Piramisjátékok spirituális szemszögből | Önmegvalósítás.hu

Piramisjátékok spirituális szemszögből

2009. október 18. vasárnap, 0:09 | jaguar

Elgondolkodtatok már azon, hogy mi számít piramisjátéknak napjainkban, miket sorolhatunk a piramisjátékok közé és hol vannak ennek dolognak a határai? Rossz ez egyáltalán minden esetben? És ha igen miért?
Biztos vagy benne hogy a te munkád valahol nem egy - manapság már inkább MLM-nek hívott(?) - manipulációra épülő piramisjáték? Hova vezet mindez a foglalkozások jövőjét nézve, vagy hova vezet mindez a világválság tükrén át szemlélve?

Tóta W. Árpád blogbejegyzése ihlette a fenti kérdéseket:
http://w.blog.hu/2009/10/02/tribuszerne_visszanez

jaguar képe
tegyük helyre ezeket spirituálisan!
2009. október 18. vasárnap, 16:52 | jaguar

Néhány gondolat a fenti cikkből:
"Az elszegényedés, a válság a piramisjátékok szezonja."
"Magyarországon tilos a sima, pucér pilótajáték... legálisan szervezhető viszont az expanzív rendszer, ha ezt a nyers modellt némileg feldíszítik. Ha a beszervezettek között a pénz mellett valamilyen árucikk is gazdát cserél, akkor az már kereskedelemnek minősül, és mehet. A tiltott piramisjátékot definiáló törvény lehetővé teszi, hogy ugyanebben az új belépőkre, állandó terjeszkedésre alapuló rendszerben kozmetikumot vagy mosogatószert áruljanak, és elnevezzék azt Multi-Level Marketingnek."

Egy résznél a pókert említi, mint ugyanilyen elven működő manipulatív rendszert. Ezen még soha nem gondolkodtam, ezt is simán idesorolhatjuk? Végülis lehet, csak itt más tulajdonságok domborításával válhat valaki sikeressé, nem beszélőke meg gátlástalanság kell hozzá hanem ész meg mondjuk önfegyelem?

Még egy érdekes hozzászólás, egy sikeres és pozitív tapasztalat, amiből az látszik, hogy spirituálisan ezek a dolgok fejlesztik az embert:
"nekem is van tapasztalatom az mlm-el. a szüleim (és ezáltal a családom) abból a pénzből (valóban passzív jövedelem) él több mint 10 éve amit ők 2-3 év másodállás szintű munkával hoztak létre akkor. azon kívül, hogy tényleg egy anyagi biztonságot tudtak létrehozni az anyacég által, rengeteget utaztak/nak rengeteg tapasztalatot szereztek az emberekkel és az által, hogy vezetőkké kellett válniuk a személyiségük is pozitív irányba változott. emellett édesapám még mindig dolgozik a szakmájában, mert szereti amit csinál. amit meg tud adni egy ilyen rendszer az egy biztonságos élet, jó kapcsolatok, pénz, elismerés és fejlődési lehetőség. legalábbis ezt kapja az aki tisztességes, őszinte módszerekkel egy jó rendszerhez, jó képzési szisztémához kapcsolódik. a legtöbb embernek valóban nem sikerül, mert nem teszi meg azokat a kényelmetlen dolgokat amiket az a kevés igen akinek sikerei lesznek, vagy éppen azért mert egy balek céghez csatlakozott ahol belőle is nyilván egy balekot akarnak csinálni. vannak magyarországon normális mlm üzletek (5%) és vannak a nem normálisak -> 95%."

Most akkor ez jó vagy nem? Erkölcsös-e vagy nem?
Vélemények, megosztani való tapasztalatok, tanácsok a témában?

beszéljük meg élőben
2009. november 02. hétfő, 1:55 | Macska Judit (útkereső)   Előzmény

Azt hiszem, hogy erről jót beszélgethetnénk egy személyes találkozás alkalmával!
Írogatni sok lenne a pro és kontrát, ÉLŐ szavakkal talán gyorsabb és hatékonyabb.

Hívjál fel ha ráérsz, és akkor összefutunk! 70//6330676

jaguar képe
Kedves Macska Judit
2009. november 06. péntek, 17:43 | jaguar   Előzmény

Hadd találjam ki, véletlenül találtál erre az oldalra, esetleg olvasod is régóta az Önmegvalósítást, viszont ez az első hozzászólásod.

Nézd ezt már két kedves - számomra addig a pontig szimpatikus - ismerősöm eljátszotta velem, végigseggeltem órákat toleránsan, hallgatva a szánalmas érveléseiket, számolgatásaikat, kamu diagramjaik rajzolgatását nézegetve - nincs értelme nálam ezzel próbálkozni, bármilyen köntösbe is bújtatják.
Tudom azt is persze, hogy nálatok az ÉLŐ szavakon van a hangsúly, személyes, lehengerlő előadáson, manipulációkon. Ja és mindig ketten jelennek meg: egy mester és egy tanítvány.

Ha valamiben esetleg tévedtem a fentiek közül, szívesen meghallgatom a véleményed, jelenleg számomra egy telefonhívás díját sem éri meg ez a téma, csak arra lettem volna kíváncsi kérdésemben, vannak-e ennek a műfajnak etikus, esetleg nem csak élőszavas-manipulatív formái.

Twindragon képe
"Ja és mindig ketten jelennek meg: egy mester és egy tanítvány."
2010. március 27. szombat, 2:26 | Twindragon

"Ja és mindig ketten jelennek meg: egy mester és egy tanítvány." - Ez tetszik! Akárcsak a "Csillagok háborújában" az erő sötét oldalának képviselői! Yoda mondja a sithekről : Mindig ketten vannak, egy mester, és egy tanítvány! :-)
Komolyra fordítva a szót, én is voltam egy hasonló MLM rendszerben működő hálózat "tagtoborzó előadásán"! Pusztán kíváncsiságból, és akkoriban ez még újdonságnak számított Magyarországon! Valóban két előadó volt; egy férfi (mester), és egy nő (tanítvány)! Szépen felépített meggyőző kommunikációval igyekezték a hallgatóságukat behálózni! Részletesen elmagyarázva miért jó ez a tevékenység tagjaiknak, és egyeltalán bárki másnak!
A tájékoztató végén lehetett kérdéseket feltenni, amelyekre készséggel, és szívesen válaszoltak! De nem az enyémekre, mert én igencsak zavarba hoztam őket néhány jól irányzott keresztkérdéssel! Lám elmúlt egyből a sugárzó magabiztosságuk, már csak hebegve-habogva igyekeztek kitérő válaszokat adni!
Ekkor már a többi hallgatót is érdekelni kezdte, hogyan is festene a dolog a valóságban! Addig mindenki csak a "szépségeit" látta maga előtt! Persze, mert tudatosan akarták velük elhitetni a "lehetetlent"!
Tehát a "pilótajátékok alapelve" a látszat mindenkori fenntartása az emberek naivitásának tükrében!

MLM
2010. március 27. szombat, 10:04 | Hiteles06

Én három hónapja járok egy MLM-es cég előadásaira. Egy kedves ismerősöm már igen jól keres benne, és nem azon a gusztustalan módon akart sosem beszervezni, ahogy mások tették, szóval szívesen elmentem először. Azóta rendszeres látogató vagyok. Nem titkolt szempont, hogy INGYEN jutok személyiségfejlesztő előadásokhoz, és mielőtt bárki felhördülne, nézzen meg egyet, és utána mondjon véleményt. Egyáltalán nem erőszakosak, ami azon is látszik, hogy én még egy embert se szerveztem be, és szívesen látnak. Jól érzem magam ott, és tisztességes, kedves emberek vannak a csapatban, akik őszintén meg vannak arról győződve, hogy segítenek másokon. El lehet azon vitatkozni, hogy kit hülyítenek, vagy kit nem, de ez is egyénfüggő, mint minden más. Ha nem ott a helyed, úgyis kiesel a kosárból. (Ez az 5%-ba tartozó, 14 éve Magyarországon működő cég.)

HajduM képe
Mestrer és tanítványí!
2010. március 27. szombat, 10:51 | HajduM

Az MLM, tehát a több szintes értékesítés, vagy inkább nevezzük kapcsolat struktúrának, az emberiséggel egyidős. Ahol is a folyamatos növekedés a létezés alapfeltétele. Nézzük csak ilyen az élet? Hát persze, sokasodjatok szaporodjatok, töltsétek be a földet.

És még dominánsabban, Jézus munkásságával jelenik meg a történelemben, ahol a Mester, kiválasztja közvetlen szponzoráltjait, és kiképzi őket a feladatra. Az ő termékük persze a hit volt, jutalékuk pedig a mennyek országa. De a koncepció mit sem változott. Az 1920-as évek Amerikájában a kábítószer kereskedelemben dugja fel a fejét dominánsan ismét, hogy a fogyasztóik rendesen tudjanak fizetni lehetővé tették, hogy maguk is kereskedőkké válhassanak.

Az egész világon, minden így működik, az élet minden területén.

Ha lenne az embereknek annyi eszük és bátorságuk, hogy megértsék ennek a pofon egyszerű és zseniális koncepciónak a jelentőségét, nem is lenne szegénység a világon, még ezzel a mocskos pénzrendszerrel együtt sem , amitől függővé vált az emberi, de már sajnos nem csak az emberi faj, hanem vétlenül az egész élővilág az embernek köszönhetően.

Nem a koncepcióval van baj, mivel ez maga az élet. Hanem a fejekben dúló sötétség, becstelenség, és értetlenség együttesen okozza, hogy sok ilyen "vállalkozás" a gyors haszonszerzésért, mindenki átverésére jön létre. De ha mondjuk az állam szervezne egy ilyet, és fizetési garanciákat adna, gyorsan behálózná a dolog a világot, és minden államnak kellene ilyet szervezni, és egyre több és több ilyet, és mindenki benne lehetne mindegyikbe, senkinek nem volna anyagi problémája, ellenőrzött körülmények között mehetne, és tovább nem is volna szükség válságokra, meg pénzügyi manipulációkra, ellenségeskedésre és háborúkra.

Lenne szándék elővenni mind azokat az energetikai találmányokat, amelyek előállítanák a szükséges energiát az emberiség számára, környezetrombolás nélkül, amik kicsiben működnek is, csak még az olaj hatalmi pozíciót biztosít.

Na de ez egy másik világ képe sajnos.

Ha mindenki megértené, az MLM-ben rejlő lehetőségeket, nem kellene vadászni az újabb ügyfeleket, hanem mindenki jól felfogott érdekének megfelelően, keresné az újabb lehetőségeket, egy még szorosabb mátrix alakulna ki a vállalkozások között, garantáltan nem menne tönkre egyik sem, és garantáltan, ki lennének fizetve a jutalékok. Nem lenne semmi baja a világnak.

Szerintem.

Állam
2010. március 27. szombat, 11:52 | Hiteles06   Előzmény

Az "állam" már szervezett ilyet, és Európai Uniónak hívják, és nagyon jól működik...

HajduM képe
Valóban. Én egy olyanra gondoltam, ami kivételesen a népnek is
2010. március 27. szombat, 12:18 | HajduM   Előzmény

Valóban. Én egy olyanra gondoltam, ami kivételesen a népnek is jó. Egyébként így van az egész bankvilág így működik, lévén, hogy nem is tud másképpen működni. Ez a pénzrendszer, így tud csak. Minden piramis rendszerű, minden.

A gondolkodással, nem oldjuk meg a problémákat. A gondolkodással teremtjük őket.
Eckhart Tolle.

u.erika képe
Szia Hajdu M!
2010. március 27. szombat, 13:02 | u.erika   Előzmény

,,A gondolkodással, nem oldjuk meg a problémákat. A gondolkodással teremtjük őket.
Eckhart Tolle."

Bocsi,nem ebbe a blogba való a kérdésem,de miért írod ezt folyton a hozzászólásiad végére?

Üdv!Erika

HajduM képe
A beállításoknál, van egy olyan rubrika, hogy aláírás, vagy
2010. március 27. szombat, 17:18 | HajduM   Előzmény

A beállításoknál, van egy olyan rubrika, hogy aláírás, vagy valami ilyesmi. Az ember az éppen aktuális mottóját oda beírja, és ez mgejelenik, mindenhozzászólásnál. De majd változtatok rajta, mert lassan ezt felül kell bírálni, oly módon, hogy kiegészíteni, magyarázni kell, mert így értetlenkedő rekciókat vált ki általában. Nem mindenkiből, de olyanokból,akik nem spirituális szemléletűek, mindenképpen.

A gondolkodással, nem oldjuk meg a problémákat. A gondolkodással teremtjük őket.
Eckhart Tolle.

HajduM képe
A profil-szerkesztés- aláírás útvonalon, lehet ilyet beírni. A
2010. március 27. szombat, 17:22 | HajduM   Előzmény

A profil-szerkesztés- aláírás útvonalon, lehet ilyet beírni.

A bölcs alkot, de művét, nem birtokolja. cselekszik, de nem ragaszkodik, beteljesült művét nem félti, s mert magának nem őrzi, el sem veszíti.
- Tao Te King -

Huszti Sándor - Önismereti tanító képe
A hülyeség állampolgári jog...
2010. március 27. szombat, 23:52 | Huszti Sándor -...

Tényleg jó a cikk:

"Értem, hogy ezeket nem lehet betiltani. A hülyeség állampolgári jog: ha valaki elhiszi, hogy abból termel a vállalat hasznot, hogy a tagjai bevásárolnak az Auchanban, akkor végül is megérdemli. Bizonyára mindenki más hülye, aki acélt termel vagy autót gyárt, holott pusztán vásárlásból is meg lehet gazdagodni. Csak hozzájuk még nem jutott el az örömhír. Ha majd eljut, akkor viszont nem lesz mit vásárolni." : ))

Kettébontanám a kérdésedet: "Hova vezet mindez a foglalkozások jövőjét nézve?"

A mai foglalkozások nagy része felesleges. Az igazán szükséges termelést, elosztást, szolgáltatást nyújtó munkahelyek talán csak 10-30%-át teszik ki az összesnek. A többiek ezeken élősködve, próbálják tovább osztani a megtermelt hasznot. Harcolnak, egymásra licitálnak, tologatják az aktákat, osztogatják a részesedéseket, elméleteket gyártanak, stb.

Az, hogy ez a pazarló, felesleges rendszer működhet, számomra két dolgot jelent:

1. Igen fejlett a termelékenységünk, hogy ennyi élősködőt el tud tartani. Ha megszüntetnénk azt a rengeteg felesleges munkakört, akkor talán elég lenne napi 4-5 óra munkaidő is, de akkor mindenki munkájának lenne értelme és több időnk maradna Önmagunkra.

2. Ilyen ostobák vagyunk, hogy nem vesszük észre a lehetőséget és nem élünk vele!

 

"Hova vezet mindez a világválság tükrén át szemlélve?"

Talán egy óriási gazdasági összeomlás után nem építjük vissza a felesleges pontokat tartalmazó rendszereinket, hanem egyszerűbbre, élhetőbbre teremtjük az új világot.

Hogy Hajdu M MLM-et reklámozó bejegyzéseire is reagáljak, teljesen felesleges és energiapazarló dolog termékeket a kereskedelmi hálózatokon kívül forgalmazni, amikor ott vannak erre a bevált kereskedelmi csatornák. Ugyanazokat a termékeket, amelyeket most az MLM tagok hurcolnak egymásnak, miért ne lehetne megvenni a TESCO-ban?!

Másrészt, az MLM működőképessége egy kritika a mai kereskedők felé, hiszen itt kihagyják azt a pár nagy- és kiskereskedőt, akik annyi hasznot rátesznek a termékre, hogy egy MLM rendszerben ugyanabból 10-15 szint is megél.

Gondoljunk bele: Mi lenne, ha ezek mind elmennének valami termelő munkát végezni? Nem egymás elől próbálnák megszerezni a csodás üzleti lehetőségeket, hanem mindenki napi 4 órában termelne, egy kis csoport az elosztással és szervezéssel foglalkozna, a többi időben pedig pihennénk, töltekeznénk, élveznénk a jelenlétet!

Távoli utópia?

Mikor valami hasonlóval előálltam bárki előtt közölték velem:
2010. március 28. vasárnap, 1:46 | Buddhanita (útkereső)   Előzmény

Mikor valami hasonlóval előálltam bárki előtt közölték velem: naív vagyok, és kinevettek.

Közben valami azt súgja bennem, ez valaha így lesz.

Ugyanakkor: a mai társadalom pont ezért alakult így. 1. az emberek nem akarnak (lustaságból, félelemből) szembenézni magukkal, vagy egyáltalán feldolgozni életük, személyiségük alakulását, így megjelenítenek egy külső tényezőt, ami igazálja "ártatlanságukat", hiszen ők, csak a környezetük áldozatai.
2. a felsőbb rendszerek is tudják ezt, inkább aláássák, kiszolgáltatottá teszik a tömeget, mert így náluk marad a hatalom, a kiváltság. Kína erre a legjobb példa, de az itthoni körülmények is ezt szemléltetik.

Másrészt, kis csoportok, egyének ma is elérhetik ezt a szintet. Sanyi, Te is külön élsz ;). Minél több ilyen ember kell, és az ÁLOM, melyet leírtál, megvalósul egyre szélesebb rétegekben.

HajduM képe
"Hogy Hajdu M MLM-et reklámozó bejegyzéseire is
2010. március 28. vasárnap, 12:03 | HajduM   Előzmény

"Hogy Hajdu M MLM-et reklámozó bejegyzéseire is reagáljak"

Egyrészt nem volt reklám célú a bejegyzésem, hiszen nem egy konkrét cégről beszélek, hanem koncepcióról. Azt pedig lássa meg bátran mindenki, hogy minden e szerint a koncepció szerint működik. Az államháztartástól a pénzrendszerünkig minden.

Hogy miért ne a teszkóból vásároljuk meg, annak meg egyértelmű az oka. Ha a magyar állam szervezne ilyet a magyar nép számára, és a magyar termelők által előállított termékeket a magyar piacon értékesítenék ilyen és együtt hagyományos piaci modell szerint, akkor sok nyugdíjasnak, csökkent munkaképességűeknek, munkaképtelennek, ez jövedelemforrást jelenthetne (Szociális ellátást éppen mindenki tudná finanszírozni magának, csökkenhetnének az adók, a tb járulék és hadd ne soroljam.), a gazdáinknak munkát megélhetést jelentene, és nem a teszkós szemetet kellene ennünk innunk. Mindjárt nem az alfa víz és társai ostobaságokkal etetnék az embereket egészséges életmód kapcsán, hanem mondjuk egészséges élelmiszereket ennénk eleve és nem a teszkó vinné ki az ország mezőgazdaságának a profitját, hanem szépen a teszkók helyén 3-400 magyar termelő és kereskedő élhetne jól, ami által mindenki jól élhetne. Persze ez vonatkozik minden multi minden áruházára.

Szépen működtek a piacok, az emberek kijártak bevásároltak. A 80-as években nem volt semmiféle multi. Nem is kellett teszkó gazdaságos ízű, nyomokban élelmiszert tartalmazó hulladékot ennünk.

Ne hülyéskedj már. Miféle kérdés az, hogy miért ne vásárolhatna mindenki a teszkóban? Milyen nemzetítségű vagy? Érdekeltséged van valamelyik multiban? Vagy támogatod a teszkós élelmiszereket? Minél több a beteg ezektől, annál több gyógycuccot tudsz eladni? Vagy mi?

A bölcs alkot, de művét, nem birtokolja. cselekszik, de nem ragaszkodik, beteljesült művét nem félti, s mert magának nem őrzi, el sem veszíti.
- Tao Te King -

Kérdezzük csak meg Clarisszát!
2010. március 28. vasárnap, 15:01 | Huszti S. (útkereső)   Előzmény

Talán félreérthető volt, hogy pont a Tesco-t említettem, nem ez volt a lényeg. A hagyományos kereskedelem működő mechanizmusára akartam utalni és nem a multik kiemelése volt a célom. A kereskedelem bevált útvonalait, módszereit szerintem felesleges még az MLM rendszerekkel tovább aprózni. De tereljük vissza a fonalat az önismeretre, jó!

Véleményem szerint mindegy, hogy a kereskedő milyen nemzetiségű, hiszen azok is emberek. Az, hogy a magyar paraszttól nyomott árakon vásárolják fel a megtermelt nyersanyagokat, a a paraszt hibája, miért nem szerveződik termelői kartellbe?!
Ha magyar lenne a multi élén, az is ugyanúgy kizsákmányolná a parasztot, amíg az hagyja magát.

A kereskedők megtanulták profin szervezni a tevékenységüket, ezért nőttek multikká, nőttek mindenki fejére. Csak ennyit kellene tőlük eltanulni és máris nem lenne akkora hatalmuk.
Ez egy tanítás a parasztok, a vevők, és a 'Tesco' alkalmazottak felé arról, hogyan érjünk el nagyobb hatalmat a közösség erejével, illetve hogyan ne éljünk vissza a megszerzett hatalommal.
Én így látom.

De kérdezzük csak meg Clarisszát, hogy mit lehet tanulni a multiktól!

Hali :))
2010. március 28. vasárnap, 15:52 | Névtelen :)) (útkereső)   Előzmény

.. nekem van egy koncepcióm egy szerintem igazságos értékesítési hálózatra, már kérdés, hogy ez egy laikus ötlete és egy gazdasági szakember kellene aki megmutatja a buktatóját és hogy mennyire életképes.

Az ugyan is, hogy szintén 'nyetvörkös' webértékesítési rendszerben építeni egy vásárlói közösséget, de nem úgy, hogy szintek, hanem úgy, hogy az oldalon vásárolt termékek árából mondjuk lealkudni 10%-ot és aki reggelve van az oldalra, az MINDENKI között arányosan eloszlik a haszon.
Ha ezren vannak akkor ezer felé ez szerintem működhetne egy vásárlói kommunaként és nem lehetne köpködni, hogy - Ó mer' a Géza előbb lépett be és véremet szíjja.

A közösség tagjai EGYFORMÁN részesednek a vásárlás hasznából.

Most télleg azokra az érvekre lennék kíváncsi amelyek szerint nem működne a dolog.

Minden jót mindenkinek :DD

Szia! Szerintem azért nem működne leginkább, mert az önös
2010. március 28. vasárnap, 16:27 | Látogató   Előzmény

Szia!

Szerintem azért nem működne leginkább, mert az önös érdekek mindig erősebbek, mint a társas érdekek!!!
Az egyén saját boldogulását mindig a kommuna fölé helyezi! Nézd meg a mai társadalmakat!
Amíg az élet különböző területein úgynevezett "egzisztenciális harcok" folynak a boldogulásért, mindennapi megélhetésért addig ne várd azt, hogy mindenki elfogadná az "igazságos elosztást"!
Valószínűleg kapásból akadna olyan, aki sérelmezné ezt; mondván, hogy neki több munkája fekszik az eredmény elérésében! Például ő alkudott meg az eladóval az árban, tehát neki köszönhető az árengedményből kapott profit! Akkor miért kellene ezt egyenlő arányban elosztani olyan között is, akik bár tagjai a rendszernek, de érdemi munkát nem végeztek!
Ezen felül valakinek mégiscsak meg kell termelnie az adott árut! A termelő miért adná olcsóbban, akkor neki hol lesz ebből haszon?! Mindenki azért kereskedelemre sem állhat rá -> ha nincs aki legyártsa, nincs mit értékesíteni!
Aztán jön még a kereslet-kínálat témaköre! Amikor nincs fizetőképes kereslet mit csinálnál? Felajánlanál például valamilyen cserekereskedelmet?
Hiába tudnál valamit olcsóbban adni, ha nincs rá kellő igény! Az nem üzlet, ha havonta eladsz egy minimális tételt, de osztozni kell a bevételen mondjuk ezer személynek!
Még hosszasan lehetne ecsetelni! Gazdaságilag nem alátámasztható az "üzlet sikere" !

Hali :))
2010. március 28. vasárnap, 20:07 | Névtelen :)) (útkereső)   Előzmény

.. értem amit mondasz, csak nem értek vele egyet.
Ragozhatnám a dolgot és ragozom is, mer' viszont asszem ez a gazdasági alapú szemlélet bazira nem vált be a világban ez mostanra már egész világ-osan látszik. :))
Hiába vannak nagy gazdasági mutatók az egyik oldalon, amíg a bolygó jelentős hányada, az emberiség jórésze majdnem vagy ténylegesen éhen hal... én úgy gondolom nem ez a JÓ megoldás, hogy csak profitra vagy a teljesítményre hivatkozva hagyjuk hogy szíjják az emberek vérét.
Persze lehet arra hivatkozni, hogy az elosztás teljesítmény szerint menjen, de akkor télleg teljesítmény szerint menjen.
Azt meg marhára kétlem, hogy aki 500 ezer dollárt keres/kap jövedelemként, az ezerszer többet dolgozna/teljesítene mint aki 500 dollárt kap/keres.
Félre értés ne essék nem a szocializmust szeretném reklámozni, csak azt mondom, hogy aki arra hivatkozik hogy a jövedelmek elosztása teljesítmény arányos az erősen betérdelt a vadkapitalista maszlagnak.

Abban persze egyet értek, hogy az önös érdekek miatt nem működne, ha nem működne.
Abban viszont nem, hogy gazdaságilag nem működne és azt sem hogy miért ne lehetne termelni mellette.

Nem azt mondom, hogy mindenki üljön ott és malmozzon, amíg a cucc gazdát cserél ő meg leszedi a sápot (bár érdekes, hogy egyből erre gondoltál)
Hanem arra, hogy a termelő dobná fel a cuccot a hálózatba, és ő is részesedne mások vásárlásaiból.

Mondjuk vegyünk 30 kiló almát (tök képletesen értem a dolgot, csak magyarázatképpen, hogy mire gondolok)

Azt mondja, hogy ő amúgy adná az almát 200 Ft-ért mondjuk akárkinek, a hálózat értékesítené 200 Ft-ért, de ő nem kapna csak 180 Ft-ot érte, a 10% menne szét a tagok között, akik tagjai a rendszernek.

Mint mondottam ez egy kósza ötlet, de egyre jobban tetszik nekem és tök jó, hogy mondtál ellene, mer' így még jobban tetszik.
Hisz értem az érveidet, meg persze a profit orientáltságot is, de úgy gondolom, hogy nem ez a jövő útja.
Hanem a kölcsönös gazdasági segítség tanácsa :DDD

Minden jót mindenhez. :DDD

HajduM képe
Nekem tetszik ez az elgondolás, kicsit finomítani kell, én már
2010. március 28. vasárnap, 20:46 | HajduM   Előzmény

Nekem tetszik ez az elgondolás, kicsit finomítani kell, én már meg is tettem.

A legfőbb kritérium, az egyensúly megléte, tehát, hogy a betéttel arányos legyen a kivét, így aki 500 pénz értéket tesz be, az azzal arányos értéket vegyen ki. Így létrehozhatunk egy arányegyenlőséget. Erre nekem van egy kidolgozott koncepcióm, évek óta.
Esetleg keress meg e-mail-ben, összekombinálhatjuk az elképzeléseinket.
Hajdu_M@euromail.hu

A bölcs alkot, de művét, nem birtokolja. cselekszik, de nem ragaszkodik, beteljesült művét nem félti, s mert magának nem őrzi, el sem veszíti.
- Tao Te King -

Helló! És működik is ez az "évek óta meglévő koncepció"?
2010. március 28. vasárnap, 21:21 | Névtelen (útkereső)   Előzmény

Helló!

És működik is ez az "évek óta meglévő koncepció"? Amennyiben igen, akkor te már anyagilag magasabb szinten állsz az átlagnál! Vagy mégsem?
Én is egyetértek az előttem szólóval, hogy gazdaságilag nem működne!
De ki hogyan látja! Remélem meg tudjátok valósítani!

HajduM képe
Nem működik. Fekszik a terv a fiókomban. A terv önmagában
2010. március 28. vasárnap, 22:35 | HajduM   Előzmény

Nem működik. Fekszik a terv a fiókomban.
A terv önmagában kevés, egy csomó más feltétel megléte is szükséges. Van olyan pl, hogy valamire még nem érett egy társadalom spirituálisan, intellektuálisan. Mostanában meg vannak azok a szellemi szükségletek, amelyekben elkezdhető egy ilyen dolognak a megvalósítása.

Tehát, hogy tényleg érintsük a spiritualitást, én úgy látom, hogy a magyar közfelfogás, a közgondolkodás éretté vált arra, hogy belássa, az összeszerveződés, igen szükséges.

Mondogatni lehet okosakat, hogy össze kell fogni, csak akik ezt mondják, nem is jutnak tovább ezen a szinten.

De.

Azokat, akik tennének valamit megpróbálják lebeszélni.

Álljon itt egy bibliai példa.
Amikor, Mózes és a nép, oda értek a kánaán földjéhez, Mózes kémeket küldött, hogy mérjék fel,, hogy el lehet-e foglalni azt a területet. Kik laknak, hogyan élnek, mik a lehetőségek azon a földön?

Az egyik kém vísszajővén azt mondja: Sokan vannak erős hadsereggel, bevehetetlen, meg se próbáljuk.
A másik azt mondja: Tejjel mézzel folyó kánaán az. Kívánatos, és meghódítható.

A történet ettől cizelláltabb, de ez is szépen mutatja, hogy ha kis hitű emberekre hagyatkozunk, sosem jutunk sehova. Olyanok mellé kell állni, akik maguk lendületben vannak, akik azt mondják: Tejjel mézzel folyó kánaán. Menjünk és foglaljuk el. Minden dolog az életben ilyen. Amire te azt mondod szerintem nem működne, addig mások milliárdokat keresnek vele, és a kiskereskedelmi forgalom majdnem a felét MLM cégek adják a világon.

Tehát spirituális szempontból nézve. Kishitűeknek nem működik. A többieknek igen. Bár ez nem csak hit kérdése természetesen, de anélkül kár bele kezdeni az biztos.

A bölcs alkot, de művét, nem birtokolja. cselekszik, de nem ragaszkodik, beteljesült művét nem félti, s mert magának nem őrzi, el sem veszíti.
- Tao Te King -

Twindragon képe
Azt gondolom egyre messzebb kerülünk az alapkérdéstől! Már nem
2010. március 28. vasárnap, 21:29 | Twindragon

Azt gondolom egyre messzebb kerülünk az alapkérdéstől! Már nem a spirituális szemszögből való megközelítés dominál! :-(
Na mindegy, ez csak egy észrevétel részemről!

“Nem veszítettem el a kedvemet, mivel minden egyes sikertelen kísérlet egy újabb lépést jelent előre.” (Thomas Alva Edison)

Huszti Sándor - Önismereti tanító képe
Spirituális szemszögből az MLM rendszerek
2010. március 29. hétfő, 0:30 | Huszti Sándor -...   Előzmény

Spirituális szemszögből az MLM rendszerek egy olyan ígéretet adnak a tagoknak, hogy belőled is lehet jó kereskedő, segíthetsz az embereken, közösséget szervezhetsz, kisebb vállalat igazgató lehetsz és mindez személyiségfejlődéssel jár. No meg közben jól megszedheted magad! - ez is az ígéretek között van.

Mivel ezek mind csábítóak, valós szükségletekre adnak megoldási ajánlatot, ezért sok fecske belép, aztán pontosan nem tudom hány százalékuk meg is találja, amit keresett, a többiek meg nagyot csalódnak benne.

Hogy a csalódást mennyiben segítette az MLM hazugsága, vagy csak aki alkalmatlan, az hullik ki, ezt nem tudom, mindenesetre nagyon jó konstrukciót mutatnak kifelé ezek a szervezetek.

Eeejjjj, ha az önismeretről is ennyien elhinnék, hogy mindent megad, ami az életben a boldoguláshoz szükséges!
De ezt csak egy páran tudjuk, még nem lett belőle világmozgalom.

tisztességes kereskedést, ne pedig ezt
2010. március 29. hétfő, 9:02 | Ramina   Előzmény

Nem tudom megitélni az MLM-et közgazdaságilag, nem értek hozzá.

Már többször is próbáltak beszervezni. Volt pl. olyan nő, aki egy ős-régi Huszti Sanyi táborozásra hivatkozva hivott fel, mondván "szerettem volna tudni, hogy vagy?". Nem emlékszem az illetőre. Találkozást ajánlott, de sokára aztán csak kibökte, hogy miért ez a hirtelen nagy érdeklődés irántam. Hát, mert beakart szervezni.

Ellenérzésem van attól, hogy az MLM-esek "kapcsolatépitést" hazudnak, amikor valójában nem tartalmas, személyes, emberi kapcsolatokat épitenek, nem rád kiváncsiak, hanem az érdek mozgatja őket.

Attól is ellenérzésem van, hogy "segithetsz az embereken". Miért segitenék én azzal, mert egy árut elakarok adni nekik?
Akkor valamennyi árusitó és bolt a multikkal együtt "segit" rajtam"? Illetve ők "segitenek az embereken"?

Ha jó a termék, mondjuk gyógynövény táplálék kiegészitő (aloa vera stb), akkor már az MLM-es eladók szentnek érzik magukat, hogy szegény beteg embertársaikon, mennyire segitenek!
Mi ebben a segitség? Elmegyek a bioboltba és ott veszem meg.
Megideologizálják és átverik magukat is, meg a megkörnyékezett embereket is ezzel a hazug filozófiával.

Nem forogna a gyomrom tőle, ha korrektül azt mondanák minden áltatás és hizelgő szemfényvesztés helyett:
"Kérem, én ezt árulom, akar venni?" ,
"Akar maga is ilyet eladni? Ha szerencsés, még plusz pénze is lehet belőle."

Az Interneten virágzó szélhámosságok között már említettük
2010. április 06. kedd, 23:16 | Névtelen (útkereső)

Az Interneten virágzó szélhámosságok között már említettük azokat a megtévesztő állásajánlatokat, melyek mögött piramisjáték-szerű MLM tevékenység áll.

Mivel az MLM rendszerben forgalmazó ügynököknek a termékforgalmazás mellett legfontosabb feladata, hogy tovább építsék a hálózatukat, ennek érdekében minél több ember figyelmét ráirányítsák az általuk kínált üzleti lehetőségre, boldogan vetik be magukat a cyber-világba, ahol minimális befektetés ellenében tömegekhez juttathatják el üzeneteiket. Megjelennek "hozzászólásaikkal" különféle levelező listákon, barátinak tűnő befektetési tippeket ejtenek el online csevegés közben, hangzatos apróhirdetéseket adnak fel az ingyenes net-hirdetőkben, tetszetős web kikötőket építenek, intenzív web-promóciót folytatnak, vagy a Netikett szabályaival mit sem törődve küldözgetik csábítóan, de homályosan megfogalmazott munka-ajánlataikat több ezer email címre.

Ha olyan ködös email-üzenet kapunk (ha valaki még nem kapott volna, előbb-utóbb kap majd), amiben valami hasonló áll: "amennyiben Önt érdekli egy másodállásban végezhető tevékenység, rendkívül jó jövedelmet biztosító Interneten végezhető munka, hosszú távú előnyös befektetés, stb. írjon, részletesen tájékoztatom egy nagyszerű lehetőségről", valószínű, hogy valamiféle ügynöki hálózatba próbálnak éppen beszervezni. Legyünk óvatosak, mert ezen esetekben a szépen fogalmazó spammerek többnyire nem munkatársat, csupán balekot keresnek, akik ha elfogadják a meghívást a személyes találkozóra, a meggyőző erejű előadás közvetlen hatása alatt már nehezen tudnak nemet mondani.

Mielőtt magunkra zúdítanánk a MLM elkötelezettjeinek haragját, hangsúlyozni szeretnénk, hogy nem teszünk egyelőség jelet az MLM és a szélhámosság közé, de sajnos tény, hogy ezen rendszerek nagy része hamis reményeket ébreszt, az új belépők pénzére utazik, akiknek ez a befektetés soha nem térül meg. Mivel az Interneten gyorsan terjednek ezek a módszerek, és előbb-utóbb minden álláskereső belebotlik ezen ajánlatokba, érdemes tisztázni, mit is takar az MLM, vagy más néven network marketing fogalma, és mitől válik az egész szélhámossággá.

Az MLM lényege, hogy a hálózat keretében forgalmazott termékek értékesítése nem a hagyományos csatornákon (nagyker, kisker) történik, hanem egy lépcsőzetesen kialakított ügynöki hálózaton keresztül. A tagok feladata a termék értékesítése mellett ezen ügynöki lánc folyamatos bővítése. Nem hiszem, hogy van ember széles e hazában, aki még nem hallgatott (szenvedett) végig egy-két vagy netán több előadást az MLM felépítéséről, működéséről, jövedelmezőségéről, ezért most nem rajzoljuk fel az ismerős mátrixot.

Ami közös az MLM és a piramisjáték esetében, hogy a hierarchiában alacsonyabb szinten álló tagok pénzt juttatnak a magasabb szinteken levők felé, és ahogy a rendszer egyre lejjebb épül, elvileg mindenki jövedelemhez jut mindaddig, amíg van lehetőség új tagok toborzására. Egyszerű logaritmusszámítással kimutatható azonban, hogy az így épülő piramis hosszú távon nem működhet, mivel X lépcső után egyszerűen elfogy a potenciális bevonható emberek száma. Ha nincs több befizető, a rendszer összeomlik, és az alsó szinten levő tömegeknek már nincs aki fizessen, ők a vesztesek.

A klasszikus kérdés: mi különbözteti meg a legálisan működő MLM hálózatot a tiltott piramisjátéktól? A piramisjáték játékelméleti szempontból zárt rendszer, tehát összességében annyi pénzt nyernek a nyertesek, amennyit a vesztesek elveszítenek. Az MLM rendszerben forgalmazó ügynököknek azonban kettős feladata van: amellett, hogy új tagokat szerveznek be a hálózatba, a hálózat által forgalmazott termékek eladását is meg kell szervezniük. A piramisjátékkal szemben, ahol csak az új tagok befizetéseiből képződnek a csúcson állók bevételei, az MLM hálózatba így folyamatosan áramlik a termékek termelői és fogyasztói ára közötti különbözet, tehát elvileg lehetséges, hogy mindenki nyer vele. A kérdés az, hogy mi az arány a kétféle eladás (a bevont új tagoknak eladott ún. belépő-csomag, valamint a hálózaton kívüli vásárlók felé történő értékesítés) között. Amennyiben a termék nagyobb mennyiségben nem eladható (és ez bizony sok esetben így van, mivel ára gyakran jóval meghaladja a boltokban forgalmazott versenytársakat), azaz a forgalmazó bevétele kizárólag az új tagok toborzásából származik, gyakorlatilag egy zárt piramisrendszer alakul ki, ahol néhány lépcsőben elfogy az ország lakossága, és bekövetkezik az összeomlás.

A világ egyik legnagyobb piramisa Albániában épült fel a közelmúltban, miután a külső információktól elszigetelt ország lakosságának nagy része, mindenféle kontroll nélkül, a szép jövedelem reményében kapcsolódott be a hatalmas láncba, majd az összeomlásakor tömegek vesztették el vagyonukat az országos méretűre nőtt piramisjátékban. Az emberek elkeseredése nemzeti felkelésbe torkollott, az események okait annak idején sokat elemezték a napilapok is.

Visszatérve az MLM tevékenységhez, elvileg sikeresen is végezhető ez a fajta munka, van akinek saját bevallása szerint kitűnően jövedelmez, de tény, hogy a beszervezett tagoknak csak kis hányada jut el a gyémántgyűrűs szintekre. Ehhez a munkához speciális adottságokra van szükség, hiszen a rendszerbe való belépés teljes elkötelezettséget kíván, ami gyakran az emberi kapcsolatok megromlásához vezet. A kívülállók, vagy a rendszerben csalódottak gyakran támadják ezen ügynökök módszereit, akik sok esetben agresszív technikákat alkalmaznak a meggyőzésre, kétes üzleti gyakorlatot folytatnak, ködösítenek, rabolják hallgatóságuk idejét amikor nehezen térnek rá a lényegre vagy matematikailag félrevezetik a közönségüket.

Természetesen az Interneten is jelen vannak a nagy MLM cégek, saját domain alatt találjuk a legnagyobbakat, és megismerhetjük a hivatalos változatot, de ha egy kicsit alaposabban szétnézünk, az érem másik oldalát is! Az Internet világának legszimpatikusabb vonása demokratikussága, azaz, hogy ez a médium soha nem egyoldalúan informál. Hiába dicsőíti önmagát a cég saját honlapján (www.amway.com), ha a benne csalódottak tömegével hoznak létre olyan web oldalakat, ahol leleplezik annak hazugságait, leírják saját negatív tapasztalataikat. Lásd példaképpen a "Internet Society of Ex-Amway Distributors" nevű szervezet kikötőjét, ahol a felsorolt hivatkozásokra kattintva az egykori Amway-forgalmazók web-lapjaira juthatunk, ahol a cégből, illetve annak ügynökeiből, és módszereiből kiábrándult emberek kiteregetik a szennyest, az agymosás egyeteméről, rémálomról, megtévesztő hazugságokról, a remény forgalmazásának üzletéről, kultuszról, szertefoszlott álmokról írnak. Akit érdekelnek ezek a személyes tapasztalatok, vagy sorstársként szeretne csatlakozni a szervezethez, keresse fel "Az igazság odaát van" szlogen alatt működő, az Amway témát legkimerítőbben felölelő web kikötőt, ahol minden hisztériát nélkülözve, tárgyszerűen, pro és kontra érveket, egyéni beszámolókat, elemző és leleplező cikkek, tévhitek eloszlatását célzó írásokat, és nagyon sok egyéni tapasztalatot (rendezve, archiválva) olvashatunk a céggel kapcsolatosan. A web oldal tagja az "Anti-MLM and Anti-Amway Webring"-nek , így innen könnyedén eljuthatunk a körgyűrű további láncszemeit alkotó társoldalakhoz is.

Ezúttal arra vonatkozóan gyűjtöttem tippeket, hogyan ismerjük fel az Interneten az MLM tevékenységnek álcázott veszélyes piramisjátékokat:

1. Soha ne a website kinézete alapján ítéljük meg a bemutatkozó céget. Azért mert egy vállalkozásnak professzionálisan tervezett honlapja van, korántsem biztos, hogy törvényes, legálisan működő cégről van szó. Csak olyan céggel kössünk üzletet, melyet ismerünk vagy leinformáltunk, és melyben megbízunk.

2. Ne kapcsolódjunk olyan rendszerbe, ahol csak az új tagok beszervezéséért kapunk jutalékot. Jövedelmünk elsődleges forrása a termék értékesítéséből származzon. Csak akkor legitim az MLM cég, ha speciális termékei a rendszerbe lépés nélkül is megvásárolhatók. Győződjünk meg arról, hogy a kínált termék valóban rendelkezik-e a beharangozott tulajdonságokkal, valóban piacképes-e.

3. Ne lépjünk be olyan MLM cégbe, ahol túl nagy kezdőcsomagot, nagy értékű saját készletet kell vásárolnunk. Ezek a rendszerek álcázott piramisjátékok, melyek bármikor összeomolhatnak.

4. Ne higgyük el, bármily csábító, hogy kevés munkával könnyedén meggazdagodhatunk. A termékek direkt értékesítése, és az emberek meggyőzése nagyon kemény és kitartó munkát igényel. Egy nagyon jellemző példa magyarul: nézzük meg a Work From Home című weboldalt. "Nem nyaralok, ilyen a munkám" felirat fölött egy menedzser önfeledten szunyókál az idilli tengerparton, fölötte vaskos dolláros zacskók. Majd a mézesmadzag: "Dolgozzon a 21. század munkamódszerével!" és következik az ajánlott munka hosszú, időt rabló leírása, melyből semmit nem tudunk meg a végzendő feladatokról, csupán üres ígéreteket arra, hogyan emelkedik majd meg e munka által életszínvonalunk. (Levelet kaptam a cikk egy olvasójától, aki kapcsolatba lépett ezzel a céggel, és elmesélte tapasztalatait, ha érdekel, kattints ide!)

5. Adjunk magunknak időt a döntéshez. A jó üzlet holnap is jó üzlet, ha pedig agresszívan sürgetnek, vagy nyomást alkalmaznak a döntéshozáskor, annak semmi más oka nem lehet, mint hogy a cégnek valami rejtegetnivalója van.

6. A gondolkodási idő arra is kell, hogy utána tudjunk nézni, vajon mi mindent írtak, mondtak mások az adott vállalkozásról az Interneten. Használjuk ennek érdekében a keresőket, adjunk fel üzeneteket a vonatkozó hírcsoportokban, vagy nézzük meg azokat a web állomásokat, ahol folyamatosan gyűjtik a tisztességtelenül dolgozó MLM cégekre vonatkozó panaszokat. A leleplező írások ott vannak a világ legnagyobb kirakatában, csak rá kell találni! Nagy kapocs-gyűjteményt találunk a cím alatt, ahonnan kiindulva sok olyan MLM céget is megismerhetünk, melynek képviselői még nem találtak ránk, hiszen talán majd csak a jövőben teszik be a lábukat Európába. Menjünk elébe az információknak!

7. Vigyázzunk arra, hogy a kibertérben az emberek nem mindig azok, aminek látszanak. Van, hogy jóindulatú baráti tanácsnak tűnik az a munkaajánlat, amit egy net-társunktól kapunk, valójában az illető nagyban osztja a tippeket, egy intenzív beszervező munka részeként. Ne legyünk hiszékenyek, és mindig kontrolláljuk az Interneten keresztül kapott információkat, mert ezt senki más nem teszi meg helyettünk!

Akit nem riaszt vissza a sok visszaélés, és komolyan érdeklődik az MLM tevékenység, mint önálló jövedelemszerzési lehetőség iránt, annak ajánlom a http://mlm.lap.hu linkgyűjteményt kiindulópontként!