Jézus, megváltás, feltámadás | Önmegvalósítás.hu

Jézus, megváltás, feltámadás

2009. április 12. vasárnap, 11:04 | Huszti Sándor -...

Ki volt Jézus? Isten fia vagy egy nagy képességű tanító?

Valóban megválthatta a bűneinket? Hogyan?

Feltámadt és tovább tanított, vagy ez csak egy kitalált történet?

Jézus
2009. április 12. vasárnap, 18:25 | zoeya

Fizikai értelemben mindenki Isten fia. Ha a szellemi oldalt nézzük, Krisztust mint szellemet,
és őt tekintjük az első teremtett szellemnek,akkor így is igaz.
Én úgy tudom,,hogy elindított egy folyamatot, amelynek a célja a fizikai lét megtisztulása,
megadva a lehetőséget annak,hogy az emberek megválthassák saját magukat!!!!!!!
A fontos,hogy senki nem fog megváltani bennünket, a megoldást mindenki magában keresse.
Mi a jelentősége annak a mai ember számára, hogy történt -e feltámadás?
Szerintem ennek csak kultikus jelentősége van.
Mindig és mindenkivel ott van, aki igényt tart rá, ha nem is fizikai síkon és ilyen értelemben
tovább tanított, ahogy most is teszi.
szeretettel

Jesua -Jehosua vagy Jézus történelmi léte vitatott. Létére
2009. április 12. vasárnap, 18:40 | Névtelen (útkereső)

Jesua -Jehosua vagy Jézus történelmi léte vitatott. Létére történelmi bizonyiték nincs. Mindössze az evangéliumok adnak róla hirt, meglehetősen egymásnak is ellentmondva.Korabeli nagy történetirók nem tudnak tóla és tevékenységéről.Előzményei viszont megvannak .hiszen a judaizmusból nőtt ki, judaizmus szektájaként indult.Pál azonban hátat forditott vallásának és egyházának, és kitalálta az egész történetet. Az első néhányszáz év pápái többször is megjegyezték, milyen szerencse, hogy van ez a Jézus sztori.
Korábbi előzményei a judaizmus előzményei is: a mezopotámiai meghaló-feltámadó istenek, a királyok legendái akik isten fiai, az egyiptomi mitológia stb.
A Biblia ujszövetségi része tudatos szerkesztés, Jesua után időkből, olyanok által akik nem látták-láthatták, és nem hallották. Mégis párbeszédeket idéznek.A zsidó bölcsességeket kapja szájába, és azok által lett nagyivü tanitó. De János a keresztelő nagyobb volt nála.

vitatom, hogy vitatott
2009. április 12. vasárnap, 19:04 | Névtelen (útkereső)   Előzmény

Hogy "Mindössze az evangéliumok adnak róla hirt" egyszerűen nem igaz. A kedves vitató valószínűleg csak arról tud, amiről tudni akar. Kíváncsi lennék ezeket hogyan magyarázza (mert aki nem létezett, annak elveszett évei és utóélete sem lehet ugyebár):

http://www.wolflodge.org/sananda/lost-years-of-jesus.htm

http://ramsss.com/christian/jesus-christ/lived_in_india.htm

http://www.atmajyoti.org/spirwrit-the_christ_of_india.asp

ArkAngyal képe
Manipuláció, vagy csak a történelem ismétli önmagát?
2009. április 12. vasárnap, 20:22 | ArkAngyal   Előzmény

Íme egy film, amihez nem fűzök kommentárt, csak annyit, nem Hitet kérdőjelezi meg, csak a kereszténységről 'kérdezi', hogy mennyire manipulatív vallás?

Hit fontos, hit nélkül az emberiség legalább annyira életképtelen, mint visszajelzések nélkül.
Internet, és más, nyílt információs lehetőség révén, már magunk is kutathatunk az "igazság" után.
Vagy elfogadjuk elődeink szavait, írásait, tanításait, vagy ha ellentmondásokat találunk (vagy valamit nem értünk), utánajárunk a tisztázás (akár tisztánlátás) érdekében.
Kérdés, ki, mennyire nyitott, és ki, hogyan fogalmazza meg magának a fogalmakat.

Tessék, a film: 1. rész: Vallási...
http://video.google.com/videoplay?docid=4357079350414065219&ei=NKvcSeCEH...

ui.: National Geographic tematikus csatornán (és a Viasat History) csatornán folyamatában megy az Ami kimaradt a Bibliából, és a Rejtélyes Biblia c. műsor.

ArkAngyal

amarana képe
Most nézem az ajánlott filmet, érdekességként 2 napja találtam
2009. április 13. hétfő, 11:52 | amarana   Előzmény

Most nézem az ajánlott filmet, érdekességként 2 napja találtam rá erre az oldalra is, nincsnek véletlenek ugyebár?

http://vilagnezet.blog.hu/2008/08/03/zeitgeist_jezus_nem_letezett_a_bibl...

és egy pár idézet az oldalon megjelenő írásokból:

A hit fabatkát sem ér.......

Annie Wood Besant (1847-1933)
”Eddig soha nem definiáltak egy olyan Istent, amely ne lett volna nyilvánvalóan önellentmondásos és képtelen,soha nem írták le Istent olyannak, hogy a fogalom róla az emberi gondolkodás számára lehetséges lenne.”

Definiáljuk Isten fogalmát
Isten logikus és tudományos igényü definíciója......................

Thomas Szász magyar származású amerikai pszichiáter írta: Ha te szólsz Istenhez, imádkozol; ha Isten szól hozzád; skizofrén vagy.................................

ArkAngyal képe
Nincsenek véletlenek... ;-)
2009. április 13. hétfő, 12:46 | ArkAngyal   Előzmény

Nincsenek bizony, hogy nincsenek véletlenek, már vagy 3000 éve ezt hajtogatom :D

Ellenben, nézd meg az Eltitkolt információk c. blogomat, ott is kapsz egy filmet...

ArkAngyal

Vannak bizonyítékok bőven :-)
2015. február 14. szombat, 1:49 | Éva.   Előzmény

Dehogynem tudnak róla. Nem is kevesen írnak róla korabeli történetírók is. A leghíresebb Josephus Flavius, zsidó történetíró.
Itt egyébként nagyon jól össze vannak szedve a ,,bizonyítékok" ez ügyben. :-)

http://idezetektarhaza.5mp.eu/web.php?a=idezetektarhaza&o=VW93tCK9hO

Kirsikka képe
nem vitatkozom. inkább...
2009. április 12. vasárnap, 19:34 | Kirsikka

Szombaton hallottam a rádióban (az eredetit) és nagyon megindított, húsvéti hangulatba hozott. El is pityeredtem rajta, hogy Isten Fia itt volt köztünk és ... minden. Persze én ebben nőttem fel, beleneveltek, mégis biztos vagyok benne, hogy létezett, de nem vitatkoznék, beszéljen helyettem a zene... :) végig mosolyog...:)

ArkAngyal képe
Szeretet ereje...
2009. április 13. hétfő, 11:27 | ArkAngyal

Én egyvalamit nagyon, de nagyon nem értek (és erre kérnék megvilágosodást :D ). Több helyen fenn vagyok, blogokba írok, és egyre több helyen fedezem fel a következő kérdéseket: Jézus létezett, vagy sem? Feltámadt, vagy sem?
Kérdem én, ez utóbbi miért fontos? Ha nem létezett, már nem hiszünk abban - amit azok szerint, akik hiszik, hogy élt - képviselt, és tanított?
Nem egyértelmű, hogy a szeretet, főleg a feltétel nélküli szeretet a legerősebb olyan érzés, ami bármit, bárkit - aki csak erővel rendelkezik -, "legyőzve" (alázatra is tanítva), bármi, és bárkihez elvezethet? Olyan nagy baj, hogy felhívta a figyelmet a valódi értékekre? Ha azon kezdünk el tanakodni, hogy most akkor létezett, vagy sem, elveszítjük az egész lényegét.
Tulajdonképpen "mindegynek" kéne lennie, ki hozta közénk ezt a tanítást, és érzést vagyis életérzést, lényeg, arra figyeljünk, hogy meglegyen, és használjuk...nemde?
Feltámadás, vagy sem... ez is egy olyan kérdés, ami miért kap ekkora figyelmet? Mert a Mártír szerep annyira nyomatékkal bír, hogy az ilyetén önfeláldozás nélkül nem jutna, vagy maradna fenn tanításainak oka, lényege? - vagy, mert egy olyan lehetőséget nyújt felénk, ami csoda, megmagyarázhatatlan, és mi is ezt akarjuk magunknak, ha meghalunk (mert annyira ragaszkodunk az élethez)?
Kérdem én. Mi is valójában a lényeg? A tálalás fontos, de a tartalom a legfontosabb!
Többi majdhogynem színjáték, arra jó (és ez is fontos), hogy állandóan szinten tartsa a tanítást, az örökséget. Egyiptomi posztumusz ó vallás, szinte szóról-szóra ugyanazokat az elemeket tartalmazza, mint a kereszténység. Még a számok 12, 7, 3, stb. is ugyanott, és ugyanabban a mennyiségben vannak jelen. Ha azt mondom, hogy ez a sokkal régebbi vallás lett felújítva, átültetve azért, hogy ne feledkezzünk meg róla, akkor én most inkvizíció elé kerülök, és ki leszek kiáltva pogánynak?
Pogány hitekből is rengeteg rész át lett emelve a katolicizmusba, és erre is, mint az Egyiptomi vallásra hivatkozásomra is, írásos, és tárgyi bizonyítékok is vannak. Kinek fáj, ha már sokkal régebben élt akár ugyanez a vallás, csak az akkori embereknek, és hozzáállásuknak szólt? Ők nem Isten gyermekei voltak? Miért ragaszkodunk, és kiáltjuk ki ennyire csak a kereszténységet igaznak, és legobjektív vallásnak?
Ne hagyjuk, hogy lényeg elvesszen, és azok a tanítások lényegüket veszítsék bizonyos formai, külalaki (tálalási) csomagolások miatt. Éppen elég ember távolodik - vagy nem is fogadja (fogadta) el -, vagy éppen túlmisztifikálja az egészet (nem csak a kereszténység vallásban), pont a feltámadás, nem feltámadás kérdése miatt.

Amennyit "segített", legalább annyit "rontott" is ennek az eseménynek a kihangsúlyozása...

Szeretet, és hála érzéseknél nincs erősebb. Ha ez benned létező, és domináns, sokkal kevésbé (vagy egyáltalán nem) leszel bármiben "hitszegő, vagy "bűnös".
Szeretethez két alkotóelem kell:
1. A szerető
2. Akit/amit szeretnek
Ehhez, hogy ez létrejöjjön, csak Te, mint szerető, és egy valami kell, amit, vagy akit szeretnek... A mindenség, az egység is egy valami. Így a mindenséget, az egységet is Te szereted. A mindenség/egység szeretete, a feltétel nélküli szeretet jelenlétét mutatja meg... ;-)

Hú, ez hosszú lett, de sztem, ami lényeg, az benne van, ha elsőre nem is érthető (én most olvasom át harmadszorra, és még mindig nem értek belőle mindent, de rátok bízom, hátha a leendő kérdésekből, állításokból rájövök, mi nem volt egyértelmű...talán most még nekem sem :D ;-) ).

Aditi képe
Kedves ArkAngyal!
2009. május 03. vasárnap, 15:58 | Aditi   Előzmény

Néha én is azt gondolom, nem fontosak a részletek és a tudás. Volt feltámadás vagy nem? Aztán amikor elengedem, általában történik valami, ami miatt megértem, vagy megkapom a választ. Amúgy meg valóban a válasz fontosabb, mint a kérdés: az öröklét tudata. De ide csak a kérdések feltevésével, a megélés alázatával jutunk. A saját éltünk megélésével. Mert az Élet egyik szellemi törvénye a megélés törvénye. Csak a saját tapasztalatod által válik bölcsességgé a tudásod. Minden belőled fakad a legmagasabb Tudat ereje által, ami a te egységedben is működik, és a többi rezgésszinthez képest más törvények szerint: a teremtés törvényei szerint. Ez az örökkévaló éned. Jézus, ha feltámadt, ezt a tudást és tudatosságot birtokolta. Mert csak ez képes újra életet adni a testnek. Ez biztos.

A szeretetről pedig azt tanította, nem kell hozzá semmi és senki. Csak te. Mert a szeretet is benned van, és tudatosságod ereje által engedheted áramlani magadon (Magodon) keresztül. Először téged tölt el teljesen, majd rásugárzik a környezetedre. A feltétel nélküli szeretet egyben a cél nélküli szeretet. A szeretet van, mint Isten, mint az isteni tudat, a teremtés élő törvénye, a világ ilyen szintű működése. Van és kész. A Mi döntésünk, hogy megéljük-e, és általa kitisztítjuk-e a blokkjainkat, ahol nem áramlik át a tudatunkon (alacsonyabb szintű tudat-világunk), vagy mást élünk meg. (Az egónkat, az illúzióinkat, a félelmeinket, mindent, ami nem az egységről, az egységünk megtapasztalásáról szól.)

A többi "szeretetet" eltévesztett motivációjú szeretetnek hívják. "Szeretlek, mert ilyen vagy...". Ez egy feltétel. "Szeretem magam, mert..." már ez is. Nincs miért, és nincs mit és kit. A természet feltétel nélkül szereti magát virágaiba borulva, és lombhullatásban is. Életben és halálban, a görbe törzsű fa éppolyan csodálatos Isten szemében, mint az egyenes. A betegségében és tudatlanságában szenvedő ember élete éppoly csodálatos az Ő számára, mint a boldogé. Mert a fejlődést szolgálja. És Isten megadta neki a legnagyobb ajándékot: a saját tudatát. Az ember az egyetlen lény a Földön, amelyik tudatos lehet a benne és a körülötte létező Univerzum minden csodájára, amelyek valójában csak önműködő törvényszerűségek. És az ember, bármilyen életet él, megélheti az Ő tudatával, vagy alacsonyabb szinten. Megélheti feltétel nélküli szeretésben, önmagát, a sorsát, az életét szemlélve, elfogadásban és gyönyörködésben, bárhol is tart a Szamszara hatalmas kerekében. És akkor boldog lehet. Mert a fájdalmat át lehet élni szenvedés nélkül. A fájdalom az Élet gyógyító ereje. A szenvedés a tudatlanság műve. Ám Isten szenvedéseinkben is hordoz bennünket, mint a szülő az önromboló, makacs gyermeket, hogy legyen esélye újrakezdeni, és megérteni, amit még nem bír.

Engem többször megmentett, ma már tudom, hogy azért, mert van még esélyem a helyemre kerülni ebben az életemben. Megtanulni feltétel nélkül szeretni. Feltétel nélkül örülni az életem minden pillanatának. Feltétel nélkül elfogadni magam és másokat. Akkor már nem kell többé megmentenie. Mert Általa megmenthetem magam.

És mindannyian.

Namaszte

ArkAngyal képe
Kedves Edit74 Míg olvastam írásod, nem tudtam eldönteni, ezt mos
2009. május 04. hétfő, 9:01 | ArkAngyal   Előzmény

Kedves Edit74

Míg olvastam írásod, nem tudtam eldönteni, ezt most nekem írod, és ha igen, mi volt a célod, vagy csak ami benned volt az kívánkozott ki, és úgymond nekem mondtad el, mert ezt hozta ki belőled írásom. Úgy gondolom, egyről beszélünk, max. más megfogalmazásban, de az eredmény ugyanaz. Szeretethez ilyetén megfogalmazásban nem pontos, hogy nem kell hozzá semmi, és senki, csak én. Akkor, ha csak én vagyok a szereplő, sokak szemében önimádatról lehet szó. Én értem, hogy mit szeretnél közölni, és azzal egyet is értek, de úgy érzem, ki kell egészíteni, hogy ne legyen félreérthető, és nevén nevezzük a dolgokat. Így lesz Te írásoddal, és az én kiegészítésemmel kerek(ebb).

Remélem egyetértesz célommal.

A szeretet minden átfogó. Kezdve a virágok iránti szeretettől át az állatok iránti szereteten, a MINDENT átfogó isteni szeretetig, mindent magában hordoz. A szeretet semmit és senkit nem zár ki, hanem mindent és mindenkit összefog.
Már Pál apostol is így ír első korinthoszi levelében (13. rész 2,8):
„…és ha teljes hitem van is, úgyhogy hegyeket mozdíthatok el, szeretet pedig nincs bennem: semmi vagyok… A szeretet soha el nem múlik.”
A valódi szeretet ad, és nem elvesz.
Isteni terv alapján születik és harmóniához vezet. Isteni feladat, amely megéri, hogy érleljék. De a szeretet tartalmazza a lehetőséget is, hogy részt vegyünk az isteni teremtés folyamatában és magunk is teremtők legyünk, például egy gyermek nemzése által.

A szeretetnek mindig legalább két pólusúnak kell lennie, tehát benne van a szerető, illetve akit, vagy amit szeretnek (az Univerzum is egy, így benne van az amit-be. Így lesz értelmezhető a MINDENT átfogó szeretet, mint fogalom)
Ugyanakkor pl. a nyitott virágszirmok a kezdet érzését, a szeretetből kiinduló gyengédség és finomság érzését is sugallják, melyeket a nyitott virág közvetít. Egy virág átnyújtása, gondoljunk csak a vörös rózsára, mindig és minden időben a szeretet jele volt.
De az igaz szeretet határok nélküli. Ezzel kizárja az „én szeretem ezt az embert, de a másikat nem” hozzáállást.
Szeretet az isteni terv egyik legfontosabb "eszköze". Kaptunk feladatot, hogy az EGÉSZ iránti szeretetet, vagyis a MINDENT átfogó szeretet, mint feladatot elfogadjuk. Ezt van, aki már felismeri, van, aki most kezdi felismerni, és vannak akik még nem ismerik fel, és vannak, akik talán sose fogják felismerni... De jellemzően egyre többen igen.
Szeretet, mint szimbólum egyben egy felhívást is jelent, hogy saját, vagy mások irántunk való szeretetét megfigyeljük. Valóban önzetlen? Lehetséges-e, mint feladatot magunkra vállalni, hogy érlelődjünk, készen arra, hogy az isteni tervet véghezvihessük?
Ahhoz, hogy "sikeresek" legyünk a terv végrehajtásában, és másokat is tudjunk segíteni, ezeket mindig figyelemmel kell kísérni, és így tanulni, tanulni, és tanítani... főleg az elengedés, elfogadás értelmét, szükségességét, hogy be tudja fogadni, illeszteni életébe ezt a nemes, és önzetlen feladatot...

Sok, sok Szeretettel:

ArkAngyal

Jézus
2009. április 13. hétfő, 17:00 | A. (útkereső)

Úgy tudom, hogy Jézus a legmagasabb lélek, aki emberi testben inkarnálódott ebben a világrendszerben. Tanító volt, nyitott memóriával született, tehát a megvilágosodottak látásával rendelkezett. Gyerekkorának jó részét Indiában töltötte, spirituális előkészítésben részesült, hogy kibírja a rá váró nehézségeket. Azért jött, hogy a szeretetre tanítson minket. Megvált-oztasson minket. Hogy példát mutasson, önfeláldozásból, és hogy a halál legyőzhető az ember számára. De sokan félreértették a szavait, és a mai napig is. Meghalt, és feltámadt, a feltámadása szimbólum, nekünk szól, azt üzeni, hogy nincs halál, csak öröklét van.

ArkAngyal képe
Megerősítés
2009. április 13. hétfő, 18:25 | ArkAngyal   Előzmény

Köszönöm...ez megerősítheti, kiegészítheti azt, amit leírtam, és egyet értek veled...

ArkAngyal

Bűnök
2015. október 23. péntek, 8:12 | Látogató (útkereső)

Azt vettem észre az ezotérikus tanokban, hogy a bűn fogalmát, annak létezését tagadja, nem vesz róla tudomást. Úgy tekint az életre, mintha bármi, bármikor kijavítható lenne, csak tapasztalat- mondogatjátok, majd a következő életben kijavítjátok, de nincs következő élet.

Jézus az volt aki a bibliában szerepel, nem felemelkedett mester, nem táplálkozási tanácsadó, és még csak nem is meditációs tréner, hanem a Megváltó.
Úgy akartok Istenhez hasonlatossá válni, hogy magát Istent nem akarjátok megismerni.
Alázatosságról beszéltek, közben felmagasztaljátok magatokat oda, ahol Jézus van és minden tanítását, áldozatát a ti kényelmetek szerint formáljátok.
Csak egy pillanatra gondoljatok bele abba a lehetőségbe, hogy csak ez az egy élet van, a lelked ezt jól tudja, ezért lettél kereső és most készülsz olyan helyre száműzni, ami számára pokol.
Nem elég szimplán jónak lenni és nem is tudsz olyan jó lenni, mint szeretnél, ezért kell Jézusban bízni és bűneinket, hibáinkat rá bízni.

pelgrim képe
Jézus, megváltás, feltámadás
2016. április 17. vasárnap, 17:11 | pelgrim

Parányit sem kételkedem abban, hogy kb. 2000 évvel ezelőtt élt egy férfi akit mi most Názareti Jézus neven ismerünk, kinek tanitása példamutatása és élete körül létrejött a kereszténység. Tanítása olyannyira eredeti, tettei oly kiemelkedőek, hogy a mai napig nics párja a történelemben.
Jézus szerintem Isten egyszülött fia volt, mint ahogy mi egytől-egyig mindannyian Isten egyszülött fiai, leányai vagyunk, nincs olyan ember aki Isten akarata ellenére jön a világra. A lényeges különbség köztünk szerintem az, hogy Jézus Isteni iklétére ébredve a Krisztust hozta kifejezésre, az isteni kilétét, aki minden emberben jelen van.
A keresztények Jézusban látják a Messiást, a megváltót, akire a zsidók a mai napig várakoznak. A Messiás eljövetelének ígérete a prófétákat illette meg, ők voltak azok akik ezt az ígéretet terejesztették el, és tartották élénken a zsidó nép között. Ez az ígéret a kiválasztott nép és az Istennel kötött szövetség fogalmával együtt egy szilárd tudattá vált a zsidó nép széles köreiben. Ez a tudattá vált hit tette lehetővé, hogy valóra váljon a próféták jövendőlése.
Jézus, aki már kora ifjuságától kezdve nagy érdeklődéssel az "Atya Dolgaiban" szorgoskodott, a népek, az emberek (ön-)tudatának fejlesztését, felemelését látta feladatának, e nagy feladat sikerének érdekében hajlandó volt a legnagyobb áldozatot hozni. Helytelen, nagyon kificamodott magyarázat az, hogy az emberek bűneiért halt meg, hogy az Atya kiengesztelődjön, méghozzá saját fiának iszonyatos kereszhalálával. Jézus szerintem valóban a nagy megváltó, de nem a bűneinktől, hanem az (ön-)tudat szánalmas állapotából.
Talán eltudjuk képzelni tanítványai lelkiállapotát, mikor meggyőződtek róla hogy a Mesterrel van dolguk, akit néhány nappal korábban a kereszten láttak meghalni (ön-)tudatuk akkor a magasba szökkent egy ember lehetőségeinek láttára, aki isteni kilétére ébredve a Krisztust hozta kifejezésre.
Én hiszem, hogy Jézus feltámadt és még egy ideig tovább támogatta, tanította tanítványait, ha ez nem lenne igaz, akkor ma nem beszélnénk róla. A tanítványok ugyanis bujdostak rettegtek, nem mertek nyiltan beszéni a történtekről, mindaddig mig a Mester által megígért támaszt meg nem kapták, akkor nagy lelki erőre tettek szert és képesek lettek hírdeni azt amit örömhírnek neveznek.

,,Bűneink"...
2016. április 19. kedd, 14:01 | Éva.   Előzmény

Szerintem a ,,bűneink" ,,megváltása'' nem azt jelenti amit általában mi ,,bűnök" alatt értünk. Ha az ember figyelmesen tanulmányozza amit Jézus tanít, istenigazából nincsen is ,,bűne" az embernek -egyet- az eredendő bűnt kivéve.
A többi bűn ugye ,,megbocsátható", hiszen azt mondja Jézus, hogy az dobja rá az első követ a ,,bűnös asszonyra", /akit ugye meg akartak kövezni/, szóval ,,az dobja rá az első követ, aki nem vétkezett még".

Tehát az úgynevezett hétköznapi bűneink ebből a szempontból nem igazán számítanak, mert ,,bocsánatos" bűnök, az ember bármikor megbánhatja, kijavíthatja, jóváteheti,stb... Nem véletlenül ,,kegyelmi" vallás a kereszténység, és valótlan állítás ellene az, hogy Istentől félni kéne nekünk ,,bűnös" embereknek. Éppen Jézus helyezte teljesen új alapokra a régi ősi vallást, ahol még rettegtek az Istenüktől az emberek. Ráadásul ott nagy távolság volt az Isten és az ember között, valóban egy haragvó, büntető külső istenkép volt.

Az úgynevezett egyetlen ,,bűn" az ,,eredendő /eredeztető/ bűn" pedig tulajdonképpen az, hogy az ember ,,elhagyta" Istent, elszakadt tőle.
Ennek a jelképe ,szimbóluma ugye az a bizonyos ,,bűnbeesés" azzal az almával a ,,tiltott fáról".
Vagyis tulajdonképpen ez lenne az egyetlen probléma, ,,bűnünk" , hogy elszakadtunk Istentől, tulajdonképpen a saját isteni mivoltunktól ,és ezt Jézus többször is kimondja, hogy Isten bennünk van ! , ne kívül keressük valahol az ,,isten országát".

Vagyis a ,,megváltás", vagy amiért ő az áldozatot hozta az emberért, az az lenne, hogy ő megmutatta az utat, a módszert is, hogy hogyan találhatunk vissza újra Istenhez. És nem egy külső Istenhez, mert tulajdonképpen azzal , hogy követem Őt, magamévá teszem a tanításait, és ezt a gyakorlatban is az életemben is átültetem, ezzel tulajdonképpen én váltom meg saját magamat.
Lehet mondani, hogy Jézus a megváltó, igen a tanítása megváltó hatású ránk, ha magunkévá tesszük azt, de ezzel tulajdonképpen saját magunkat váltjuk meg az ő tanítása által.

Még annyi megjegyzésem lenne, hogy nem csak egyedül ő adott ennyire magasrendű tanítást az ember saját maga ,,megváltására",hanem tulajdonképpen a nagy világvallások magasabb rendű vonulatai mind megteszik ezt. A Hindu tanításokban az Advaita Védanta a ,,nem kettősség tana", a Buddhizmusban szintén én önmagamnak kell megvalósítani a Buddha állapotot, az Iszlám magasabb vonulata a Szufi, és a zsidó vallásban a Kabbala az életfa szefirotjainak beavatásai folytán is eljuthat az ember odáig.
Úgyhogy nagyon úgy néz ki, hogy igaz az a mondás, hogy valahogyan ,,minden út Rómába vezet". :-)

Visszatérve ahhoz amiből kiindultunk, hogy a ,,bűneink, és megváltás"... Egyetlen ,,bűnünk" lenne igazán az , hogy elszakadtunk az Istentől, az Isteni mivoltunktól, és a megváltásunk ennek a folyamatnak a helyreállítása lenne. Jézus is ezt tanítja, és minden nagy világvallás mögött meghúzódó eredeti tanítások is.

pelgrim képe
Eredeti, vagy eredendő bűn
2016. április 21. csütörtök, 9:46 | pelgrim   Előzmény

Kedves Éva

Eredeti, vagy eredendő bűn szerintem nem létezik. A bűnbeesés története szerintem jelképes tanmese, hitrege, nem alaptalan, de nem szó szerint értelmezhető, nem valós esemény, mint ahogy főleg az ószövetség könyveiben több ilyen elbeszélés van.
Ez az elbeszélés a fejlődésnek azt a szakaszát ábrázolja jelképesen, mikor az ember öntudathoz jutott, mikor látni kezdte az összefuggést tettei és azok következményei között, 'evett a tudás fájának gyümölcséből.'
Ez természetesen nem jelenti azt, hogy nincsenek bűnök, bűnök sajnos vannak és gyakran sokkal sulyosabbak mint némi gyermeteg engedetlenség, mint ahogy a Bibliai elbeszélés ábrázolja. De örökölhető bűn nem létezik, hajlamok azonban igen, az alma nem esik messze a fától mondja a közmondás is.
A zsidó nép a bűntudat terhe alatt görnyedt, a hiedelem szerint ugyanis csak Isten volt az, aki a bűnöket megbocsáthatta. Jézus, aki az emberek, a népek, (ön-)tudatának felemelését, fejlesztését látta feladatának belátta, hogy a bűntudat egy nagy akadály az ember lelki fejlődésének útján, utasította tanítványait, hogy bocsássák meg az emberek bűneit, akik a bűntudat terhe alatt küszködve, hozzájuk fordulnak.