Tudatos álmodás, önismeret | Önmegvalósítás.hu

Tudatos álmodás, önismeret

2015. augusztus 30. vasárnap, 20:05 | Látogató

A TUDATOS ÁLOM

A hivatalos definíció így szól: "A tudatos álmodás az álmodás egy fajtája, melynél az alvó személy tisztában van tudatállapotával, felismeri, hogy épp álmodik, és jártasságától függően bármely elemét befolyásolhatja vagy meghatározhatja. A tudatos álmot: éber álomnak, tiszta álomnak vagy (az angol lucid dream kifejezésből) lucid álomnak is nevezik. Az éber álmodás egyaránt lehet spontán vagy szándékosan előidézett élmény"

Szóval ha sikeresen értelmeztük a fent említett mondatot, akkor nagyjából egy tiszta képet lehet kapni arról, mit is jelent a tudatos álmodás. Most következzék egy kicsit lelkesítőbb leírása ennek a képességnek. :)

Tudatos álmodás a gyakorlatban

Mikor eljutsz arra a pontra, hogy sikerül bevinned az álmaidba akár egy maréknyi tudatosságot is, egy TELJESEN ÚJ VILÁG nyílik meg előtted. Nagyon nagy valószínűséggel a homlokodra fogsz csapni, és megkérdezed magadtól: "Miért nem kezdtem el ezt hamarabb? Miért vártam vele ennyit?"
Ne feledd soha nem késő, és ha már ezt a szöveget olvasod, igen jó úton jársz!

Én személy szerint a mai napig ledöbbenek a tudatos álom bizonyos dolgain, pedig nem ma kezdtem. Az első legfontosabb dolog a részletesség. Álmaidban minden ugyan olyan részletes általában mint a valóságban, SŐT van hogy még részletesebben látod a dolgokat, mint a valós életben.
Hogy felhozzak egy példát személyes tapasztalataim közül, nekem a legelső ilyen élményem az udvarunkon található diófa kérge volt. Álmomban kisétáltam a házból, kimentem az udvarra és odamentem a diófánkhoz. Megnéztem közelebbről és letörtem egy darabkát a kérgéről, amit minél jobban figyeltem, annál több aprócska részletet vettem észre. Eleinte csak a kérget láttam, majd észrevettem a töredezéseket rajta, azután a pici repedéseket, később aprócska hangyákat is láttam rajta. Teljesen valóságos volt, azonnal csináltam is egy valóságtesztet annyira élethűnek hatott.

Ez volt az egyik első ilyen élményem, és a mai napig látom magam előtt a diófának azt a picike kérgét amit letörtem, szinte olyan részletességgel mint amikor megálmodtam.

Na de ennyit rólam, amit még tudni kell az az, hogy tudatos álom során az ízeket, szagokat, tapintást, egyszóval mindent hasonló képen érzünk mint a valóságban, de néha picit eltér tőle. Amikor ilyet érez a tapasztalt tudatos álmodó általában csinál egy valóságtesztet [erről a fórumban bővebben olvashattok], és rájön... "Ez csak álom, tehát azt csinálok amit akarok"

Tehát igen, a tudatos álmodás egy valóban hasznos képesség, elvégre életünk jelentős részét alvással töltjük, akkor ezt az időt miért ne tölthetnénk hasznosan?

Álmodban tudod gyakorolni ugyan azokat a dolgokat, melyeket a valós életben. Értem ezalatt például: Énekelhetsz, Sportolhatsz, Táncolhatsz, Gitározhatsz és stb. A lehetőségek tárháza végtelen. Legalábbis minimum addig terjed ameddig a képzeleted. Egyszóval bármit megtehetsz. Akár a spárgát is gyakorolhatod. Legalább megtudod milyen érzés, ha ébren még nem megy.

Lehetőségek

Amint tudatosultál, észre fogod venni hogy a dolgok egyszerre valóságosak lesznek, élesebb lesz a kép, és már tudni fogod hogy ami itt történik, az mind mind veszélytelen, tehát bármit megtehetsz.
Ekkor az eddig álommenet megszakad, mivel nem mész tovább az árral, és te döntöd el mit akarsz csinálni.

Dönthetsz úgy, hogy megpróbálod követni az álommenet eddigi folyását, és megnézed mi történik ha hagyod magad sodródni, illetve dönthetsz úgy is hogy teljesen szabadon azt csinálsz amihez kedved van. A legfőbb dolog hogy maradj nyugodt. Sok kezdő tudatos álmodó ott rontja el a dolgot hogy azonnal repülni akar, vagy valami hasonló tevékenységet végezni, és nem veszi észre de annyira izgul, felpörgeti magát hogy amint élvezni kezdhetné az álmot, fel is ébred.

Szóval a döntés a tiéd, mész és megnézed az álom menetét, vagy szabadon azt csinálsz amihez kedved van. [Esetleg mindkettő, elvégre nem csak egyszer álmodik az ember életében :)]

Remélem kedvet kaptál hozzá, és minél hamarabb elsajátítod a tudatos álmodást képességét.
Ne feledd, minden éjjel mikor nyugovóra térsz, egy másik világ kapuja nyílik meg előtted. Az már a Te döntésed, hogy jelen akarsz-e lenni, vagy csak tudattalanul akarsz kóvályogni abban a másik, határok nélküli világban.

https://www.facebook.com/almodastudatosan

Lájkolj minket facebookon még több érdekességért és információért :)

Már adtál meg címkéket. Saját címkéid: