Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
hermess képe
Mögé nézés és magunkba nézés
2009. október 29. csütörtök, 21:56 | hermess   Előzmény

Mögé nézés nálam az, amikor a valódi szándékot megpróbálom a megvezető, beetető kommunikáció mögött tetten érni. Mindig van különbség abban, hogy ki milyen eszközöket használ a hatalom elérésben.

Ugye, megváltoztatni kívülről senkit nem lehet, csak ha leigázzuk, rákényszerítjük a változásra, de az tartós csak akkor lesz, ha belülről elfogadja. Mi is csak önmagunk belső változásán keresztül tudunk változni.

A ember, ugyanúgy, mint a nemzet, vagy a társadalom - egy élő rendszernek tekinthető, amelyik a saját védelmére, fenntartására komoly energiákat fordít, akár a kis ego vagyis kívülről csak erőszakkal változtatható meg, pl. forradalommal, ellehetetlenítéssel, stb. Belülről sokkal könnyebb változást elindítani.

Ha most lemondunk a közéletben való részvételünknek, például a szavazásnak a gyakorlásáról - akkor lemondunk a belső változtatás lehetőségéről. Lehet úgy tenni, hogy én nem veszek részt a rendszer működésében, de ez egyrészt illúzió, másrészt megszűnik a lehetőségem a belülről való ráhatásra.

Idézek prof László Ervintől, a Római Klub alapító tagjától, a Budapest Klub létrehozójától:

"Mint fogyasztók és ügyfelek, adófizetők és szavazók, továbbá a közvélemény alakítóiként mi magunk is hozhatunk létre - tettekkel és kezdeményezésekkel - olyan "eltéréseket", amelyek a béke és a fenntarthatóság felé billentik a rendszerünket. Ha tudatára ébredünk ennek a birtokunkban lévő hatalomnak, rendelkezünk kellő akarattal és tudással ahhoz, hogy megfelelően tudjuk használni, akkor uralni fogjuk jövőnket is." (Káoszpont)

"Napjaink világában minden ember felelős cselekedteiért, függetlenül attól, hogy hol él és mi a foglalkozása, mint
- magánember,
- állampolgár,
- üzleti és gazdasági résztvevő,
- az emberi közösség tagja,
- elmével és tudattal rendelkező személyiség" (Izgalmas idők)

Lemondjunk a saját közösségünk alakításának lehetőségéről?