Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
hermess képe
Ne ferdítsünk!
2009. október 18. vasárnap, 12:19 | hermess   Előzmény

Kedves UÁ, az ezotérikus tanítások soha nem tagadták Istent, csupán azt mondták, hogy az ember képes önmagában is kapcsolatba kerülni az isteni tudattal - nem kellenek hozzá a papok, nem kellenek az egyházi közvetítők! A vallás abban különbözik az etotériától, hogy míg a hívő Istent kívül keresi (meg is találja egy büntető öregúr személyében a felhők között), addig az ezoterikus önmagában. Ha Isten mindenben benne van, akkor ez talán logikus is.

A kereszténység ezoterikus vonulata a gnoszticizmus, kezdetben Jézus eredeti tanításait vallotta magáénak. Később alakult át a Rózsakeresztes mozgalommá. Az egyház mindig nagy keddvel és dühhel üldözte őket... Például a 12. század közepén, Dél-Franciaországban, Albi és Bourges környékén élt a katárok közössége, akik gnosztikus tanokat vallottak. 1198-ban III. Ince pápa szent háborút hirdetett ellenük (akárcsak napjainkban a dzsihád-ot)

1209-ben Bourges ostrománál kb. 30 ezer katárt gyilkoltak le az isteni szeretet és az igaz hit nevében, nőket, gyerekeket válogatás nélkül. Mikor a lovagok megkérdezték a pápai legátust, hogy hogyan különböztessék meg a katárokat a katolikusoktól, az volt a válasz, hogy „Öljétek meg mindet, Isten megismeri az övéit.” A katolikus enciklopédia tagadja ezt az esetet, de az tény, hogy a város teljes lakosságát lemészárolták. Ez a volt történelem első, valóban tömeges népirtása, amit a másképpen gondolkodók ellen hajtottak végre. A gnosztikusok teljes kiirtására és üldözésére hozta létre a katolikus egyház az inkvizíciót.

Még talán annyit, hogy Isten elérésének minden kultúrában három útja van - a hit, a megismerés és a jócselekedet, de igazán az első kettőt szokták megkülönböztetni. Nos, a gnoszticizmus, mint az ezotéria általában, a saját tapasztaláson keresztüli megismerés útja. A keresztény egyház csak a hit útját ismeri el, a megismerést mindig is tűzzel vassal hárítani igyekezett.

A valóság pedig az, hogy szembe állítani a kettőt - hülyeség, és mindig torzulásokhoz vezet. A végén minden út úgyis egymásba csatlakozik, és Őhozzá vezet.