Képtelen vagyok dönteni! | Önmegvalósítás.hu

Képtelen vagyok dönteni!

Sokan küszködnek azzal, hogy nehezen, vagy egyáltalán nem tudnak dönteni. 
De vannak olyanok is, akik általában tudnak dönteni, mégis akad egy-két olyan élethelyzetük, amelyben valamiért döntésképtelenné válnak. Mi lehet ennek az oka?

A megoldáshoz rá kell látnod, hogy hol akadhat el egy döntési folyamat!

Ideális esetben egy döntési folyamat a következő úton jön létre:
Hiány > Szükséglet > Vágy > Célkitűzés > Cél > Döntés

Ha ez a folyamat valahol hibádzik, elakad, akkor az a döntés meghozását is megakadályozhatja.

A döntésképtelenség lehetséges okai:

Nincs is szükséged arra, ami felől dönteni próbálsz!

Olyan vágyat, utakat kergetsz, amelyek nem is a Te vágyaid, nem a Te útjaid, hanem csak másoknak megfelelve, mások vágyait, ideáit átvéve próbálod beilleszteni azokat a saját életedbe.
Nem fog menni!

Megoldás:
Ismerd fel a megfelelést, a nem saját utak követését és engedd el ezeket. Találd meg a saját szívbéli vágyaidat, a belső utadat és csak azt kövesd, így sikeres, elégedett lehetsz az életeddel, Önmagaddal!

Nem fogalmaztad meg pontosan a céljaidat, ezért van káosz benned

Megoldás: Gondold át, hogy pontosan mit is akarsz elérni?! Először a legapróbb részletekig pontosítsd gondolatban, majd meditáció közben képzeld el és éld bele magad a célod megvalósulásába! Miközben a gyakorlatot végzed, figyeld meg, hol maradtak még homályos, hiányzó részek és tisztázd le azokat is!

Nincs fontossági sorrend a céljaid között

Amíg nem döntötted el, hogy melyik a fontosabb cél számodra, melyik megvalósítása élvez előnyt a többivel szemben, addig ne csodálkozz, ha képtelen vagy választani közülük!

Megoldás: Tegyél rendet a céljaid között, határozz meg egy sorrendet az alapján, hogy melyiket tartod a legigazabbnak, legfontosabbnak, legszükségesebbnek, leghasznosabbnak, stb.
Hogy mely szempont szerint sorolod be őket, azt Neked kell eldöntened, mégpedig a saját értékrended alapján.

A céljaid ütköznek egymással, vagy csak a Te fejedben ütköznek?!

Megoldás: Vizsgáld meg meditációban, hogy valóban ütköznek-e egymással a célok és azok megvalósulási útjai (ambivalencia), vagy csak Te hiszed ezt?
Súgok: Valószínűleg semmi sem ütközik, Neked vannak rossz tapasztalataid, tévképzeteid, amelyeket fel kell dolgoznod és már meg is oldódott a sosem volt probléma!

Tudatalatt félsz a céljaid megvalósulásától, ezért akadályozod a döntést

Előfordul, hogy a pozitív változástól félünk, mert az olyan következményeket hozhat, amelyeket nem akarunk vállalni, amitől félünk. Nem biztos, hogy van realitása a félelmünknek, mégis félünk és sokáig magunk sem vesszük észre, hogy ezért nem merünk dönteni.

Megoldás: Éld bele magad a célod megvalósulásába, közben pedig ismerd fel, hogy pontosan mitől is félsz?! Ha felismered a félelmedet, akkor azt már fel is tudod oldani a “Félelem oldása” című meditációs gyakorlattal!

Nem tudod elengedni a másik utat, a másik döntést

Egyszerre csak egy úton járhatsz, a másikat el kell engedned. Azonban elengedni csak azt tudjuk, ami nem is annyira fontos számunkra, vagy már megszereztük, egyé váltunk vele, ezért nem fog hiányozni. Van egy jó módszerem az elengedésre!

Megoldás: Az “Elengedés” meditációs gyakorlattal oldd fel a kötődéseidet, hogy csak egy út maradjon! Ha csak egy út maradt, akkor már döntened sem kell, olyankor minden a helyén van!

 

Mint látod, minden megoldható, rendbe tehető a személyiségedben és a lelki világodban, ha a megfelelő önismereti látásmóddal és gyakorlati tudással állsz hozzá.

Van egy kérdésem:

  • Szeretnél végre egyöntetű és határozott döntéseket hozni?
  • Eleged van a vacillálásból, az egy helyben toporgásból?
  • Tudatosan akarod élni, irányítani az életedet?

Az ehhez szükséges tudást itt találod >>

Beküldte: | 2011. nov. 18. péntek - 15:14

Hozzászólások

1 comment posted
ez vagy az
2014. február 05. szerda, 11:02 | Látogató

A legalapvetőb döntés amit ember meghozhat: "lenni vagy nem lenni" kifejtés: ha nem döntesz (ami már eleve egy döntés előzött meg) akkor mit csinál az ember? ül egy helyben és nem csinál semmit. na de mi lesz azzal aki nem dönt? nem kell fel hogy egyen nem sétál el a kútig hogy igyon ergó meghal. ha dönt él tovább és hozza meg a döntéseit. Na MOST! ha döntenie kell az embernek mi alapján dönt? az alapján amit helyesebbnek "itél" vagyis az egyik lehetőséget magasabb prioritással ruház fel (ne itélj hogy ne itéltess:) Na MOST! hogyan dönti el az ember hogy az egyik jobb vagy rosszabb? hát az erkölcsei alapján de az honnan jött? az is már egy régi itélkezés eredménye amit általában a társadalom közmegegyezéssel eldöntött helyette ő pedig idomul , hozzáigazodik . de honnan dudhatod hogy nem a másik út a helyesebb ? sehonnan ! ez eredményezi a döntésképtelenséget. elárulok valamit nem tudsz nem dönteni! :D és bárhogy is döntesz az nem jó és nem is rossz csak egy út szimetrikus ellentéte a másiknak. ha meg másnak nem tetszik megitéli az itéleted olyan erkölcsök alapján ami nem valós :D mert az igazságot nem tudhatod meg :D de ha nem ugy döntesz ahogy te akarsz akkor kinzod magad . a vágy is egy itélet (vágy nélküli élet) Na MOST! akkor mi van? :D ez az ördögi kör ami egyben isteni is :) rengeteg műalkotásban felhivják erre a figyelmed de ha itélettel álsz hozzá nem értheted meg hogy nem értheted meg :D pl: ötödik pecsét című film