Haladok én egyáltalán? | Önmegvalósítás.hu

Haladok én egyáltalán?

Hozzászólások

3 hozzászólás
Domoszlai Katalin képe
Tény, hogy ahányan vagyunk, annyiféle
2012. december 01. szombat, 9:17 | Domoszlai Katalin

az utunk, viszont vannak szakaszok, amikor az elakadások és a megoldások hasonlóak.

Kétféle krízissel volt dolgom, ami rendesen szétzilálta az addig elért harmóniát. Áttevődött természetesen mind a három szintre, adva anyagi nehézségeket, lelki megborulást és szellemi zavart, káoszt.

Az egyik a mélységével érte ezt el. Abszolút logikus, hogy a lelki fejlődés során a nagy falatokat a már gyakorlottak kapják meg, mivel kezdőként esélytelen lenne a bevállalása. Ken Wilber hasonlatával élve, a spirituális krízis olyan, mint amikor át kell építened egy vasútállomást, de közben járnia kell a vonatoknak! Vagyis működnie kell valahogy a munkádnak, állj helyt mint szülő, építsd a párkapcsolatodat vagy lépj ki belőle, ha az a feladat és persze fejlődj szakmailag, úgy hogy közben szétbombázod "melllékesen" az egódat. A mély krízisből való kijövetel leghatásosabb gyakorlata a gyökér ok meditáció, amiből a Sanyi javaslata szerint a heti egy elviselhető. Tehát adott a legoptimálisabb ütem. A végleges megoldást az adja, amikor rádöbbenünk, melyik az az életterületet, amit át tudunk adni a Belső Bölcsességünknek, magyarán kiütjük az egót olyan szinten, hogy képes legyen az adott területet feladni. Azért mély maga a krízis, mert meg kell haladni az addigi probléma megoldási módszereket, magasabb szintre hozni, amihez a tudást a legmélyebb szétcsúszásban kell elsajátítani.

A másik típusú krízis elhúzódó, millió apró-cseprő feladattal, sziszifuszi, a nagy áttörések eufóriáját nélkülöző munka. Erről a mostani leckéről nekem is a takarításos hasonlat jutott eszembe. Képzeld el, hogy a személyiséged egy ház. A nappaliban rend van, ott tanyázol és oda engeded be a vendégeket. Mindent, ami kényelmetlen, félelmetes, fájó, azt valahová betuszkolkolod, de egyszer padlás, pince, spájz, szekrény minden tele lesz, semmit sem találsz, egyszer csak ebből eleged lesz, mert már szinte semmi helyed nem marad élni. Nekiláthatsz a nagy rendrakásnak, ami azt jelenti, kiszórsz mindent magadtól vagy jön a tornádó és helyetted teszi ezt. Kénytelen van nekilátni az aprólékos munkának, szétválogatni mit dobsz ki, mi marad, hol a helye, ami segít az a kitartás, a szorgalom és az elfogadása annak ahol tartasz. Ha vendég jön és csak a nappalit látja, kuplerájt fog látni, természetes :-) Hiszen az a pár polc, szekrény, ahol már rend van semmi ahhoz, amit elővettél, hogy rendet rakj. Az életterületed beszűkül, ha a feladataidat hárítva mindent begyömöszölsz valahová, viszont amikor már az egész ház tiszta, tágas, rendezett, megsokszorozódik az élettered.

Az elhúzódó krízis során a következő gyakorlatok voltak/vannak a segítségemre:

- őszinteség növelés, szinte minden második nap. Alap gyakorlat, amikor felteszed a kérdést, fogalmam sincs, mi dolgom van ezzel. Dehogynem tudod! Csak éppen őszintén be kell vállalni :-)

- belső középpont megtalálása gyakorlat, szintén alap, bármilyen kicsúszott állapotot szeretnénk a helyére billenteni. Az eredeti gyakorlatban az energiatest, a személyiség és a lélek középpontba, harmóniába hozása a gyakorlat lényege, ezt kibővítettem a testsúlyra, az időbeosztásra, az anyagi helyzetre vonatkozó gyakorlatokkal.

- félelem oldás, hát ez a leggyakrabban hárított gyakorlat

- elfogadás és a személyiség szeretete, múlt feldolgozása, újra és újra

- kötődések elengedésre, amit kívülről várok el, megadom saját magamnak, felszabadulva a függések alól

- tisztító, energetizáló gyakorlatok, amik a zaklatott álmok miatti kiesett energiát pótolni tudják.

A buddhisták jól tudják már pár ezer éve, elveszni a krízisben, milyen is ez :-) Ezért javasolják, végy menedéket!

Ez a menedék háromféle, az ajánlásuk szerint, amivel mélyen egyetértek.

1. A módszer, a praxis. Válaszd ki az utad és menj rajta.

2. A gyakorlók közössége. Olyan emberek, akik értik, mi van veled és emelni, megtartani tudnak, amit visszaadsz, ha rajtad a sor. Együtt könnyebb, kérj segítséget!

3. Buddha maga. Isten kegyelme, amit megtart. A legsötétebb percben is veled van, még ha átéled, minden elveszett.

... és ami kimaradt, a mozgás, a szabad tánc és a futás... :-)

spiritosaurus képe
Érdekes téma ez a haladás :)Szerintem egy "gyakorlott" kereső
2012. december 12. szerda, 14:42 | spiritosaurus

Érdekes téma ez a haladás :)

Szerintem egy "gyakorlott" kereső onnan ismerhető fel pont, hogy egyre kevesebbet foglalkozik azzal, hogy "haladt-e egyáltalán". Egy gyakorlott kereső pillanatról pillanatra halad.

Ahhoz ugyebár, hogy megtudd, haladtál-e egyáltalán, össze-vissza kell viszonyítgatni. Egyrészt ugye minden relatív, tehát még abban sem lehetünk biztosak, hogy mi "haladás" és mi "visszaesés", másrészt ezzel pont megszakítunk minden nemű egységet, mert amint bármit bármivel összehasonlítasz (többnyire a múltat a jelennel), azzal már kettévágtad az egészt, és valamilyen szisztéma alapján bírálod az így keletkezett darabokat. Nem beszélve arról, hogy ez mennyi időt emészt fel fölöslegesen :)

Szerintem a "haladtam-e egyáltalán" kérdésre egyetlen olyan választ tudsz magadnak adni, amiből biztosan tudhatod, hogy haladsz, és az egy őszinte, megjátszatlan, nyugodt mosoly. Bármi más gondolat, monológ, dialóg, kifogás, magyarázat merül fel benned, az annak a jele, hogy egy helyben állsz.

Huszti Sándor - Önismereti tanító képe
Egy darabig eldolgozgat magán az ember hitből
2012. december 13. csütörtök, 17:13 | Huszti Sándor -...   Előzmény

Amikor a haladás érdekében napi több órát gyakorol a "gyakorlott" kereső, akkor ehhez jelentős motiváció kell! Egy darabig eldolgozgat magán az ember hitből (hisz benne, hogy hatni fog), de aztán az egónak megcáfolhatatlan eredmények kellenek.
Azonban úgy vélem, nem csak az egónak kellenek az eredmények, hanem a józan ítélőképességünknek is, hiszen ezek nélkül az ego becsaphatja magát, úgy tehet, mint aki dolgozik a változáson, azonban valójában nem mer változni.

Ezért szerintem a legjobb, ha a fentebb leírt módon tisztán látjuk a nagy és a kis lépéseinket, eredményeinket is és ez ad motivációt, kitartást a tovább gyakorláshoz.