Ezoterikus filmklub | Önmegvalósítás.hu

Ezoterikus filmklub

2011. szep. 23. 18:00
2011. szep. 23. 18:00

A klub célja, hogy egy-egy film megnézése után közösen megbeszéljük, ki mit gondol az adott témáról.

SORSÜGYNÖKSÉG

Mi irányítjuk a sorsunkat, vagy láthatatlan erők manipulálnak? Matt Damon ebben a thrillerben egy olyan embert alakít, aki bepillant a jövőbe, amit a végzet szánt neki, és rájön, hogy valami mást akar. Ahhoz, hogy ezt elérje, a nyomába kell erednie az egyetlen nőnek, akit valaha szeretett, a modern New York utcáin és utcái alatt.
David Norris, az ambiciózus politikus egy hajszálra van attól, hogy bekerüljön a szenátusba, amikor megismerkedik a gyönyörű balett-táncossal, Elise Sellasszal. Ez a nő senkihez sem fogható. Csakhogy amint David ráébred, hogy beleszeretett a lányba, titokzatos erők fognak össze, hogy távol tartsák egymástól a két embert.
David megtudja, hogy a sors ügynökeivel szállt szembe, mégpedig a Helyreigazító Iroda embereivel, akik minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy megakadályozzák David és Elise együttlétét. Ilyen túlerővel szemben David két dolgot tehet: vagy lemond a lányról, és elfogadja a számára elrendelt utat vagy kockára tesz mindent, hogy szembe szálljon a sorssal, és együtt legyen a lánnyal.

Előző klubok sikerfilmjei

AZ ŐSLAKÓ
John Oldman történelemprofesszor váratlanul bejelenti, hogy otthagyja az egyetemet. A meglepett kollégák felkeresik otthonában, hogy kipuhatolják, honnan ez a hirtelen döntés. A válasz egyszerű. Hősünk saját bevallása szerint körülbelül 14.000 éves, és tízévenként tovább kell állnia, nehogy kiderüljön, hogy nem öregszik.

A film persze nem az alapötlettől lesz kiváló, hiszen ki ne gondolkodott volna már el azon, milyen lenne örökké fiatalnak maradni. A kérdés inkább az, hogy ha valaki tényleg 14.000 éves, hogyan bizonyítja azt be? Hogyan lehet mindezt tudományosan alátámasztani?

A bizonyításhoz minden illetve mindenki adott: Oldman egyetemi barátai között akad antropológus, biológus, történész, vallástörténész, pszichológus és archeológus. Az ő szkeptikus, tudományos nézőpontjuk pedig tényleg sci-fi-vé teszi a 14.000 éves emberről szóló fantáziát. Az ő véleményükön keresztül válik teljessé a kép: milyen lehet örökké fiatalnak lenni? ...

AZ ÚT

Több mint tíz év telt el azóta, hogy Amerikát elpusztította valamilyen rejtélyes kataklizma. Csak egy villanásra emlékeznek a túlélők, megszűnt az energiaellátás, kitört az éhínség, az emberi civilizáció végállapotba került. Egy férfi és egy kisfiú indul útnak rongyaikba burkolva az óceánpartra, összes vagyonuk - a takarók, palackok, rongyok - elfér egy rozoga bevásárlókosárban. Vándorlásuk során rejtőzködniük kell a túlélőkre vadászó bandák, tolvajok, és más kétségbeesett lények elől. Fizikai állapotuk egyre romlik, az erőltetett menet, az élelemhiány és a hideg megteszi a magáét. Mégis, ebben a sivár univerzumban is akadnak boldog percek, az emlékezés, az önfeláldozás, és a szeretet pillanatai, és ezek adnak értelmet a túlélésért való küzdelemnek.

LÓDÍTÓ HÓDÍTÓ

Képzelj el egy világot – éppen olyat, mint ez a mostani. Vedd ki belőle a hazugságot, és már meg is érkeztél abba a világba, amelyről ez a film szól.

Ebben a képzelt világban mindenki az igazat mondja; a hazugságnak még csak a fogalmát sem ismerik. Ami a szíveden, az a szádon – keresetlenül, cenzúrázatlanul, arcátlanul őszintén.

Mit szólnál például, ha azon a napon, amikor kirúgtak az állásodból, ilyesmiket hallanál a kollégáidtól:

„Minden percet sajnáltam, amit magával töltöttem.”

„Én csak el akartam köszönni. És mindig utáltam.”

„Maga rémes író. Mindig lúzer lesz.”

Mark Bellison pontosan ezt kapja. Nap, mint nap hasonlóan kegyetlen mondatokat kell végighallgatnia, s a helyzete egyre kilátástalanabbnak tűnik.

Mígnem egy napon Mark száját elhagyja az első hazugság...

Vajon te mit tennél, ha te lennél az egyetlen, aki felfogja, mi a különbség igazság és hazugság között? Ha te lennél az egyetlen, aki hazudni tud, de amit mondasz, mindenki elhinné?

BRAZIL

A tökéletes jövőben járunk. Ebben a világban minden igazi utópisztikus hatékonysággal működik, a technológia és a bürokrácia egyeduralmában egy árnyékkormány uralkodik, melynek bevett - és a lakosság által kénytelen kelletlen elviselt - szokásává vált, hogy "alattvalóit" tökéletes megfigyelés alatt tartsa.
Sam Lowry-val azonban megtörténik a csoda. Egy napon arra lesz figyelmes, hogy eddig tökéletesen érdektelen élete hirtelen fordulatot vesz, néhány meglehetősen furcsa esemény miatt. Munkája során ugyanis egy teljes véletlenségből letartóztatott ember lakásába jut el, akit azonban még a hiba orvoslása előtt kivégeznek. Nem sokkal később álmában egy gyönyörű nő társaságában a szikrázóan kék égbolton repül. Azután elromlik a vízvezeték, s az azt megjavító szuperhősnek álcázott férfi szemmel láthatóan több egyszerű szerelőnél. Így nem is csoda, hogy ettől kezdve a legváratlanabb pillanatokban - általában az éjszaka közepén - bukkan fel Sam lakásában.

Később hősünk találkozik az álmában felbukkanó nővel, egymásba szeretnek, ám a pokol csak akkor szabadul el, amikor kiderül, hogy a nő terrorista.

GETTÓ MILLIOMOS

A Legyen Ön is milliomos! tévé-vetélkedő indiai változatában a tizennyolc éves, gettóból származó Jamal Maliknak válaszolnia kell az utolsó kérdésre, ami még elválasztja őt a húszmillió rúpiás főnyereménytől. Jamal gyanúsan éles elméje mögött a műsor készítői csalást sejtenek, így – a kényszervallatás brutális eszköztárát sem nélkülözve – részletes magyarázatot követelnek a versenyzőtől. A rendőrségi vallatáson egyenként mennek át vele a kérdéseken, és próbálják kideríteni, miképp tudta rájuk a választ.
A kérdések közbeni visszaemlékezésekben feltárul a mai India nyomorúsága és egy testvérpár emberi küzdelme az életben maradásért.

Elérhetőség
Telefon: 
+36304391470
Telefon: 
+3612990989

A jelentkezés lezárva.

Beküldte: | 2011. aug. 29. hétfő - 11:27

Hozzászólások

0 hozzászólás

Feliratkozás Hírlevélre