csaesz teljes hozzászólásai | Önmegvalósítás.hu

csaesz teljes hozzászólásai

Hozzászólás Edit link Comment Widget
Belső önbizalom
2016. jan. 10. vasárnap 19:01
/Gyerek-Önbizalom/

Szerintem ezt tapasztalás révén érhetjük el, gyerekek-felnőttek egyaránt. Magamból kiindulva: amit más mond kívülről, azt max elhiszem vagy még azt sem, de nem fogom valóban tudni a képességeimet. Gyerekeknél a tapasztaltatáson kívül fontos még, hogy tudatosítsuk vele a végén, hogy sikerült, megcsinálta, tudja. Azt vettem észre, hiába történik meg a tapasztalás, mégsem tudatosul bennük, és olyankor nincs hatása a sikernek az önbizalomra.
Ha csak a tanulással, iskolai eredményekkel kapcsolatos az önbizalom hiány, akkor talán a legegyszerűbb átbeszélni vele a tanulnivalót, segíteni neki, ahol nem tudja, türelmesen addig kérdezni, amíg kell, és ha valamit már tud, akkor együtt örülni a haladásnak, és tudatosítani benne: látod, hogy tudod? Én részekre szoktam bontani a tanulnivalót, és részenként örülök a haladásnak, hogy ne lankadjon el a végére, legyen folyamatosan sikerélménye.
És nálunk is fontos az őszinteség, hiába van célom azzal, hogy együtt örülünk és tudatosítjuk a sikert, és kvázi manipulálom a gyerkőcöt ezzel valami számára pozitív irányba, ennek a célnak ott akkor háttérbe kell szorulnia, és az örömnek, valódinak, nagyon őszintének kell lennie, mert olyan detektoraik vannak a hazug dolgok leleplezésére...ha nincs épp kedvem az együtt tanuláshoz, csak a cél miatt magamra erőltetem, rögtön elbizonytalanodnak és nem hat a pozitív megerősítés

Hit, bizalom
2014. okt. 10. péntek 18:57
/Mit jelent az, hogy hinni?/

Mostanában nem gondolkoztam ezen, de most érzek rá késztetést. :)

Nálam a hit azt jelenti, hogy nekem saját tapasztalatom, felismerésem nincsen róla, hanem elhiszem másnak, hogy valami úgy van vagy nincs úgy. Szóval nem annyira vagyok hit mentén élő ember. Szerintem az ateisták is hívők egyébként, csak ők nem Istenben, hanem a Tudomány bizonyító erejében hisznek.
Én igyekszem nyitott lenni bármire, hogy akár igaz is lehet, amiről még nincsen ellentétes tapasztalatom. És arra is, hogy lehet, nem igaz.

Amivel bajban vagyok kicsit, az az, hogy saját megtapasztalásaimból képes vagyok messzemenő, sokszor általánosító következtetéseket levonni. Pedig egyre inkább azt érzem, hogy az élet sokkal árnyaltabb, gazdagabb, semhogy bele lehetne préselni valamiféle szabályrendszerbe. Így az éppen aktuális tapasztalatomból, felismerésemből sem szabadna általános, örök érvényű Igazságot alkotnom - még ha úgy biztonságosabbnak is érzem a létezést.

És van a bizalom, ami nálam más, mint a hit. Bízni az életben, annak igazában, a legapróbb történésig bezárólag. És nyitott szívvel átadni magam bármilyen esemény átalakító erejének, még akkor is, ha nem látom át, mivé fog fajulni, és nem értem, miért kaptam. Könnyebb leírni, mint megélni! A jelenlegi bizalmunk mértéke szerintem nem feltétlenül isteni adomány: sokunknál sérült kisebb-nagyobb mértékben, de szerencsére növelhető, gyógyítható.

Mostanában nem gondolkozok a hajózáson. De ha van konkrét
2014. jún. 27. péntek 14:06
/"Lelkek megmentője"/

Mostanában nem gondolkozok a hajózáson. De ha van konkrét meglátásod, azt szívesen veszem. :)

Meditációt nemcsak megnyugtatásul, a problémáról való
2014. máj.. 10. szombat 13:40
/Létbizonytalanság/

Meditációt nemcsak megnyugtatásul, a problémáról való figyelemelterelésre lehet ám használni... a festés meg a többi is azért segít ideig-óráig, mert eltereled velük a figyelmed a problémádról. Sajnos az a tapasztalat, hogy ettől a probléma még nem oldódik meg. Ott van folyamatosan, és csak attól függően érzed rosszul vagy jól magad, hogy rá figyelsz-e vagy lekötöd a figyelmedet valami mással.

A létbizonytalanság, otthontalanság (nálam a kettő tökmást jelent) olyan érzések, amiknek okaival szembe kell nézni ahhoz, hogy elmúljanak. Valami szépbe-jóba való menekülés helyett meg kell tanulni elfogadni és/vagy elengedni azokat a tudattartalmakat, amik okozzák a fájó érzéseket.

Nem tudom, hol laksz, azt viszont tudom, hogy indulnak Budapesten/Veszprémben/Dunaújvárosban önismereti klubok szakavatott vezetőkkel. Ha szeretnél szembenézni és megoldani a problémádat, ezek szuper lehetőségek erre, itt segítséget fogsz kapni hozzá.

talán
2014. máj.. 10. szombat 13:20
/Régi élet vagy újjászületés?/

Érdekes sztori, jó volt olvasni!

Amin megakadt a figyelmem: elhatároztad, nem dolgozol többé az építőiparban, és hihetetlen nyugalmat és békét hozott a döntésed. Ahogy én megfigyeltem a saját életemben, a nagy béke és nyugalom azon döntéseim után jön, amik helyesek, amik a lelki utam szerint valók.

Ezek után mégis elmentél a 10. céghez.... van-e benned valami válasz arra, hogy miért?

Ami nekem jött: van egy részed, ami a nyugalom és béke ellenére mégsem biztos a döntésedben. Talán nem tudatosodott valami teljes bizonyossággal a régi munkáddal kapcsolatban, talán nem éltél meg valamit igazán mélyen... a bizonytalanságnak, pici kötődéseknek ilyen okai lehetnek. És valószínű ebben a poros-rögtönzéses részében van valami, ami még meg kell élj, be kell fogadj, hisz arra irányított az élet. Talán ez a munka csak egy kis vargabetű lesz. Meg fogja mutatni, mi nincs még a helyén.

Az új lehetőségek, utak akkor nyílnak meg, ha le tudod magadban zárni a régit és teljes határozottsággal elengedni. Ehhez az szükséges, hogy minden apró részlet a helyére kerüljön.

nem mindig a tűz
2014. ápr. 16. szerda 09:27
/Ki akar örökké élni? - Halhatatlanság Leonard Orr szerint/

Azóta találtam olyanokat is, amiket nem tudtam lánggal égő tűzzel elégetni. Az a kevesebb, de leírom, hátha lesz másnak is ilyen tapasztalata. Van, amit alulról a gyökércsakrából jövő lávafolyammal tudok elégetni, és van, amit forgószél szed darabokra és visz fel a fénybe. Nekem ezek a megoldások jöttek eddig. Közben olyan érzésem van, mintha ezek a hitrendszerek kapcsolódnának még valamihez, amit szintén meg kell semmisíteni, mert anélkül nem tudom a hitrendszert sem elégetni. Van, amelyik lefelé kapcsolódik valamihez, az a gyökércsakrás-lávás, és van, ami felfelé kapcsolódik azon csakrák valamelyikébe, amik nem a testemen belül vannak, hanem a fejem fölött.

Szia, Ági
2014. ápr. 15. kedd 21:01
/Ki akar örökké élni? - Halhatatlanság Leonard Orr szerint/

Én is hitrendszereimmel dolgozom épp, bár nem teszek különbséget negatívak és pozitívak között. Szerintem mindegyik gyomlálandó, és hitrendszerek helyett jobb a tiszta tudatosság.
Behívom őket, és nem vizsgálgatom, hanem elégetem. Megtapasztaltam egy meditációban, hogy milyen is a hitrendszereim nélkül az élet, és nagyon felszabadult érzés volt. Azóta égetek ezerrel. :)
Írtam bővebbet fészen, Kati kért, írjam le Neked is ide, inkább bemásolnám az eredetit.
Szia! :)

"...hitrendszereket szedegetek ki a fejemből és égetem el őket. Energiakötegek, melyek nagy része lenyúlik egészen mélyre a testem többi részébe is.Elején egyesével, ma már kötegelve a kisebbeket. Valamelyik élőbb, azokat nehezebb égetnem, míg vannak olyanok, amikben jóval kevesebb az élet, azokkal könnyebb a dolgom. Eddig egy volt, ami nagyon fájt, olyan volt, mintha a saját húsom égetném. Az jött, hogy azzal azonosítottam is magamat, azért volt olyan nehéz. A megüresedett részeket feltöltöm, elején tiszta tudatossággal, majd ez változott: mostanság olyan energiákat kérek, amik pont oda valók, ott a helyük.
Nagyon ütős gyakorlat, jó sok változással járó, egy nagyobb adag után akkorákat alszom! Ajánlom mindazoknak, akik velem együtt szintén fej-nehezek és akiket megérint, időszerűnek érzik.

vita vagy harag?
2014. ápr. 02. szerda 09:37
/Gyerek-harag/

Én itthon különbontva kezelem.

A vitát rájuk hagyom, abba nem szólok bele, és szépen meg is oldják, megbeszélik a különböző nézőpontokat és lecsitul. Elcsitulás után, ha úgy érzem, nincs még a helyén valami bennük, csak abbahagyták a vitát, beszélgetek velük erről. Kérdezem, kinek miért az az álláspontja, ami és próbálok segíteni abban, hogy megértsék önmagukat és a másikat. Mert még ha továbbra sem értenek egyet, ha ellentétes erők mozgatják az álláspontjaikat, akkor is csak a másik megértésével lehet közelebb kerülni egymás elfogadásához.

Harag: az a tapasztalatom, hogy általában tökmás kiváltó ok húzódik mögötte, mint amin épp kirobbant konkrétan. Számomra a harag azt jelenti, hogy van bennük egymás iránt egy mélyebben, tudatalattiban fekvő harag érzés, ami alig várja, hogy valami okot találjon magának és a felszínre kerüljön. Itt ezt a valódi okot kéne tudatosítani, átbeszélni, de ez rendszerint a múltból fakad. Amit a saját gyerekkoromból és a gyerekeim kapcsolatából leszűrtem: egyrészt oka lehet a nagyobbik gyermekben az, amikor megszületett a kistesó és ő kikerült a pikszisből, már nemcsak rá figyeltek a szülők,nem ő volt a család közepe. Előtte minél jobban ő volt, ez annál nagyobb traumát jelent. A szüleire emiatt nem tud haragudni, hisz legtöbb esetben ők még olyankor istenkirályok a szemében, ezért az összes haragját a tesóra zúdítaná, viszont ő meg kicsi, gyenge, védtelen, vigyázni kell rá és szeretni, szóval inkább elfojtja. Aztán később, amikor a kicsi példaképének tekintve a nagyobbikat, őt utánozza, azzal és azt akar játszani, amit ő, és a nagyobbnak engedni kell. Ezek a rég elfojtott haragok generálnak aztán rengeteg veszekedést, bántást a testvérek között a későbbiekben. Harag lehet aztán a kisebbikben is, aki úgy érzi, őt mindig jogtalanul bántják, igazságtalan és gonosz vele a nagyobbik, ezért ő is bezárul.
A másik amit észrevettem, hogy nincs figyelembe véve a születési sorrend közöttük. Ez nálunk sem volt egy ideig, aztán hallottam, hogy kéne, és kipróbáltam. Hatalmas változást generált kettőjük kapcsolatában. Megszűnt a versengés közöttük, a kisebbik nem akarta folyton a nagyobbhoz mérni a saját jogait, erejét, képességeit... Nálunk előtte ilyenekből volt vita, hogy azt nézték, egyformán kapnak-e a számukra finom ennivalóból. Hogy kinek merek előbb a levesből. Ilyenek ha vannak, ha versengést veszel észre, vagy hogy árgus szemekkel nézik, a másik mit, mennyit kap, akkor érdemes elmagyarázni, hogy a nagy született előbb, ő a rangidős, az ő pocakja a nagyobb, ezért neki merek először, ő kap kicsit többet, míg a kötelessége is neki több, hisz ő már több dolgot meg tud önállóan csinálni, mint a kicsi. Számomra is teljesen hihetetlen módon a kicsi pillanatok alatt elfogadta ezt, és szó szerint megnyugodott attól, hogy ki lett jelölve az ő biztos helye a családban, nem volt többé bizonytalansága ebben. És a nagynak is rendkívül jól esett, hogy az ő helyét nem akarja bitorolni senki, nincs veszélyben, nem kell védeni többé. Érdekes volt látni, hogy ez tényleg mennyire fontos mindkettőjüknek. Azóta persze nem ügyelek arra, hogy fizikai szinten folyton megnyilvánuljon ez a sorrend (pl hogy mindig a nagy kapjon előbb bármit, meg hogy ő mindig többet kapjon), de amióta egyszer ezt a fejekben helyre tettem, azóta ők sem foglalkoznak ilyenekkel.

engem ez a "most azonnal akarok" hozzáállás fogott meg. Nem
2014. márc. 20. csütörtök 13:54
/Másoknak miért könnyebb?/

engem ez a "most azonnal akarok" hozzáállás fogott meg. Nem bontottam külön, hogy a belső gyereké vagy sem, de mindenképp a sajátomnak érzem! :) Szenvedek is tőle rendesen.

Hasonló időszak
2014. márc. 09. vasárnap 18:38
/A tudatosodás útján járás mellékhatásai/

volt nekem is. Utólag úgy látom, mindaddig, amíg ezt gondoltam: "megélem, hozzáállok, megoldom és mindemellett vagyok boldog és elégedett és energiával teli.", addig jöttek a csapások, egyre durvábbak. Azt éreztem, belemegyek mindenbe, befogadok, elengedek, elmegyek minden irány végéig és bármit képes vagyok megoldani az életben.
Aztán jött valami, aminél ugyanígy tettem,és csak egyre rosszabb lett, akármilyen belső lelki munkát végeztem. Végül megértettem, hogy a kulcs nem az én kezemben van. Túl kicsi vagyok hozzá, kevés, jelentéktelen. Elfogadtam ezt, és feladtam a problémámat az Égnek. Azt mondtam, jöjjön bármi, legyen meg a te akaratod. Abban a pillanatban fordult körülöttem a világ, én nem is csináltam semmit, maguktól elkezdtek rendeződni az események. Kegyelmet kaptam. Hiszem, hogy kellett ehhez a harc, a küzdés is,amikor próbáltam tenni, bármit. De el kellett jönnie a végpontnak és a feladásnak is.
Úgy hiszem, az a megpróbáltatásokkal teli időszak erre is tanítás volt nekem. Merthogy azóta viszonylag csend van és béke...kissé túl nagy csend. :)