Kényszeres félelem | Önmegvalósítás.hu

Kényszeres félelem

2013. május 15. szerda, 20:43 | Látogató

Úgy gondoltam itt a legmegfelelőbb helye a kérdésemnek és a rövidke felvezető történetemnek,tekintve,hogy ennek a dolognak valami alapjául szolgál. Kényszeresen félek amióta csak az életemet tudom. Ha épp valamitől nyugtom van,valami más miatt pörgök feleslegesen. Például volt egy párkapcsolatom,nem régiben,amiben nagyon féltem attól,hogy mikor hagynak el,mikor veszítem el azt a lányt. Be is következett. Utána attól féltem,amint ez a dolog megszűnt,hogy éppen nem-e a nemi identitásommal vannak zavaros gondjaim,vagy éppen mikor nem sikerül valamit összehoznom (rengetegszer alaptalan és felesleges a félelmem és az aggódásom,csak épp egy kapaszkodót keresek).

Mindig találok valami kapaszkodót,amitől félek. 1 hete nővérem beszélt arról,hogy milyen fura dolgok történnek a házunk körül és hogy állítólag kereszt fiam látott egy szellemet egyik nap nálunk. Én azóta pl. kényszeresen attól félek,hogy mikor kell majd hazamennem. Mindig pörgök valamin.

Nagyon nagy segítséget jelentene számomra,ha valaki tudna Nekem segíteni személyes tapasztalatát leírva a félelem megszüntetésével kapcsolatban. A félelmeim az esetek jelentős részében nem kézzel fogható dolgokhoz kapcsolódnak. Viszont régen megbetegedtem és akkor alakult ki egyfajta pánik félelmem a betegségemet illetően. Talán összefüggésben áll ez a dolog is ezzel az egésszel.... Nagyon remélem találok megoldást erre a gondomra,mert sokszor nagyon megkeseríti a hétköznapjaim....

Domoszlai Katalin képe
A leírásod alapján a problémád a generalizált szorongás
2013. május 20. hétfő, 9:52 | Domoszlai Katalin

nevű betegségre hasonlít a leginkább.

A tudatalattidban ott van a félelem igazi oka. A biztonságérzeted megsérült, ennek az okát fel kellene terápiában tárni.

Leírom, hogy én, mint terapeuta, hogyan fogok hozzá.

Először is felmérem, hogy a személyiséged mennyire erős, milyen szinten terhelhető. Az első szakaszban megerősítés történik és a hibás gondolkodási minták felismerése, átalakítása. Ahogy írtad, Te is belátod utólag, hogy a félelmeid, szorongásaid többsége teljesen irracionális, az elméd teremtette téves gondolatok sokasága.

Azután olyan gyakorlatok következnek, amiknek a célja a biztonságérzet megszerzése és megtartása, tehát olyan gyakorlatok, ahol a tudatalattiból előhívjuk az igazi félelmet, megszemélyesítjük és megszelídítjük. Megtanulod ezeket a helyzeteket alapfokon kezelni. Olyan erőforrások birtokába jutsz, mint például az Erőállat, ahol tanulsz és rátámaszkodhatsz az Erőállatban megtestesülő szellemi segítségre.

Nagyon sokat tud a lelki folyamatoknak segíteni, ha fel erősíted a testedet is. A B vitaminok és a magnézium rendkívül fontos, ezenkívül alapvető az alkohol és a drogok teljes kiiktatása. Az ártalmatlannak címkézett marihuána például egyes személyiségtípusoknál felerősíti a szorongást és a paranoiára való hajlamot.

Azután, amikor készen állsz rá, akkor elkezdődik a félelem gyökér okainak a teljes kioldása. Önismereti félelem oldás a félelem teljes és tiszta megélése, eggyé válás a félelemmel. Ehhez gyakorlottság és megedzett feldolgozási képesség szükséges. A terapeuta dolga kézben tartani a felszínre hozott félelemet, pontosan annyit, amivel egy alkalommal meg lehet birkózni amíg képes leszel egyedül továbbvinni az öngyógyító folyamatot.

Véleményem szerint a problémád olyan mértékű, hogy egyedül nem vagy nagyon lassan tudsz kimászni belőle. Évek veszhetnek és vesznek is kárba, mert az emberek nem kérnek segítséget.

Nekem is voltak ilyen mértékű félelmeim, megtanultam meditálni, elmentem Hellinger terápiára, Huszti Sanyi és Gyurkó Zsolt gyakorlatait napi rendszerességgel csináltam, de Huszti Sanyi személyes segítségnyújtása nélkül esélytelen lett volna egyedül megbirkóznom a félelmeimmel.

http://domoszlaikatalin.fw.hu/

Nem vagy terapeuta. Sem Sanyi.
2013. május 20. hétfő, 12:47 | Látogató (útkereső)   Előzmény

Nem vagy terapeuta. Sem Sanyi.

http://www.gaborbognar.hu/szorongas.php
2013. május 21. kedd, 16:31 | Látogató (útkereső)   Előzmény
Ha nem akarsz, (tudsz, mersz) a lelked mélyebb szintjére menni,
2013. május 21. kedd, 15:00 | szildiko1

Ha nem akarsz, (tudsz, mersz) a lelked mélyebb szintjére menni, akkor tedd meg a következőket:

1, Kérdezd meg magadtól, mitől félsz és miért? Konkrét választ adj, és írd le magadnak.
(Azt írod, a félelmek többségében nem kézzel fogható dolgokhoz kapcsolódnak. Hát tedd kézzel foghatóvá. Melyik körülötted levő tárgy jelképezi az adott félelmet?)

2, Tedd fel azt a kérdést, mi a legrosszabb, ami történhet, ha bekövetkezik az, amitől félsz?

3, Majd döntsd el, vállalod-e a kockázatot? Ha igen, tégy meg minden tőled telhetőt azért, hogy elkerüld a rosszat.

Feliratkozás Hírlevélre