Önismereti imaginációs gyakorlatok | Önmegvalósítás.hu

Önismereti imaginációs gyakorlatok

Az imaginációs gyakorlatokból tovább lépve, most eljutottál azokhoz a gyakorlatokhoz, amelyek már kifejezetten önismereti eredményeket hordoznak magukban.
Az önismereti imaginációs gyakorlatok tartalma, története és szimbolikája mind arra irányul, hogy valamilyen belső kérdésedre, útkeresésedre választ adjon vagy egy problémád megoldási lehetőségeit megmutassa.

Ehhez az előző részben tanult imaginációs elemeket használjuk fel, mégpedig olyan szimbolikát adunk a gyakorlatainknak, amelyek valamilyen módon utalnak az életünkre. Íme néhány példa önmagad és a belső szimbólumok összefüggéseire:

  • ház - az otthonod
  • folyó - az életed folyása, sorsa
  • út - az életed útja, amit Te jársz be
  • természet - a Te természeted
  • erdő - a világ sokfélesége
  • hegycsúcs - a legnagyobb cél, amit el szeretnél érni
  • barlang - tudatalatti és tudattalan régióid
  • könyv - a tudás gyűjteménye
  • Bölcs - a Felettes Éned
  • fény - az Isteni minőség

...és még sorolhatnám.
Akár Te is kitalálhatsz egyedi szimbolikus kapcsolatokat az imaginációd és az életed között, a lényeg az, hogy amit előre meghatározol, az úgy fog működni!

1. gyakorlat

Például úgy döntesz, hogy az életed áramlását egy folyó jelképezi, Te pedig egy ladik leszel, amelyik csordogál lefelé a folyón. Ha az életed zűrös időszaka következik, akkor a folyó válljon vad, zavaros folyammá, ha pedig nyugodt időszakod következik, akkor a folyó is legyen lassú, békés, barátságos!

2. gyakorlat

Előtted áll egy hegy, amelyik a legnagyobb célodat jelenti. Ha eléred a csúcsát, az azt jelenti, hogy eléred a célod teljesülését is! Indulj el és keresd meg a legcélravezetőbb uttat a csúcshoz, közben figyeld, hogy milyen segítségeket kapsz és mi akadályoz?!

Ha nagyon nehezen haladsz, akkor menj be a barlangba, amelyik mélyén találkozhatsz a hegyi remetével. Ő minden kérdésedre válaszol!
Ha sikerül elérned a csúcsot, akkor ott figyeld meg mit érzel! Kielégült-e a vágyad és milyen következő cél jön elő belőled? Melyik hegycsúcs szimbolizálja azt?

3. gyakorlat

Képzeld el, hogy a családtagjaiddal együtt mind egy háztáji gazdaság állatai vagytok. Kit milyen állatnak látsz? Te milyen állat vagy? Miért? Mit szimbolizálnak az egyes állatok?

A gazdaság udvarán összeverődnek az állatok és az egymás felé viselkedésük megmutatja számodra, hogy milyen a szerepek nélküli viselkedésük, érzésük a családtagjaidnak.
Készülj fel, ez meglehetősen leleplező gyakorlat lehet!

4. gyakorlat

Egy konzervgyárban a munkások a szalag előtt állnak és az almát válogatják. De ebben a gyakorlatban most nem a rosszat kapják ki, hanem fordítva, a legszebbeket veszik le a szalagról.
Mindez azt fogja Neked szimbolizálni, hogy hogyan találnak megfelelő partnert az emberek és Te hogyan találod meg a párodat.

Engedd az intuíciódat megnyílvánulni és ha leveszel egy szép almát, azt kóstold is meg!

Ezekből a példákból már látod, hogyan kapcsoltuk össze a szereplőket, a történetet, a kérdéseket a saját életed motívumaival. Hasonlóakat Te is kitalálhatsz magadnak ésbiztos eredményes önismereti gyakorlásod lesz!

Beküldte: | 2008. jan. 18. péntek - 07:00