Családállítás | Önmegvalósítás.hu

Családállítás

2013. nov. 09. 09:30
Kezdődik: 2013. nov. 09. szombat 09:30
Siófok, klub, Lovretics Gerti

Előzetes bejelentkezés szükséges a 30/213-1981 számon vagy e-mail-ben: harmoniaklubsiofok@gmail.com.

Bátorság és felelősség próbája, avagy a Hellinger-féle családállításokról

„Véletlen fel nem derített szükségesség” – mondá vala egy bölcs és én ezt egyszer valamiért elhittem neki. Tehát, hiszem, hogy nincsenek véletlenek, ezért általában komolyan veszem, ha valamit utamba sodor az élet.

Mindig is érdeklődtem különféle problémamegoldó, és terápiás módszerek iránt. Legyen ez a módszer „klasszikus”, vagy „alternatív”, esetleg ezek ötvözete, kinek mi testhezállóbb.
Nos, mi tehát ez a családfelállítás, miféle terápia is ez?
És most jövök rá, hogy a „hellingerezésről” nagyon nehéz beszélni. Ezt megtapasztalni kell. Mert a „morfogenetikus mezőt” – amely rávilágíthat a bajaink tágabb családrendszerből származható okaira, amely rámutathat, mely rég elhunyt családtag betegségét, sorsát visszük tovább – leírni nem lehet.
A legfontosabb információ a mezőről az, hogy emlékezik.
A család egy „rendszer”, amely akkor működik zavartalanul (betegségek, ismétlődő súlyos problémák nélkül), ha mindenki a helyén van benne.
Bert Hellinger megfigyelte, hogy ha valami megtörtént a családban (ha valamely családtag nincs a helyén), akkor ez nyomot hagy a mezőben (amit Hellinger „családi léleknek” is nevez) és időközönként újra és újra megismétlődik, mígnem formává alakul. Így eshet meg, hogy valahol generációról generációra ugyanaz a betegség, vagy akár a deviancia valamely formája (alkoholizmus, öngyilkossági hajlam) „öröklődik”. A sorsok ismétlődnek, mert a családi mező emlékezete ugyanazokat hívja elő, mindaddig, amíg valaki a sérült pontot nem „simogatja” a helyére.
Azt is megfigyelte, hogy ha ezt a mezőt kívülről, új behatás éri, új mozgás jön létre – ebben megjelenik a sérült pont – és ezt az ismétlődést meg lehet állítani.
A „gyógyulás” azzal kezdődik, ha a múltat – akármilyen fájdalmas is – tisztelettel elfogadjuk. Ez néha nagyon nehéz. Valamint az is, hogy befogadjuk azt a tényt, hogy gyakran nem azt látjuk, amit gondolunk önmagunkról, családunkról. A mező elárulja azt is, amit mi, nagy műgonddal – akár egy élet munkája árán – megpróbáltunk elfojtani, a tudatalattink szőnyege alá seperni.
Ebben a módszerben a tudati szinten történő életünk találkozik a tudatalatti „életünkkel”, ami a napi körforgásban nem jut szóhoz, vagy csak néha intuícióként, halvány furcsa megérzésként jelenik meg.
Nagy szembesülések és katarzisok módszerének is lehetne nevezni.
Saját megéléseim alapján azt mondanám, hogy a bátorság próbája is. A felelősségé és a szereteté… Miért is? Egyáltalán nem mindegy milyen minőségű életet élünk, de az még inkább nem mindegy, mit örökítünk tovább gyermekeinknek, unokáinknak.
*Bert Hellinger – filozófiát, teológiát és pedagógiát tanult. Egy katolikus misszionárius rend tagjaként Dél-Afrikában dolgozott a zuluknál. Itt figyelte meg, hogy a természeti népeknél milyen nagy jelentősége és gyógyító ereje van az ősök tiszteletének. Ezután pszichoanalitikus lett, majd különböző terápiás eljárások hatása alatt kialakította a saját munkamódszerét, a mára már világszerte ismertté vált családfelállítást. A módszert számos területen alkalmazzák, pl.: a pszichoterápiában, a szervezeti tanácsadásban, a pszichoszomatikus orvoslásban, az életvezetési tanácsadásban és a tágabb értelemben vett lelki gondozásban.

Olvass tovább: http://harmoniaklub.webnode.hu

Előadó: Lovretics Gerti

Helyszín:
Harmónia Klub
Siófok, Tanácsház u 3
Térkép

Kezdődik:
2013. nov. 09. szombat 09:30

Helyszín:

Harmónia Klub
Tanácsház u 3
Siófok
Elérhetőség
Telefon: 
+36302131981
Beküldte: | 2013. nov. 04. hétfő - 21:17

Hozzászólások

0 hozzászólás

Feliratkozás Hírlevélre