Összetett összefügések | Önmegvalósítás.hu

Összetett összefügések

Mi az oka annak, hogy nem halad az életem?
Egyáltalán, jó irányba megyek? Vagy rosszul fogalmaztam meg a céljaimat? Nem vagyok elég elszánt? Nem látok valamit, ami visszatart? Vagy rossz módszert választottam a problémamegoldásra? Nem gyakorlok eleget? Nem megfelelően végzem a gyakorlatokat?

...de kérdezhetnéd azt is, hogy:
Mi az oka annak, hogy nincs jó párkapcsolatom?
Nem jól fogalmaztam meg a vágyaimat? Azt vonzottam be, amitől leginkább félek? Nem vagyok elég kitartó a keresésben? Vagy fogadjam el azt, amit kaptam? El kellene engednem? Vagy nem ragaszkodom hozzá eléggé? Még mindig a szülői mintát követem? Még mindig az előző kapcsolataimhoz kötődök? Túl kontrollálom magam? Félek a megnyílástól? Menekülök az elköteleződéstől?

Mi a közös a két kérdés halmazban?
Szinte naponta hallok ehhez hasonló ok-kereséseket, amelyekben az a közös, hogy a kereső abból indul ki, hogy az elakadásának, a problémájának egyetlen egy nyomós oka van, amit ha majd megtalál és megold, akkor azzal feloldódik az egész probléma halmaza, - akár a gyerekkora óta hurcolt, több évtizedes problémái is!

Pedig a tapasztalatom az, hogy életünk nagy problémái csak igen ritkán vezethetőek vissza egyetlen egy okra, általában több ok, több hiányosság, túlzás vagy tévedés, hazugság, nem tudás áll a háttérben. Így a feltárásuknál, a megértésüknél is célszerű ezt feltételezni, különben sok csalódás ér minket a problémamegoldás során.

Ha csak egy okot feltételezünk, akkor egyrészt nem fogjuk teljesen megérteni a problémánk kialakulásának folyamatát, és így sokkal nehezebb lesz, vagy szinte lehetetlenné válik a probléma elfogadása, feldolgozása!
Másrészt, amikor a problémamegoldás során feloldjuk azt az egy okot, amiről addig tudtunk, akkor csalódásként fogjuk megélni, hogy a problémánk továbbra is fennáll, alig változott valamit.
Ráadásul, vannak olyan ok-okozati összefüggések, ahol 1-2 ok megváltoztatása még semmilyen látható változást nem okoz, így azt hihetjük, hogy hiába volt minden eddigi fáradozásunk!

Példaként képzeld el, hogy egy autóból kifogyott a benzin, lemerült az akkumulátora, besültek a gyertyák, beszorult a dugattyú, elszakadt a gyújtás kábel, stb.
Ha ezt az autót egy lelkes amatőr próbálja megjavítani, akkor miután megpucolja a gyertyákat, nem indul el az autója. Önt bele olajat, úgy sem. Feltölti a tankot benzinnel, még mindig nem indul! Feltölti az akkumulátort... előbb-utóbb, elmegy a kedve a próbálgatástól, ha csak nem tudja, hogy mindezek kellettek a megoldáshoz és még van további 5 ok, amit szintén ki kell javítania ahhoz, hogy a végén sikerrel el tudja indítani az autóját!

Ugyanígy működnek a problémáink belső okai is. Sokszor nem elég egy okot megoldanod, a problémád attól még mindig áll, tartja magát! Ilyenkor ez ne vegye el a kedvedet, inkább gondolj arra, hogy valószínűleg további okok is vannak, amelyeket szintén meg kell találnod és feloldanod, ha igazán komolyan vágysz a megoldásra!

Ahogyan egy finom almához szükség volt földre, magra, vízre, melegre, fényre és védelemre, úgy a Te megoldásaid is több összetevő együttes meglétéből fognak megszületni.

Ne add fel!
Ezt, ne add fel!

Beküldte: | 2011. okt. 19. szerda - 23:31

Hozzászólások

3 hozzászólás
Domoszlai Katalin képe
Erre rímel
2011. október 22. szombat, 8:29 | Domoszlai Katalin

napjaink megvilágosodási mániája. A delikvens ábrándozik a működő autóért ( megvilágosodott állapot ) de eszében sincs utánanézni a gyertyáknak, meg az akksinak. Hiszen már megpróbálta a hengerfejjel de mégsem jött el a nirvána.

Olyan alantas és piszkos ez az autószerelés.

Még hogy autót javítsak, micsoda dualista gondolkozás, sóhajt fel, hiszen az autó és én EGY vagyok, "csak" fel kellene ébredni :-) És álmodik tovább, gyalogol, sóhajt és újra sóhajt.

Kiszáll,
2011. október 22. szombat, 10:07 | Látogató   Előzmény

és autót cserél.Dobd el a szemetet,(látszólag)olcsóbb az új.Üdvözlettel : felacso

Így van.
2011. október 22. szombat, 10:04 | Látogató

és ha nincs állandó figyelem,akkor az első ,az életútba beépített "meghibásodás"=tökéletesedési lehetőség előjöttekor ,ha nem lesz megfelelő módon,szinten feldolgozva,akkor az képzi a többit,előhoz olyanokat is,amik egyébként nem léptek volna fel,de a sors,mint egy könnyített megoldást lépcsőfokot kínálja fel őket az eredeti probléma megoldásának elindításához,és amiket többnyire még az eredeti problémánál is súlyosabbnak élünk meg.Üdvözlettel:felacso

Feliratkozás Hírlevélre