kényszerbetegség, OCD | Önmegvalósítás.hu

kényszerbetegség, OCD

2015. február 26. csütörtök, 16:38 | Látogató

Interneten folytatott hosszas keresgélés után úgy találtam, hogy alig áll rendelkezésre olyan közösségi felület, ahol OCD-s személyek oszthatnák meg a bennük felmerülő kérdéseket, problémákat sorstársaikkal.
Fontos, hogy ne higgyük azt, hogy egyedül vagyunk a világban problémáinkkal, s legyen kivel megosztani feszültségeinket, kérdéseinket, tapasztalatainkat.

Erre hoztam létre ezt a közösségi csoportot, hátha néhányunknak haszna származik belőle.

"Az obszesszív-kompulzív megbetegedés (más néven: kényszerbetegség; angolul: obsessive-compulsive disorder, OCD) pszichiátriai betegség; olyan elmeállapot, amelyben újra és újra jelentkező kellemetlen képzetek vagy gondolatok (kényszergondolatok) mellett állandóan újra jelentkező késztetések vagy cselekedetek (kényszercselekedetek) vannak jelen. Meghatározó jelentőségű, hogy ezek a gondolatok a beteg számára is idegenek, riasztóak, fenyegetőek, a cselekedetek meg értelmetlenek, de a szorongás csökkentése érdekében muszáj folytatnia azokat.

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oltására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van gondolatai és cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a valósággal.

A betegség gyakran okoz pániktüneteket, depressziót, szorongást. Pontos oka nem ismert, de hátterében neurotranszmitterek csökkent szintjét, elnyomott traumaélményeket, vagy akár eltanult viselkedési mintát feltételeznek.

Elkezdődhet apró, majd egyre erősödő tünetekkel, vagy akár egyik napról a másikra is. Akár élethosszan fennállhat, de szerencsés esetben kezelés nélkül, néhány hét alatt el is múlhat."

forrás: Wikipédia
http://hu.wikipedia.org/wiki/Obszessz%C3%ADv-kompulz%C3%ADv_megbeteged%C...

Már adtál meg címkéket. Saját címkéid: