Önértékelés, önbizalom növelés | Önmegvalósítás.hu

Önértékelés, önbizalom növelés

Az önmegvalósítás egyik alappillére a helyes önértékelés elsajátítása. A helyes önértékelés által feleslegessé válik, hogy a környezettől várj visszajelzést önmagadra, tetteid helyességére. Így, az elvárásoknak való megfelelés megszűnik és elindulhatsz a spirituális felnőtté válás útján!
A - Ki vagyok én? - kérdésre keresve a választ, eljuthatsz a személyiséged legmélyebb rétegeibe, feloldhatod az önsorsrontó programokat és azon túl megtalálod az igazi Önvalódat, az élő Lelkedet.

A megismerés technikája

A mély önismerethez először is ki kell fejlesztened a megismerés tudatos technikáját. Ezt meditációban alkalmazva olyan információkhoz juthatsz a gyakorlásaid során, amit éber tudatállapotban nem tudtál volna felismerni!
Beleláthatsz a saját személyiséged olyan mély rétegeibe is, ahonnan az éned és életed irányítása valójában történik! Így férsz hozzá azokhoz a személyiségjegyekhez és mintákhoz, amelyeket meg kell változtatnod ahhoz, hogy sikeresebb, teljesebb és boldogabb életet élhess!

Ki vagyok Én?

A tudatos megismerés technikáját alkalmazva, már felteheted a legfontosabb kérdést: Ki vagyok Én?
A válasz kezdetben az egotól jön, hiszen neki már nagyon sok válasza van erre az ősi kérdésre. Nő vagy, Anya vagy, jó vagy, szép vagy, felelőtlen vagy, keresel, nem tudod ki vagy ...

Ezek a válaszok ugyan mind hamisak, hiszen nem lehetsz semmivel sem azonos, amit képes vagy megfigyelni, de most a személyiségedhez tartoznak és ahhoz, hogy egy jól működő személyiséget tudj kialakítani első körben, ehhez szükséges megismerni ezeket a válaszokat is!

Ahogy mélyül majd ezen énképek, tulajdonságok ismerete, úgy haladsz egyre közelebb a lelked megismeréséhez és idővel el tudod majd engedni a személyiségedet. Vagyis először a személyiség megismerésével, majd utána a lélek megismerésével foglalkozunk. Ha ezt nem ebben a sorrendben végeznénk, vagy át akarnánk ugrani lépcsőfokokat, akkor az szakadékot teremtene az éned és az életed közé!

Önértékelés

A személyiséged tulajdonságait, képességeit nem csak megismerni kell, hanem értékelni is ahhoz, hogy tudd a helyed, ismerd az értékeidet és a hibáidat is! Ha ezeket nem tudod, akkor vagy alul, vagy túl becsülöd majd magadat, de pontosan mégsem tudod, hogy mennyit érsz!

Az önértékelés hiánya miatt nem tudjuk a helyünket, nem ismerjük a képességeinket és hibás döntéseket hozunk, vagy teljesíthetetlen feladatokat vállalunk el!

"Ha Te nem értékeled magadat, akkor ezt megteszi majd más helyetted!"

Amikor nincs helyén az önértékelésed, nem ismered a tulajdonságaidat és képességeidet, vagy nem jól értékelted azokat, akkor ennek gyakori tükre, ha kritikákat kapsz a környezetedtől! Ezzel jelzi számodra az életed, hogy Neked is értékelned kellene már végre magadat, ezt nem hagyhatod ki!

Az önértékelés nem azt jelenti, hogy kitalálom, vajon mennyit érek, mennyit tudok?! Az önértékelés gyakorlata egy erre kifejlesztett meditációs technika, amely segítségével pontosan tudod értékelni minden egyes képességedet és tulajdonságodat! Nem nagyjából saccolod, hanem pontosan megtudod miben, hol tartasz!
Minden értékelés egy stabil pontot alakít ki benned, és amikor már nagyon sok helyesen értékelt dolgot tudsz magadban, akkor ebből összeáll, hogy ki is vagy Te, mint személyiség?! Az önbizalom majd ezekre a stabilan önértékelt tulajdonságokra és
képességekre tud felépülni, hiszen csak abban bízhatsz, amid meg van!

Alázat

Az alázat fogalma alatt sokan valamiféle fejet hajtást, önmagunk szándékos lekicsinylését vagy megalázását értik. Nem ez az alázat.

Az alázat egy tudatállapot, amikor eléred azt, hogy minden amiben értékelted magadat, az pontosan a helyére került és pont annyinak látod és tudod magadat, mint amennyi valójában vagy!

Ezt nem könnyű elérni, hiszen annyi dolog van, amiben eddig tévesen értékeltük magunkat, hogy mire mindezeket újra értékeljük, addigra már annyit változtunk, hogy szinte kezdhetjük előröl. De ha rászoksz a rendszeres önértékelésre, akkor utolérheted magadat és így bekövetkezhet, hogy sem többnek, sem kevesebbnek nem tudod magadat, hanem annyinak, amennyi valójában vagy.

Az alázat egy egyenlőségjel, ami az énképed és valódi önmagad között létrejön a rendszeres önértékeléssel. Az énkép nem Te vagy, csak egy kép a valódi önmagadról. Ha ez a kép megegyezik a valósággal, akkor az alázatosság állapotába kerülsz, ami egy abszolút tudatállapotot is eredményez!

Önbizalom és magabiztosság

Az önbizalom azt jelenti, hogy bízok magamban, bízok a tudásomban és a képességeimben.
A magabiztosság azt jelenti, hogy nem csak bízok magamban, de már biztos is vagyok a dolgomban, biztos vagyok magamban!

Hiába szuggerálod magadba, hogy klassz vagy egy dologban, ha egyszer nincs meg ahhoz a kellő tudásod és képességed! Egy időre ugyan be tudod csapni magadat hogy sikeres, vagy értékes vagy, de a valós próbatételnél annál kiábrándítóbb lesz az elbukásod!

Ezért inkább vállald fel a hibáidat, a tévedéseidet, ismerd meg az értékeidet és ezekre a valós értékekre építs önbizalmat! Ahogy megtapasztalod ennek a valóságon alapuló önértékelésnek az erejét, ettől megjön a magabiztosságod is, hiszen már nem kell hinned önmagadban, mert TUDOD Önmagad!

Más nézőpontok

Habár az önértékeléssel feleslegessé válik, hogy másoktól tudjuk meg mennyit érünk szerintük, azért ezt az eszközt nem engedjük el teljesen!
Mások szemszögéből vizsgálva magunkat, olyan hibáinkra, tévedéseinkre irányulhat a figyelmünk, ami belülről nem tűnt fel, vagy az egonk nem akarta észrevenni azt! Ezért rendszeresen figyeljük magunkat a világ szemével, sőt össze is hasonlítjuk magunkat másokkal!

Az összehasonlítás segít abban, hogy egy adott élethelyzetben pontosan megtaláljuk a helyünket és jó döntést hozzunk. Ez nem azonos az állandó másokhoz hasonlítgatással, amit öntudatlanul tesz az ego, mert kevés az önértékelése, alacsony az önbizalma és így próbál előnyt szerezni! Ezt az összehasonlítást szándékosan és tudatosan végezzük, hogy például eldöntsük, kinek van nagyobb esélye egy feladat sikeres elvégzéséhez.

 

Tehát az önmagunk megismerése, a helyes önértékelés és a tudatos önbizalom növelés, mind azt a célt szolgálja, hogy tudd ki vagy és hol a helyed az életben! Kezdj neki most, az önértékelés és önbizalom tudatos növelésének!