Schneeberg hótalpas csúcsmászó túra! | Önmegvalósítás.hu
Program típus
Rendszeres Transzlégzés: minden hó első szombatján
1132 Budapest
workshop nov. 07. 17:00
szombat
Tantra este Edinával
Budapest
workshop nov. 07. 18:00
szombat

Schneeberg hótalpas csúcsmászó túra!

2013. jan. 19. 08:00
2013. jan. 20. 15:00
Kezdődik: 2013. jan. 19. szombat 08:00
Schneeberg, tanfolyam, Kiss Tamás Benedek

A Schneeberg tömbje nagyon jó bevezető terep a hótalpazáshoz vagy a hegyi túrázással csak most ismerkedők számára.

Schneeberg hótalpas csúcsmászó túra!

Túra program:

1 nap, szombat:

Megbeszélés alapján budapesti kora reggeli találkozást követően kiutazás vagy a megbeszélt helyen, kint találkozunk Ausztriában. A megérkezést követően összekészülődünk, kiosztjuk a hótalpakat és felvonóval felmegyünk a menedékházig. Szállásunk elfoglalása után felcsatoljuk a hótalpakat és neki vágunk a havas tájnak. Hóborította erdei utakon hótalpazunk el egy a közelben lévő megfagyott vízeséshez. Rövid pihenést követően visszaindulunk a menedékházba, ahol az éjszakát töltjük. Szintkülönbség 550 méter.

2 nap, vasárnap:
jpegReggeli után ismét hótalpakat csatolunk és nekivágunk a nagy fehér tájnak. Mai nap irány a Schneeberg 2076 méter magas csúcsa. Utunk első része a sítúrázók által is kedvelt Fadenweg égig érő havas fenyőerdejében halad, majd kiérve a fennsík szélére feltárul előttünk a fölénk magasodó csúcs. Innen már eltéveszteni sem lehet (jó időben), szem előtt tartva a csúcsot törpefenyők között megkezdjük a felkapaszkodást. Viszonylag kis távolságon belül és 500 méter szintkülönbség után érjük el csúcstól néhány percre álló Fischer-menedékházat (2049 m). Ilyenkor télen a ház zárva tart, de a melegedőt használva megpihenünk, elfogyasztjuk a magunkkal hozott elemózsiát. A megérdemelt pihenés után a Schneeberg gerincén tovább hótalpazva rövid, alig tíz perc alatt elérjük a Klosterwappen 2076 méteres csúcsát! Jó idő esetén fantasztikus kilátás tárul elénk. Megcsodálhatjuk a via ferrátás útjainkról már jól megismert Rax-fennsíkot is fehér öltözékében. Csúcs élményünk után visszaereszkedünk a már kitaposott útvonalunkon az Edelweiss-menedékházig. Rövid pihenő és melegedés után magunkhoz vesszük csomagjainkat és ki-ki felvonóval vagy együtt gyalogosan lemegyünk a parkolóba. Friss élményekkel feltöltődve este fele indulunk haza. Várható érkezés haza késő este (kb. 22 óra)

Szintkülönbség: 900 méter fel/le, táv: 11 kilométer.

Tudnivalók:

A túra részvételi díja: 22.900 Ft

Létszám: min 6 fő

Részvételi díj tartalmazza:

a szállást menedékházban, matracszálláson (1 éjszaka), hótalp bérleti díjat valamint a szervezést és a túravezetést.

Az részvételi díj nem tartalmazza: az utazást, az étkezést, a biztosítást (kiegészítő sportbiztosítás kötelező).

A részvételi díjon felüli költségek:

- Útiköltség: kb. 25.000 Ft/autó, ez kb 5-7.000Ft/fő-t jelent.

- felvonó használatát: 8 Euro, egy irányba

A túravezetőnek indokolt esetben lehetősége van a tervezett útvonal megváltoztatására, szélsőséges esetben a túra elhalasztására (aktuális időjárási viszonyok, csapat felkészültsége, előre nem látható akadályok)!

A csúcsra jutást garantálni nem tudjuk, azt mindig az aktuális viszonyok (időjárási viszonyok, csapat felkészültsége) határozzák meg.

Néhány szó a hótalpról:

Mi a hótalp?

A hótalp a bakancs talpára rögzíthető műanyag vagy alumínium eszköz, amivel megnöveljük talpunk felületét csökkentve ezáltal a mély hóba való süllyedésünket. A hótalpak alján elhelyezkedő fém tüskék és a lábfejnél lévő fogak pedig megakadályozzák a meredekebb havas részeken a megcsúszást.

Utazás:

saját autóval, telekocsi szervezésben. Akinek nincs autója és hely kell, jelezze! Autósok kérem jelezzék hány szabad hely van náluk!

Találkozó:

Javasolt indulási időpont reggel 5.00 óra. 4 órás utazást követően érjük el a Schneeberg hegytömbjét.

A korai indulás és az egész napi intenzív mozgás miatt Fontos, hogy kipihent állapotban érkezzetek már a találkozóra. Ajánlatos időben ágyba bújni előző nap este!

FONTOS!!!

hogy már úgy öltözz fel hajnalban, hogy ne sokat kelljen öltözködnöd délelőtt, amikor megérkezünk az Alpokba. Hátizsákod is indulásra készen legyen!

Továbbá autósoknak fontos, hogy már vásárolják meg a Magyar Autópálya matricát előző nap másnapi érvényességgel és legyen elég üzemanyag az autóban a határig!

A határ előtt tartunk egy rövid pihenőt, ahol tankolunk és megvesszük az Osztrák autópálya matricákat is.

Szállás:

menedékházban, matracszálláson (1 éjszaka). Matracszállás: 20 személyes, egyszerű szobában. A szobákban emeletes ágyak is vannak. A szálláson fűtés nincs, de meleg takarót és kispárnát kapunk, fázni nem fogunk. Saját, vékony/kicsi hálózsákra szükség van. A ház alsó szintjén találhatók a mellékhelységek, mivel menedékházról van szó a hegyen, zuhanyzó nincsen.

Egyszerű reggeli 6 Euro vagy kicsit bőségesebb 7,5 Euro. Meleg ételt lehet venni a ház étkezdéjében.

Túrák nehézsége:

A Schneeberg tömbje nagyon jó bevezető terep a hótalpazáshoz vagy a hegyi túrázással csak most ismerkedők számára. Mindkét nap 6-9 órás túrázásra kell számítani. Az út szakaszai hagyományos túrázást jelentenek hótalpakkal, néhol meredek kaptatókkal. Első nap közel 550, a második nap 900 méteres szintkülönbséget kell megtennünk, ez a hó miatt jó, sportos kondíció igényel.

időjárás:

Változékony, esetenként szélsőséges magashegységi időjárásra kell számítanunk. Bármikor előfordulhat havazás, avagy egy hirtelen hózápor, ezért különösen fontos a téli túraruházat. Napközben 0-5 Celsius fok körüli hőmérséklet várható, ami természetesen a tengerszint feletti magasság és éppen aktuális időjárási frontok függvényében változik. Napsütés esetén sokkal jobb a hőérzet, ilyenkor mindenképp szükség van egy megfelelő napszemüvegre és némi naptejre is az erős szórt fény miatt. Felhős, szeles időben viszont a levegőt is sokkal hidegebbnek érezzük. Mivel a Schneeberg hegytömbje erőteljesen kitett az uralkodó északnyugati szeleknek, a hegygerincen és a csúcson gyakran előfordul viharos szél, erre fel kell készülni! A túravezetőnek indokolt esetben lehetősége van a tervezett útvonal megváltoztatására, szélsőséges esetben a túra elhalasztására!

felszerelés:

Célszerű egy közepes, 20-30 literes hátizsákot hozni a túrázásokhoz, amibe vizet, elemózsiát, meleg ruhát, esőkabátot, fejlámpát teszünk. Ezen felül vízhatlan (impregnált) túrabakancs, 2 pár meleg túrazokni, kamásli, meleg nadrág (pl. sínadrág), ami jó ha szélálló is, sídzseki vagy szélálló kabát kapucnival, sál, téli kesztyű, aláöltözet, polár pulóver, sapka, UV szűrős napszemüveg, könnyű hálózsák, esetleg termosz, naptej, elemlámpa, síszemüveg és símaszk. Hozz magaddal túrabotot (hótányérral!) vagy síbotot!

Fontos, hogy rétegesen ölözz, mert egyrészt felfele biztosan kimelegedünk, és a csúcs közelében szinte mindig viharos szél van másrészt jó idő esetén egészen más a hőérzet mint viharos idő esetén!

Térdfájósaknak javasolt, hogy hozzanak magukkal fáslit vagy sport térdvédőt!

élelem:

A két napra célszerű itthonról szendvicset, gyümölcsöt, a túra közbeni energia-utánpótlás biztosítására némi nassolnivalót (aszalt gyümölcs, keksz, csokoládé, müzli-szelet) hozni magaddal. A menedékházakban étkezési lehetőség biztosított, főzni a házban nem lehet. Levesek, egytálételek, sültkolbász 6-10 euro körüli áron kapható. Reggelire lehet nem túl bőséges reggelit kérni 6 euro-s áron.

Túra előtt ajánlott kulacsodat feltölteni és tartalék innivalót is betenni a zsákodba, mert a környéken általában a nagy hideg miatt nincs vízvételezési lehetőség. Javasolt termoszt hoznod, amit reggel, indulás előtt forró teával megtölthetsz.

pénz-ügy:

Ausztria hivatalos pénzneme az euro. Mindenképp készpénzt hozz magaddal! Költőpénznek minimum 25-35 euro-t ajánlott, amennyit itthon is elköltenél (étkezés, innivaló), természetesen ez sokkal több is lehet egyéntől függően. A felvonó kb. 8 Euro (egy irányban). A menedékházban tea, teavíz, üdítők, sör (2,5 Euro), levesek, egy tál ételek (10 Euro) kaphatóak.

biztosítás:

Javasolt az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás, kiegészítő sport extra kategóriával együtt!!!

Előadó: Kiss Tamás Benedek

Helyszín:
Schneeberg Ausztria
Schneeberg

Kezdődik:
2013. jan. 19. szombat 08:00

Vége:
2013. jan. 20. vasárnap 15:00

Helyszín:

Schneeberg Ausztria Schneeberg
Elérhetőség
Telefon: 
+3612990989
Telefon: 
+36205888801

A jelentkezés lezárva.

Beküldte: | 2013. jan. 10. csütörtök - 15:47

Hozzászólások

0 hozzászólás

Feliratkozás Hírlevélre