Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Tűz
2009. október 12. hétfő, 20:53 | Szasza25 (útkereső)

Ha valamit letöltünk a netről ingyen azért fizettünk már. Na persze annyival kevesebbet mintha jogtisztán lenne a mienk.

Fontos: Az Artisjust jogvédő szervezet (és nem hatóság!) minden forgalomban lévő adathordozóra "adót" vettetett ki, amely a feltehetően rákerülő szellemi termék meg nem fizetett jogdíját fedezi. Ez ugyebár az adathordozó méretével arányos.

Vagyis eleve feltételezi hogy a rákerült tartalom úgymond lopott. Ebből következik hogy audiovizuális szellemi termék (programok nem!) legálisan lehet a birtokunkban mégha azt jogsértő forrásból is származik. (A programoknál más a helyzet, tekintve hogy egy cd-re ráférő program értéke elérheti a milliós tételt is.)

Lopott vagy sem, Kell!!! Olyan ez mint a tűz amit Prométheusz lopott az Olümposzról, Héliosz szekeréről, egy édeskömény-ágban. Lopott de a megítélése már már hősies.
Ha mindenért jogdíjat kéne fizetni az utolsó kis bitig, akkor a töredékét se tudnánk megfizetni. Ez pedig olyan mint a feketézés, mert a jogdíjak nagyonis magasak! Az előadók vagyona pedig többszörös lenne, a kiadóké és a lemezcégeké pedig még ennek is a többszöröse.
Annakidején egy Eminem cd dollárról átszámítva kb 2000-2500 huf volt az Usában, míg nálunk 5500!
Mellesleg ha csak azt venném meg, amire pénzem van akkor tized ennyire lennék kultúrált, művelt és jóízlésű, bár az szubjektív megítélés kérdése hogy most mennyire vagyok az.

A jog a másik oldalon, de az erkölcsi igazság többnyire a felhasználók oldalán áll. A letöltögetés és az internetes szabadság hőskorát éljük. Élvezzük ki!
Aztán majd -mint régen a csatákban és háborúkban-, mindegy hogy kinél van az igazság, ha békét akarsz és a helyzeted javulását, de erővel nem megy, akkor közeledned a másikhoz kell és engedned.

Én áldom a technikát és az internetet mindazért amihez hozzáférhettem eddig is és ezután is.
Fizetni sajnos nem tudok, de nagyon sokat köszönhetek nektek! ;)