabot, felcsípnek vele egy kis rizset, azt pedig belemártják valamilyen zöldséges szószba. Ez volt többnyire a vacsora, melynek változatosságát a szósz jelentette. A szósz több- vagy egyféle zöldség krémesre párolásával készül el.
    Próbáljátok ki ti is!

    Ha majd a messze is közelnek látszik, s tudod az élet nem tart a halálig; Ki majd mások arcát is magában látja, az mind ráismer Önmagára.

  2. puri-élmények
    Nekem pár éve a Hegyalja fesztivál Krishnás sátrában volt lehetőségem purit készíteni és enni, és valóban nagyon finom!! Akkor még gondoltam is arra, hogy jó lenne itthon is készíteni, mert valóban nem nehéz!

  3. puri-élmények
    Nekem pár éve a Hegyalja fesztivál Krishnás sátrában volt lehetőségem purit készíteni és enni, és valóban nagyon finom!! Akkor még gondoltam is arra, hogy jó lenne itthon is készíteni, mert valóban nem nehéz!

  4. Bő olaj?
    Szai! Ilyen kenyeret szeretnék sütni… de kicsit megérmít ez az olajban sütés dolog… bő olajban kell, mint pl a rántotthúst, vagy csak egy kicsi kell alá? Köszi!

    1. Csinálj hozzá ghí-t és abban süsd meg!

      Igen, bő olajban kell sütni, hogy a felpuffadó purik széle is kapjon forró olajat a sütés közben.

      Attól, hogy sok olaj van alatta, nem lesz zsírosabb a végén, mert nem szívja tele magát olajjal, de azért lesz benne, ez biztos.

      Ha nagyon egészségesen akarod fogyasztani, akkor csinálj hozzá ghí-t és abban süsd meg! A ghí az egyik legszentebb étel, csodálatos energiájú, az egyik legtisztább rezgésű.

      1. ghí
        A Fővám téri csarnok alsó szintjén van egy ázsiai abc hatalmas választékkal (teák, fűszerek, és minden egyéb alapanyag plusz még sok más is ), ott lehet kapni ghít.

        Egyébként ha spenótot is raktok a tésztába, még jobb. 🙂

        szeretettel: Bochecha

  5. Bő olaj?
    Szai! Ilyen kenyeret szeretnék sütni… de kicsit megérmít ez az olajban sütés dolog… bő olajban kell, mint pl a rántotthúst, vagy csak egy kicsi kell alá? Köszi!

    1. Csinálj hozzá ghí-t és abban süsd meg!

      Igen, bő olajban kell sütni, hogy a felpuffadó purik széle is kapjon forró olajat a sütés közben.

      Attól, hogy sok olaj van alatta, nem lesz zsírosabb a végén, mert nem szívja tele magát olajjal, de azért lesz benne, ez biztos.

      Ha nagyon egészségesen akarod fogyasztani, akkor csinálj hozzá ghí-t és abban süsd meg! A ghí az egyik legszentebb étel, csodálatos energiájú, az egyik legtisztább rezgésű.

      1. ghí
        A Fővám téri csarnok alsó szintjén van egy ázsiai abc hatalmas választékkal (teák, fűszerek, és minden egyéb alapanyag plusz még sok más is ), ott lehet kapni ghít.

        Egyébként ha spenótot is raktok a tésztába, még jobb. 🙂

        szeretettel: Bochecha

  6. Szeretem Indiát, második otthonom
    Ghi, a tisztított vaj neve és bizony magam is szoktam használni, nincs szaga és nem fröcsög, mert a tisztítást követően kisül belőle minden nedvesség.
    Nagyvonalakban, úgy készül, hogy lassan felforralni és közben a keletkezett habot leszedni a tetejéről. Csírátlanít is egyben ez a tisztítás.
    A gabona igen drága mert pl. dél indiában nem igen terem, ezért drágább a sajtolt nönényi olaj.
    Megszerettem az indiai ételekből több félét, rendszeresen repertoáron van a mogyorós, currys rizs, a csillis tejberizs torma salátával, (zsenge tormalevél,reszelt torma,citromlé,bors)
    Elsőre nekem is szokatlan volt, de szolidabb fűszerezéssel ízletes.
    Néhány napig dolgoztam Indiában önkéntesként konyán, Más konyhatechnikával dolgoznak.
    Épp a napokban érlelődött bennem a gondolat, ki kéne ruccanni újra, második otthonomnak tekintem.
    Utitársnak akdna jelentkező?!

  7. Szeretem Indiát, második otthonom
    Ghi, a tisztított vaj neve és bizony magam is szoktam használni, nincs szaga és nem fröcsög, mert a tisztítást követően kisül belőle minden nedvesség.
    Nagyvonalakban, úgy készül, hogy lassan felforralni és közben a keletkezett habot leszedni a tetejéről. Csírátlanít is egyben ez a tisztítás.
    A gabona igen drága mert pl. dél indiában nem igen terem, ezért drágább a sajtolt nönényi olaj.
    Megszerettem az indiai ételekből több félét, rendszeresen repertoáron van a mogyorós, currys rizs, a csillis tejberizs torma salátával, (zsenge tormalevél,reszelt torma,citromlé,bors)
    Elsőre nekem is szokatlan volt, de szolidabb fűszerezéssel ízletes.
    Néhány napig dolgoztam Indiában önkéntesként konyán, Más konyhatechnikával dolgoznak.
    Épp a napokban érlelődött bennem a gondolat, ki kéne ruccanni újra, második otthonomnak tekintem.
    Utitársnak akdna jelentkező?!

Scroll to Top