Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Halottak és az ő napjuk
2009. november 02. hétfő, 20:35 | Mouna (útkereső)

Ez a halottak napja egy rituálé, ami az életben maradottaknak "kell". Igy faragnak le a lelkiismeretükből, hogy amit az életben megtehettek volna azt nem tették, hogy néha úgy szóltak, hogy később megbánták. Abból a szempontból tán jó, hogy esetleg segít az embereknek belelátni abba, hogy mindig ügyeljenek arra, hogy mi jön ki a szájukon. Akkor kevesebbet kell temetőbe járniuk.
Úgy, hogy ez számomra olyan, mint a gyónás, nem lehet egy hiszekeggyel, vagy egy mécsessel leróni semmit.
A halottaknak meg semmi köze ahhoz a halomhoz, ami alatt a csontjaik porladnak. Sose szerettem temetőbe járni, de nem azért mert félelmetes, hanem azért mert ott semmi nincs, csak a jó pénzért megvett sírhely.
Azt nem tudom, hogy valóban helyes e a szüleinket, vagy szeretteinket nem emlegetni. Nekem sokat segít a szüleimmel kapcsolatos sérülések feldolgozásában és bizony sokszor visszajárok lélekben a korán meghalt mamámhoz. Életben nem tudtunk igazán együtt lenni, most hogy jobban megértettem őt bizony felidézem őt. Nem hiszem hogy ettől neki a másik oldalon rossz lenne, hiszen csak a helyére kerül az amit az életben nem láttam. Ehhez azonban nem kell kimennem mécsest gyújtani a temetőbe, nem is voltam évek óta. Ma már sokkal közelebb érzem őt magamhoz, mint valaha életében.
Azt hiszem, hogy igazán akkor tudjuk a halottainkat elengedni, ha ezen a folyamaton túl vagyunk, addig nemigen.

Üdv!
Hédi