Figyelem | Önmegvalósítás.hu

Figyelem

"Párbeszéd / Hallgatás / Elmerengés / Eltávolodás / Közeledés - Kapcsolat
Nézlek, veled vagyok / Csak maradni / Hallani minden rezdülésed, ami rólam árulkodik Út / Járható / Belelátok / Egyé válok / Feloldódok Elmozdulsz / Követsz / Találkozunk a tér időtlenségében Tükör vagy, visszaadod érthetetlen rezdüléseim hullámait Figyelem / Figyellek / Figyelnek / Figyelve - Figyelsz"
"Társamhoz egyetlen dolog kapcsol: a figyelem irányultsága. Figyelem mozgását, jelenlétét, döntéseit, majd lassan azonosulok vele. Mikor minden rezdülését érzem, én is mozdulni kezdek. Minden születő mozdulatom belőle indul ki és áramlik hozzám. Mintha ő mozgatna engem, én csak követem..." A figyelemmel való "játékban" rengeteg lehetőség rejlik. Benne van a valóság és a képzelet, a test és az érzelmekkel teli lélek, a puszta, ösztönös reakciók és a megfontolt cselekedetek.

Leírod mit mond Neked ez?

A Figyelem, valóban az EGO-t táplálja?

Beküldte: | 2009. júl. 28. kedd - 16:25

Hozzászólások

13 hozzászólás
ehhez füződő érzelmi szálam
2009. július 28. kedd, 16:35 | gernis

Mikor először olvastam ezt, egy tánc-együttes írását szintén egy mély megrendültség érzése fogott el... Zokogni kezdtem…
Hét olyan esztendőről mesélt ez nekem, amely a viszonzatlan, beteljesületlen szerelemről szólt.
Első látásra szerelem volt részemről. A nagy szerelem.
A beteljesületlenség fájdalma akkor tört felszínre….
Miután erre az írásra rábukkantam rá kb. fél évre elmentünk táncolni. Ő, az élete legnagyobb szerelme, és én. Megdöbbentő tapasztalás volt. Látni az ő kapcsolatukat ebben a tükörben, látni mennyire figyel rá Ő, és megtapasztalni azt, hogy mikor mi ketten táncoltunk, mennyire figyeltem én Ő rá, tükörképévé voltam… „utánoztam”.
Ő ezt nagyon élvezte… Nekem természetes volt… Majd kaptam tőle egy nagy puszit.
Ekkor döbbentem rá, hogy itt valami nem kóser. Nem vagyok „férfi” ebben a kapcsolatban és Ő nem „nő”. Még félév kellett, mire elengedtem a kezét. Nehéz volt. Fájdalmakkal teli az a fél év, főleg, hogy együttlaktunk. Akkorra már annyira menekültem, magamtól, előle, és a kapcsolattól, hogy visszatérő álmom volt, hogy menekülök tőle, előle, de ő követ…
Sok-sok hosszú és mély ölelések közepette sikerült „eltávolodni”.
Nyolc évig kísértük egymást utunkon.

Van egy másik emlékem is ezzel a szöveggel kapcsolatban.
Emlékszem mikor felolvastam egy autista fiúnak ezt a szöveget. Ő is megdöbbenéssel hallgatta, felhúzott szemöldökkel, tátott szájjal figyelt. Levegőt nem kapott. Kivette a papírt a kezemből, nézte pár másodpercig. Majd rám nézett. Figyeltük egymást. Majd
Kacagva átölelt és megveregette a hátamat, én meg viszont. :))

jaguar képe
Figyelem <-> Ego
2009. július 28. kedd, 17:26 | jaguar

"A Figyelem, valóban az EGO-t táplálja?" - na ha valamit nem táplál! :D
A figyelem gondolatnélküliség, a gondolatnélküliség pedig egónélküliség. Szerintem, csak hát olyan ritkán sikerül ezeket az állapotokat elérni sajnos.

Most hirtelen ennyi, egyébként tetszet a visszatérő-álom leírásod a múltkor, sikerült már rájönnöd a miértjére?

Szerintem a figyelem a
2009. július 28. kedd, 17:33 | csaesz   Előzmény

Szerintem a figyelem a másik fél egóját táplálja. : )

jaguar képe
bizonyos esetekben
2009. július 28. kedd, 17:37 | jaguar   Előzmény

igen-igen, a fenti példában mindenképpen, az nekem is feltűnt :)

Na igen... :))))
2009. július 28. kedd, 18:26 | gernis   Előzmény

Na igen... :))))

jaguar képe
Krishnamurti a Figyelemről
2009. július 28. kedd, 17:35 | jaguar   Előzmény

úúú jut eszembe, ezt már linkeltem egyszer, de.. Még senkit nem hallottam a Figyelemről így beszélni, ha vágod az angolt (6:10-től):
http://www.youtube.com/watch?v=JKvz3BdB2EE

RE:
2009. július 28. kedd, 18:28 | gernis   Előzmény

Figyelem gondolatnélküliség... hm... A figyelemről nekem Flow Az áramlat c-ű könyvben leírtak jut eszembe.... sajnos még nem vagyok azon a szinten, hogy megvalósítsam... Eléggé figyelemzavaros vagyok ebből a szempontból is...
Azon a szinten meg végképp nem vagyok, hogy az elmémben ürességet éljek át... :)

Az álmomról annyit, hogy szerintem a ház- önmagam.... magamat kéne megtalálni...
és én bántom önmagam és az "őseim", szüleimmel, a családdal való kapcsolati rendszerem helyreállításának sürgetéséről szól... Persze ez csak a saját értelmezésem. :)

Ja, köszi, but I don't szpiik english :) és nem is értek idegennyvelvül :)

jaguar képe
Elme, álmok
2009. július 28. kedd, 19:41 | jaguar   Előzmény

A könyvet nem ismerem, de a figyelemzavarossággal nagyon együtt tudok érezni sajnos és a mai napig is az elme csitítgatásával állandóan meggyűlik a bajom. Nem tudom kikapcsolni, meditációban is mindig előjön a kis virgonc. Talán valami mantrát kéne találnom vagy nem tudom. Van valakinek elmekikapcsolásra bevált gyakorlata egyébként? Bármi?

Álom: olyannyira nem vagyok "álomszakértő", hogy soha még visszatérő álmom sem volt, és mostanában kezdek csak emlékezgetni álmaimra úgy egyáltalán. De, nagyon érdekel a téma és haladgatok a magam útján, majdnem minden nap emlékszem már valami kis szösszenetre. Viszont én máshogy látom a te témádat, nem biztos hogy a szimbólumok között kell ott kutatni. Van amúgy egy méltatlanul elfeledett topik is erről témakörről itt:
http://onmegvalositas.hu/cikk/tudatos_almodas_modszere

Re:Re:
2009. július 28. kedd, 19:57 | gernis   Előzmény

Azt hiszem az első lépés az lehetne, hogy nem görcsölünk be ettől a gondolat-folyamatoktól. Legalább is nálam ez a probléma, hogy elkezdem akarni leállítani... na ez már rossz út....
Van egy módszer, mely nekem egyszer-kétszer bevált:
-testellazulás, fizikai test ellazítása
-légzésre figyelés
-alhasi központ -napfonatnál feltöltjük az étertestünket energiával, fénnyel, míg nem ragyogni kezd, majd megengedjük, hogy étertestünk akkora legyen, mint egy kisebb ház
egyelk finomabb szintre lépünk, az érzelmeimet nyugtatjuk meg.
Elképzeljünk, egy, a szívünk magasságában elterülő tavat. - kisimítjuk a felszint, ha még hullámozna, majd megtisztítjuk a tavat, míg nem lelátunk a tó aljáig.
Érzelmeink harmonizálása után jöhet a még eggyel finomabb szint, a gondolataink lecsillapítása.
pl: elképzelünk egy hangerőszabályzót és "letekerjük" a hangerőt. - vagy figyeljük meg a gondolatainkat, ahogy egymás után következnek, majd lassítsük le, pl úgy, hogy elképzeljük, hogy a gondolataink felíródnak egy táblára, mi pedig letöröljük a táblát, mielőtt még elolvasnánk mi van ráírva. Így lassan elérhetjük a belső csend állapotát... melynek jellemzői az ellazult fizikai test, a feltöltött étertest, a legnyugtatott érzelmek és a lehalkított gondolatok....

Hát igen gyakorolni kell..... nevelni magunkat erre, mint amikor a kiskutyát tanítod arra, hogy "ül"! :)
Türelemmel és szeretettel...

Az jó, ha figyelsz az álmaidra, fog ez menni... Nem hiába, van aki azt ajánlja minden nap írjuk le az álmainkat... Jung sokat írt erről hihi!
bár én azt hiszem az álmok a tudalatti szimbólumai, csak is szimbólumokban lehet értelmezni...
Kíváncsi vagyok Te miben látod az én álmomat, témámat... leírod, ha megkérlek?

Jaaa! A tudatos álmodás még nem igazán megy... Próbálom, de én is csak addig jutok, hogy felismerem, hogy álmodok.... :)))

jaguar képe
Álmok
2009. július 28. kedd, 21:06 | jaguar   Előzmény

"elkezdem akarni leállítani... na ez már rossz út...." - na látod én még ezzel próbálkozgatok... De ezek szerint tudsz te már erről dolgokat amiket én nem, ez jó! Meglátjuk, módszerek kellenek mindenesetre, ezek segíthetnek, valami csak működni fog.

"Nem hiába, van aki azt ajánlja minden nap írjuk le az álmainkat... Jung sokat írt erről hihi!" - én a pszichológia mezejéről érkeztem ide egyébként - kevés igazán hiteles embert találtam ott így utólag, de Jung volt az egyik meg Rudolf Steiner, magyarok közül meg Feldmár, Csernus és én itt be is zártam a kutatást onnan. Pont. :)

Egyébként igen, ezt a felirogatást én is akartam csinálni, aztán rájöttem, hogy egyszerűbb beszerezni egy diktafont hozzá, de aztán ahhoz is lusta lettem.. (most a legutóbbi filmélményemben, a Ghost Hound főszereplője is diktafonra mondta az álmait ébredés után, ezt nagyon ajánlom, sőt inkább nem írom le a meglátásom mégsem, nézd meg a sorozat első részét a fenti linkről... na nekem az a meglátásom az álmoddal kapcsolatban).

RE: álom
2009. július 29. szerda, 21:01 | gernis   Előzmény

Bocsi, hogy csak ma válaszolok...

"...valami csak működni fog."
Tetszik a pozitív hozzáállásod! Én is bízom benne! Sok sikert Neked!

Rudolf Steiner... amikor olvastam tőle részleteket elég magas színvonalon írt számomra, ha most olvasnék, lehet már érteném?! :), hiszen akkor 16 éves voltam :)
Viszont tartalékom, mert az egyik tanárom kedvence.... érdekes mástól nem is hallottam róla... talán most itt az idő, hogy elővegyek tőle valamit... Köszönöm ezt is Neked... melyik könyvét ajánlod elsőre?

Én néha leírom az álmaimat, és a meditációmat, hisz vezetek naplót... de lehet tényleg diktafonozni kellene, legalább gyakorolnám a beszédet hihi! De szerintem maradok az írásnál.
Ha Te csak most kezdesz emlékezni álmaidra, válaszd a Neked jobban tetsző módszert, de ne hagyd ki...

NapHold Eta írt a blogjában az álmokról: http://naphold.blogspot.com/2009/05/almainkrol.html

Nagy nehezen letöltöttem az "animát", mert először nem akarta elküldeni a belépéshez szükséges linket és a feliratot is csak nagy nehezen találtam meg.... :) tényleg nagyon jó! Köszi, hogy ajánlottad!, bár még csak az első részt néztem meg, de már rákattantam :)
(Na! Egy újabb figyelmeztetés nekem a hipnózisra... :)))) Eta már jelezte nekem... :)
Egyébként sok témát érint ez a kis matuska film... tetsz...

jaguar képe
anime
2009. július 29. szerda, 23:14 | jaguar   Előzmény

Ne viccelj, köszönöm hogy egyáltalán válaszoltál. :) Most eközben meg azon gondolkodom/azt érzem hogy lehet hogy tényleg minden esetben érvényes az, hogy a figyelem a másik fél egóját táplálja. :) A nem-figyelem meg sérti azt. Érdekes.

Na szóval Rudolf Steiner! Nem olvastam végig tőle semmit, egyszerűen csak szembejött velem a neve és nem tudtam ki ő (mert volt fősulin pszichológia tantárgyunk, de valahogy nem rémlett a neve, csodálkoztam hogy miért nem találkoztam vele eddig). Szóval elolvastam az életrajzát hogy mégis miről van szó és persze ledöbbentem. Idézetekben, témakörökben vissza-vissza köszönt nekem utána is, aztán egy időben Atlantiszról akartam olvasni valamit és megintcsak találkoztam vele, hogy az Akasha krónikából c. könyvében ír róla. De konkrétan, részletesen, történelmi jelleggel én meg csak néztem, hogy ilyen van? (Akkor Platón is lehet hogy nem viccelt? :)) Úgyhogy ezt a könyvet le is töltöttem és elkezdtem olvasni, de aztán egyelőre abbamaradt. Ennyi nagyjából, szerintem egyébként csak simán ha sokat találkozol valakinek a nevével akkor olvasnod kellene tőle valamit és hogy mit, azt szintén megérzés alapján érdemes eldönteni. :)

Az animéről meg: örülök, persze nekem nem hipnózisról jutott eszembe, de ha neked ez jött le belőle, akkor az is lehet hogy nem véletlen. Tényleg sok témát érint és azért sem akartam konkrétumokat írni a meglátásomról, mert az csak az én nézőpontom és lehet hogy hibás meglátás, legjobb ha az ember magától rájön az álmainak a jelentésére. Nekem is van időnként olyan hogy nem tudom hova tenni a történést, de szeretnék magamtól rádöbbenni majd jelentésekre akkor és ott, amikor kell. Legutóbb például egy futurisztikus, kihalt nagyvárosban bolyongtam, de nem tudom tudatos volt-e az álom, de lehet, mert szerintem én választottam hogy mikor merre menjek tovább. :o *

(felirat? a felirat pedig bele van égetve a videóba én úgy tudom! :) Ja igen, matroska fájl: .mkv - nem is figyeltem, nekem a VLC media player simán visz mindent ;))

* sőt, most jut eszembe, ez is csak egy álom volt az álomban, elaludtam valahol és ezt álmodtam, amikor pedig felébredtem az álmomban, akkor ez csak egy álom volt már ott is!

Re
2009. július 30. csütörtök, 7:39 | gernis   Előzmény

"...lehet hogy tényleg minden esetben érvényes az, hogy a figyelem a másik fél egóját táplálja. :) A nem-figyelem meg sérti azt."
Erről az jutott eszembe, hogy amikor kisgyermekek voltunk és a szüleink figyelem-megvonással "illettek" az mennyire fájdalmas volt a egónak :))))
Legalább is nekem beugrott egy emlék, amikor 3-4 éves lehettem és szóltam apámhoz, de nem figyelt rám.... állati rosszul esett és haragból-dühből egy állati nagyot haparaptam a "sej-hajába" hihi! (igaz ő erre lekevert visszakézből egy pofont), azon merengek miért nem bírtam elviselni, hogy nem figyelt....
Na meg a másik kérdés, amikor szeretet-megvonásként használják egyes szülők a figyelem megvonást, amikor "haragszanak" :)
Bár ezek a "figyelem"-értelmezések, amiket az írogatásban (beszélgetésünkben) folytatunk szerintem nem a blogom elején írt figyelemről szólnak, de nem baj, jó ez így.... Sőt! Örülük, hogy kommunikálunk!

Az jó, ha ledöbbentél! Szerintem ilyenkor kapunk valamit.... :)
Én Hamvas Béla bácsi Babérligetkönyvén döbbentem először igazán.... :)) Nagy hatást gyakorolt...
Na jó, ma éjjel is volt egy kis döbbenet, az anime-ből néztem egy párat... "skizofrénia" meg "szinapszisok".... ezek miatt kellenek a gyógyszerek.... a legjobb barátom szerint meg semmi bajom, Tibetbe kéne mennem egy-két hónapra hihi!

"...ha sokat találkozol valakinek a nevével akkor olvasnod kellene tőle valamit...."
:)))) Ez jó, állandóan megtalálnak Seth-könyveivel, már le is töltöttem, de még bele se olvastam....
Egyébként igen, én is így látom.... hihi!
Azt hiszem a "halogatásokban" hasonlítunk, ez így ennyiből ki is derült számomra. :))))

* sőt, most jut eszembe, ez is csak egy álom volt az álomban, elaludtam valahol és ezt álmodtam, amikor pedig felébredtem az álmomban, akkor ez csak egy álom volt már ott is!"
Juj, azok mindig megfognak.... :)))
Sanyi egyik sirály cd-jén, asszem pont az ingyenes, elsőn van is erről szó az elején meg pár percben az álmokról és a "felébredésről".... :))) ha jól emlékszem a teremtéstörténet-elméletről jutottak ezek eszébe, meg Istenről... na, ha nem hallgattad még meg, így érdekes lehet az összefüggés hihi,
(de én Sanyiban pont azt szeretem, hogy annyira logikusan és következetesen füzi össze gondolatait,
(és nagyon érthetően, egyszerűen magyaráz, s semmi csapongással).... irigylem is :)))

Szép Napot Neked!
Üdv: Gernis

Feliratkozás Hírlevélre