Széva teljes hozzászólásai | Önmegvalósítás.hu

Széva teljes hozzászólásai

Hozzászólás Edit link Comment Widget
Tévút is meg nem is...
2016. nov. 29. kedd 20:00
/Elszállt spirituális úton járók/

"Egyáltalán tévút-e ez, vagy a lelki fejlődés elengedhetetlen velejárója?"

Szerintem lehet tévút, de lehet a lelki fejlődés egy állomása is. Tévút lesz akkor, ha az ember beleragad és ott marad abban az állapotban, amikor a „Messiás típusú” szellemi vezetőt keresi, akit követhet, csodálhat, hallgathat és ebben ki is merül a spirituális gyakorlata. Ilyenkor könnyen "elszáll".

Állomás akkor, ha idővel észreveszi, hogy nem jut sehova azzal, ha a felelősséget kívülre helyezi, a csodát kívülről várja, ehelyett aktív jelenlévővé, figyelővé válik, elkezd végre befele nézni, feltérképezi saját korlátait, tévhiteit, és lépésről lépésre lebontja, transzcendálja azokat (meghaladja, fölülmúlja, túllépi a határait). Azaz imádás helyett tenni kezd.

Olvastam egy cikket a spirituális úton járók típusairól, amiből nagyon szépen lejön, hogy miért van ez így. Ha az első fázisban vagy, akkor leszel "elszállt", ha eljutsz a harmadik fázisba, akkor leszállsz a fellegekből, és... idézem:

"A harmadik archetípus, az Alkimista, aki megérti, hogy a spirituális munkában ő maga a nyersanyag és tökéletesedve a végcél is. Az útján egyedül halad, miközben bármikor, bármiben és bárkiben képes felfedezni a mesterét, ami vagy aki katalizálja a bensőjében zajló transzcendens folyamatokat." (forrás: http://lifesutra.hu/spiritualis)

A lényeg, hogy ha van erőd elkezdeni a belső munkát, és van elég kitartásod folytatni, akkor előbb-utóbb elengeded a Messiás üldözést, és alkimistává válsz. Saját ólmodat arannyá változtatod.

Tehát a válaszom: lehet tévút is meg a lelki fejlődés útja is. Te döntöd el, hogy melyik úton jársz...

A meditáció nem szendergés...
2016. nov. 28. hétfő 19:11
/Meditáció nélkül - nincs mély önismeret!/

Tökéletesen egyetértek a 7 ponttal, azzal a kiegészítéssel, hogy nem mindegy milyen annak a meditációnak a minősége, mert ma már lassan mindent meditációnak tekintenek ezoterikus körökben, a fantáziálást, a lazítást, és a szendergést is.

"...meditálni nem lehet öt-tíz perc alatt. Maga a meditáció mint szellemi tevékenység az astánga-jóga nyolc fokozatából a hetedik, tehát majdnem a legmagasabb szint, amit a gyakorló kemény munkával ér el."
(forrás: http://lifesutra.hu/spiritualis/meditacio/)

Tehát szerintem is elengedhetetlenül szükséges a meditáció az önismerethez, de nem árt, ha megtanuljuk hogyan kell ezt csinálni, különben sehova sem jutunk...