Egy börtönkísérlet tanítása | Önmegvalósítás.hu

Egy börtönkísérlet tanítása

Ma találtam egy videót, ami olyan börtönkísérletről szól, amiben ártatlan, jólelkű, önként jelentkező fiatalok közül választanak ki rabokat és börtönőröket. Egy egyetem pincéjében megteremtik számukra a börtön-feelinget, és vizsgálják a viselkedésük változását. Röviden: a jólelkű börtönőrök hatalmaskodó, gonosz, szadista emberekké váltak pár napon belül. A rabok pedig kezdeti lázadásuk után engedelmeskedtek nekik, elhitték magukról, hogy ők rosszak, gonoszok, akik ilyen bánásmódot érdemelnek. A börtönőrök -bár tudták, hogy a rabok is ugyanúgy ártatlan egyetemi hallgatók, mint ők- mégis megmagyarázták maguknak, hogy veszélyes gyilkosok, mintegy mentséget találva saját szadista viselkedésükre.

Ő a videó:

www.youtube.com/watch?v=EXzqKWBreiE

Ami nagy tanítás volt számomra, azt a kísérletet végző pszichológus, Philip Zimbardo mondja a videó végén:

"Ezek a kutatások arra vannak, hogy megértsük: hogyan képesek jó emberek rosszat tenni. Pl. hogyan tudtak fiatal németek nácikká, SS katonákká válni, hogyan lehettek felelősek milliók meggyilkolásáért és elgázosításáért... hogyan lehetséges egy ilyen átváltozás?
Ezek a kísérletek csak megpróbálják ezt megérteni, de nem adnak felmentést. Ez a tudás másra kell. Hatalmas erőt ad, hogy szembe tudjunk szállni sebezhetetlenségünk illúziójával. Mert amikor azt mondjuk, hogy nem, én ezt nem tenném meg semmilyen körülmények között, azonnal fogékonnyá válunk azok az emberek iránt, akik minket manipulálnak. Csak ha elfogadom, hogy bizonyos körülmények között esetleg belőlem is náci őr lehetne, akkor lehetünk erősek."

Számomra tanítás volt arra, hogy tényleg nincs más út, mint elfogadni a világban látható rosszat saját magunkban. És így nemcsak békéssé, derűssé meg harmonikussá válik az életünk - mert ezt eddig is tudtam - hanem csakis ezáltal válhatunk a mindenkori hatalom nyomásától szabadult, életét tudatosan irányító, manipulálhatatlan lényekké.


Beküldte: | 2014. jún. 20. péntek - 19:15

Hozzászólások

0 hozzászólás