Érzelmi fejlődésünk útja | Önmegvalósítás.hu

Érzelmi fejlődésünk útja

Szia!

Előző levelemben azt kérdeztem, hogy vagy az érzelmeid megélésével, MOST nézzük meg milyen úton megyünk végig az érzelmi fejlődésünkben:


1. Passzív áramlás

Kisgyermekként még szabadon áramlanak az érzelmek, de nem vagyunk bennük tudatosak, nem tudjuk kezelni azokat.
Ha jó hatás ér minket, annak örülünk, felszabadultan nevetünk, ha negatív hatás ér, attól pedig szomorúak leszünk, sírunk, szenvedünk.


Ilyenkor olyanok vagyunk, mint a víz, passzívan elszenvedjük hogyan hat ránk a környezet. Ha melegítenek, felforrósodunk, ha hűtenek, lefagyunk, ha lejt, lecsorgunk, stb.

Ajánlok egy gyakorlatot, amelyben úgy éled meg ezt az érzelmi időszakodat, hogy - ellazulásban vagy meditációban - azonosulsz egy tál vízzel és megéled a külső hatásokat, változásokat ahogy hatnak rád, formálnak, átalakítanak. Szánj rá 20 percet, mélyülj el az érzelmeid passzív-elszenvedő változásában.


2. Trauma

Azután jellemzően ért minket egy trauma, egy olyan hatás, amelyet nem tudtunk feldolgozni, hova tenni. Valami beakad, valamit nem értünk a történésekben vagy nem tudjuk-akarjuk elfogadni a hatásokat, az érzéseket, következményeket.


Ez jellemzően egy olyan fájdalom, ami túl nagy ahhoz, hogy feldolgozd az akkori eszközeiddel, például nem tudod kisírni magadból, mert az már olyan ovis dolog.


  • Lehet ez egy csalódás, amikor számítottál a szüleidre, a barátaidra, de nem azt kaptad tőlük, amit vártál, ezért azt érezted, hogy becsaptak, cserbenhagytak, elhagytak, nem kellesz.
  • Lehet egy veszteség, amikor meghalt egy szeretted, akit nem tudtál elengedni, mert annyira hiányzik, hogy nem is akarod elengedni igazán!
  • Az is előfordulhat, hogy megbántottak, bántalmaztak, zaklattak vagy elnyomtak és ezt nem tudtad feldolgozni. Hogyan is tudtad volna, hiszen ezt még a felnőttek sem tudják jól kezelni!


Sokféle érzelmi traumát megélhettünk, a lényeg az, hogy ha nem tudod feldolgozni, akkor nincs más választásod, mint hogy elfojtod!

Úgy ugyanis nem lehet hosszabb távon ép elmével, jó életet élni, ha ezek a fájdalmak, veszteségek ott lebegnek a felszínen és nap mint nap csak szenvedsz tőlük!


3. Elfojtás

Évek alatt sok-sok érzelmet és emléket elfojtasz, kapcsolatokat lezársz, helyzetektől elhatárolódsz, csak hogy megvédd magad. Ennek viszont az lesz a következménye, hogy egyre zártabbá, elszigeteltté és érzelem mentessebbé válsz.


  1. Ugyan megvédted magad, visszahúzódtál a csigaházadba, de most már magányos is vagy, mert már azokat a kapcsolataidat sem érzékeled, amelyek valójában ott vannak veled, melletted.
  2. Szeretnek, figyelnek rád, de a zárt szíved nem érzi ezt, ezért elkezdesz kételkedni abban, hogy Te valóban szerethető vagy?!
  3. A szíved bezárásával megvédted magadat a negatív érzelmektől, de ezzel együtt a pozitív érzelmeket sem érzed már, így örömtelen, boldogtalan leszel.
  4. Elveszett a kapcsolatod a mélyebb éneddel, ezért már régóta nem tudod jól-érzni-magadat !
  5. Ahhoz, hogy fenntartsd ezt a fájó érzelmektől mentes, biztonságos állapotot, folyamatos kontroll alatt kell tartanod nem csak az érzelmeidet, hanem minden helyzetet, kapcsolatot, az egész életedet!


Összességében tehát azért, mert nem tudtad feldolgozni a traumát okozó érzelmeidet, ezért zárkózottá, elszigeteltté, örömtelenné, kontroll mániássá és siker hajhásszá váltál.

De legalább nem fáj, nem szenvedsz!


4. Ébredés

Érzed, hogy nincs ez így jól, ezért elindulsz a megnyílás útján.

Apránként megengedsz magadnak érzelmeket, jót is, rosszat is. Kezded megnyitni magad, felszínre engeded a korábban elfojtott érzelmeidet.

Ez már óriási haladás, bátorságot és kitartást igényel részedről, de itt sokan megtorpannak, mert


“Megélni nem ugyanaz, mint feldolgozni!”


Ahogy a múltban nem volt feldolgozó képességed, így ezzel most sem állsz sokkal jobban.

Talán egy kicsit jobban érted a világot, mint gyerekként, talán fejlődtél, tudatosodtál valamit az évtizedek alatt, de ha nincs komolyabb lelki eszközöd a feldolgozáshoz, akkor maximum addig jutsz el, hogy ha fáj, akkor újra tudsz sírni, ha pedig jól esik, akkor újra tudsz örülni!


5. Tudatosság

Az igazi nagy előrelépést az hozza majd meg, amikor megtanulod feldolgozni az érzelmi sérüléseidet!

Immár nem menekülsz, nem kerülgeted, nem “kezelgeted”, hanem tudatos eszközökkel képes vagy szembenézni a fájó, negatív érzelmeiddel is!


Ugyanis mindegyik negatív érzelemnek van valamilyen tanítása, valami befogadni, feldolgozni való üzenete. Ha ezt megtalálod, ha befogadod és tanulsz belőle, akkor túl jutsz a fájdalmon, szenvedésen, csalódáson és újra kisüthet a Nap is!

...de erről majd a következő levélben írok bővebben.


Addig is, írd meg - ha eddig még nem írtál -, hogy Te melyik lépcsőnél tartasz, miben ismertél magadra?!


Várom válaszodat és szép hétvégét kívánok Neked!

Sanyi


Beküldte: | 2017. okt. 07. szombat - 13:17

Hozzászólások

0 hozzászólás