Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Bűn-e a lopás
2009. október 13. kedd, 6:52 | Ildikó0909 (útkereső)

Érdekes téma, hogy mi számít lopásnak, egyáltalán bűn-e a lopás. Ha a mai ember társadalmi, vallási nézeteit tekintjük akkor arra a kérdésre, hogy bűn-e a lopás a válasz egyértelműen igen. Ha spirituális kérdésként vizsgáljuk, akkor érdekes választ kaphatunk. A lélek leszületés előtt több millió életút között választhat. Ebben lehetőségként szerepel, hogy a választott életeben lopni kényszerül. Persze ott a szabad akarat törvénye, mely szerint szabad akaratából bárkinek van választása és elkerülheti az előprogramozott eseményeket. Milyen nehéz dolog azonban ezt megtenni. Milyen magas szintre kell emelkednie a léleknek, hogy elkerülje az elkerülhetetlent? És azzal, hogy elkerüli a földi bűnt eleget tesz-e annak a feladatának, amivel a Földre leszületett, amit meg kell tapasztalnia? Ha ezeket a kérdéseket megválaszoljuk, talán megváltozik a lopás megitélése is.
A másik kérdésre, hogy mit tekintünkl lopásnak szintén nem egyszerű a válasz. A hétköznapi életben azt mondhatjuk, hogy mások tulajdonát elvenni az lopásnak számít. A szocializmusban közös tulajdon volt, ezért is terjedt el, hogy a közös tulajdon mindenkié, és így szabadon haza lehet vinni. A közös tulajdon magán tulajdonná tétele lopás, vagy sem? Mindenki lelkiismerete szerint válaszolhat. Spirituális szempontból nézve a kérdést, azt látjuk, hogy egyes tanítások szerint a Teremtő (Ok nélküli Ok) saját magából, a saját képére teremtette a világot. Minden ember isteni lény. Minden embernek joga van a javakból részesülni. A Teremtő nem szegény és gazdag embert teremtett, azt már az emberek társadalmi szinten vezették be. Egy isteni lénynek vajon van-e joga részesülni a javakban? Ezt milyen módon teheti meg? Válaszolni nem könnyű.
Persze most nem arra akarok biztatni, hogy mindenki bátran menjen és vegye el a másik tulajdonát.
Emberek vagyunk, a saját magunk által teremtett világban élünk. Ebben a világban benne van az anyagi javak felhalmozása. Szinte mindenki több és több dolog megszerzésére törekszik. A legtöbben a mai normák szerint tisztességes módon. Vannak olyanok, akik ezeket a viselkedési szabályokat megsértik. A társadalom ezt vagy eltűri, vagy megbünteti őket. Felvetődik a kérdés, hogy vajon jó módszert alkalmazunk? A válasz egyértelműen nem. Ha mindenki egyformán, vagy igénye szerint részesülhet a javakból, akkor a javak megszerzése természetes dolog, és a lopás fogalma nem ismert. Meghagyom mindenkinek, hogy elgondolkodjon ezen.