A rizst sokan csak egyszerűen megfőzik, nem szeretnek bajlódni vele. Pedig ha az alábbi módon párolva készítjük el, akkor egy kis munkabefektetéssel igazán nagy sikereket érhetünk el a gourmandok körében!
Mérjünk le egy bögrényi (2-3 dl) rizst 2 személynek számolva. Mossuk meg és kezdjük el pirítani – olaj hozzáadásával – egy olyan fazékban, amelyikben remélhetőleg nem fog leégni! Közben tegyünk fel forrni egy másik edényben kétszer annyi vizet, mint amennyi rizst pirítunk.
Pirításkor az első tíz percben a rizsszemek egyre jobban tapadnak egymáshoz, de ne adjuk fel, kavarjuk tovább és kaparjuk fel az edény aljáról az odaragadt rizsszemeket!
Majd egyszer csak azt tapasztaljuk, hogy már nem akarnak leragadni, hanem könnyedén elválva peregnek a fazékban.
Innentől még tovább piríthatjuk a misztikus üveges rizs állapotig, – amit én még soha nem láttam,- de állítólag enyhén átlátszónak kellene lenniük a rizsszemeknek!?
Mindenesetre ha meguntuk a pirítást és még nem kezdtek bebarnulni a szemek a túlpirítástól, akkor öntsük rá az összes felforralt vizet, sózzuk és kavarjuk meg egyszer. Közben nagyon vigyázzunk, mert a felcsapódó gőz égést és szőrhullást okozhat az alkarunkon!
Így forraljuk még tíz percig, többet már ne kavargassuk, majd vegyük a legkisebb lángra és fedő alatt úgy pároljuk a teljes puhulásig.
Sokan megszokásból szeretik kavargatni a rizst. No ez itt egy jó gyakorlat, hogy erről leszokjanak, mert a kavargatással széttörik a szemeket és akkor olyan ragadós rizsmasszát kapnak a végére, mint ami már csak tejbegríznek való.
Ezért óvakodjunk a felesleges kavargatástól!
Addig kell párolni a rizst, ameddig meg nem puhul – ugye ez logikus – közben öntsünk alá, ha a kétszeres víz kevésnek bizonyult volna. Ha megpuhult, de még van alatta egy kis víz, akkor fedő nélkül párologtassuk el a felesleget és így igazán pergős és ízletes rizst kapunk!
Néhanapján teszek hozzá mogyorót még a pirításkor, vagy konzerv kukoricát valamikor a vége felé. Megvadíthatod mással is, ami a főételhez stílusban passzol.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Ha nem kavarom, honnan
Ha nem kavarom, honnan tudom, hogy az alja már leéget?
Kavics22
Amíg az olajban
Kavics22
Amíg az olajban pirítod, addig kavarni kell, mert le fog ragadni és ráadásul egész kis lángon kell pirítani.
Csak annyit tennék hozzá a recepthez, hogy valóban a felöntés után nem szabad kavargatni, egyszer szoktam megkavarni, amikor hozzáöntöm a vizet. Azonban én nem szoktam végig várni, hogy teljesen puha legyen. A pirítás után felöntöm dupla mennyiségű vízzel – lehet hideg is -, megvárom, amíg felforr és 1-2 perc után elzárom alatta a lángot, majd leborítom fedővel. Kb. 20 perc múlva a gőzben teljesen puha lesz. 🙂
Ha nem kavarom, honnan
Ha nem kavarom, honnan tudom, hogy az alja már leéget?
Kavics22
Amíg az olajban
Kavics22
Amíg az olajban pirítod, addig kavarni kell, mert le fog ragadni és ráadásul egész kis lángon kell pirítani.
Csak annyit tennék hozzá a recepthez, hogy valóban a felöntés után nem szabad kavargatni, egyszer szoktam megkavarni, amikor hozzáöntöm a vizet. Azonban én nem szoktam végig várni, hogy teljesen puha legyen. A pirítás után felöntöm dupla mennyiségű vízzel – lehet hideg is -, megvárom, amíg felforr és 1-2 perc után elzárom alatta a lángot, majd leborítom fedővel. Kb. 20 perc múlva a gőzben teljesen puha lesz. 🙂
Én még feketeborsot és petrezselymet is teszek hozzá. Ha
Én még feketeborsot és petrezselymet is teszek hozzá. Ha különlegességet szeretnénk kurkumával szinezhetjük, gyönyörű sárga színe lesz. Inyenceknek ajánlom, hogy mazsolát keverjenek hozzá, fenséges ízkavalkádot kapunk.
Én még feketeborsot és petrezselymet is teszek hozzá. Ha
Én még feketeborsot és petrezselymet is teszek hozzá. Ha különlegességet szeretnénk kurkumával szinezhetjük, gyönyörű sárga színe lesz. Inyenceknek ajánlom, hogy mazsolát keverjenek hozzá, fenséges ízkavalkádot kapunk.
Tejbegríz
Sziasztok!
Én csak annyit tennék hozzá, hogy én a tejbegrízbe nem teszek rizst.
Tejbegríz
Sziasztok!
Én csak annyit tennék hozzá, hogy én a tejbegrízbe nem teszek rizst.