Hatha jóga | Önmegvalósítás.hu

Hatha jóga

2009. márc. 23. 17:30
2009. márc. 23. 19:00
Kezdődik: 2009. márc. 23. hétfő 17:30
, tanfolyam, Szalay Zizi

"A harmónia jelen van az evésben és a pihenésben, az alvásban és az ébrenlétben: tökéletesség van jelen bármiben, amit az ember csinál. Ez a jóga, amely megszabadít minden fájdalomtól."
(Bhagavad-gítá)
A jóga gyakorlásával kialakítunk magunkban egy belső harmóniát, egyensúlyt. Ez egy szilárd, de rugalmas alapot képez számunkra melyre az élet minden területén építhetünk. Napjainkban különösen fontos ennek az állapotnak az elérésére több figyelmet fordítani, hiszen az életvitelünk miatt általában pont a relaxációra, ellazulásra nem szánunk elég időt. Biztos alap hiányában pedig ugyanazon eredmény megteremtése sokkal több energiát használunk fel, nem is beszélve ezen állapot fenntartásáról. A jóga segít ennek a relaxált állapotnak az eléréseben. Gyakorlásával kiegyensúlyozottá válunk, sikeresen védekezhetünk a stressz ellen. Mind fizikai mind szellemi (sőt érzelmi, energetikai) szinten fejlődési lehetőséget nyújt, melynek (csak) mellékhatása a kialakuló fizikai és mentális egészség.

A Hatha-jóga a testi folyamatokon keresztül befolyásolja a tudatfolyamatok működését, testi-lelki-szellemi harmóniára törekedve, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy egészségesek maradjunk, és minden helyzetben képesek legyünk kiegyensúlyozottan teljesítményünk maximumát nyújtani.

Egy hazánkban élt indiai jógamester, Selva Raya Yesudián a negyvenes években, egy előadásában ezt mondta róla:

"A hatha-jóga neve utalás arra az igazságra, melyre ez az egész jógarendszer felépült. Testünkben két pólus van: pozitív és negatív pólus. A pozitív pólus székhelye fejünk búbjában van, a negatív pólus pedig a farokcsontban, a legalsó csigolyában. A két pólus közötti igen magas frekvenciájú áram maga az ÉLET, ennek pedig hordozója a hátgerinc. Testünket pozitív és negatív erők éltetik, és ha ezek az áramok teljes egyensúlyban vannak, akkor egészségünk tökéletes. Kelet ősi nyelvén a pozitív áramot egy betűvel jelzik: > HA <, annyit jelent, mint > NAP <. A negatív áram neve a másik betű: > THA <, jelentése > HOLD < . A kettőnek tökéletes egyensúlyban való összeköttetését - tehát tökéletes egészséget jelent ez a szó: > HATHA <. Ha a két áram között megbomlik az egyensúly, akkor a test megbetegszik. A pozitív és negatív áramok közötti szabályos kapcsolat felbillenésének többnyire lelki oka van."

A jógagyakorlatok hatására a lelki élet megváltoztatása is végbemegy, ami belső kiegyensúlyozottsághoz vezet. Ezt leginkább meditáció, a dhjána segítségével érhetjük el. A közvetlen behatás testi szinten történik, az ászanák (testtartások) és a pránájama (tudatos légzés) segítségével.

Előadó: Szalay Zizi


Kezdődik:
2009. márc. 23. hétfő 17:30

Vége:
2009. márc. 23. hétfő 19:00
Elérhetőség
Telefon: 
+3612990989
Telefon: 
+36304391470
Beküldte: | 2009. febr. 09. hétfő - 10:51

Hozzászólások

0 hozzászólás

Feliratkozás Hírlevélre